Szomszédolás a Városi Galériában

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

2015.10.30 11:17    |    -mond  

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti találkozóról lesz szó két szomszédváros alkotói között, melyben mindkét fél már egy-egy jól sikerült rendezvényt tudhat magáénak, és csak remélhetjük, hogy mindannyiunk örömére folytatják ezt a szomszédolást. Múlt héten pénteken, október 16-án a kiskőrösi Kőrös-körül Művészetért Egyesület alkotói mutatkoztak be a Városi Galériában.

Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy mintegy három héttel ezelőtt a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub 22 alkotójának nyílt tárlata a kiskőrösi művelődési központban. Nem ez volt azonban az első kapcsolódási pont a két város – és környéke – alkotói között.

Amellett, hogy a régióban, de akár a megyében élő képzőművészek ismerik egymást, tudnak egymás munkájáról, egymás jobb megismerésére, baráti kapcsolatok kialakulására egy-egy tábor keretein belül, a közös alkotás során nagyobb az esély, mint ha csak szemlélője valaki egy tárlatnak. Kiss István rajztanár, festőművész a mostani megnyitón köszöntőjében elmondta, hogy idén áprilisban meghívást kaptak Kiskőrösre, hogy vegyenek részt az ottani alkotótábor munkájában, majd ez a közös munka nyáron az ordasi alkotótáborban folytatódott. Ott fogalmazódott meg az az ötlet, hogy jó lenne megmutatni egymás munkáit a szomszédváro-sok közönségének is, ennek volt első állomása a kalocsai és környékbeli alkotók szeptember 25-én Kiskőrösön nyílt kiállítása, majd elmúlt hétvégén a kalocsai Városi Galéria nyitotta tágra kapuit a kiskőrösi alkotók – Babucsikné Zeikfalvy Anna, Szmutka Katalin, László Tiborné Ficsor Alexandra, dr. Ispánovity János, Kunhegyesi Ferenc, Furák Attila, Vlcskó János, László Tibor, Csizmár István – előtt.

Rendhagyó módon egy az alkotók közül, aki egyben a Kőrös-körül Művészetért Egyesület elnöke, Csizmár István nyitotta meg a kiállítást és mutatta be alkotótársait.

Kalocsai Néplap

Sokféle technika, sokféle látásmód, a témaválasztás sokszínűsége jellemezte szomszédaink kiállítását, Csizmár István azt mondta, hogy egy svédasztalt terítettek a közönségnek, melyről mindenki leveheti a leginkább neki tetszőt, majd néhány mondattal bemutatta alkotótársait.

Egyesületük négy évvel ezelőtt jött létre, szándékaik szerint a festőművész, rajztanár tagok mellett minőségi alkotóközösséget szerettek volna létrehozni a helyi amatőr képzőművészek számára, hiszen egy ilyen kör lehetőséget ad az egymástól való tanulásra, tapasztalatok szerzésére és kicserélésére, valamint a nagyközönség előtti bemutatkozásra is.

A Városi Galériában most bemutatott anyag nem tematikus, témájában és technikájában sokszínű: grafikák, rézkarcok, akril és pasztellképek, akvarellek, szobrok próbáltak ízelítőt adni a Kiskőrösön folyó műhelymunkából. Aki nem volt ott a megnyitón, vagy még nem szakított időt arra, hogy végignézze szomszédaink kiállítását, annak szeretettel ajánlom figyelmébe, november 15-ig még megtekinthető hétfő kivételével naponta 10-12 és 14-17 óra között.

A megnyitón Bartók: Este a székelyeknél című művét Haskóné Apagyi Judit és Tóth Tibor adta elő.

A megnyitó után a szomszédolás a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban folytatódott pogácsa és bor mellett, ahol Látó Endre bejelentette azt az örömteli hírt is, hogy immár cégbírósági pecsét került egy új szervezet alapító okiratára, mely alapítványként Kalocsa és a környék művészetét, alkotóit kívánja támogatni.

Kiss István még a kiállításon egy kelta mondást idézett, melynek utolsó sora így hangzott: „Mind-addig, míg nem találkozunk, hordozzon tenyerén a Jóisten”. Mi is ezt kívánjuk a kiskőrösi alkotóknak a legközelebbi „szomszédolásig”.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás