A kamara vezetőjével beszélgettünk

Közelíteni kell a nyugati bérekhez, különben…

2016.10.19 13:29    |    -s-n  

„A munkaerőhiány eltörli a szemét főnököket”, „A Dunántúl kiürült”, „Már a fizikai munkások miatt is izzadnak a munkaerő-kölcsönző cégek”, „A csapból is a munkaerőhiány folyik”… néhány cím a közelmúlt országos híradásaiból szemlézve. De mi a helyzet Kalocsán? Mit tanuljon a gyerek, hogy már a szakvizsgát követően garantáltan jól fizető állása legyen? Érdemes-e vállalkozni? Egyebek között ezeket a kérdéseket is feltettük Péjó Zoltánnak, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai képviselet-vezetőjének.

Arról viszonylag sokat hallhattunk már a híradásokban, hogy melyek azok a területek ahonnan hiányzik a szakképzett munkaerő. Ez egybevág azzal, ami Kalocsát és a térséget jellemzi ismereteik szerint?

– Hasonlók a hiányszakmák itt, a kalocsai járásban, illetve a környező járásokban is, de természetesen, mondjuk Budapesten biztos, hogy más jellegű szakmák tekintetében van nagyobb hiány. Itt ez elsősorban az építőipari vállalkozások felől jelenik meg. Emellett a vasipari szakmák tekintetében, valamint a műanyag-feldolgozás vonatkozásában is komoly szakember-hiányról beszélhetünk, de említhetjük a mezőgazdasági ágazatot is, ahol egyre nehezebb kétkezi munkásokat találni, és sajnos ennek többrétegű oka van.

pejo_kamara_450
 

Éspedig?

– Egyrészt a csökkenő gyermeklétszám, úgy a járásban, mint a régióban és az országban, ami általános jelenség. A másik, sokkal specifikusabb, pedig a szakemberek elvándorlása, főként külföldre. Tehát a külföldi bérekkel kellene versenyeznünk, és ezt egyre inkább megérzik és tudomásul veszik már a területünkön lévő kereskedelmi ágazatban tevékenykedő cégek is. Ennek ékes példája, hogy név nélkül, de van olyan nagy multinacionális cég, amelyik közel kétszázezer forintos fizetést kínál már egy eladói vagy pénztárosi állás betöltőjének.

Ha jól sejtem, akkor most egy olyan cégről beszél, amelynek Kalocsán is van üzlete…

– Igen, Kalocsán is van, én magam is láttam az egyik nagyáruház hirdetésében, hogy ilyen munkaerőt keresnek, és ennyi fizetést ajánlanak, tehát előbb-utóbb igenis tudomásul kell venni, hogy ugye uniós tagországként az Unióban lévő bérekkel kell versenyezni, pontosabban a tőlünk nyugati országok béreivel, és az már nem tartható, hogy hetven-nyolcvanezerért alkalmazunk embert, mert igenis előbb-utóbb ők is külföldön fognak munkát keresni. Tehát ez a két alapprobléma van, egyrészt a csökkenő gyermeklétszám, másrészt pedig a külföldi munkavállalás, ahova pont a fiatalabb korosztály vándorolt el, és a legkülönbözőbb területeken találták meg a számításukat. Nagyon sokan dolgoznak például az itt, Kalocsán kikötő szállodahajókon, és természetesen más ágazatokban is. Ezt nagyon nehéz kezelni. Vannak eszközei a munkaügyi központnak, különböző átképzések formájában, próbálnak alkalmazkodni az iskolák is, illetve maga a kormány is ösztöndíjrendszert indított. Ez utóbbinak az értelmében, aki hiányszakmát tanul, az akár ötvenezer forintos ösztöndíjat kap már fiatalon.

Megnevezhetünk néhány konkrét szakmát, ami hivatalosan is hiányszakmának minősül?

– Például az ács, az asztalos, a tetőfedő, a szabó, de a varrónőt is említhetem. A vasipari ágazatban az esztergályos, a hegesztő, de a magasabb végzettséget kívánó területek vonatkozásában programozóból több mint húszezer fő hiányzik országosan. Itt Kalocsán is arra panaszkodnak a cégvezetők, hogy a középvezetői szint szinte teljesen eltűnt. Nincsenek technikus képzettségű emberek, amivel kezdeni kell valamit! Korábban nagyobb számban választották a szakközépiskolákat, amelynek elvégzését követő egyéves képzéssel lehetett valaki technikus. Mára ez a réteg mondhatni, eltűnt. De említhetem a mezőgazdasági ágazatot ismét! Nagyon kevesen gazdálkodnak. Most játszódik le egy generációváltás és azok, akik most húsz, harminc, ötven vagy száz hektár fölötti területtel rendelkeznek, azzal küzdenek, hogyha a fiuk vagy a lányuk nem veszi át a gazdaságot, akkor ki fogja működtetni azt a jövőben? A kormány oly’ módon is próbálja a helyben maradást és a munkavállalási kedvet ösztönözni, hogy gyakornoki pályázatot hirdetett néhány héttel ezelőtt. Ennek a lényege, hogy ha a munkáltató huszonöt év alatti munkavállalót alkalmaz, akkor milliós nagyságrendű támogatásra is jogosulttá válhat, ami akár több tízmilliósra is fölszökhet. Egyrészt tehát bér- és járuléktámogatás is van a meglévő munkaügyi pályázatokon túl, illetve, hogy az ezáltal kialakított munkaterületen a cégek eszközvásárlásra kérhetnek támogatást. Magyarán, ha valaki munkaerő-bővítésben gondolkodik, akkor ezt mindenféleképpen érdemes meglépni és az említett pályázati lehetőségeket kihasználni.

Ez bármilyen profilú cég számára adott? Tehát ugyanolyan esélyekkel indul egy építőipari cég, mint például egy kereskedelmi vállalat?

– Bizonyos dolgokra, tehát mondjuk ingatlan- vagy gépjármű-vásárlásra nem terjed ki a támogatás. Ugyanakkor számítógépes platformok kiépítését meg lehet belőle oldani, de meg lehet oldani akár egy esztergapad vásárlását is, mert azt is be lehet illeszteni a pályázatban. Visszatérnék viszont arra is, amit korábban említettem, hogy egyrészt közelíteni kell a béreket a nyugati fizetésekhez, illetve meg kell találni a megoldást arra, hogy megálljon a gyermeklétszám csökkenése, előbb-utóbb ugyanis elfogynak, akik a képzésekben részt vehetnének. Az is tény, hogy négyszázezer ember dolgozik külföldön. Már ma is problémás mondjuk egy jó asztalost, vagy tetőfedőt találni a házban, vagy azon végzendő javításokra, és nem is lehet őket elítélni azért, hogy külföldön keresik a boldogulást. Abban lehet reménykedni, hogy egy részük csak addig vállal odakinn munkát, amíg esetleg a hitelüket rendezik, felépítik a házukat, és bizonyos szinten az anyagi jólétét megteremtik maguknak, utána talán visszatérnek Magyarországra. Nehéz kérdések ezek! Már arról hallani, hogy a nagy cégeknél is gond van és felmerül, hogy külföldről hoznak munkavállalókat Magyarországra. Ezek a vállalatok megtehetik azt, hogy önállóan képzik a fiatalokat, és úgynevezett, a kamara által is kezelt duális képzésben már a képzés helyszínén ott vannak gyakorlaton. Ennek a lényege, hogy olyan szakembereket képeznek, akiknek valóban igény van a tudására, és már a tanulás során az adott cégnek dolgoznak, amikor pedig megszerzik a képesítésüket, ott is maradnak, remélhetőleg tisztes megélhetést biztosító bérért.

Pont a Tomori Pál Főiskola rektora nyilatkozott róla korábban, hogy ők helyben kínálnak duális képzést, de ha ettől eltekintünk és csak arra koncentrálunk, hogy a Kalocsán megszerzett tudással lehet-e jól fizető, a végzést követően szinte azonnal biztos elhelyezkedést kínáló szakmát tanulni, mit mondana?

– Természetesen lehet! A meglévő iskolai képzéseken túl OKJ-s képzésekre is van lehetőség a városban, akár az átképzésen gondolkodók számára is. Jelenleg folynak ilyen képzések, de sajnos továbbra is azt tudom mondani, hogy kevés a fiatal, akiket be lehet vonni. Azt is fontos kimondani, hogy az iskolák is a fennmaradásért küzdenek, amelynek az alapja a sokadszor felhozott gyermeklétszám. Tudjuk például, hogy míg korábban négyes-ötös jegyekkel lehetett bekerülni a gimnáziumba, ma már hármas-négyessel is vesznek fel tanulókat. Ezért senkit nem lehet elítélni. Az iskolának lételeme a diák, a szülők pedig nyilván azt szeretnék, hogy képzettek legyenek a gyerekek, továbbtanulni pedig nagyobb eséllyel nyílik meg a lehetőségük egy gimnáziumból, vagy egy szakközépiskolából. Ennek ellenére mi hangoztatjuk, és hiszünk is abban, hogy egy jó szakma ma már felér egy diplomával! Ezt osztályfőnöki órákon is el szoktuk mondani, ahogy azt is, hogy ne csak úgy gondoljanak a szakmára, mint arra a munkára, ahol mindig beosztottként robotol majd a szakember. Vállalkozóként ugyanis némi tapasztalatszerzés és gyakorlat birtokában bármikor kezdhet önálló tevékenységet, indíthat saját vállalkozást.

Jellemző egyébként, hogy merünk vállalkozni?

– Sajnos egyre kevesebb vállalkozás indul, de egyre több szűnik meg. Az utóbbi jelenség mögött bízunk abban, hogy főképp arról van szó, hogy az egy tulajdonosi kör által létrehozott több cég oszlik, magyarul tisztul a vállalkozói piac. Fontos hangsúlyozni, hogy az induló vállalkozók támogatására jelenleg is számos pályázati lehetőség kínálkozik. Aki vállalkozni akar, annak egyetlen dolgot kell szem előtt tartania, mégpedig, hogy ne akarjon azonnal meggazdagodni. Ez sokszor évek munkájába is beletelhet, ami teljesen normális.Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás