Adósságtengerből a siker partjai felé

Lendületben a Kalocsa Menza Kft.

2015.10.08 11:10    |    -s-n  

A kalocsai közétkeztetésért felelős Menza Kft. egyike volt azon száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégeknek, amelyek gazdasági helyzetét tekintve „rezgett a léc”. Január elején ügyvezetőváltás történt, amikor is a korábbi igazgató helyét a sok évtizedes, szakmában szerzett rutinnal rendelkező Kapitány Lászlóné vette át. Bár bízott a cég dolgozói állományában, saját erejében és a városvezetés támogatásában, voltak kemény pillanatok a Menza Kft. helyzete rendbetételének útján, amely még mindig hosszú, de az ügyvezető határozott léptekkel menetel azon – és ha távol is, de látja a végét.

Nem hozott „hidegzuhanyt” a törvény

Bár az őszi becsengetéssel egy időben elárasz-tották az országos hírcsatornákat az új közétkeztetési törvény nyomán bevezetett intézkedések felemás fogadtatásáról szóló hírek, Kalocsán elmaradt a zendülés a menzán. Ennek okát abban látja Kapitányné, hogy a sokat bírált, részleteiben kritizált szabályozás mindössze a korábbi szakmai ajánlásokat alakította rendeletté, amelyek tartalmának gyakorlati megvalósulása a kalocsai menzásoknak nem volt idegen. A rendelet tételeit öt éven belül, lépcsőzetesen fogják bevezetni, de például az óvodások étkeztetésénél az előírt sóhasználat-csökkentése, szeptembertől pedig a diákélelmezésben a napi zöldség- és gyümölcsbiztosítás már elvárás. A Kalocsa Menza vezetője szerint a törvény komoly hivatkozásalapot jelent nekik, élelmezésvezetők számára, és kizárólag a fogyasztók érdekeit és egészségét szolgálja. Arról nem is beszélve, hogy Kalocsán körülbelül húsz éve már annak, hogy az étlapszerkesztés a törvény alapját képező ajánlásokban foglaltak szerint történik. Magyarul: az új előírások hatályba lépését követően nem „hirtelen vált túl egészséges-ízűvé a menzakoszt”.

Központban az egészség

A kalocsai cég képviseletében Kapitány Lászlóné egyike lett azon kétszáz élelmezésvezetőnek, akik hazánkból részt vehetnek egy nívós továbbképzésen. Ez a „Közétkeztetés: központban az egészség” címet viseli, a „kiválasztottakat” pedig megannyi szakmai előnyhöz juttatja. – A rendelkezésünkre fognak bocsátani hároméves használatra egy olyan tápanyagszámító és étlaptervező programot, amelynek alapján az ÁNTSZ ellenőrizni tudja a telephelyeken folyó munkát, valamint egy komoly adatbázist is elérhetővé tesz számunkra, amelynek nagy hasznát vesszük a mindennapi munka során. Emellett csoportbontásban, mintafőzéseken sajátíthatjuk el a különféle főzéstechnikákat, amelyek pedig a folyamatosan megvalósuló új szabályozást és a fogyasztók érdekeit közelíti majd egymáshoz. Kijelenthető, hogy ezen programnak a végkifejlete minőségi változást fog hozni Kalocsa köz- és diákétkeztetésében – mutatta be a programot Kapitány Lászlóné.

Van, ami halaszthatatlanná vált

A tervezett reformok megvalósításához persze a megfelelő eszközállomány is elengedhetetlen. – Tovább nem halasztható a régi, korszerűtlen sütőink cseréje – folytatta. – Ez a gazdasági év a helyrerázódás és az anyagi stabilizálás éve, a jövőben viszont nélkülözhetetlen, hogy megfelelő pároló, hőlégkeveréses sütőkkel lássuk el a nagykonyhákat, amellyel például a rántott húshoz hasonlóan közkedvelt, de limitáltan ajánlott ételek elkészítési módjainak egész tárháza nyílik meg előttünk – vázolta a távlati célokat a vezető.

Ebben a pillanatban persze nem a közvetlenül gyermek- és diákélelmezést érintő fejlesztések bírnak a legmagasabb prioritással, tekintve, hogy – féléves csúszással ugyan, de – elkezdődött a Szent Kereszt Kórházban a jelenlegi konyha felszámolásával kötelezően kialakítandó tálalókonyha kiépítése. Az ugyancsak Kalocsa Menza égisze alá tartozó kórházi konyha legénysége és kapacitása tehát költözik a Dózsa iskolával szomszédos főzőkonyhára, amelynek fel kell készülni a befogadására. – Mindennek levezénylése és az összeszokás eltarthat akár az idei év végéig is – vélekedik Kapitány Lászlóné, amikor is el kell számolnia a teljesítményével a Menza Kft.-nek. Bár korainak, de egyáltalán nem elhamarkodottnak tűnhet azt mondani, hogy jó évet zárhat a cég – tekint a jövőbe. – Ugyancsak távlati cél, hogy a Menza Kft. a Dózsa konyhát bevezeti a tanulóképzésbe, ami egyet jelent azzal, hogy a pályázati lehetőségek is kitágulnak előttünk.

Régi ismerős a Klub Étteremben

Bár a városvezetés részéről kérdéses volt, hogy mi legyen a Menza Kft. alá tartozó Klub Étterem sorsa, a január elseje óta ügyvezetőként működő Kapitány Lászlóné körmeszakadtáig kiállt amellett, hogy nem szabad kiengedni a kft. égisze alól a vendéglátóhelyet. Vallja, hogy az egy igazi „aranybánya” lehet, megfelelő vezetéssel. Az már most elmondható, hogy a nyári karbantartási szünet sem tudta megtörni a hely felfelé ívelő pályáját, amely mára az elődök eredménye feletti menü-forgalmat produkál. Ugyancsak újdonság az étterem háza tájáról, hogy Gyarmaczki Endre korábbi vezető nyugdíjba vonul, a vendéglátóhely irányítására pedig Magurai Ferencnét kérte fel a Menza Kft. ügyvezetője. Mint mondta, túlbecsülte az erőtartalékait és, bár jelenleg maga tervezi az étterem menüsorait, szüksége van egy tapasztalt szakemberre, akire rábízhatja a felvirágzóban lévő vendéglátó egységben folyó munka kézben tartását. Erre keresve sem talált volna megfelelőbb, képzettebb és többet bizonyított szaktekintélyt, mint a kalocsai vendéglátós berkekben máig emlegetett egykori Korona Étterem vezetőjét, Magurainé Évát.

Elmaradt az eufória, pedig…

Ha pedig profitról és „aranybányáról” beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a nyáron született testületi döntés mellett sem, miszerint az önkormányzat megadta a szükséges támogatást a kft. tőkéjének rendezéséhez, stabilizálva ezzel a cég pénzügyi helyzetét. Ezen intézkedésnek és az átgondolt, tervszerű gazdálkodásnak az eredményeképpen az év eleje óta folyamatosan faragják lefelé a Menza Kft. beszállítói felé felhalmozott korábbi tartozásait is. – Most a beszállítók részéről nyugalom van – jellemezte a helyzetet Kapitányné, hozzátéve, hogy az első negyedévben az volt a célja, hogy a megörökölt tartozáslistát legalább stagnáló szinten tartsa. Mára a kitűzött feladat a következetes törlesztés. – A legmerészebb álmom, hogy idén december 31-ig lejárt tartozásunk ne legyen. Ami nem jár le, azt áttolhatjuk a következő évre, az év végi határideig szóló kintlévőségeket viszont mindenképpen szeretném, ha rendezni tudnánk. Ebben a pillanatban úgy látom, hogy erre komoly esélyünk van – zárta gondolatait bizakodva a Kalocsa Menza első embere.


Kalocsai hírek

Megalakult a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. létrejöttének alapvető célja, hogy városunk az előtte...

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás