Kellemetlen évzárás Kalocsán

Közel ötvenmilliós „büntetés” karácsonyra

2017.01.20 09:44    |    -s-n  

Minden bizonnyal teltek már kellemesebb előkészületi hangulatban is az ünnepek a Városházán, mint 2016-ban. Néhány nappal karácsony előtt sajtótájékoztatón jelentette be ugyanis dr. Bálint József polgármester, hogy az önkormányzat is „megkapta a csomagját”, amit talán szerencsésebb lett volna a fa alól bontatlanul a padlásra vinni, abban ugyanis egy csaknem 50 milliós pénzvisszafizetési kötelezettség lapult – de nem ez volt az egyetlen rossz hír az óév végére.

Mi történt, és minek kellett volna történnie

A polgármester a december 21-i médiaesemény felütésében jelezte, hogy ennek apropója egyetlen hír, nevezetesen, hogy abban a bizonyos csomagban, amelyet „muszáj volt kinyitni”, egy 48 millió 661 ezer forintos visszafizetési kötelezettség lapult Kalocsa Város Önkormányzatának címezve a száz százalékos támogatással megvalósult Öveges Programban talált szabálytalanságok miatt. Ez volt az a projekt, amellyel országszerte akadtak problémák és több önkormányzat is a kalocsaihoz hasonló cipőben jár, nálunk többek között a Szent István Gimnázium természettudományos laboratóriuma épült ki ezen forrásból.

balintoveges_450
 

Felidézte, hogy még 2012 májusában szavazta meg a korábbi képviselő-testület, hogy az említett oktatási intézmény fenntartójaként Kalocsa pályázzon a „Kísér-lettel könnyebb a tanulás” című kiíráson. Bálint kiemelte, hogy a pályázat célja nemes volt, ha egy ilyen kiírás most kerülne a jelen testület elé, minden bizonnyal ismételten zöld utat kapna a polgármester annak beadására – nem is ezzel volt a probléma, folytatta Bálint, majd kronologikusan felidézte, hogyan jutott a támogató bírálattól a sikeres megvalósításon át az ötvenmilliós „csomagig” Kalocsa.

– 2015 áprilisában jött az értesítés arról, hogy szabálytalansági eljárás indul szaktanári segédletek és tanulói munkafüzetek vonatkozásában. A kifejlesztett anyagok szakmai tartalma összehasonlításra került és megállapíthatóvá vált, hogy a kedvezményezett által kifejlesztett szakmai tartalom több szempontból is egyezést mutat öt másik pályázó által készített szakmai anyaggal – idézte Bálint József, majd tételesen áttért a feltárt hibákra, amelyeknek még felsorolása is hosszasan tartott.

Mint elhangzott, az informatikai fejlesztés tárgyú közbeszerzéseknél, a laborbeosztások kezelését támogató adminisztrációs szoftvernél az egyes ajánlatkérők eljárásai különösen feltűnő azonosságot mutattak. – A beszerzés tárgyának, mennyiségének leírása szinte szó szerint egyezik, míg az eljárások becsült értéke kis mértékben eltér, az eljárásban a nyertes ajánlattevő a Commitment Zrt. Valamennyi eljárás hirdetmény nélkül került lefolytatásra, tehát a szolgáltató vonatkozásában felmerülhet annak a lehetősége, hogy azonos beszerzési tárgyakra és teljesítendő feladatokra tekintettel ugyanazt, vagy kis mértékben hozzáadott szolgáltatási értéket tartalmazó termékeket, szoftverfejlesztést többszörösen értékesítette a szállító. Ezzel pedig sérülhet a pályázati útmutatóban meghatározott pályázati célok megvalósulása, valamint a szállító részéről felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy amennyiben a folyamatban lévő nyomozás alapján a szervezetnek olyan tények jutnak tudomására, amelynek alapján megalapozottá válik a szabálytalansági gyanú, új szabálytalansági eljárás kerül külön lefolytatásra. Jelenleg is nyomozati szakaszban van az ügy – így a polgármester, hozzátéve, hogy az eljárás nyitottsága miatt nem állt módjában az önkormányzatnak a rá kirótt büntetési összeget beemelni a kormányzat számára év végén benyújtott rendkívüli támogatási igényébe (amelyről időközben megérkezett a lesújtó határozat, de erről később).

Nem nyugodtak bele a döntésbe

– A döntést természetesen megfellebbeztük. Ezután került a Miniszterelnökség Jogi Főosztályára, ahonnan az a határozat érkezett, hogy a büntetést ki kell fizetni. Az irányító hatóság döntése érdekében az önkormányzat kizárólagos felhasználási joga nem volt biztosított a vállalkozói szerződés tárgyát képező szaktanári segédlet és tanulói munkafüzetek elkészítése, valamint a szoftverfejlesztés tekintetében, és az ajánlattevő függetlensége sem állapítható meg – idézte a polgármester, rávilágítva, hogy a városvezetés követett el mulasztást, megjegyezvén, hogy ezután próbáltak ismét kifogással élni a döntést illetően, azonban azt nem sikerült megmásíttatni.

– Ez annál is inkább kellemetlen, mert a projektben, úgy Kalocsán, mint másutt is, láthatóak voltak ezek a problémák, mégsem tette meg az akkori önkormányzat azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezett lett volna – vonta le a következtetéseket Bálint, hangsúlyozván, hogy „ez a történet megint egy olyan fejezet, amely a mostani önkormányzat büdzséjét terheli”.

Ennyibe került az előző városvezetés sikerpropagandája”

– Az a sikerpropaganda, amit előző önkormányzat folytatott a beruházásai kapcsán, mennyibe került eddig nekünk. A Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-nél 2016-ban 70 millió 144 ezer forint feltőkésítést, a Parkgondozónál 2015-ben 50 millió feltőkésítést, a Menzánál összesen 94 millió feltőkésítést és tőkeemelést kellett végrehajtanunk. Ezekhez jön most a 48 milliós visszafizetés, ami mindösszesen azt jelenti, hogy eddig 263 millió 384 ezer forint fejlesztési pénzt kellett visszafizetnünk a saját költségvetésünkből, ami szükségessé tette a stabilitási rendeletünk megalkotását és a KalocsaKOM eladását – summázta az eddigi terheket a polgármester rátérve arra, hogy a jövőben elkerülhetetlen, hogy Kalocsa bevételei növekedjenek.

– Erre két út van. Vagy vagyont kell értékesítenünk, amit ugye nem szeret a másik oldal, vagy adót vetünk ki. Ez utóbbi nemrég meghiúsult, de nem mondtunk le róla, mert a városnak szüksége van rá. Újra foglalkozni fogunk a kérdéssel és megfelelő előkészítést követően újra be fogom terjeszteni a testület elé, mert muszáj hosszútávon működtetni az önkormányzatot – hangzottak a kemény szavak, amelyeket még súlyosabb üzenet követett, főképp a testületi ellenzéknek címezve.

Ne a testület feloszlatása és a polgármester lemondatása legyen a cél!”

– Jó lenne tudomásul venni a másik félnek, hogy a választások két évvel ezelőtt lefolytak. A vereséget fel kell tudni dolgozni, és el kell kezdeni a közös munkát, nem azon mesterkedni, hogyan lehet feloszlatni a testületet vagy lemondatni a polgármestert. Nem kell arról beszélni, hogy csődben van a város! Ha csődben lenne a város, az nem miattunk történne, ezért is ismertettem az előbbi számadatokat. Ezen is el kellett volna gondolkodni, és éppen itt az ideje, hogy pártszimpátiák helyett minden képviselő az esküje szerint azért munkálkodjon, hogy a város jól működjön és stabil legyen a költségvetés! Elhangzott, milyen közgazdasági következményei voltak annak a sikerpropagandának, ami a nem odafigyelésből és az ellenőrzések elmulasztásából fakadt. Tisztán látszik, hogy a kutya sem ellenőrizte anno a kft.-ket, hiszen ha azt megtették volna, egyértelműen kiderült volna, hogy milyen hiányokat termelnek. Gyakorlatilag kétéves időszakra a működési hiány egy részét kivitték a kft.-kbe, ezért volt szükség a vázolt rendezésekre. Nincs értelme annak, hogy mi egymást különböző politikai lózungokkal próbáljuk besározni, ha tetszik, ha nem, még három évig együtt kell dolgoznunk, ez pedig csak együttműködve lehet eredményes a város érdekében – zárta az Övegesre Programmal kapcsolatos visszafizetési kötelezettségről szóló mondandóját dr. Bálint József.

Újabb büntetés a láthatáron

– Várhatóak még kiadások, hiszen az Uszód–Dunaszentbenedek–Géderlak–Kalocsa-féle szennyvízberuházás társulási tagjainak várhatóak 128 millió forintot kell majd visszafizetni, de ez még folyamatban lévő ügy. Itt nagyfokú közbeszerzési hiányosságokat tártak fel és az említett visszafizetési tételből Kalocsának kilátásba helyezett összeg 8 és 20 millió forint között van – villantotta fel a sajtótájékoztató végén dr. Bálint József. Megjegyezte, hogy ugyancsak büntetőeljárás van folyamatban a város közvilágítási lámpatestjeit LED-lámpákra cserélő projekt ügyében. – Bízom abban, hogy itt talán nem kapunk ilyen kötelezettséget – tekintett a jövőbe.

és a kegyelemdöfés a végére!

Ha azt hitte, hogy ennyi kellemetlen hír után több már nem maradt ebben a bizonyos „karácsonyi csomagban”, nagyon téved. Dr. Bálint József bejelentette ugyanis a sajtótájékoztató végén, hogy megérkezett a határozat a kormány illetékes döntéshozó tárcájától a tekintetben, hogy megkapja-e a város az általa igényelt 80 millió forintos rendkívüli önkormányzati támogatási kérelmet. – 4 millió 601 ezer forintot biztosított Kalocsának az állam. Ennyire lehet állami támogatásra számítanunk – vette tudomásul a döntést Kalocsa első embere, amelyet a másnap tartott képviselő-testületi ülésen úgy vezetett fel, hogy
„még kimondani is szégyelli az összeget”.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás