A felmentett ügyvezető alulfinanszírozást sérelmez

Íme, a nulladik lépés a Kalocsavagyon és a Parkgondozó összevonása felé

2018.07.08 12:24    |    V.I.  

Mint az borítékolható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai testületi ülésének legtöbb vitát és véleményütközést generáló napirendje az „Önkormányzati tulajdonban lévő kft. további működése” című volt. Ebben ágyazott meg a testület annak, hogy megfelelő előkészítést követően elindíthassa a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft., valamint a Parkgondozó Kft. összeolvasztását – utóbbi jelenlegi vezetőjének június 1-jei felmentésével. Ehhez neki is volt pár szava, meg dr. Angeli Gabriella képviselőnek, amelyekre a polgármester reagált, míg dr. Filvig Géza szubjektív félmondattal summázta a folyamatot.

Nem sokat fűzött hozzá a polgármester, megtette Angeli

Dr. Bálint József, valószínűleg számítva arra, hogy lesznek kérdések és hozzászólások a napirendhez, szóbeli felvezetőjében mindössze emlékeztette a grémiumot, hogy erről a folyamatról korábban már részben döntöttek. A mostani határozathozatallal elindulna a Parkgondozó Kft. végelszámolása, amelynek tanulságait szem előtt tartva lehetne meghozni a következő lépést. Nevezetesen, hogy folytatódjon az összevonás, vagy maradjon önálló egység a cég.

test1_450
 

Dr. Angeli Gabriella jelezte, hogy több kérdése is lenne az előterjesztés kapcsán, amelyekre külön-külön várna válasz. Az első arra vonatkozott, vannak-e adatok róla, hogy mennyit spórolna a város ezzel az intézkedéssel, és mi lesz a 2015-ös és 2016-os közfoglalkoztatási program pályázati úton történt eszközbeszerzéseivel a Parkgondozónál, ha a cég jogutód nélkül szűnne meg?

Bálint elmondta, hogy durván 20 millió forint megtakarítást hozhat a fúzió. A közfoglalkoztatás keretében pályáztatott és elnyert eszközök tekintetében a polgármester hangsúlyozta, hogy azokat nem fenyegeti a visszafizetés veszélye, a Parkgondozó ugyanis semmiképpen nem jogutód nélkül olvadna be a röviden Kalocsavagyonként emlegetett társaságba.

Angeli ezután azt firtatta, hogy mi lesz a Parkgondozó 2018-as évi közmunka-programjában dolgozókkal? Ugyanaz, ami a gépekkel – nem történik egyelőre semmi, minden marad a jelenlegi állapot szerint – jött a válasz, mondván, előbb a szükséges átvilágításokat kell elvégezni, addig a cég ugyanúgy működik majd, mint most. Ha pedig a fúzió mellett döntenének, az anyacég minden bizonnyal átveszi az ebben érintett tizennégy dolgozót.

Mivel a Parkgondozó konzorciumi tag a hulladékgazdálkodási rendszerben, felmerült Angeli részéről, hogy a városvezetés egyeztetett-e a tervezett lépéseiről a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. vezetőjével? Bálint megerősítette, hogy a folyamat jelen szakaszában még bármilyen irányba fordulhat az ügy, a szerződésekről és közös programokról a konkrét lépések tudatában terveznek tárgyalni az említett féllel.

test2_szabobalazs_250Szabót az érdekelte, mi tartott eddig?

Szabó Balázs képviselő csak arra várt választ, hogy ha ennek az intézkedésnek a foganatosítására már 2018. február 22-én felhatalmazást adott a testület, mi tartott az előkészítésen három hónapig a polgármesternek? A reakcióból kiderült, hogy a két érintett cég ügyvezetője kapott ennyi időt az összeolvadás tervének előkészítésére, és a megelőző beszámolók leadására. Bálint József azt is elmondta, hogy keresték a legideálisabb forgatókönyv lehetőségét, hiszen a Parkgondozó egy nonprofit kft., és ha nem végelszámolást indítanak, akkor először meg kellene szüntetni a nonprofitságot, ami plusz idő és teher. Ezért a teljes átvilágítás alá tétel és a végelszámolás indítása nyújtott megoldást, azonban, hogy minden kapcsolódó kérdést körbejárjanak, ahhoz valóban szükség volt időre.

Előkészítetlenség” és „bizonytalanságban tartás”

Amikor a képviselők véleményezhették az anyagot, ismét Angeli jelezte elsőként, hogy hozzászólna. Minden finomkodás nélkül előkészítetlennek minősítette a testület elé került anyagot, amely szerinte kardinális kérdésekre nem ad választ. Ezeket a kérdéseket előre át kellett volna tárgyalni, hogy mindenki tisztában legyen a döntése súlyával. A tervezett intézkedés sokakat bizonytalanságban fog tartani, így mindenképpen célszerűbb lett volna ezeket előre megbeszélni, hangzott az okfejtés. Ha pedig mindez csak arról szól, folytatta, hogy felmentsék az ügyvezetőt, azt másképp is meg lehetett volna oldani.

Bálint mindössze annyit fűzött ehhez, hogy nem lehet tudni, meddig tart a végelszámolás, ő maga pedig péntek reggel fog találkozni a dolgozókkal. Azt egyelőre senki nem tudja, mi tárul majd fel a cég átvilágításakor. Jelenleg az összeolvasztás küszöbén vannak, amelyhez egy lépéssel közelebb visz a végelszámolás elindítása, amelynek feltárásai függvényében fognak dönteni a társaság sorsáról.

test3_loibl_250Az ENSZ-szel is összevonhatják, alulfinanszírozva veszteséges marad”

Véleménynyilvánításra a június 1-jéig a Parkgondozó élén ügyvezetői posztot betöltő Loibl László is szót kapott, aki annak adott hangot, hogy elpazarolt idő átvilágítani a céget, hiszen annak aktuális állapotáról naprakész információkkal tud szolgálni. Ami a társaság pénzügyi problémáit illeti, ismét elmondta korábban a nyilvánosság előtt többször is kifejtett álláspontját, nevezetesen, hogy a Parkgondozó pénzügyi lehetőségei meghaladják a vele szemben fennálló városvezetés által támasztott követeléseket. Magyarán: működőképes a cég, aminek a mérlegében korábban leírták, hogy vállalkozói tevékenységük több-millió forintos plusz bevételt hozott, azonban a cégre kirótt városi feladatok az önkormányzat által rájuk biztosított támogatáshoz képest annyira aránytalanul nagy mennyiségűek, hogy a végső mérlegben mínusz keletkezik.

Loibl emlékeztetett, hogy ezen aggályának nem először ad hangot, mégis „évről évre több-millió forintot vont el a cégtől a pénzügyi osztályvezető” [utalva itt Molnár Gáborra], őt téve felelőssé a kialakult helyzetért. Végezetül kijelentette, hogy ha a városvezetés jelenlegi, „kórosan alulfinanszírozott” szinten tartja a közfeladatellátást, akár „az ENSZ-szel is összevonhatják a céget, akkor is veszteséges marad”

test4_filvig_250Személyes konfliktusok vezettek ide?

A Loibl után megszólalt dr. Filvig Géza egészen másban látta a kialakult helyzet mozgatórugóját. Ő arra mutatott rá, hogy szerinte az alapvető probléma az, hogy a polgármester és az ügyvezető között helyrehozhatatlan személyes konfliktus alakult ki. Ezt magában nem is látja nagy bajnak, hiszen ahhoz, hogy jól dolgozzanak, nem kell szeretni egymást, ez az ellentét „viszont mind a munka, mint a Parkgondozó szervezetére rányomja már a bélyegét”. Az is érzékelhető, jött a folytatás, hogy a cég nem látja el olyan színvonalon a munkáját, ahogy a lakosság elvárná. „Sok a panasz a közterületek állapotára, a fűnyírás elmaradozására. Ezen változtatni kell! Azt az irányt, amit polgármester úr kínál, egy alternatívának elfogadhatónak tartom”, hangzottak Filvig szavai, aki szerint a közfoglalkoztatás nincsen veszélyben, és nagy kockázatot ebben a határozatban nem érzékel, a jelenlegi áldatlan állapoton viszont mielőbbi változtatást szorgalmaz.

test5_balintkiss_450
 

test6_pecsine_250A döntés: indulhat a végelszámolás!

A Pénzügyi és a Jogi Bizottság egyaránt elfogadásra javasolta, hogy startoljon a végelszámolás, amelynek margójára dr. Kiss Csaba jegyző annyit tett, hogy ez alatt az időszak alatt a cég működni fog. A most következő folyamatokban a testületnek állandó döntési joga van.

Ezután dr. Bálint József ismertette a határozati javaslatot, amelyet dr. Angeli Gabriella ellenszavazatán kívül a teljes grémium egyöntetűen támogatott. Eszerint 2018 júniusától a testület elrendeli a Parkgondozó Kft. végelszámolását, amelynek illetékese Pécsi Tiborné [aki jelenleg a Kalocsavagyon Kft.-t is irányítja ügyvezetőként], de ezen feladatellátásért nem kap külön díjazást. Ezzel párhuzamosan felmentik Loibl Lászlót ugyanezen időponttól a Parkgondozó Kft. ügyvezetői posztjáról.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás