Kalocsa és Kirchheim 25 éves barátságot újított meg

„Szoros, feloldhatatlan kapcsolat köt össze bennünket”

2015.05.14 08:20    |    Zsigmond Enikő  

Negyedszázada, 1990. május 5-én látta el kézjegyével Kirchheim un-ter Teck és Kalocsa város polgármestere azt a testvérvárosi szerződést, amelyet múlt héten szombaton, május 9-én, az Európa napon, a 25. éves évfordulón ünnepélyes külsőségek között erősített meg a két város vezetője Kirchheimben.

Egy busznyi delegáció indult múlt pénteken hajnalban németországi testvérvárosunkba, Kirchheim unter Teckbe, hogy megerősítsék azt a szerződést, melyet 25 éve, 1990. május 5-én írtak alá városaink vezetői. A partnerkapcsolat negyedszázada alatt számtalan szálon fűződött kapcsolat, barátság Kirch-heim és Kalocsa intézményei, civil szervezetei, gazdasági intézményei és magánemberek között. Az ezerkétszáz kilométer ellenére a Freihof-Realschule és a Kertvárosi iskola tanulói, illetve a Schloss-Gymnasium és a Szent István Gimnázium diákjai között rendszeres és jól működő kapcsolat van, ugyanígy baráti kapcsolatot ápol sok éve a kirchheimi Tachten-verein és a kalocsai Piros Rózsa együttes; a Martins-kirche és a katolikus Kirchengemeinde St. Ulrich énekkarok a kalocsai főszékesegyházi kórussal, és még sorolhatnánk.

Kalocsai Néplap

– Az eltelt 25 év legnagyobb értéke a folytonosság és az együttműködés. Az a folytonosság, amely nem engedte elhalványulni barátságunkat és együttműködésünket – mondta dr. Bálint József az aláírási ceremóniát megelőző ünnepi beszédében.

S hogy tényleg nem halványult el ez a barátság, bizonyíték volt erre az az áradó szeretet, az arcokon tükröződő öröm és figyelmesség, amivel a kirchheimiek fogadták a kalocsaiakat, feledtetve a tizennégy órás buszút viszontagságait. Családok gondoskodtak elhelyezésünkről, kényelmünkről és ezen a hétvégén újra bizonyságot nyert az, hogy a politikusok által kötött szerződés csak alapot teremt a partnerkapcsolathoz, de igazi tartalommal, élettel a polgárok, az egyes emberek között kialakult barátságok, kapcsolatok töltik meg.

Másnap, szombaton délelőtt a Martinskirche melletti téren került sor az ünnepségre, melyen a vendéglátó családok, a magyar delegáció tagjai, a német testvérváros képviselői, számtalan kint élő magyar mellett a Német Szövetségi Parlament képviselője és a Baden-Württembergi Tartományi Parlament képviselői is jelen voltak. A nemzeti himnuszok elhangzása után először Angelika Matt-Heidecker főpolgármester asszony mondott beszédet, melyben felidézte a 25 évvel ezelőtti történelmi-társadalmi körülményeket.

– Európa közepét átszelő ún. „Vasfüggöny“ két oldalán nézett farkasszemet egymással a két szuper nagyhatalom és szövetségeseik. És Magyarország volt az, amely a kétoldalú kapcsolatok mérföldkövévé vált, amikor 1989. szeptember 10-én megnyitotta határát Ausztria felé a keletnémet menekültek előtt, és ezzel kivette az első követ a berlini falból. És ezért, mi németek, hálásak vagyunk a magyaroknak. Az akkori Magyarország bátor kiállása a szabadságért, a véleménykülönbség elfogadásáért és a demokráciáért hozzásegített minket a német egység megteremtéséhez. 1990, amikor városaink partnerkapcsolatát létrehoztuk, felidézi azt az időt, amikor azt akartuk, hogy az emberek felülkerekedjenek a hatalmi blokkokon, és találkozzanak egymással. Találkozzanak és együtt induljanak el az európai úton – mondta a főpolgármester asszony, majd a magyar-német jól működő államszintű kapcsolatok említése után elmondta, mennyire fontos, hogy élő legyen egy ilyen partneri viszony, s hogy Kirchheim nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a különböző szinteken kialakult partnerkapcsolatot ápolja és a jövőben továbbfejlessze.

Dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere ünnepi beszédében reményét fejezte ki, hogy az Európa napon megerősítésre kerülő partnerszerződés új lendületet ad városaink együttműködésének.

Kalocsai Néplap

– Az ilyen tartós, határokon átívelő együttműködés, mint amilyet mi is magunkénak tudhatunk, kiválóan alkalmas arra, hogy erősödjön általa európai tudatunk, mely segítségével képesek leszünk a hétköznapok nyelvére lefordítani az Európai Unió szerepét. Így a települések valóban egy integrált Európát építenek. Az elmúlt évtizedekben nemcsak szavakkal, de tettekkel is valóban egymás partnerei lettünk, mely kapcsolat valódi tartalmát a kirchheimi és a kalocsai emberek között kialakuló barátságok adták meg. Ez az a valódi testvériség, amely összeköt bennünket. Azt szeretném, ha az elmúlt 25 év tapasztalatai nemcsak példát mutatnának, de szemléletet is közvetítenének, melyeket az élet minden területén – legyen szó iskolai kapcsolatokról, sportról, kultúráról, önkormányzatról, a gazdasági életről vagy baráti kapcsolatokról – tovább kell adnunk.

Remélem, a most aláírásra kerülő testvérvárosi kapcsolatot megújító dokumentum az előttünk álló évtizedekre új lendületet ad a két város között kialakult együttműködés fejlesztéséhez, polgáraink, a városi testületek, szervezetek, egyesületek és a gazdasági szervezetek közötti kapcsolatok kiépítéséhez – mondta Kalocsa polgármestere.

Ajándékot is kaptunk és adtunk. A főpolgármester asszony egy Kirchheim környékéről származó fosszíliát (fosszília: ősmaradványok, ősleletek, az állatok, növények vagy más élő szervezetek megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványai, illetve lenyomatai – a szerk.) adott át polgármesterünknek, dr. Bálint József pedig egy Kiss István festményt és a helyi tűzoltómúzeum számára egy magyar tűzoltó díszegyenruhát ajándékozott a kalocsaiak nevében.

Ezután a két városvezető megerősítette aláírásával Kirchheim aranykönyvében a partnervárosi szerződést.

Kalocsai Néplap

Az ünnepség keretében a Piros Rózsa Táncegyüttes a közönség lelkes tetszésnyilvánítása mellett adta elő a Hordósirató című koreográfiát, majd a Tachtenverein Együttes műsorának tapsolhattunk. Két standdal is jelen voltunk a téren, elvittük városunk nevezetességeit, fűszernövényeinket, porcelánunkat, hímzésünket német barátainknak, Varajti Gábor és felesége, Kriszta, valamint Bolváriné Anikó jóvoltából.

Délután idegenvezetők segítségével ismerkedtünk a város nevezetességeivel, felmásztunk a városháza tornyába és tényleg az egész város a lábaink előtt hevert…

Este a negyedszázados partnerség méltó megkoronázása volt az egyesületek közösségi házában az ünnepi vacsora és az utána következő zenés táncmulatság, ahol felváltva egy német együttes és a táncosainkat kísérő népzenészeink húzták a talpalávalót.

Kalocsai Néplap

Vasárnap délelőtt a Martinskirchében német és magyar nyelvű ökumenikus istentiszteleten vettünk részt a templomi kórus szolgálata mellett. A szertartást végző két pap beszédében arról szólt, hogy legfőbb kincsünk a szeretet, mely az emberi kapcsolatokat átszövi, és ez átsegít bennünket a nehézségeken. Nem is lehetett volna méltóbb gondolatokkal lezárni azt a hétvégét, mely arról szólt, hogy két város, két nemzet képviselői megerősítették, hogy a több mint ezer kilométeres térbeli távolság ellenére tovább folytatják, sőt kiszélesítik a szereteten, egymás tiszteletén, megbecsülésén alapuló partnerkapcsolatot.


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás