A kamara vezetőjével beszélgettünk

Közelíteni kell a nyugati bérekhez, különben…

2016.10.19 13:29    |    -s-n  

„A munkaerőhiány eltörli a szemét főnököket”, „A Dunántúl kiürült”, „Már a fizikai munkások miatt is izzadnak a munkaerő-kölcsönző cégek”, „A csapból is a munkaerőhiány folyik”… néhány cím a közelmúlt országos híradásaiból szemlézve. De mi a helyzet Kalocsán? Mit tanuljon a gyerek, hogy már a szakvizsgát követően garantáltan jól fizető állása legyen? Érdemes-e vállalkozni? Egyebek között ezeket a kérdéseket is feltettük Péjó Zoltánnak, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai képviselet-vezetőjének.

Arról viszonylag sokat hallhattunk már a híradásokban, hogy melyek azok a területek ahonnan hiányzik a szakképzett munkaerő. Ez egybevág azzal, ami Kalocsát és a térséget jellemzi ismereteik szerint?

– Hasonlók a hiányszakmák itt, a kalocsai járásban, illetve a környező járásokban is, de természetesen, mondjuk Budapesten biztos, hogy más jellegű szakmák tekintetében van nagyobb hiány. Itt ez elsősorban az építőipari vállalkozások felől jelenik meg. Emellett a vasipari szakmák tekintetében, valamint a műanyag-feldolgozás vonatkozásában is komoly szakember-hiányról beszélhetünk, de említhetjük a mezőgazdasági ágazatot is, ahol egyre nehezebb kétkezi munkásokat találni, és sajnos ennek többrétegű oka van.

pejo_kamara_450
 

Éspedig?

– Egyrészt a csökkenő gyermeklétszám, úgy a járásban, mint a régióban és az országban, ami általános jelenség. A másik, sokkal specifikusabb, pedig a szakemberek elvándorlása, főként külföldre. Tehát a külföldi bérekkel kellene versenyeznünk, és ezt egyre inkább megérzik és tudomásul veszik már a területünkön lévő kereskedelmi ágazatban tevékenykedő cégek is. Ennek ékes példája, hogy név nélkül, de van olyan nagy multinacionális cég, amelyik közel kétszázezer forintos fizetést kínál már egy eladói vagy pénztárosi állás betöltőjének.

Ha jól sejtem, akkor most egy olyan cégről beszél, amelynek Kalocsán is van üzlete…

– Igen, Kalocsán is van, én magam is láttam az egyik nagyáruház hirdetésében, hogy ilyen munkaerőt keresnek, és ennyi fizetést ajánlanak, tehát előbb-utóbb igenis tudomásul kell venni, hogy ugye uniós tagországként az Unióban lévő bérekkel kell versenyezni, pontosabban a tőlünk nyugati országok béreivel, és az már nem tartható, hogy hetven-nyolcvanezerért alkalmazunk embert, mert igenis előbb-utóbb ők is külföldön fognak munkát keresni. Tehát ez a két alapprobléma van, egyrészt a csökkenő gyermeklétszám, másrészt pedig a külföldi munkavállalás, ahova pont a fiatalabb korosztály vándorolt el, és a legkülönbözőbb területeken találták meg a számításukat. Nagyon sokan dolgoznak például az itt, Kalocsán kikötő szállodahajókon, és természetesen más ágazatokban is. Ezt nagyon nehéz kezelni. Vannak eszközei a munkaügyi központnak, különböző átképzések formájában, próbálnak alkalmazkodni az iskolák is, illetve maga a kormány is ösztöndíjrendszert indított. Ez utóbbinak az értelmében, aki hiányszakmát tanul, az akár ötvenezer forintos ösztöndíjat kap már fiatalon.

Megnevezhetünk néhány konkrét szakmát, ami hivatalosan is hiányszakmának minősül?

– Például az ács, az asztalos, a tetőfedő, a szabó, de a varrónőt is említhetem. A vasipari ágazatban az esztergályos, a hegesztő, de a magasabb végzettséget kívánó területek vonatkozásában programozóból több mint húszezer fő hiányzik országosan. Itt Kalocsán is arra panaszkodnak a cégvezetők, hogy a középvezetői szint szinte teljesen eltűnt. Nincsenek technikus képzettségű emberek, amivel kezdeni kell valamit! Korábban nagyobb számban választották a szakközépiskolákat, amelynek elvégzését követő egyéves képzéssel lehetett valaki technikus. Mára ez a réteg mondhatni, eltűnt. De említhetem a mezőgazdasági ágazatot ismét! Nagyon kevesen gazdálkodnak. Most játszódik le egy generációváltás és azok, akik most húsz, harminc, ötven vagy száz hektár fölötti területtel rendelkeznek, azzal küzdenek, hogyha a fiuk vagy a lányuk nem veszi át a gazdaságot, akkor ki fogja működtetni azt a jövőben? A kormány oly’ módon is próbálja a helyben maradást és a munkavállalási kedvet ösztönözni, hogy gyakornoki pályázatot hirdetett néhány héttel ezelőtt. Ennek a lényege, hogy ha a munkáltató huszonöt év alatti munkavállalót alkalmaz, akkor milliós nagyságrendű támogatásra is jogosulttá válhat, ami akár több tízmilliósra is fölszökhet. Egyrészt tehát bér- és járuléktámogatás is van a meglévő munkaügyi pályázatokon túl, illetve, hogy az ezáltal kialakított munkaterületen a cégek eszközvásárlásra kérhetnek támogatást. Magyarán, ha valaki munkaerő-bővítésben gondolkodik, akkor ezt mindenféleképpen érdemes meglépni és az említett pályázati lehetőségeket kihasználni.

Ez bármilyen profilú cég számára adott? Tehát ugyanolyan esélyekkel indul egy építőipari cég, mint például egy kereskedelmi vállalat?

– Bizonyos dolgokra, tehát mondjuk ingatlan- vagy gépjármű-vásárlásra nem terjed ki a támogatás. Ugyanakkor számítógépes platformok kiépítését meg lehet belőle oldani, de meg lehet oldani akár egy esztergapad vásárlását is, mert azt is be lehet illeszteni a pályázatban. Visszatérnék viszont arra is, amit korábban említettem, hogy egyrészt közelíteni kell a béreket a nyugati fizetésekhez, illetve meg kell találni a megoldást arra, hogy megálljon a gyermeklétszám csökkenése, előbb-utóbb ugyanis elfogynak, akik a képzésekben részt vehetnének. Az is tény, hogy négyszázezer ember dolgozik külföldön. Már ma is problémás mondjuk egy jó asztalost, vagy tetőfedőt találni a házban, vagy azon végzendő javításokra, és nem is lehet őket elítélni azért, hogy külföldön keresik a boldogulást. Abban lehet reménykedni, hogy egy részük csak addig vállal odakinn munkát, amíg esetleg a hitelüket rendezik, felépítik a házukat, és bizonyos szinten az anyagi jólétét megteremtik maguknak, utána talán visszatérnek Magyarországra. Nehéz kérdések ezek! Már arról hallani, hogy a nagy cégeknél is gond van és felmerül, hogy külföldről hoznak munkavállalókat Magyarországra. Ezek a vállalatok megtehetik azt, hogy önállóan képzik a fiatalokat, és úgynevezett, a kamara által is kezelt duális képzésben már a képzés helyszínén ott vannak gyakorlaton. Ennek a lényege, hogy olyan szakembereket képeznek, akiknek valóban igény van a tudására, és már a tanulás során az adott cégnek dolgoznak, amikor pedig megszerzik a képesítésüket, ott is maradnak, remélhetőleg tisztes megélhetést biztosító bérért.

Pont a Tomori Pál Főiskola rektora nyilatkozott róla korábban, hogy ők helyben kínálnak duális képzést, de ha ettől eltekintünk és csak arra koncentrálunk, hogy a Kalocsán megszerzett tudással lehet-e jól fizető, a végzést követően szinte azonnal biztos elhelyezkedést kínáló szakmát tanulni, mit mondana?

– Természetesen lehet! A meglévő iskolai képzéseken túl OKJ-s képzésekre is van lehetőség a városban, akár az átképzésen gondolkodók számára is. Jelenleg folynak ilyen képzések, de sajnos továbbra is azt tudom mondani, hogy kevés a fiatal, akiket be lehet vonni. Azt is fontos kimondani, hogy az iskolák is a fennmaradásért küzdenek, amelynek az alapja a sokadszor felhozott gyermeklétszám. Tudjuk például, hogy míg korábban négyes-ötös jegyekkel lehetett bekerülni a gimnáziumba, ma már hármas-négyessel is vesznek fel tanulókat. Ezért senkit nem lehet elítélni. Az iskolának lételeme a diák, a szülők pedig nyilván azt szeretnék, hogy képzettek legyenek a gyerekek, továbbtanulni pedig nagyobb eséllyel nyílik meg a lehetőségük egy gimnáziumból, vagy egy szakközépiskolából. Ennek ellenére mi hangoztatjuk, és hiszünk is abban, hogy egy jó szakma ma már felér egy diplomával! Ezt osztályfőnöki órákon is el szoktuk mondani, ahogy azt is, hogy ne csak úgy gondoljanak a szakmára, mint arra a munkára, ahol mindig beosztottként robotol majd a szakember. Vállalkozóként ugyanis némi tapasztalatszerzés és gyakorlat birtokában bármikor kezdhet önálló tevékenységet, indíthat saját vállalkozást.

Jellemző egyébként, hogy merünk vállalkozni?

– Sajnos egyre kevesebb vállalkozás indul, de egyre több szűnik meg. Az utóbbi jelenség mögött bízunk abban, hogy főképp arról van szó, hogy az egy tulajdonosi kör által létrehozott több cég oszlik, magyarul tisztul a vállalkozói piac. Fontos hangsúlyozni, hogy az induló vállalkozók támogatására jelenleg is számos pályázati lehetőség kínálkozik. Aki vállalkozni akar, annak egyetlen dolgot kell szem előtt tartania, mégpedig, hogy ne akarjon azonnal meggazdagodni. Ez sokszor évek munkájába is beletelhet, ami teljesen normális.Kalocsai hírek

A politikus is ember: a polgármester mutatta meg privát oldalát

Múlt kedden indult útjára a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében „A politikus...

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás