Fórum a Roma Közösségi Házban

Egységben az erő: a közös fellépés az igazi drogprevenció!

2020.02.27 10:29   

A közelmúltban sokak (intézmények, civilek, aktivisták) egyaránt szót emeltek Kalocsán a főképp szegényebb roma családok körében elharapódzó szintetikus drog, úgynevezett „herbál” használatának visszaszorítása érdekében. Mint arról korábban beszámoltunk, az ügyben állást foglalt a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ), és Sztojka Katalin jogvédő is, aki petíciót indított az ügyben. Azt ígérte, hogy a dokumentumokat az Emberi Erőforrások Minisztériumába is eljuttatja a sajtó és különböző intézmények, hatóságok mellett, hiszen a szer nem először ölt már Kalocsán – állt az említett dokumentumban. Azóta történt egy nagyszabású rendőri akció is úgy a városban, mint több környező faluban, sőt, Szekszárdon is, illetve prevenciós lakossági fórumot hirdetett a CNÖ.

egysegben_450
 

Haláleset

Korábbi számunkban olvashattak arról, hogy a hetekben Kalocsán elhunyt egy 42 éves férfi, három gyermeket hagyva maga után. A CNÖ feltételezése szerint (amit a néhai férfi családjának álláspontjára alapoznak) az illető a helyben kapható, olcsó, mesterségesen előállított kábítószer, úgynevezett „herbál” fogyasztója volt, ami a végzetévé vált. A család veszteséget fokozza, hogy fiatalabb testvére tavaly hasonlóképpen hunyt el.

 

Tizennégy helyen csapott le a rendőrség

Fontos fejlemény – ha nem is közvetlenül az ügy kapcsán, hiszen az összefüggést a történések között semmilyen szerv nem erősítette meg – hogy a kalocsai rendőrök közel egy éve egy nyomozócsoportot állítottak fel, akik az elvégzett munka eredményeként több városban tartottak február 17-én, hajnalban házkutatást, és négy személyt el is fogtak. /írásunk a … oldalon/

Az egyenruhásoknak olyan információ jutott birtokába, miszerint több személy ad el és vásárol kábítószert az illetékességi területükön. Az elkövetők beazonosítása és elfogása érdekében közel egy éve felállítottak egy nyomozócsoportot, akik munkájuk során beazonosították az elkövetői kört, majd a helyi nyomozók február 17-én hajnalban a főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának munkatársaival, kutyás rendőrökkel, és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság állományának segítségével Kalocsán, Miskén, Dunapatajon, Uszódon és Szekszárdon összesen tizennégy helyszínen tartottak házkutatást, amelynek eredményeképpen négy személyt fogtak el, akiket új pszichoaktív anyaggal visszaéléssel gyanúsítanak. Egyiküket, egy 24 éves kalocsai férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására. Másnap délutánra drogprevenciós fórumot hirdetett a kalocsai CNÖ.

 

„Itt már nincs mit megelőzni. Itt már baj van!”

A február 18-án, délután öt órai kezdettel meghirdetett eseményen a Roma Közösségi Házban Egri András, a CNÖ bűnmegelőzésért is felelős képviselője köszöntötte a megjelenteket. A meghívott vendégek között foglalt helyet Horváth Szilveszter a Bács-Kiskun megyei Cigány Önkormányzat elnöke, Burai Béla, a Bács-Kiskun megyei Cigány Önkormányzat alelnöke, Simon Zoltán alpolgármester, Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő, a megyei rendőrségi kapcsolattartó Herczeg Gábor rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Répási Tamásné rendőr őrnagy bűnmegelőzési főelőadó, Bagó István, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház addiktológusa, Miklós Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai csoportjának vezetője és Pintye Józsefné, a Sükösdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Sztojka István elnök rövid bevezetőjében ismertette a fórum szomorú aktualitásául szolgáló múltbéli eseményeket, majd átadta a szót Bagó Istvánnak, aki mondandójában tisztázta, hogy a jelen helyzetben késő megelőzésről beszélni. Ezen a ponton már cselekvő közbelépés szükséges!

- Itt nincs mit megelőzni, itt baj van! Úgy is mondhatnám, hogy nem prevenció, hanem intervenció, azaz beavatkozás szükség. Ez a beavatkozás pedig szinte mindenkit érint a jelenlévő közösségek, szervek képviseletével – így a függőségekre specializálódott szakember. – Én nem a büntetésben, hanem az őszinte szándékban hiszek! El kell kezdeni együtt dolgozni nektek, nekem, a képviselőknek és még nagyon sok embernek. Van itt egy korosztály, akinek az esetében fontos a megelőzés, ők pedig a gyerekek! Nem havi prevenciót kell végezni, nem félévente kell egy sportnapot tartani, vagy amikor már ég a ház, leülni és gondolkodni, hanem olyan jó gyakorlatokat kell alkalmazni, amelyeket szervezni tudunk ezeknek a srácoknak – folytatta.
A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.02. 28-án megjelenő 9. számában az 5. oldalon olvasható.    

Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás