Kalocsa a „toppon”

Ipari parkot, óvodát és múzeumot fejlesztenénk

2016.05.02 11:02    |    V. I.  

Egyelőre nincsenek konkrétumok arra vonatkozóan, hogy Kalocsának pontosan mikor, mire és mennyi pénz jut a megyei vezetés koordinálásában kipályáztatásra váró uniós forrásokból, a fejlesztési célok azonban egyértelműen letisztultak. Ugyanezt elmondhatjuk a lehetőségekről is, hiszen a városi és a megyei irányítás egyeztetése folyamatos volt annak érdekében, hogy a Kalocsa által összeállított és előzetesen leadott fejlesztési projektcsomag tartalma találkozzon a kiírásban foglalt célokkal. Hol tart jelenleg ez a folyamat? Egyebek között erről is kérdeztük dr. Bálint József polgármestert.

– Legutóbb Császártöltésen találkoztak Bács-Kiskun polgármesterei a megyei önkormányzat szervezésében. Gondolom, ez alkalommal egyeztettek a TOP pályázati forrásokról is. Mit tudhatunk Kalocsa helyzetéről e tekintetben?

– A találkozó előtti szerdán találkoztam Rideg Lászlóval, a megyei önkormányzat elnökével és most pénteken újabb egyeztetés keretében pontosítottunk arról, hogy a várható forrásokat megkapjuk-e, illetve mikor kapjuk meg. Jó hír, hogy a 2016-ra vonatkozó pályázatot kiírták. Részünkről ebbe az ipari park fejlesztése esik bele, ami azt jelenti, hogy ha sikerül a honvédségi területet megszerezni, akkor oda költöztetjük a Parkgondozó Kft. telephelyét. Erre 900 milliós keret áll rendelkezésre, amelyet vélhetően nem is merítene ki teljes mértékben az említett beruházás. Ezzel egy problémánk van, hogy várhatóan 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás. Ez még változhat, de ha mégsem fog, akkor 450 millió forint saját erőt kellene előteremtenünk saját zsebből, amire az önkormányzat képtelen.

– Ez tehát az ipari fejlesztésre vonatkozó forrás. Más?

– Idegenforgalmi területről 200-200 millió forintos projekttervet fogalmaztunk meg. Ebből az egyik 200 milliós tételt elvonták és megkapja Du-napataj a Szelidi-tó fejlesztésére. A másik 200 milliós csomagból 50 milliót vontak el, a többit pedig elméletileg megkapjuk majd a Viski Károly Múzeum fejlesztésére. Jó hír viszont, hogy ígéretünk van arra, hogy 2017-ben a Malom utcai épületünkbe tudjuk majd telepíteni a szociális központunkat, amire megkapjuk a szükséges forrást. Ugyancsak 400 millió forinttal számolhatunk óvodafejlesztési pályázat benyújtásakor, amelyet szintén a 2017-es évre ígérnek. Több változatra készítettünk terveket, meglátjuk, hogy melyik lesz elfogadva. Az egyik forgatókönyv szerint két óvodát felújítunk, a másik szerint egy teljesen újat építünk, de ismétlem, erről később tudunk konkrét tájékoztatást nyújtani. További 150 millióra számítunk arra, hogy a felszíni vizek helyzetét rendezzük. Eredetileg itt is 200 millióra nyújtottunk be igényt, de ebből 50 milliót elvontak, amit Miske fog megkapni.

Kalocsai Néplap

– A „kalocsai projektcsomag”, amit az előbb felsorolt, mondhatni, hogy „félhivatalosan már kőbe vésett”?

– Olyan szempontból igen, hogy a támogatási tételek kevésbé, az összegek viszont változhatnak. Arra kaptunk ígéretet, hogy ha az önkormányzatok nem merítik ki a projektkoncepciókra fenntartott összegeket, és maradnak a „dobozokban” pénzek, akkor elképzelhető, hogy új pályázatokat fognak kiírni. Az viszont, hogy mennyi pénz maradt és mire lehet majd pályázni, az majd csak a 2017–2018-as években derül ki.

– Tervek vannak?

– Igen vannak, tehát erre az eshetőségre is fel vagyunk készülve. Amint eldől a laktanya kérdése, amire ugyancsak ígéretet kaptam, akkor a 2016-os évre szóló pályázatot be is tudjuk adni. Ezt követően elkezdődhet a következő évekre szóló beadványok beélesítése.

– Mindezek ismeretében mikorra datálható az első kapavágás?

– Egyelőre várjuk, hogy melyik variáció szerint tudunk területet szerezni a Parkgondozó Kft. új telephelye számára. A pályázati igényt viszont mindenképpen májusban be kell nyújtanunk.

– Abba a koncepcióba, amelyet korábban több felsőbb vezetői nyilatkozatban hallhattunk, miszerint az új uniós pályázati ciklusban az a cél, hogy térségi koncepció mentén állítsák össze a fejlesztési terveket az önkormányzatok, mennyire illeszkednek a kalocsai célkitűzések?

– Részben illeszkedik ebbe, hiszen mi a pályázatok megnyílása előtt három járási polgármesteri találkozót tartottunk, pont ebből a célból. Felosztottuk azokat a területeket, hogy ki, mire és milyen összegben pályázik, pont azért, hogy a párhuzamosságokat megszüntessük. Azért mondtam, hogy részben voltunk sikeresek-e tekintetben, mert például Dunapataj többet nyert a Szelidi-tó fejlesztésére a mi igényünk ellenében, viszont a támogatások megítélésekor a döntéshozók súlyoztak és azon beruházási ötletek javára billent a mérleg, amelyeket egyébként több kis részletben kellett volna megvalósítani.

– Ilyen szempontból mondhatjuk egyfelől, hogy Kalocsa elesett valamennyi támogatástól, ami nyilván jól jött volna, másfelől viszont nem biztos, hogy mondjuk egy nagyobb szelidi fejlesztésből a város nem fog közvetetten profitálni.

– Mivel egy turisztikai szervezetünk van, különösképpen nem vettük a szívünkre, annál is inkább, hiszen más területről kaptunk vissza forrásokat. Nekünk már az is komoly eredmény, hogy a szociális hálózatot, illetve az óvodai fejlesztést érintő területet meghagyták, csakúgy, mint az idegenforgalmi területre szóló 150 millió forintot, amit a múzeumunkra fordíthatunk majd.

– Ha már fejlesztésekről beszélgetünk, bár nem a megyei uniós forrásokra vonatkozik a kérdés, viszont éppen egy, a közelmúltban tartott lakossági fórumon merült fel a belterületi utak és járdák dolga. Erre van-e koncepciója az önkormányzatnak, hiszen talán ez az a szegmens, ami mindig elégedetlenségre ad okot?

– Igen, van koncepciónk és kormányzati ígéretünk is arra, hogy a Paks 2 kapcsán kap majd fejlesztési pénzeket a térség. Erre ugyancsak össze kellett állítanunk és le kellett adnunk egy tervet, amely magában foglalja a belterületi út- és járdahálózat fejlesztését, valamint az 51-es út központi részének, a körforgalmat is beleértendően a kialakítását, valamint a külterületi részt és az elkerülőt illető építést. Erről azonban semmilyen konkrét információnk nincsen, amint lesz, tájékoztatni fogjuk róla a lakosságot.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás