Ötéves a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom

Kapnak, mert adnak

2016.06.28 09:55    |    Gábor Erika  

Ötévesek lettünk, magam is alig hiszem! Olyan jó látni, hogy a városban meg a környéken mennyien ismernek minket, a távolról jövők meg ránk csodálkoznak: nahát, milyen nagyszerű dolog, amit csináltok! És most, most elértünk már oda, hogy a befektetett energia egészen hihetetlen formában kezd visszatérülni – a Kalocsai Gerilla Kertészek mozgalom elindítója és működtető „motorja”, Bolvári Ferdinánd lelkesedett a fenti módon.

Vállalkozó és önkormányzati képviselő – mindkét minőségében igazi értelemben vett közösségi ember. Pezseg, ötle-tel, de meg is valósítja, amit kigondol, továbbá másokat is erre sarkall.

Kalocsai Néplap

Szóval, a gerillakertészek:

– Nem lettünk egyesület, túl sok jogi procedúra, papírmunka járt volna vele. Maradtunk civil közösség, és most, amikor a város fantasztikus pályázati lehetőségek előtt áll, hogy a sport- és szabadidő kultúrát fejleszthesse, örömmel látom, hogy ez nem akadály, mert velünk együtt sokan állnak az elképzelés mellé – Bolvári Ferdinánd arról, a közelmúltban megjelent hírről mesél a saját közösségük szempontjából, hogy két pályázati kiírásnak köszönhetően egyrészt Kalocsa, másrészt a meszesi Duna-part előtt szinte szédítőnek tűnő távlatok nyíltak.

– A városi önkormányzat megvásárolta a Damjanich utca 7. szám alatti házat, hogy ott egy pályázat segítségével vízitúra központot lehessen létesíteni. A történet még tavasszal kezdődött, amikor dr. Magóné Tóth Gyöngyi felvetette, hogy tudnánk-e csatlakozni a Kalocsa által felkínált, elsősorban osztálykirándulások idecsalogatására összeállított programkínálathoz a nagyon népszerű csónakáztatási akciónkkal. Beláttam, ez nem megvalósítható, mert egyrészt a tagjaink dolgoznak, másrészt mindenkinek otthon, a Vajastól messze vannak a vízi járművei, és ezt csak úgy előkapni nem tudjuk. Viszont az ötlet elindított egy elképzelést, amihez aztán elkezdtük keresni a megoldást. Mindenképpen a Vajasra gondoltunk, mert óriási lehetőségeket rejt magában. Hamarosan Gyöngyi visszaszólt, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vízitúra-meg-álló helyeket keres, és meghirdetett erre egy pályázatot. Felhívta őket, és ők azonnal a tettek mezejére léptek: már három nap múlva itt voltak, hogy megnézzék, mit tudunk ajánlani. Nagyon tetszett nekik, amit a gerillakertészekkel csinálunk, azt mondták, országosan is példaértékű, és belátták, hogy valóban érdemes ezen a vonalon tovább lépni, de széttárták a kezüket: ők csak a Dunán, a Tiszán és a Balatonon fejleszthetnek. Viszont említettek egy másik, tervezett pályázati lehetőséget, amelynek segítségével megvalósíthatjuk a Vajassal kapcsolatos terveinket.

– Ezzel véget is ért a nagy reményeket keltő találkozás?

– Nem, mert kivittük őket Meszesre, ahol van az önkormányzatnak egy felújításért kiáltó ingatlana a Kék Duna Vendéglő mögött, és felkínáltuk nekik. Azonnal meglátták benne a lehetőséget, hiszen épp az a tervük, hogy a Duna útvonalán járó evezősöknek, kerékpáro-soknak, lovasoknak, túrázóknak 25-30 kilométerenként kialakítsanak egy megállóhelyet, és ebbe az elképzelésbe ez éppen belefér. Azóta már a projektmenedzsment is járt itt, és azt mondták, hogy a megvalósítás sínen van, és valószínűleg 50-70 millió forint befektetésével lehet számolni. Öt évig a beruházó a tulajdonos, azután a városé lesz az objektum, de ez idő alatt is használhatjuk. Az új, jól felszerelt épület mellett kikötő is létesül, de nyújthatunk be igényt eszközökre, így például csónakokra, kenukra, csónakszállítókra is. Borzasztóan örülünk ennek, mert így Meszes bekerül egy olyan, nemhogy országos, de nemzetközi vérkeringésbe, ami távlataiban rengeteg újabb lehetőséget rejt magában!

– Felmerült egy másik pályázat is az új, kalocsai ingatlanra.

– Igen. Itt is Magóné Gyöngyi, meg a TDM vezetője, Horváthné Csor-tán Krisztina volt a kezdeményező. Velük – és a bátyai vízi- és kerékpársport szerelmessel, Antal Attilával – elmentünk Madocsára, egy vízitúra konferenciára, amelyre meghívták Dunaföld-vártól Fajszig az összes környékbeli települést a Duna mindkét oldaláról. A Duna Régió Vízitúra Szövetség hívta össze a megbeszélést – melynek elnöke az a Horváth Csaba, aki Kolonics Györggyel Atlantában olimpiai bajnok volt – és elmondták, hogy egy nagy országos hálózatot szeretnének létrehozni, amelynek résztvevőit „vízcseppek-nek” nevezték. Mi lennénk a fentebb említett településekkel a közép-dunai vízcseppek. Fő céljuk, hogy minden vízparti településen élő kisgyermek tanuljon meg a vízen közlekedni. Ők egy alulról jövő építkezésű szervezetben gondolkodnak, és én ismét a magunk történetével tudtam bemutatni, hogy ez Kalocsán már működik is. Jól-esett látni, hogy mennyire meglepődtek és nagyon tetszett nekik a dolog. Itt ismertük meg – és vagyunk máris közeli kapcsolatban velük – a paksi Ökocsiga Egyesületet, együttműködésünk szépen alakul. Az elképzelésekhez egy TOP (Terület-fejlesztési Operatív Program) pályázat ad anyagi alapot, amelyből reményeink szerint a Damjanich utca 7. szám alatti ingatlan felújításával, és tartalommal, programokkal való megtöltésével egy állandóan bővíthető, fejleszthető, a gyerekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt sportolási, kikapcsolódási lehetőséget adó „vízparti kultúrház” jöhet létre. Kezdő lépésként alakítani kellett egy Helyi Akció Csoportot (HACS), amelyben az önkormányzat, a civil szervezetek és a magánszféra egyenlő súllyal szerepel. Ezen sikeresen túl vagyunk, és a pályázati kiírásban szereplő feltételek (pl. lakosságszám) alapján körülbelül 500 millió forintra pályázhatunk. Ezt mind közösségi terek fejlesztési kell fordítani, és úgy gondolom, ebből a legmerészebb álmaink megvalósítását is megcélozhatjuk. Most már nemcsak egy csónakházról, hanem a Vajas belvárosi szakaszáról, mint összefüggő közösségi térré alakításáról van szó, amibe a piactértől, mint kulturált ifjúsági találkozó helytől a Kubikus park fejlesztéséig sok minden belefér! A támogatásból infrastruktúrafejlesztésre a nyert összeg 60, programokra 40 százalékát lehet költeni. Úgy érzem, most új fejezethez ér a gerillakertész mozgalmunk, és szeretnénk ezeknek a közösségfejlesztő, a lakosság egészséges testi-lelki életéhez jelentősen hozzájáruló terveknek a megvalósításából alaposan kivenni a részünket.

A Kalocsai Gerilla Kertészek fennállásuk öt éve alatt példásan rendbe tették az „örök-be fogadott” belvárosi Vajas-szakaszt, az augusztus 20-ai ünnepségeken bárkit megcsónakáztatnak, bemutatták az „István a király” című musicalt vízi színpadon, kajak-kenu bajnokságokat szerveznek, és idén már május elsején is „vízre tették” az Érsekkert mögötti szakaszon a lakosokat. Az itt leírtak igazolják, hogy érdemes volt „in-gyen dolgozni” (amit többen lesajnálóan megjegyeztek, mondta Bolvári Ferdinánd), mert a kis közösség egy olyan alap, amelyre fel lehet építeni egy, a vízi kultúrára, a szabadidő értelmes eltöltésére törekvő, egyre bővülő mozgalmat.


Kalocsai hírek

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Életmorzsák: nevetni, szeretni, sírni, meghalni

Decemberben a foktői, januárban pedig a kalocsai könyvtárban mutatta be Mihó Izabella volt rádiós...

Cikkírásban is remekeltek a kalocsai diákok

A Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai érdemelték ki a fődíjakat a megyei napilap, a Petőfi...

Ezüstérem, hasznos torna

    Az elmúlt hétvégén rendezték meg Kiskőrösön a III. Zsubori Zoltán Ifjúsági Emléktornát, ahová...

Nem várt sikerként telelnek dobogón a fiatalok

A Kalocsai Kézilabda Club utánpótlás gárdája az ifjúsági III. osztály dobogóján telel. Szvétek...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás