Kalocsa és Kirchheim 25 éves barátságot újított meg

„Szoros, feloldhatatlan kapcsolat köt össze bennünket”

2015.05.14 08:20    |    Zsigmond Enikő  

Negyedszázada, 1990. május 5-én látta el kézjegyével Kirchheim un-ter Teck és Kalocsa város polgármestere azt a testvérvárosi szerződést, amelyet múlt héten szombaton, május 9-én, az Európa napon, a 25. éves évfordulón ünnepélyes külsőségek között erősített meg a két város vezetője Kirchheimben.

Egy busznyi delegáció indult múlt pénteken hajnalban németországi testvérvárosunkba, Kirchheim unter Teckbe, hogy megerősítsék azt a szerződést, melyet 25 éve, 1990. május 5-én írtak alá városaink vezetői. A partnerkapcsolat negyedszázada alatt számtalan szálon fűződött kapcsolat, barátság Kirch-heim és Kalocsa intézményei, civil szervezetei, gazdasági intézményei és magánemberek között. Az ezerkétszáz kilométer ellenére a Freihof-Realschule és a Kertvárosi iskola tanulói, illetve a Schloss-Gymnasium és a Szent István Gimnázium diákjai között rendszeres és jól működő kapcsolat van, ugyanígy baráti kapcsolatot ápol sok éve a kirchheimi Tachten-verein és a kalocsai Piros Rózsa együttes; a Martins-kirche és a katolikus Kirchengemeinde St. Ulrich énekkarok a kalocsai főszékesegyházi kórussal, és még sorolhatnánk.

Kalocsai Néplap

– Az eltelt 25 év legnagyobb értéke a folytonosság és az együttműködés. Az a folytonosság, amely nem engedte elhalványulni barátságunkat és együttműködésünket – mondta dr. Bálint József az aláírási ceremóniát megelőző ünnepi beszédében.

S hogy tényleg nem halványult el ez a barátság, bizonyíték volt erre az az áradó szeretet, az arcokon tükröződő öröm és figyelmesség, amivel a kirchheimiek fogadták a kalocsaiakat, feledtetve a tizennégy órás buszút viszontagságait. Családok gondoskodtak elhelyezésünkről, kényelmünkről és ezen a hétvégén újra bizonyságot nyert az, hogy a politikusok által kötött szerződés csak alapot teremt a partnerkapcsolathoz, de igazi tartalommal, élettel a polgárok, az egyes emberek között kialakult barátságok, kapcsolatok töltik meg.

Másnap, szombaton délelőtt a Martinskirche melletti téren került sor az ünnepségre, melyen a vendéglátó családok, a magyar delegáció tagjai, a német testvérváros képviselői, számtalan kint élő magyar mellett a Német Szövetségi Parlament képviselője és a Baden-Württembergi Tartományi Parlament képviselői is jelen voltak. A nemzeti himnuszok elhangzása után először Angelika Matt-Heidecker főpolgármester asszony mondott beszédet, melyben felidézte a 25 évvel ezelőtti történelmi-társadalmi körülményeket.

– Európa közepét átszelő ún. „Vasfüggöny“ két oldalán nézett farkasszemet egymással a két szuper nagyhatalom és szövetségeseik. És Magyarország volt az, amely a kétoldalú kapcsolatok mérföldkövévé vált, amikor 1989. szeptember 10-én megnyitotta határát Ausztria felé a keletnémet menekültek előtt, és ezzel kivette az első követ a berlini falból. És ezért, mi németek, hálásak vagyunk a magyaroknak. Az akkori Magyarország bátor kiállása a szabadságért, a véleménykülönbség elfogadásáért és a demokráciáért hozzásegített minket a német egység megteremtéséhez. 1990, amikor városaink partnerkapcsolatát létrehoztuk, felidézi azt az időt, amikor azt akartuk, hogy az emberek felülkerekedjenek a hatalmi blokkokon, és találkozzanak egymással. Találkozzanak és együtt induljanak el az európai úton – mondta a főpolgármester asszony, majd a magyar-német jól működő államszintű kapcsolatok említése után elmondta, mennyire fontos, hogy élő legyen egy ilyen partneri viszony, s hogy Kirchheim nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a különböző szinteken kialakult partnerkapcsolatot ápolja és a jövőben továbbfejlessze.

Dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere ünnepi beszédében reményét fejezte ki, hogy az Európa napon megerősítésre kerülő partnerszerződés új lendületet ad városaink együttműködésének.

Kalocsai Néplap

– Az ilyen tartós, határokon átívelő együttműködés, mint amilyet mi is magunkénak tudhatunk, kiválóan alkalmas arra, hogy erősödjön általa európai tudatunk, mely segítségével képesek leszünk a hétköznapok nyelvére lefordítani az Európai Unió szerepét. Így a települések valóban egy integrált Európát építenek. Az elmúlt évtizedekben nemcsak szavakkal, de tettekkel is valóban egymás partnerei lettünk, mely kapcsolat valódi tartalmát a kirchheimi és a kalocsai emberek között kialakuló barátságok adták meg. Ez az a valódi testvériség, amely összeköt bennünket. Azt szeretném, ha az elmúlt 25 év tapasztalatai nemcsak példát mutatnának, de szemléletet is közvetítenének, melyeket az élet minden területén – legyen szó iskolai kapcsolatokról, sportról, kultúráról, önkormányzatról, a gazdasági életről vagy baráti kapcsolatokról – tovább kell adnunk.

Remélem, a most aláírásra kerülő testvérvárosi kapcsolatot megújító dokumentum az előttünk álló évtizedekre új lendületet ad a két város között kialakult együttműködés fejlesztéséhez, polgáraink, a városi testületek, szervezetek, egyesületek és a gazdasági szervezetek közötti kapcsolatok kiépítéséhez – mondta Kalocsa polgármestere.

Ajándékot is kaptunk és adtunk. A főpolgármester asszony egy Kirchheim környékéről származó fosszíliát (fosszília: ősmaradványok, ősleletek, az állatok, növények vagy más élő szervezetek megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványai, illetve lenyomatai – a szerk.) adott át polgármesterünknek, dr. Bálint József pedig egy Kiss István festményt és a helyi tűzoltómúzeum számára egy magyar tűzoltó díszegyenruhát ajándékozott a kalocsaiak nevében.

Ezután a két városvezető megerősítette aláírásával Kirchheim aranykönyvében a partnervárosi szerződést.

Kalocsai Néplap

Az ünnepség keretében a Piros Rózsa Táncegyüttes a közönség lelkes tetszésnyilvánítása mellett adta elő a Hordósirató című koreográfiát, majd a Tachtenverein Együttes műsorának tapsolhattunk. Két standdal is jelen voltunk a téren, elvittük városunk nevezetességeit, fűszernövényeinket, porcelánunkat, hímzésünket német barátainknak, Varajti Gábor és felesége, Kriszta, valamint Bolváriné Anikó jóvoltából.

Délután idegenvezetők segítségével ismerkedtünk a város nevezetességeivel, felmásztunk a városháza tornyába és tényleg az egész város a lábaink előtt hevert…

Este a negyedszázados partnerség méltó megkoronázása volt az egyesületek közösségi házában az ünnepi vacsora és az utána következő zenés táncmulatság, ahol felváltva egy német együttes és a táncosainkat kísérő népzenészeink húzták a talpalávalót.

Kalocsai Néplap

Vasárnap délelőtt a Martinskirchében német és magyar nyelvű ökumenikus istentiszteleten vettünk részt a templomi kórus szolgálata mellett. A szertartást végző két pap beszédében arról szólt, hogy legfőbb kincsünk a szeretet, mely az emberi kapcsolatokat átszövi, és ez átsegít bennünket a nehézségeken. Nem is lehetett volna méltóbb gondolatokkal lezárni azt a hétvégét, mely arról szólt, hogy két város, két nemzet képviselői megerősítették, hogy a több mint ezer kilométeres térbeli távolság ellenére tovább folytatják, sőt kiszélesítik a szereteten, egymás tiszteletén, megbecsülésén alapuló partnerkapcsolatot.


Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás