Mozgolódásból pörgés?

Egyre kelendőbbek a kalocsai lakások, de…

2015.10.22 11:26    |    vo-is  

… igencsak nyomott áron. Bizony! Az év elejéhez képest meglehetősen felpörgött az adásvételek száma városunkban, ami jó hír az ingatlanjukat árulók számára. Ugyancsak örvendetes, hogy a néhány évvel ezelőtt indult árzuhanás stagnálni látszik. Ami már kevésbé örömteli az eladónak (ám annál jobb hír a vevőknek), hogy az árak ezzel arányosan nem emelkedtek meg – egyelőre. Most érdemes tehát lakást vásárolni!

Paks a legdrágább vidéki város

Az Otthon Centrum adataira hivatkozva a napokban látott napvilágot egy érdekes cikk az egyik országos hírportálon, amely szerint a vidéki városokban olyannyira felpörgött a lakáspiac, hogy van olyan település, ahol 50 százalékkal nőtt a kereslet az idén. Külön kiemeli a (térségünket rövidesen, reményeink szerint híddal összekapcsoló) Paksot az írás. Az atomvárost konkrétan az egyik legdrágább vidéki településként jegyzi, ahol panel- és téglalakást sem lehet már 200 ezer forint/négyzetméteres ár alatt kapni, míg a családi ház négyzetmétere 190 ezernél kezdődik.

Felkerestük Kovács László kalocsai ingatlanvagyon értékelő és közvetítő szakembert, hogy a helyi viszonyokról kérdezzük. Mint mondta, maga is olvasta az előbb hivatkozott cikket és a Duna túlpartjára kisebb rálátása van, de az szerinte is vitathatatlan, hogy Pakson már érzékelhető a „ké-szülődés” az évszázad beruházásaként aposztrofált atomerőmű-építésre. Kérdés, hogy ez mennyiben hat a Duna bal partján és elkezdődött-e már nálunk is a „majd, ha lesz híd, hatványozottan meghozza az árát” célú lakásvásárlás-dömping. Lássuk!

Kalocsai Néplap

Megugrott adásvételek Kalocsán

– Kalocsán is egyértelműen megemelkedett az ingatlanpiaci forgalom. Már tavaly is volt egy kis elmozdulás, ami össze sem hasonlítható az idén tapasztalt mértékkel. Nyilván a teljes piacra nincsen rálátásom, hiszen működik más közvetítő is, és van, aki maga oldja meg az ingatlanértékesítést. Az viszont egyértelműen látszik, hogy itt is jóval megemelkedtek az adásvételek – vágott a közepébe a szakember. – Országosan 20-25 százalékos emelkedésről beszélnek. Szerintem Kalocsán akár 30 százalék is lehet, amennyivel több ingatlan elkel a napokban. Persze kis város, kis számokkal, itt egyetlen eladás is akár elmozdulást jelenthet a százalékokban.

Ettől olcsóbbak nem lesznek a lakások

– A fellendülés annak is betudható, hogy sokáig várakoztak az emberek. Vártak a megfelelő pillanatra, amikor a számukra legkedvezőbb feltételekkel tudnak ingatlant vásárolni. Nyilván az ilyen szándékot fontolgatók is látják, amit magam is alá tudok támasztani, hogy a jelenleginél lejjebb már nem nagyon mennek az ingatlanárak Kalocsán. Az évek során az eladók szempontjából sajnálatosan, rendesen lecsúsztak az árak. Ebből fakad, hogy aki vásárolni akart, az most vásárol lakást. Fontos tényező véleményem szerint, hogy a jegybanki alapkamat folyamatosan csökkent ebben az évben is. A bankokban az emberek úgy látom, hogy nem elégedettek a megtakarításaikért kapott hozamokkal, ezért ingatlanba fektetnek – mutat rá a trendek alakulásának hátterére Kovács László. Megjegyezte, hogy míg országosan négy vásárlásból egy befektetés-jellegű, addig Kalocsán már minden harmadik lakásvásárlás ilyen céllal történik. – Egyértelmű, hogy már Kalocsán is sokan a paksi építkezésre készülnek. Bár azt elmondhatom, hogy a Paksi-köz lakótelepén mindig is volt forgalom adásvétel tekintetében. Ami viszont korábban egyáltalán nem volt jellemző és ma már ez is megfigyelhető, hogy sokan kifejezetten befektetési szándékkal keresgélnek a Paksi-közben, mondván, a város azon része közelebb lesz a majdan megépülő Duna hídra vezető úthoz.

Mi? Mennyi? Miért?

Nyilván arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha már ennyire éledezik a kalocsai ingatlanpiac, mennyiért lehet hozzájutni egy lakótelepi lakáshoz és az eladó házak iránt is megugrott-e az érdeklődés.

– Négyzetméterárakat azért nehéz mondani, mert ezek függnek az emelettől és a lakás állapotától. A negyedik emeleti, illetőleg a záró szinti lakások a legolcsóbbak. Olyan 75 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődnek az eladások, ami azt jelenti, hogy egy negyedik, netán harmadik emeleti 50-54 négyzetméteres lakás 4, esetleg 4 és félmillió forintért tud elmenni. Ahogy megyünk lejjebb, ez nyilván drágul. A lakótelepi lakások maximális négyzetméterára 120 ezer forint, ekkor viszont már egy átlagos méretű, de teljesen felújított lakásról beszélünk. Persze vannak a belvárosban is társasházi lakások, amelyeknél 130-140 ezer forintos négyzetméterár is elérhető – így Kovács László. Na de mi a helyzet a házakkal? – A sátortetős ház az örök sláger Kalocsán. Sokan inkább egy ilyen házat vásárolnak meg 8-10 millió forintért, amelyre azután ráköltenek egy bizonyos összeget, de relatíve közel vannak a városközponthoz. A centrumban egyáltalán nem keresettek a nagy alapterületű régi polgári házak, amelyek legtöbbjében idősek laktak és sem anyagi, sem fizikai tehetségük nem volt ahhoz, hogy ezt folyamatosan újítsák és karban tartsák. Ezek többsége gyenge műszaki állapotban van, és egy 150 négyzetméteres, ilyen méretekkel megáldott épület helyreállítása több tízmillió forintba is kerülhet. Hasonlóképpen kevésbé keresettek a 3-4 millió forintért árult kisházak, amelyek ugyancsak komoly ráfordításokat igényelnek – jött a válasz.

Milyen öreg Kalocsa?

– Nehéz kérdés ez, de az tény, hogy ebben a városban vannak 150 éves házak, meg nagyon kevés új ház is. A Széchenyi lakótelep is lassan negyven éves lesz. Véleményem szerint átlagosan olyan hatvan évesre becsülhető Kalocsa ingatlanállománya – készített rögtönzött számvetést Kovács László. De ez a szám pontosan mit jelent? – Az országban van 4 millió 400 ezer darab körüli lakóingatlan. A normál ingatlanpiac azt mondja, hogy 4 százalék körüli átlagos ingatlanforgalomnak kell lennie. Most szerintem ez a dolog 3 százaléknál tart és azt is mondják, hogy ennek százévente meg kell újulnia. Ehhez évente 40-45 ezer új lakóingatlannak kellene épülnie. Ha ezt Kalocsára vetítjük, itt 7800-7700 lakóingatlan van, amelynek esetében a 4 százalékos lakóingatlan csere körülbelül háromszáz építést tesz ki. Ahhoz tehát, hogy a meglévő állomány százévente megújuljon, nem évente négy-öt-hat új háznak kellene épülnie, de a számok ismeretében az elmondható, hogy egyelőre öregszik Kalocsa – zárta gondolatait a szakember, megjegyezvén, hogy a hatvanéves átlagéletkor talán nem is a legpontosabb, inkább becslés-jellegű adat. Az mindenestre tény, hogy mozgolódni látszik a piac, ami bizakodásra ad okot. Azt viszont, hogy milyen hatása lesz minderre a várva várt Duna-hídnak, csak az átkelő megépítése után lehet majd elemezni.


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás