Második nekifutásra sikerült

Kegyelemdöfés: tényleg ennyi volt a Menza Kft.

2018.01.24 21:01    |    V.I.  

Bár korábbi számunkban – nem jövőbelátó képességeinknek, hanem az ülésen történt zavarnak köszönhetően – már megírtuk, hogy a kalocsai képviselő-testület döntött a száz százalékos tulajdonában lévő Menza Kft. végelszámolásának indításáról, később kiderült, hogy mégsem volt meg a határozathoz szükséges minősített többség. [Részünkről is „mea culpa!] Néhány nappal később aztán mégis az történt, amit megírtunk, csak más, újabb csavarokkal – a városatyák október 31-i, rendkívüli testületi ülésén.

A korábban közétkeztetésért felelős és catering vállalkozói tevékenységet is folytató Kalocsa Menza Kft. sorsa tehát október utolsó napján pecsételődött meg végleg, hét igen és öt tartózkodó szavazat ellenében, de a voksolás előtt voltak még kemény pillanatok, ahogy azt már általában lenni szokott.

Dr. Bálint József polgármester elöljáróban jelezte, hogy 2018 januárjáig működni fog a Menza Kft., idézte a testület elé került anyagot.

Elsőként Simon Zoltán kért szót, aki mondandójában rámutatott, hogy változatlanul az egy héttel korábban eléjük rakott, és akkor visszadobott határozati javaslatot tárgyalják ismét, abban semmi módosítása nincsen. Neki most is aggályos, „hogy a rossz gazdálkodás eredményeként jutott ide a Menza Kft. annak ellenére, hogy számtalanszor fel lett tőkésítve, és hogy a KalocsaKOM pénze részben erre folyt el”.

rendkiv_test1_450
 

A városvezetés nem teheti meg, hogy nem áll helyt a vállalkozók felé, akiknek a cége tartozik. Egy önkormányzat, amelyik ad magára, etikailag ilyet nem tehet – deklarálta Simon, majd rávilágított, hogy információi szerint lenne módja az önkormányzatnak rendezni a kintlevőségeket, pusztán a szándék hiányzik. – Lezárult a harmadik negyedév, és úgy tudom, hogy a zárás után jelentős költségvetési többlete van Kalocsának. Innentől nem értem, hogy ha lenne rá pénz, és van rá pénz, miért nem áll ki a saját kft.-je mellett a város! Erkölcsileg ez elítélendő, mivel van pénz és nem igaz, amit polgármester úr a múltkori ülésen mondott – záporoztak a kritikus szavak Simon Zoltántól, hozzátéve, hogy városi szóbeszédből az is a fülébe jutott, hogy a vállalkozók felé még a Fidesz-KDNP színeiben a testületben ülő képviselőket okolta a polgármester a kialakult helyzetért. Elmondta azt is, hogy kért egy listát azokról a beszállítókról, akik felé még tartozásai vannak a Menza Kft.-nek. majd módosító határozati javaslatban terjesztette, hogy költségvetési többlete terhére vállalja az önkormányzat a tartozások rendezését, ami nem nyert többségi támogatást.

Bálint reagálásában mindössze annyit mondott, hogy „térjünk vissza a gyökerekhez, és hogy miből lett ez az adósság”. Nem ő híreszteli, folytatta, hogy csődben van a város, hozzátéve, hogy a cég megszüntetése során a Polgári Törvénykönyv szerint terveznek eljárni.

Szabó Balázs kért szót ezután, aki hozzászólásában az adott feladatra meghatározott intézményi működést biztosabbnak és áttekinthetőbbnek minősítette, mint a gazdasági társasági formát, hiába állítólag az előbbi a múlt, az utóbbi a jövő, fogalmazott. A Simon által elmondottak margójára felidézte, hogy 2014 telén volt testületi ülésük, amikor egy kalocsai vállalkozó kétségbeesetten kereste fel őket, mondván, a Menza Kft. akkori vezetése által több mint egy éve ki nem fizetett tartozásáért legalább egy ipari területet szeretne kérni a várostól, amit akkor leszavazott a többség. „Ennyit arról, hogy mi az elegáns és mi nem”, zárta gondolatait, amelyre ismét a polgármester reagált, „kivételesen egyet értve az előtte szólóval”.

rendkiv_test2_450
 

Simon Zoltán következő hozzászólásában konkrét gyakorlati dilemmára mutatott rá, amelyre végül konkrét válasz nem is érkezett. – Nyilvánvalóan a végelszámoló lefoglal majd tárgyakat, eszközöket, ingóságokat. Ha ez megtörténik, a Menza telephelyei hogy fogják ellátni a rájuk bízott feladatukat? Ez a jövőbeni működést mennyiben fogja veszélyeztetni – hangzottak a függőben maradt felvetések, majd ismét Szabó kért szót, nyomatékosítva a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár példáján, hogy az átláthatatlan kft.-s működés helyett milyen letisztult lett a kép az intézményesítéssel.

Török Ferenc reagált, mondván, a legtöbb önkormányzat már tíz évvel ezelőtt kivitte az intézmények zömét kft.-be. – Az más kérdés, hogy van egy település, ahol nincsenek olyan emberek, akik meg is értik a működési rendszer lényegét. Mivel erre nem képesek, ezért most visszarendeződünk a 15-20 évvel ezelőtti, jól ismert gyakorlathoz – így Török, majd Szabó egy, a Vagyonhasznosítási Kft. egykori vezetőjének 2014-es félévi nyilatkozatát idézte. Ebben az akkori menedzser bejelentette, hogy némi nyereséggel zárhat évet a cég, majd később kiderült, mekkora mínuszai voltak.

Miután a polgármester szavazásra bocsátotta a Menza Kft. végelszámolásának indítását, amely megnyerte a szükséges többségi támogatást, megjegyezte, hogy a jelen koncepció szerint a Szociális Központ számára 2018 január 1-jétől a Közétkeztetési Intézmény főz majd a Klub Étterem főző- és a Kunszt utcai telephely tálalókonyháján.

Plusz egy: drog-konferencia készülőben

Az október utolsó napjára időzített rendkívüli ülésnek volt még egy napirendje, amely egy, a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által beadott kérelem tárgyalására szorítkozott. Szóbeli kiegészítésképp Bolvári Ferdinánd, a KEF elnöke elmondta, hogy míg korábban pályázati támogatásokból működtek, tavaly nem sikerült ilyen forrást szerezniük, de az idén mertek nagyot álmodni, és beadták igényüket egy egymillió forintos hozzájárulásra. Fő célként azt határozták meg, hogy ezen keret felhasználását a működésre és egy mini-konferencia megszervezésére költenék, hiszen a drog-probléma valós jelenség Kalocsán, amit kezelni kell, fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy a pályázat benyújtásához szükséges 100 ezer forint önerőt, amit a várostól kér a szervezet, garantáltan megtérítik, hiszen az említett konferenciának a teljes lebonyolításával a Vagyonhasznosítási Kft.-t bíznák meg. A kérésnek egyhangú zöld jelzést adott a testület.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás