Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

2018.09.20 12:11    |    -mond  

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták mindazokat, akik szerették volna látni, akár ki is próbálni, hogy készült régen, a kenyérsütő gépek és nagyüzemek előtti korban mindennapi kenyerünk. Aktualitását a programnak a másnapi, augusztus 20-i ünnep adta, a kenyérszentelés hagyománya – azt tervezték ugyanis, hogy ha jól sikerül az általuk készített kenyér, ez kerül felszentelésre és kiosztásra az ünnepen másnap délután.

Reggel már hétkor összeállították a tésztát, dagasztottak – nemcsak az egyesület tagjai, hanem az érdeklődők is kipróbálhatták. Nem tudom, addig dagasztották-e, míg „csöpögött a padlás” – ezt a mondást még édesanyámtól hallottam, a verejtékes homlokra utalva, de bizony megdolgoztatta dagasztóit a tészta, mikorra kelni a szakajtóba került. Hogy ne teljen eseménytelenül a várakozás, a befűtött kemencékben addig tejföllel meglocsolt, szalonnával és sajttal megszórt kenyérlángost sütöttek a kíváncsiskodóknak. A Mezei Virágok Népdalkör tagjai énekkel buzdították munkára a dagasztókat, kenyérlángos készítőket, a tésztát meg a kelésre.

aug20_4_450
 

A várakozás alatt dr. Magóné Tóth Gyöngyi beszélt lapunknak a programról. – Kalocsai Család és KarrierPont, biztos sokan hallották már ezt a kifejezést, ez egy európai uniós pályázat, melynek nagyon sok eleme van. Gyermekfelügyelet, képzések, ügyfélszolgálat. A programjainkban nagyon sok partnerünk van. A képzések egyik elemének az a neve, hogy női kézművesség és piaci szemlélet. Ennek keretében a kalocsai hagyományőrzők fognak hagyományos női foglalkozásokat tartani: hagyományos ételek készítése, kalocsai hímzés és pingálás elsajátítása, ez egy két és fél éven át tartó folyamat. Ennek az első állomásán vagyunk a Kalocsai Hagyományok Házánál – magyarázza a programról a kulturális központ vezetője. – Meghirdettük, lehetett rá jelentkezni, hogy aki szeretne megtanulni kenyeret sütni, de nem a manapság elterjedt kenyérsütő géppel, hanem hagyományos módon, ahogy nagyanyáink, dédanyáink készítették. Ha ez a kenyér jó sikerül, akkor ezt fogja megszentelni az augusztus 20-i városi ünnepségen Juhász György kúlai plébános – mondta. (S mi már tudjuk, mikorra ez a cikk az olvasók elé kerül, hogy jól sikerült, gyönyörű kerek kenyér lett belőle, melyet a szentelés után felszeltek, felkockáztak és kiosztottak az ünneplőknek.)

aug20_25_450
 

A Hagyományőrző Egyesület vezetője, dr. Kovács Istvánné Éva elmondta, hogy pályázati pénzből nemrég vették a kemencét (egy hordozható kemencéről van szó, melyet láthatnak kézművesvásárokon, fesztiválokon), kenyeret most sütnek először benne. Persze az igazi az lenne, ha igazi, épített kemencéjük is lenne. Ez a vágyuk akkor válhatna valóra, ha a Parkgondozó új telephelyre költözésével felszabaduló épületek helyén épülhetne egy nagyobb rendezvénytér, pajtával, kemencével, ami az ilyen hagyományőrző-néptáncos-kézműves rendezvényeknek méltó és több embert befogadó helyszíne lehetne.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás