Karácsony az ILCO Klubban

2017.01.14 17:52    |    Gábor Erika  

Ez év nyarán már bemutattuk önnek, kedves olvasó, a Magyar ILCO Szövetség kalocsai klubját és annak helyi lelkét és motorját, Kunosné Kothencz Annát. Karácsony előtt a Szent Kereszt Kórház ebédlőjében találkoztam a klubtagokkal és segítőikkel a szervezet szokásos év végi közös ünnepén.

Az ILCO azoknak az érdekvédelmi szervezete, akik különböző bélbetegségek miatt bélkivezetéssel élnek. Ez az állapot testileg-lelkileg nagyon megviseli az embereket. Segítségre van szükségük ahhoz, hogy ezt feldolgozzák, hogy elsajátítsák a szükséges eszközök kezelését, megismerjék lehetőségeiket és korlátaikat – és nagyon kell egy közösség, ahol nyíltan beszélhetnek gondjaikról, és kölcsönösen tanácsokkal látják el egymást.

 

ilco1_450
 

 

A találkozón a Kalocsán és vonzáskörzetében élők vettek részt. Igazi piknik-hangulat volt, rengeteg süteményt hoztak a tagok, ajándéktárgyakat a tombolahúzáshoz, és tonnaszám „fogyott” az ölelés, ami kijárt minden érkezőnek.

 

ilco2_450
 

 

Kunosné Anna állandó segítői a találkozó megrendezésében az Eperföldi Általános Iskola és az Újvárosi Óvoda pedagógusai: Szvétek Klára, illetve Rauschné Zách Magdolna és Vén Attiláné, akik most is kedves karácsonyi műsorral lepték meg a tagokat. Az ízletes ebéd mellé zene és tánc is járt: Szombati Ferenc és Markó Gábor, no meg az énekes: Pápai Éva remek hangulatot teremtett.

 

ilco3_450
 

 

A kalocsai ILCO Klub vendégül látta az országos szervezet elnökét, dr. Nagy András sebész főorvost, a kalocsai kórház két orvosát: dr. Shaw-far Adelt és dr. Mokarrami Mohammad Alit és a klub gazdasági ügyeinek intézőjét, Garamvölgyi Istvánt. Az ünnepségre a bajai és a dombóvári szervezettől is érkeztek vendégek.

 

ilco4_450
 

 

Dr. Nagy András főorvos nemcsak mint az országos szövetség elnöke, de mint sebész is mélyrehatóan ismeri az alapbetegségeket, a műtét, a kezelés és a bélkihelyezés utáni állapot összes nehézségét. Mindent megtesz azért, hogy a betegek képviselete mellett ráirányítsa a figyelmet a megelőzésre. Szívesen megosztotta tapasztalatait lapunkkal:

– Több mint tizenötezer beteg él sztómával Magyarországon. Kisgyermektől időskorúakig minden korosztály megtalálható közöttük, de többségükben középkorúak, vagy annál idősebbek. Harmincnyolc klubunk van, ezeknek 3-4000 tagja, akikkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Rengeteg a tennivaló az ügyeik képviseletével. Visszatérő probléma, hogy a társadalombiztosítás fel akarja emelni a sztómások által használt eszközök térítési díját. A sztómazsákokat az orvos írja fel, általában háromhavonta, és csak meghatározott mennyiséget. Egy ideig ingyen kapták, aztán úgy döntöttek „odafönt”, hogy az ár 2 százalékát, ami negyedévente 2-3000 forint, meg kell fizetniük. Majd kezdeményezték, hogy legyen ez az arány 10, azután 5 százalék, és nem kis harcba került, hogy erről lebeszéljük az illetékeseket. Elég sokszor kellett komoly csatát vívnom azért, hogy ne hozzák lehetetlen helyzetbe ezeket a betegeket. Hiszen a sztómazsákok mellett speciális ápolószerekre van szükségük, a fürdőszobát is alkalmassá kell tenni arra, hogy elláthassák magukat. Rendszeres ellenőrzésük, felülvizsgálatuk is szükséges, hiszen az alapbetegségük többnyire rosszindulatú, ami bármikor kiújulhat, és ez állandó szorongásban tartja a beteget.

Milyen életet élhetnek az érintett betegek a műtét után?

– Széles skálán mozognak a lehetőségek. Akiknek az állapotuk megengedi, akár dolgozhatnak is, és a környezetükben élők talán nem is ismerik a helyzetüket. Akik otthon vannak, azokra fokozottan kell vigyázni, mert a tétlenség, az egyedüllét sokat árthat a betegséggel való küzdelemben. Nehéz a hozzátartozók helyzete is, nekik is fel kell dolgozni a szerettük súlyos betegségét, és segítséget kell nyújtaniuk a mindennapi életben. Van olyan, aki sajnos egy szobában sem hajlandó maradni a sztómazsákot viselő hozzátartozójával, és küzdünk egy olyan házastárssal, aki nem segít a párjának, annak ellenére, hogy az a fél karját is elveszítette, és képtelen magát ellátni. Nagyon sok az előítélet, a tévhit a fejekben, ezekkel a legnehezebb megküzdeni. Ezért is fontosak ezek a klubok, mert itt megoszthatják egymással a gondjaikat.

Miért vállalta fel a sztómás betegek képviseletét?

– Édesanyám sztómás volt. Én Szegeden, majd Kiskunhalason voltam sebész, és több mint háromezer bélműtétet, kihelyezést végeztem. Szívügyem, hogy elérjem, váljanak rendszeressé a szűrővizsgálatok, mert az időben felfedezett betegség jól kezelhető. Szörnyű, hogy Magyarországon milyen állapotban és milyen későn kerülnek orvoshoz a daganatos betegek! Már egy székletvizsgálattal felderíthető volna, kinél szükséges a további vizsgálat, de a betegek jó része annyira fél a végbéltükrözéstől, hogy el sem megy rá! Van olyan család, ahol három férfi él sztómával. Szó szerint könyörögtem a gyerekeiknek, hogy negyven év felett jelentkezzenek szűrésre, mert ott valami örökletes probléma lehet. Egyikük sem jött el, és két év múlva kettő már a műtőasztalon feküdt! Szomorú az is, hogy amikor volna lehetőség ezeknek a vizsgálatoknak az altatásban történő elvégzésére, ez azon bukik el, hogy nincs elég aneszteziológus, de gyakran vizsgáló orvos sem. Mérhetetlenül sokba kerül az országnak ez a helyzet: a műtét, a kezelés, a munkából kiesés, még sincs áttörés a szűrővizsgálatok elterjesztésében! Szóval, lássa be, bőven van itt tennivaló!

Ünneprontó gondolatok? Nem, csak a helyzetet tükröző gondolatok. Dr. Nagy András több évtizedes tevékenysége, óriási tapasztalatai kincset érnek akkor, amikor a súlyos betegek érdekét kell képviselni. Gyógyító munkáját, társadalmi szerepvállalását 2014. március 15-én a Magyar Ezüst Érdemkereszt adományozásával ismerte el a köztársasági elnök.Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás