Mozgolódásból pörgés?

Egyre kelendőbbek a kalocsai lakások, de…

2015.10.22 11:26    |    vo-is  

… igencsak nyomott áron. Bizony! Az év elejéhez képest meglehetősen felpörgött az adásvételek száma városunkban, ami jó hír az ingatlanjukat árulók számára. Ugyancsak örvendetes, hogy a néhány évvel ezelőtt indult árzuhanás stagnálni látszik. Ami már kevésbé örömteli az eladónak (ám annál jobb hír a vevőknek), hogy az árak ezzel arányosan nem emelkedtek meg – egyelőre. Most érdemes tehát lakást vásárolni!

Paks a legdrágább vidéki város

Az Otthon Centrum adataira hivatkozva a napokban látott napvilágot egy érdekes cikk az egyik országos hírportálon, amely szerint a vidéki városokban olyannyira felpörgött a lakáspiac, hogy van olyan település, ahol 50 százalékkal nőtt a kereslet az idén. Külön kiemeli a (térségünket rövidesen, reményeink szerint híddal összekapcsoló) Paksot az írás. Az atomvárost konkrétan az egyik legdrágább vidéki településként jegyzi, ahol panel- és téglalakást sem lehet már 200 ezer forint/négyzetméteres ár alatt kapni, míg a családi ház négyzetmétere 190 ezernél kezdődik.

Felkerestük Kovács László kalocsai ingatlanvagyon értékelő és közvetítő szakembert, hogy a helyi viszonyokról kérdezzük. Mint mondta, maga is olvasta az előbb hivatkozott cikket és a Duna túlpartjára kisebb rálátása van, de az szerinte is vitathatatlan, hogy Pakson már érzékelhető a „ké-szülődés” az évszázad beruházásaként aposztrofált atomerőmű-építésre. Kérdés, hogy ez mennyiben hat a Duna bal partján és elkezdődött-e már nálunk is a „majd, ha lesz híd, hatványozottan meghozza az árát” célú lakásvásárlás-dömping. Lássuk!

Kalocsai Néplap

Megugrott adásvételek Kalocsán

– Kalocsán is egyértelműen megemelkedett az ingatlanpiaci forgalom. Már tavaly is volt egy kis elmozdulás, ami össze sem hasonlítható az idén tapasztalt mértékkel. Nyilván a teljes piacra nincsen rálátásom, hiszen működik más közvetítő is, és van, aki maga oldja meg az ingatlanértékesítést. Az viszont egyértelműen látszik, hogy itt is jóval megemelkedtek az adásvételek – vágott a közepébe a szakember. – Országosan 20-25 százalékos emelkedésről beszélnek. Szerintem Kalocsán akár 30 százalék is lehet, amennyivel több ingatlan elkel a napokban. Persze kis város, kis számokkal, itt egyetlen eladás is akár elmozdulást jelenthet a százalékokban.

Ettől olcsóbbak nem lesznek a lakások

– A fellendülés annak is betudható, hogy sokáig várakoztak az emberek. Vártak a megfelelő pillanatra, amikor a számukra legkedvezőbb feltételekkel tudnak ingatlant vásárolni. Nyilván az ilyen szándékot fontolgatók is látják, amit magam is alá tudok támasztani, hogy a jelenleginél lejjebb már nem nagyon mennek az ingatlanárak Kalocsán. Az évek során az eladók szempontjából sajnálatosan, rendesen lecsúsztak az árak. Ebből fakad, hogy aki vásárolni akart, az most vásárol lakást. Fontos tényező véleményem szerint, hogy a jegybanki alapkamat folyamatosan csökkent ebben az évben is. A bankokban az emberek úgy látom, hogy nem elégedettek a megtakarításaikért kapott hozamokkal, ezért ingatlanba fektetnek – mutat rá a trendek alakulásának hátterére Kovács László. Megjegyezte, hogy míg országosan négy vásárlásból egy befektetés-jellegű, addig Kalocsán már minden harmadik lakásvásárlás ilyen céllal történik. – Egyértelmű, hogy már Kalocsán is sokan a paksi építkezésre készülnek. Bár azt elmondhatom, hogy a Paksi-köz lakótelepén mindig is volt forgalom adásvétel tekintetében. Ami viszont korábban egyáltalán nem volt jellemző és ma már ez is megfigyelhető, hogy sokan kifejezetten befektetési szándékkal keresgélnek a Paksi-közben, mondván, a város azon része közelebb lesz a majdan megépülő Duna hídra vezető úthoz.

Mi? Mennyi? Miért?

Nyilván arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha már ennyire éledezik a kalocsai ingatlanpiac, mennyiért lehet hozzájutni egy lakótelepi lakáshoz és az eladó házak iránt is megugrott-e az érdeklődés.

– Négyzetméterárakat azért nehéz mondani, mert ezek függnek az emelettől és a lakás állapotától. A negyedik emeleti, illetőleg a záró szinti lakások a legolcsóbbak. Olyan 75 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődnek az eladások, ami azt jelenti, hogy egy negyedik, netán harmadik emeleti 50-54 négyzetméteres lakás 4, esetleg 4 és félmillió forintért tud elmenni. Ahogy megyünk lejjebb, ez nyilván drágul. A lakótelepi lakások maximális négyzetméterára 120 ezer forint, ekkor viszont már egy átlagos méretű, de teljesen felújított lakásról beszélünk. Persze vannak a belvárosban is társasházi lakások, amelyeknél 130-140 ezer forintos négyzetméterár is elérhető – így Kovács László. Na de mi a helyzet a házakkal? – A sátortetős ház az örök sláger Kalocsán. Sokan inkább egy ilyen házat vásárolnak meg 8-10 millió forintért, amelyre azután ráköltenek egy bizonyos összeget, de relatíve közel vannak a városközponthoz. A centrumban egyáltalán nem keresettek a nagy alapterületű régi polgári házak, amelyek legtöbbjében idősek laktak és sem anyagi, sem fizikai tehetségük nem volt ahhoz, hogy ezt folyamatosan újítsák és karban tartsák. Ezek többsége gyenge műszaki állapotban van, és egy 150 négyzetméteres, ilyen méretekkel megáldott épület helyreállítása több tízmillió forintba is kerülhet. Hasonlóképpen kevésbé keresettek a 3-4 millió forintért árult kisházak, amelyek ugyancsak komoly ráfordításokat igényelnek – jött a válasz.

Milyen öreg Kalocsa?

– Nehéz kérdés ez, de az tény, hogy ebben a városban vannak 150 éves házak, meg nagyon kevés új ház is. A Széchenyi lakótelep is lassan negyven éves lesz. Véleményem szerint átlagosan olyan hatvan évesre becsülhető Kalocsa ingatlanállománya – készített rögtönzött számvetést Kovács László. De ez a szám pontosan mit jelent? – Az országban van 4 millió 400 ezer darab körüli lakóingatlan. A normál ingatlanpiac azt mondja, hogy 4 százalék körüli átlagos ingatlanforgalomnak kell lennie. Most szerintem ez a dolog 3 százaléknál tart és azt is mondják, hogy ennek százévente meg kell újulnia. Ehhez évente 40-45 ezer új lakóingatlannak kellene épülnie. Ha ezt Kalocsára vetítjük, itt 7800-7700 lakóingatlan van, amelynek esetében a 4 százalékos lakóingatlan csere körülbelül háromszáz építést tesz ki. Ahhoz tehát, hogy a meglévő állomány százévente megújuljon, nem évente négy-öt-hat új háznak kellene épülnie, de a számok ismeretében az elmondható, hogy egyelőre öregszik Kalocsa – zárta gondolatait a szakember, megjegyezvén, hogy a hatvanéves átlagéletkor talán nem is a legpontosabb, inkább becslés-jellegű adat. Az mindenestre tény, hogy mozgolódni látszik a piac, ami bizakodásra ad okot. Azt viszont, hogy milyen hatása lesz minderre a várva várt Duna-hídnak, csak az átkelő megépítése után lehet majd elemezni.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás