Két évtizede Kalocsán

A megyében először volt művese állomásunk

2017.03.08 12:28    |    -sist-mmsz-  

Két évtizedes fennállását ünnepelte tavaly novemberben a Kalocsai Színházban egy nagyszabású tudományos ünnepséggel a kalocsai művese állomás. Az eseményen több mint száz orvos és egészségügyi szakember, valamint páciens is részt vett. A programért a Dialízis Központot üzemeltető Diaverum Hungary Kft., az önkormányzat és a Szent Kereszt Kórház felelt.

Mint arról az eseményt követő sajtóvisszhangban olvasni lehetett, az utolsó negyedév szakmai mutatói alapján a világban több kontinensen működő 350 Diaverum művese állomás közül a kalocsai a legelső. Többek között erről is szó esett a rendezvényen, amelyen a létesítményt vezető nephrológus főorvos, dr. Varga Erzsébet köszöntötte a megjelenteket, soraik között dr. Bábel Balázs érsekkel, dr. Bálint József polgármesterrel és a dr. Mócza György kórház főigazgató-helyettessel.

drvarga_250A főorvosnő a kongresszust követően beszélt lapunknak a kezdetekről és arról az útról, amit 1996-os alapítása óta bejárt a jelenleg általa irányított kalocsai művese állomás.

– Amikor indult a művese állomás, az akkori kórház-igazgató, dr. Réfy Miklós írta ki a pályázatot, hogy legyen a városban dialízis központ. Ehhez talán személyes élménye is hozzájárult, hiszen édesapja és nagyapja is veseelégtelenségben hunyt el, elég korán. Egy floridai tanulmányútja során szembesült azzal, hogy akár idős, veseelégtelenséggel küzdő ember életminőségén és élethosszán is lehet javítani a megfelelő kezeléssel – tekintett a régmúltba Varga doktornő. – Bács-Kiskun megyében a kalocsai volt az első dialízis állomás, amit 1996-ban átadtak. Dr. Dankó László érsek nemcsak hogy megáldotta az akkori állomást, de egyike volt az első Kalocsán dializált betegeknek is. Utánunk épült meg a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, majd a bajai művese állomás. Ekkor városunkban nem volt nephrológus, Budapestről érkezett szakember. Az induláskor dr. Walter Judit irányította az állomást, aki a Nephrológusi Társaság titkára volt. Őt dr. Vezekényi Zsuzsanna követte, majd Szelke László vette át a központot. A kalocsait kezdetben 250 ezer lakos ellátására kapacitálták, de a bajai létrejöttével a helyben ellátandó lakosságszám 1999-ben 130 ezerre csökkent. Az elmúlt évek kórház-körzeti átrendezése eredményezte, hogy ma 80 ezer ember tartozik a mi körzetünkbe – így az állomásvezető gyógyító, dr. Varga Erzsébet, aki 2001. óta tevékenykedik helyben a betegek szolgálatában, 2004. óta pedig, mint az állomást vezető főorvos dolgozik a Dialízis Központban.

 

muvese_450
 

 

A szakembert a visszaemlékezés mellett a jelent érintő aktualitásokról is kérdeztük. Varga doktornő több száz beteggel találkozott pályafutása során, elmondta, sajnos a legtöbb esetben a beteg „úgy esik be az utcáról”, vagyis már súlyos veseelégtelenséggel küzd. Ekkor kritikus napokat és heteket él meg a központban mind a beteg, mind a vele dolgozó szakemberek, akik szakadatlan azon dolgoznak, hogy – a doktornő szavait idézve – kirángassák a pácienst ebből a közvetlen életveszélyes állapotból. Ahogy Varga doktornő fogalmaz, az eddig hátuk mögött lévő 16 évben minden egyes megmentett élet egy-egy csoda. A dialízis fontosságát hangsúlyozta a szakember akkor, amikor munkája különlegességéről kérdeztük: „Nagyszerű dolog, amikor 85 évesen dializált idős bácsi 10 év után nagyszerű szellemi frissesség mellett és fizikálisan is jó erőnlétben köszön az utcán! A főorvos elmondta, hogy a betegek hetente háromszor járnak a központba, ahol ellenőrzött keretek között történik a kezelés. A kezelés mellett a dolgozók nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a beteg megtanulja, ha szükséges, életmódbeli váltásra van szükség. A szakember hasonlata szerint, krónikus betegség esetén ez is hasonló, mint a népbetegségnek számító cukorbetegség, amikor a páciens inzulinos kezelés mellett odafigyel arra, hogy mikor, mit eszik. Ezen változás első lépéseit segítenek megtenni a dialízis központban, ahol az elmúlt években, például tavaly márciusban, a vese világnapján nyílt napot szerveztek, így bárki bemehetett, kérdezhetett és megnézhette az életmentő gépeket. A berendezések világszínvonalúak, amelyek segítik az itt dolgozók munkáját és a beteg állapotának javulásában nélkülözhetetlenek. A kalocsai állomást is üzemeltető Diaverum Kft. nagy figyelmet fordít arra, hogy az ellátás egy angol, egy francia, egy német, egy spanyol, vagy épp egy kalocsai állomáson ugyanolyan szinten, ugyanolyan berendezésekkel, ugyanazon szabályok mellett folyhasson. Varga doktornő örömmel beszélt munkájukról, arról, hogy a legmodernebb gépek mellett mondani sem tudna olyan tényezőt, amelyből szükség lenne a kalocsai állomáson. Azt azonban kiemelte, hogy bár a munkavégzéshez minden adott, a lehető legjobb mennyiségben, az egészségügy alacsony finanszírozása az ő szekciójukra is igaz. Ugyanis a dialízis hálózat egy úgy nevezett zárt kasszás finanszírozásból működik, a betegek száma emelkedik, a költségek növekednek, a dolgozók fizetése pedig a kezdeteknél kissé magasabb volt, mint az állami szférában, jelenleg ugyanakkora mind a két területen.

Dr. Varga Erzsébet elmondta, nemcsak az elvégzett munkát, de a megelőzést is nagyon fontosnak tartja, így amolyan „vese-útravalóként” jó tanácsokkal látja el az olvasót: „Bár a tél közepén kevés D vitamint tud a szervezet magához venni, hiszen keveset süt a nap, de ne féljünk levegőn lenni, a gyerekkel kint mozogni, ha kisüt a nap, a legtöbb időt a szabadban tölteni. Kövessük öreganyáink életvitelét; kevés hús, sok zöldség és fizikai tevékenység. Ha ez is megvolt, figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb fájdalomcsillapítót szedjük, hiszen ezek is rongálhatják a vesét. Tartozunk magunknak emellett annyival, hogy éves laborvizsgálatra ellátogatunk, majd megkérjük az orvosunkat, hogy elemezze ki nekünk a kapott adatokat! A betegnek joga van tudni, ha tényleg beteg és joga van kérdezni. Az elővigyázatosság fontos, mindez alapja, hogy megőrizzük egészségünket!”

Szerkesztőségünk nevében is köszönjük a doktornő és kollégái lelkiismeretes munkáját, a központban pedig hasonló, a betegek életminőségének javítása szolgálatában töltött évtizedet kívánunk!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás