Karácsony az ILCO Klubban

2017.01.14 17:52    |    Gábor Erika  

Ez év nyarán már bemutattuk önnek, kedves olvasó, a Magyar ILCO Szövetség kalocsai klubját és annak helyi lelkét és motorját, Kunosné Kothencz Annát. Karácsony előtt a Szent Kereszt Kórház ebédlőjében találkoztam a klubtagokkal és segítőikkel a szervezet szokásos év végi közös ünnepén.

Az ILCO azoknak az érdekvédelmi szervezete, akik különböző bélbetegségek miatt bélkivezetéssel élnek. Ez az állapot testileg-lelkileg nagyon megviseli az embereket. Segítségre van szükségük ahhoz, hogy ezt feldolgozzák, hogy elsajátítsák a szükséges eszközök kezelését, megismerjék lehetőségeiket és korlátaikat – és nagyon kell egy közösség, ahol nyíltan beszélhetnek gondjaikról, és kölcsönösen tanácsokkal látják el egymást.

 

ilco1_450
 

 

A találkozón a Kalocsán és vonzáskörzetében élők vettek részt. Igazi piknik-hangulat volt, rengeteg süteményt hoztak a tagok, ajándéktárgyakat a tombolahúzáshoz, és tonnaszám „fogyott” az ölelés, ami kijárt minden érkezőnek.

 

ilco2_450
 

 

Kunosné Anna állandó segítői a találkozó megrendezésében az Eperföldi Általános Iskola és az Újvárosi Óvoda pedagógusai: Szvétek Klára, illetve Rauschné Zách Magdolna és Vén Attiláné, akik most is kedves karácsonyi műsorral lepték meg a tagokat. Az ízletes ebéd mellé zene és tánc is járt: Szombati Ferenc és Markó Gábor, no meg az énekes: Pápai Éva remek hangulatot teremtett.

 

ilco3_450
 

 

A kalocsai ILCO Klub vendégül látta az országos szervezet elnökét, dr. Nagy András sebész főorvost, a kalocsai kórház két orvosát: dr. Shaw-far Adelt és dr. Mokarrami Mohammad Alit és a klub gazdasági ügyeinek intézőjét, Garamvölgyi Istvánt. Az ünnepségre a bajai és a dombóvári szervezettől is érkeztek vendégek.

 

ilco4_450
 

 

Dr. Nagy András főorvos nemcsak mint az országos szövetség elnöke, de mint sebész is mélyrehatóan ismeri az alapbetegségeket, a műtét, a kezelés és a bélkihelyezés utáni állapot összes nehézségét. Mindent megtesz azért, hogy a betegek képviselete mellett ráirányítsa a figyelmet a megelőzésre. Szívesen megosztotta tapasztalatait lapunkkal:

– Több mint tizenötezer beteg él sztómával Magyarországon. Kisgyermektől időskorúakig minden korosztály megtalálható közöttük, de többségükben középkorúak, vagy annál idősebbek. Harmincnyolc klubunk van, ezeknek 3-4000 tagja, akikkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Rengeteg a tennivaló az ügyeik képviseletével. Visszatérő probléma, hogy a társadalombiztosítás fel akarja emelni a sztómások által használt eszközök térítési díját. A sztómazsákokat az orvos írja fel, általában háromhavonta, és csak meghatározott mennyiséget. Egy ideig ingyen kapták, aztán úgy döntöttek „odafönt”, hogy az ár 2 százalékát, ami negyedévente 2-3000 forint, meg kell fizetniük. Majd kezdeményezték, hogy legyen ez az arány 10, azután 5 százalék, és nem kis harcba került, hogy erről lebeszéljük az illetékeseket. Elég sokszor kellett komoly csatát vívnom azért, hogy ne hozzák lehetetlen helyzetbe ezeket a betegeket. Hiszen a sztómazsákok mellett speciális ápolószerekre van szükségük, a fürdőszobát is alkalmassá kell tenni arra, hogy elláthassák magukat. Rendszeres ellenőrzésük, felülvizsgálatuk is szükséges, hiszen az alapbetegségük többnyire rosszindulatú, ami bármikor kiújulhat, és ez állandó szorongásban tartja a beteget.

Milyen életet élhetnek az érintett betegek a műtét után?

– Széles skálán mozognak a lehetőségek. Akiknek az állapotuk megengedi, akár dolgozhatnak is, és a környezetükben élők talán nem is ismerik a helyzetüket. Akik otthon vannak, azokra fokozottan kell vigyázni, mert a tétlenség, az egyedüllét sokat árthat a betegséggel való küzdelemben. Nehéz a hozzátartozók helyzete is, nekik is fel kell dolgozni a szerettük súlyos betegségét, és segítséget kell nyújtaniuk a mindennapi életben. Van olyan, aki sajnos egy szobában sem hajlandó maradni a sztómazsákot viselő hozzátartozójával, és küzdünk egy olyan házastárssal, aki nem segít a párjának, annak ellenére, hogy az a fél karját is elveszítette, és képtelen magát ellátni. Nagyon sok az előítélet, a tévhit a fejekben, ezekkel a legnehezebb megküzdeni. Ezért is fontosak ezek a klubok, mert itt megoszthatják egymással a gondjaikat.

Miért vállalta fel a sztómás betegek képviseletét?

– Édesanyám sztómás volt. Én Szegeden, majd Kiskunhalason voltam sebész, és több mint háromezer bélműtétet, kihelyezést végeztem. Szívügyem, hogy elérjem, váljanak rendszeressé a szűrővizsgálatok, mert az időben felfedezett betegség jól kezelhető. Szörnyű, hogy Magyarországon milyen állapotban és milyen későn kerülnek orvoshoz a daganatos betegek! Már egy székletvizsgálattal felderíthető volna, kinél szükséges a további vizsgálat, de a betegek jó része annyira fél a végbéltükrözéstől, hogy el sem megy rá! Van olyan család, ahol három férfi él sztómával. Szó szerint könyörögtem a gyerekeiknek, hogy negyven év felett jelentkezzenek szűrésre, mert ott valami örökletes probléma lehet. Egyikük sem jött el, és két év múlva kettő már a műtőasztalon feküdt! Szomorú az is, hogy amikor volna lehetőség ezeknek a vizsgálatoknak az altatásban történő elvégzésére, ez azon bukik el, hogy nincs elég aneszteziológus, de gyakran vizsgáló orvos sem. Mérhetetlenül sokba kerül az országnak ez a helyzet: a műtét, a kezelés, a munkából kiesés, még sincs áttörés a szűrővizsgálatok elterjesztésében! Szóval, lássa be, bőven van itt tennivaló!

Ünneprontó gondolatok? Nem, csak a helyzetet tükröző gondolatok. Dr. Nagy András több évtizedes tevékenysége, óriási tapasztalatai kincset érnek akkor, amikor a súlyos betegek érdekét kell képviselni. Gyógyító munkáját, társadalmi szerepvállalását 2014. március 15-én a Magyar Ezüst Érdemkereszt adományozásával ismerte el a köztársasági elnök.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás