Ötéves a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom

Kapnak, mert adnak

2016.06.28 09:55    |    Gábor Erika  

Ötévesek lettünk, magam is alig hiszem! Olyan jó látni, hogy a városban meg a környéken mennyien ismernek minket, a távolról jövők meg ránk csodálkoznak: nahát, milyen nagyszerű dolog, amit csináltok! És most, most elértünk már oda, hogy a befektetett energia egészen hihetetlen formában kezd visszatérülni – a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom elindítója és működtető „motorja”, Bolvári Ferdinánd lelkesedett a fenti módon.

Vállalkozó és önkormányzati képviselő – mindkét minőségében igazi értelemben vett közösségi ember. Pezseg, ötle-tel, de meg is valósítja, amit kigondol, továbbá másokat is erre sarkall.

Kalocsai Néplap

Szóval, a gerillakertészek:

– Nem lettünk egyesület, túl sok jogi procedúra, papírmunka járt volna vele. Maradtunk civil közösség, és most, amikor a város fantasztikus pályázati lehetőségek előtt áll, hogy a sport- és szabadidő kultúrát fejleszthesse, örömmel látom, hogy ez nem akadály, mert velünk együtt sokan állnak az elképzelés mellé – Bolvári Ferdinánd arról, a közelmúltban megjelent hírről mesél a saját közösségük szempontjából, hogy két pályázati kiírásnak köszönhetően egyrészt Kalocsa, másrészt a meszesi Duna-part előtt szinte szédítőnek tűnő távlatok nyíltak.

– A városi önkormányzat megvásárolta a Damjanich utca 7. szám alatti házat, hogy ott egy pályázat segítségével vízitúra központot lehessen létesíteni. A történet még tavasszal kezdődött, amikor dr. Magóné Tóth Gyöngyi felvetette, hogy tudnánk-e csatlakozni a Kalocsa által felkínált, elsősorban osztálykirándulások idecsalogatására összeállított programkínálathoz a nagyon népszerű csónakáztatási akciónkkal. Beláttam, ez nem megvalósítható, mert egyrészt a tagjaink dolgoznak, másrészt mindenkinek otthon, a Vajastól messze vannak a vízi járművei, és ezt csak úgy előkapni nem tudjuk. Viszont az ötlet elindított egy elképzelést, amihez aztán elkezdtük keresni a megoldást. Mindenképpen a Vajasra gondoltunk, mert óriási lehetőségeket rejt magában. Hamarosan Gyöngyi visszaszólt, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vízitúra-meg-álló helyeket keres, és meghirdetett erre egy pályázatot. Felhívta őket, és ők azonnal a tettek mezejére léptek: már három nap múlva itt voltak, hogy megnézzék, mit tudunk ajánlani. Nagyon tetszett nekik, amit a gerillakertészekkel csinálunk, azt mondták, országosan is példaértékű, és belátták, hogy valóban érdemes ezen a vonalon tovább lépni, de széttárták a kezüket: ők csak a Dunán, a Tiszán és a Balatonon fejleszthetnek. Viszont említettek egy másik, tervezett pályázati lehetőséget, amelynek segítségével megvalósíthatjuk a Vajassal kapcsolatos terveinket.

– Ezzel véget is ért a nagy reményeket keltő találkozás?

– Nem, mert kivittük őket Meszesre, ahol van az önkormányzatnak egy felújításért kiáltó ingatlana a Kék Duna Vendéglő mögött, és felkínáltuk nekik. Azonnal meglátták benne a lehetőséget, hiszen épp az a tervük, hogy a Duna útvonalán járó evezősöknek, kerékpáro-soknak, lovasoknak, túrázóknak 25-30 kilométerenként kialakítsanak egy megállóhelyet, és ebbe az elképzelésbe ez éppen belefér. Azóta már a projektmenedzsment is járt itt, és azt mondták, hogy a megvalósítás sínen van, és valószínűleg 50-70 millió forint befektetésével lehet számolni. Öt évig a beruházó a tulajdonos, azután a városé lesz az objektum, de ez idő alatt is használhatjuk. Az új, jól felszerelt épület mellett kikötő is létesül, de nyújthatunk be igényt eszközökre, így például csónakokra, kenukra, csónakszállítókra is. Borzasztóan örülünk ennek, mert így Meszes bekerül egy olyan, nemhogy országos, de nemzetközi vérkeringésbe, ami távlataiban rengeteg újabb lehetőséget rejt magában!

– Felmerült egy másik pályázat is az új, kalocsai ingatlanra.

– Igen. Itt is Magóné Gyöngyi, meg a TDM vezetője, Horváthné Csor-tán Krisztina volt a kezdeményező. Velük – és a bátyai vízi- és kerékpársport szerelmessel, Antal Attilával – elmentünk Madocsára, egy vízitúra konferenciára, amelyre meghívták Dunaföld-vártól Fajszig az összes környékbeli települést a Duna mindkét oldaláról. A Duna Régió Vízitúra Szövetség hívta össze a megbeszélést – melynek elnöke az a Horváth Csaba, aki Kolonics Györggyel Atlantában olimpiai bajnok volt – és elmondták, hogy egy nagy országos hálózatot szeretnének létrehozni, amelynek résztvevőit „vízcseppek-nek” nevezték. Mi lennénk a fentebb említett településekkel a közép-dunai vízcseppek. Fő céljuk, hogy minden vízparti településen élő kisgyermek tanuljon meg a vízen közlekedni. Ők egy alulról jövő építkezésű szervezetben gondolkodnak, és én ismét a magunk történetével tudtam bemutatni, hogy ez Kalocsán már működik is. Jól-esett látni, hogy mennyire meglepődtek és nagyon tetszett nekik a dolog. Itt ismertük meg – és vagyunk máris közeli kapcsolatban velük – a paksi Ökocsiga Egyesületet, együttműködésünk szépen alakul. Az elképzelésekhez egy TOP (Terület-fejlesztési Operatív Program) pályázat ad anyagi alapot, amelyből reményeink szerint a Damjanich utca 7. szám alatti ingatlan felújításával, és tartalommal, programokkal való megtöltésével egy állandóan bővíthető, fejleszthető, a gyerekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt sportolási, kikapcsolódási lehetőséget adó „vízparti kultúrház” jöhet létre. Kezdő lépésként alakítani kellett egy Helyi Akció Csoportot (HACS), amelyben az önkormányzat, a civil szervezetek és a magánszféra egyenlő súllyal szerepel. Ezen sikeresen túl vagyunk, és a pályázati kiírásban szereplő feltételek (pl. lakosságszám) alapján körülbelül 500 millió forintra pályázhatunk. Ezt mind közösségi terek fejlesztési kell fordítani, és úgy gondolom, ebből a legmerészebb álmaink megvalósítását is megcélozhatjuk. Most már nemcsak egy csónakházról, hanem a Vajas belvárosi szakaszáról, mint összefüggő közösségi térré alakításáról van szó, amibe a piactértől, mint kulturált ifjúsági találkozó helytől a Kubikus park fejlesztéséig sok minden belefér! A támogatásból infrastruktúrafejlesztésre a nyert összeg 60, programokra 40 százalékát lehet költeni. Úgy érzem, most új fejezethez ér a gerillakertész mozgalmunk, és szeretnénk ezeknek a közösségfejlesztő, a lakosság egészséges testi-lelki életéhez jelentősen hozzájáruló terveknek a megvalósításából alaposan kivenni a részünket.

A Kalocsai Gerilla Kertészek fennállásuk öt éve alatt példásan rendbe tették az „örök-be fogadott” belvárosi Vajas-szakaszt, az augusztus 20-ai ünnepségeken bárkit megcsónakáztatnak, bemutatták az „István a király” című musicalt vízi színpadon, kajak-kenu bajnokságokat szerveznek, és idén már május elsején is „vízre tették” az Érsekkert mögötti szakaszon a lakosokat. Az itt leírtak igazolják, hogy érdemes volt „in-gyen dolgozni” (amit többen lesajnálóan megjegyeztek, mondta Bolvári Ferdinánd), mert a kis közösség egy olyan alap, amelyre fel lehet építeni egy, a vízi kultúrára, a szabadidő értelmes eltöltésére törekvő, egyre bővülő mozgalmat.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás