Ötéves a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom

Kapnak, mert adnak

2016.06.28 09:55    |    Gábor Erika  

Ötévesek lettünk, magam is alig hiszem! Olyan jó látni, hogy a városban meg a környéken mennyien ismernek minket, a távolról jövők meg ránk csodálkoznak: nahát, milyen nagyszerű dolog, amit csináltok! És most, most elértünk már oda, hogy a befektetett energia egészen hihetetlen formában kezd visszatérülni – a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom elindítója és működtető „motorja”, Bolvári Ferdinánd lelkesedett a fenti módon.

Vállalkozó és önkormányzati képviselő – mindkét minőségében igazi értelemben vett közösségi ember. Pezseg, ötle-tel, de meg is valósítja, amit kigondol, továbbá másokat is erre sarkall.

Kalocsai Néplap

Szóval, a gerillakertészek:

– Nem lettünk egyesület, túl sok jogi procedúra, papírmunka járt volna vele. Maradtunk civil közösség, és most, amikor a város fantasztikus pályázati lehetőségek előtt áll, hogy a sport- és szabadidő kultúrát fejleszthesse, örömmel látom, hogy ez nem akadály, mert velünk együtt sokan állnak az elképzelés mellé – Bolvári Ferdinánd arról, a közelmúltban megjelent hírről mesél a saját közösségük szempontjából, hogy két pályázati kiírásnak köszönhetően egyrészt Kalocsa, másrészt a meszesi Duna-part előtt szinte szédítőnek tűnő távlatok nyíltak.

– A városi önkormányzat megvásárolta a Damjanich utca 7. szám alatti házat, hogy ott egy pályázat segítségével vízitúra központot lehessen létesíteni. A történet még tavasszal kezdődött, amikor dr. Magóné Tóth Gyöngyi felvetette, hogy tudnánk-e csatlakozni a Kalocsa által felkínált, elsősorban osztálykirándulások idecsalogatására összeállított programkínálathoz a nagyon népszerű csónakáztatási akciónkkal. Beláttam, ez nem megvalósítható, mert egyrészt a tagjaink dolgoznak, másrészt mindenkinek otthon, a Vajastól messze vannak a vízi járművei, és ezt csak úgy előkapni nem tudjuk. Viszont az ötlet elindított egy elképzelést, amihez aztán elkezdtük keresni a megoldást. Mindenképpen a Vajasra gondoltunk, mert óriási lehetőségeket rejt magában. Hamarosan Gyöngyi visszaszólt, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vízitúra-meg-álló helyeket keres, és meghirdetett erre egy pályázatot. Felhívta őket, és ők azonnal a tettek mezejére léptek: már három nap múlva itt voltak, hogy megnézzék, mit tudunk ajánlani. Nagyon tetszett nekik, amit a gerillakertészekkel csinálunk, azt mondták, országosan is példaértékű, és belátták, hogy valóban érdemes ezen a vonalon tovább lépni, de széttárták a kezüket: ők csak a Dunán, a Tiszán és a Balatonon fejleszthetnek. Viszont említettek egy másik, tervezett pályázati lehetőséget, amelynek segítségével megvalósíthatjuk a Vajassal kapcsolatos terveinket.

– Ezzel véget is ért a nagy reményeket keltő találkozás?

– Nem, mert kivittük őket Meszesre, ahol van az önkormányzatnak egy felújításért kiáltó ingatlana a Kék Duna Vendéglő mögött, és felkínáltuk nekik. Azonnal meglátták benne a lehetőséget, hiszen épp az a tervük, hogy a Duna útvonalán járó evezősöknek, kerékpáro-soknak, lovasoknak, túrázóknak 25-30 kilométerenként kialakítsanak egy megállóhelyet, és ebbe az elképzelésbe ez éppen belefér. Azóta már a projektmenedzsment is járt itt, és azt mondták, hogy a megvalósítás sínen van, és valószínűleg 50-70 millió forint befektetésével lehet számolni. Öt évig a beruházó a tulajdonos, azután a városé lesz az objektum, de ez idő alatt is használhatjuk. Az új, jól felszerelt épület mellett kikötő is létesül, de nyújthatunk be igényt eszközökre, így például csónakokra, kenukra, csónakszállítókra is. Borzasztóan örülünk ennek, mert így Meszes bekerül egy olyan, nemhogy országos, de nemzetközi vérkeringésbe, ami távlataiban rengeteg újabb lehetőséget rejt magában!

– Felmerült egy másik pályázat is az új, kalocsai ingatlanra.

– Igen. Itt is Magóné Gyöngyi, meg a TDM vezetője, Horváthné Csor-tán Krisztina volt a kezdeményező. Velük – és a bátyai vízi- és kerékpársport szerelmessel, Antal Attilával – elmentünk Madocsára, egy vízitúra konferenciára, amelyre meghívták Dunaföld-vártól Fajszig az összes környékbeli települést a Duna mindkét oldaláról. A Duna Régió Vízitúra Szövetség hívta össze a megbeszélést – melynek elnöke az a Horváth Csaba, aki Kolonics Györggyel Atlantában olimpiai bajnok volt – és elmondták, hogy egy nagy országos hálózatot szeretnének létrehozni, amelynek résztvevőit „vízcseppek-nek” nevezték. Mi lennénk a fentebb említett településekkel a közép-dunai vízcseppek. Fő céljuk, hogy minden vízparti településen élő kisgyermek tanuljon meg a vízen közlekedni. Ők egy alulról jövő építkezésű szervezetben gondolkodnak, és én ismét a magunk történetével tudtam bemutatni, hogy ez Kalocsán már működik is. Jól-esett látni, hogy mennyire meglepődtek és nagyon tetszett nekik a dolog. Itt ismertük meg – és vagyunk máris közeli kapcsolatban velük – a paksi Ökocsiga Egyesületet, együttműködésünk szépen alakul. Az elképzelésekhez egy TOP (Terület-fejlesztési Operatív Program) pályázat ad anyagi alapot, amelyből reményeink szerint a Damjanich utca 7. szám alatti ingatlan felújításával, és tartalommal, programokkal való megtöltésével egy állandóan bővíthető, fejleszthető, a gyerekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt sportolási, kikapcsolódási lehetőséget adó „vízparti kultúrház” jöhet létre. Kezdő lépésként alakítani kellett egy Helyi Akció Csoportot (HACS), amelyben az önkormányzat, a civil szervezetek és a magánszféra egyenlő súllyal szerepel. Ezen sikeresen túl vagyunk, és a pályázati kiírásban szereplő feltételek (pl. lakosságszám) alapján körülbelül 500 millió forintra pályázhatunk. Ezt mind közösségi terek fejlesztési kell fordítani, és úgy gondolom, ebből a legmerészebb álmaink megvalósítását is megcélozhatjuk. Most már nemcsak egy csónakházról, hanem a Vajas belvárosi szakaszáról, mint összefüggő közösségi térré alakításáról van szó, amibe a piactértől, mint kulturált ifjúsági találkozó helytől a Kubikus park fejlesztéséig sok minden belefér! A támogatásból infrastruktúrafejlesztésre a nyert összeg 60, programokra 40 százalékát lehet költeni. Úgy érzem, most új fejezethez ér a gerillakertész mozgalmunk, és szeretnénk ezeknek a közösségfejlesztő, a lakosság egészséges testi-lelki életéhez jelentősen hozzájáruló terveknek a megvalósításából alaposan kivenni a részünket.

A Kalocsai Gerilla Kertészek fennállásuk öt éve alatt példásan rendbe tették az „örök-be fogadott” belvárosi Vajas-szakaszt, az augusztus 20-ai ünnepségeken bárkit megcsónakáztatnak, bemutatták az „István a király” című musicalt vízi színpadon, kajak-kenu bajnokságokat szerveznek, és idén már május elsején is „vízre tették” az Érsekkert mögötti szakaszon a lakosokat. Az itt leírtak igazolják, hogy érdemes volt „in-gyen dolgozni” (amit többen lesajnálóan megjegyeztek, mondta Bolvári Ferdinánd), mert a kis közösség egy olyan alap, amelyre fel lehet építeni egy, a vízi kultúrára, a szabadidő értelmes eltöltésére törekvő, egyre bővülő mozgalmat.


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás