Mozgolódásból pörgés?

Egyre kelendőbbek a kalocsai lakások, de…

2015.10.22 11:26    |    vo-is  

… igencsak nyomott áron. Bizony! Az év elejéhez képest meglehetősen felpörgött az adásvételek száma városunkban, ami jó hír az ingatlanjukat árulók számára. Ugyancsak örvendetes, hogy a néhány évvel ezelőtt indult árzuhanás stagnálni látszik. Ami már kevésbé örömteli az eladónak (ám annál jobb hír a vevőknek), hogy az árak ezzel arányosan nem emelkedtek meg – egyelőre. Most érdemes tehát lakást vásárolni!

Paks a legdrágább vidéki város

Az Otthon Centrum adataira hivatkozva a napokban látott napvilágot egy érdekes cikk az egyik országos hírportálon, amely szerint a vidéki városokban olyannyira felpörgött a lakáspiac, hogy van olyan település, ahol 50 százalékkal nőtt a kereslet az idén. Külön kiemeli a (térségünket rövidesen, reményeink szerint híddal összekapcsoló) Paksot az írás. Az atomvárost konkrétan az egyik legdrágább vidéki településként jegyzi, ahol panel- és téglalakást sem lehet már 200 ezer forint/négyzetméteres ár alatt kapni, míg a családi ház négyzetmétere 190 ezernél kezdődik.

Felkerestük Kovács László kalocsai ingatlanvagyon értékelő és közvetítő szakembert, hogy a helyi viszonyokról kérdezzük. Mint mondta, maga is olvasta az előbb hivatkozott cikket és a Duna túlpartjára kisebb rálátása van, de az szerinte is vitathatatlan, hogy Pakson már érzékelhető a „ké-szülődés” az évszázad beruházásaként aposztrofált atomerőmű-építésre. Kérdés, hogy ez mennyiben hat a Duna bal partján és elkezdődött-e már nálunk is a „majd, ha lesz híd, hatványozottan meghozza az árát” célú lakásvásárlás-dömping. Lássuk!

Kalocsai Néplap

Megugrott adásvételek Kalocsán

– Kalocsán is egyértelműen megemelkedett az ingatlanpiaci forgalom. Már tavaly is volt egy kis elmozdulás, ami össze sem hasonlítható az idén tapasztalt mértékkel. Nyilván a teljes piacra nincsen rálátásom, hiszen működik más közvetítő is, és van, aki maga oldja meg az ingatlanértékesítést. Az viszont egyértelműen látszik, hogy itt is jóval megemelkedtek az adásvételek – vágott a közepébe a szakember. – Országosan 20-25 százalékos emelkedésről beszélnek. Szerintem Kalocsán akár 30 százalék is lehet, amennyivel több ingatlan elkel a napokban. Persze kis város, kis számokkal, itt egyetlen eladás is akár elmozdulást jelenthet a százalékokban.

Ettől olcsóbbak nem lesznek a lakások

– A fellendülés annak is betudható, hogy sokáig várakoztak az emberek. Vártak a megfelelő pillanatra, amikor a számukra legkedvezőbb feltételekkel tudnak ingatlant vásárolni. Nyilván az ilyen szándékot fontolgatók is látják, amit magam is alá tudok támasztani, hogy a jelenleginél lejjebb már nem nagyon mennek az ingatlanárak Kalocsán. Az évek során az eladók szempontjából sajnálatosan, rendesen lecsúsztak az árak. Ebből fakad, hogy aki vásárolni akart, az most vásárol lakást. Fontos tényező véleményem szerint, hogy a jegybanki alapkamat folyamatosan csökkent ebben az évben is. A bankokban az emberek úgy látom, hogy nem elégedettek a megtakarításaikért kapott hozamokkal, ezért ingatlanba fektetnek – mutat rá a trendek alakulásának hátterére Kovács László. Megjegyezte, hogy míg országosan négy vásárlásból egy befektetés-jellegű, addig Kalocsán már minden harmadik lakásvásárlás ilyen céllal történik. – Egyértelmű, hogy már Kalocsán is sokan a paksi építkezésre készülnek. Bár azt elmondhatom, hogy a Paksi-köz lakótelepén mindig is volt forgalom adásvétel tekintetében. Ami viszont korábban egyáltalán nem volt jellemző és ma már ez is megfigyelhető, hogy sokan kifejezetten befektetési szándékkal keresgélnek a Paksi-közben, mondván, a város azon része közelebb lesz a majdan megépülő Duna hídra vezető úthoz.

Mi? Mennyi? Miért?

Nyilván arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha már ennyire éledezik a kalocsai ingatlanpiac, mennyiért lehet hozzájutni egy lakótelepi lakáshoz és az eladó házak iránt is megugrott-e az érdeklődés.

– Négyzetméterárakat azért nehéz mondani, mert ezek függnek az emelettől és a lakás állapotától. A negyedik emeleti, illetőleg a záró szinti lakások a legolcsóbbak. Olyan 75 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődnek az eladások, ami azt jelenti, hogy egy negyedik, netán harmadik emeleti 50-54 négyzetméteres lakás 4, esetleg 4 és félmillió forintért tud elmenni. Ahogy megyünk lejjebb, ez nyilván drágul. A lakótelepi lakások maximális négyzetméterára 120 ezer forint, ekkor viszont már egy átlagos méretű, de teljesen felújított lakásról beszélünk. Persze vannak a belvárosban is társasházi lakások, amelyeknél 130-140 ezer forintos négyzetméterár is elérhető – így Kovács László. Na de mi a helyzet a házakkal? – A sátortetős ház az örök sláger Kalocsán. Sokan inkább egy ilyen házat vásárolnak meg 8-10 millió forintért, amelyre azután ráköltenek egy bizonyos összeget, de relatíve közel vannak a városközponthoz. A centrumban egyáltalán nem keresettek a nagy alapterületű régi polgári házak, amelyek legtöbbjében idősek laktak és sem anyagi, sem fizikai tehetségük nem volt ahhoz, hogy ezt folyamatosan újítsák és karban tartsák. Ezek többsége gyenge műszaki állapotban van, és egy 150 négyzetméteres, ilyen méretekkel megáldott épület helyreállítása több tízmillió forintba is kerülhet. Hasonlóképpen kevésbé keresettek a 3-4 millió forintért árult kisházak, amelyek ugyancsak komoly ráfordításokat igényelnek – jött a válasz.

Milyen öreg Kalocsa?

– Nehéz kérdés ez, de az tény, hogy ebben a városban vannak 150 éves házak, meg nagyon kevés új ház is. A Széchenyi lakótelep is lassan negyven éves lesz. Véleményem szerint átlagosan olyan hatvan évesre becsülhető Kalocsa ingatlanállománya – készített rögtönzött számvetést Kovács László. De ez a szám pontosan mit jelent? – Az országban van 4 millió 400 ezer darab körüli lakóingatlan. A normál ingatlanpiac azt mondja, hogy 4 százalék körüli átlagos ingatlanforgalomnak kell lennie. Most szerintem ez a dolog 3 százaléknál tart és azt is mondják, hogy ennek százévente meg kell újulnia. Ehhez évente 40-45 ezer új lakóingatlannak kellene épülnie. Ha ezt Kalocsára vetítjük, itt 7800-7700 lakóingatlan van, amelynek esetében a 4 százalékos lakóingatlan csere körülbelül háromszáz építést tesz ki. Ahhoz tehát, hogy a meglévő állomány százévente megújuljon, nem évente négy-öt-hat új háznak kellene épülnie, de a számok ismeretében az elmondható, hogy egyelőre öregszik Kalocsa – zárta gondolatait a szakember, megjegyezvén, hogy a hatvanéves átlagéletkor talán nem is a legpontosabb, inkább becslés-jellegű adat. Az mindenestre tény, hogy mozgolódni látszik a piac, ami bizakodásra ad okot. Azt viszont, hogy milyen hatása lesz minderre a várva várt Duna-hídnak, csak az átkelő megépítése után lehet majd elemezni.


Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás