Bemutatták a Kalocsai Szó és Kép legújabb kötetét

2018.02.16 09:06    |    Kállai Sándor  

December 16-án, szombat 15 órától újabb könyvbemutató telítette meg városunk Kamaratermét. Ezúttal is a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében mutatták be a Kalocsai Szó és Kép című antológia immáron ötödik kötetét. Az antológia szerkesztői Balogh Csaba Zoltán, Gróf József, Kiss István és Németh Sándor.

Előhangként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Frankhauzer Lili énekét csodálhattuk Felnagyné Geri Emese zongorakíséretével. A zenés bevezető után Csikós Marianna megbízott könyvtárigazgató üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy ismét a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár adhat otthont ennek az ünnepélyes könyvbemutatónak, és felkérte Dr. Bálint József polgármestert, hogy nyissa meg a rendezvényt. A polgármester köszönetet mondott az alkotóknak, szerkesztőknek, akik az első, 2012-es antológia megjelenésekor talán még maguk sem reménykedtek ilyen sikeres folytatásban, és örömmel látja, hogy ismét új szerzőkkel bővült a kötet.

antologia_nemethsandor_300Németh Sándor, az antológia társszerkesztője köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy ez az antológia kézbe vehető legyen. A szerzőknek, amiért rájuk bízták kedves „szülötteiket”, a műveiket, hogy értékükhöz méltó könyvbe ágyazzák azokat. A tördelőszerkesztőknek, Nagy-Balogh Györgyinek, aki az első négy kötet dizájnere volt, és Hirsch Zsoltnak, aki az ötödik kiadványt szerkesztette hasonló lelkesedéssel, ötletgazdagsággal, idejét nem kímélve adta hozzá szakértelmét a könyvhöz. A lektornak, aki magyar-szakos kollégaként szerényen a háttérben dolgozott. Megköszönte az anyagi támogatást, ami lehetővé tette, hogy minél kevesebbet kelljen kérni az antológia egy-egy példányáért. Kiemelte a könyvtárat, mely nem csupán segítette, hanem kezdeményezte is az ünnepélyes könyvbemutatókat, és helyet biztosított a számukra. Köszönetet mondott a helyi sajtónak, amiért hírét vitte a könyvnek és a mai alkalomnak is. Az antológia szerzői kalocsai kötődésű, de nem feltétlen itt élő emberek. Általuk az antológia példányai elindultak Franciaországba, Németországba, Ciprusra, Szerbiába, Jemenbe, Budapestre, Pécsre, Szegedre, Kecskemétre és természetesen a környékre, hogy hírül adják a kalocsai művészek sokoldalúságát. Németh Sándor végül egy karácsonyi gondolattal zárta beszédét.

 

antologiabemutato1_450
 

 

A köszöntők után irodalmi élményben lehetett részünk. Balogh Csaba Zoltán egy Simai Mihály verset, Póli Matilda pedig testvérének, Póli Emmának egy versrészletét szavalta el. Dávid Attila Annus néni című művén Takács Irén előadásában derülhettünk. Ezt követően belepillantottunk a könyvbe egy prezentáció segítségével, amelyet Pécsi Vivien, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár munkatársa készített. A kivetítőn tárultak fel szemünk előtt a kötetben szereplő festők, szobrászok alkotásai, míg az irodalmárok műveit felvételről hallhattuk András Judit, Balogh Csaba Zoltán, Kállai Sándor és Pécsi Vivien tolmácsolásában.

 

antologiabemutato2_450
 

 

A program zárásaként Csikós Marianna mondott köszönetet mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a könyvbemutatót, és szeretettel invitálta a közönséget egy kis harapnivalóra és koccintásra a rendezvény utáni fogadáson. Természetesen lehetőség nyílt a könyv megvásárlására és dedikálására is, hisz így karácsony előtt kitűnő ajándék ez a helyi alkotók műveiben gazdag kiadvány. A Kalocsai Szó és Kép legújabb, ötödik kötete megvásárolható utólag is, a Balaton Könyvesboltban.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás