Ismerje meg a Kalocsai Közétkeztetési intézmény vezetőjét!

Kiss-Ilka Anikó: éveket töltöttem a konyhán, ez nagy előny

2017.04.06 14:37    |    V.I.  

Február utolsó képviselő-testületi ülésén, zárt ajtók mögött született meg a döntés az idén újonnan létrejött Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetőjének személyét illetően. Az köztudott volt, hogy a megalakulástól mostanáig Kiss-Ilka Anikó, a Kalocsa Menza Kft.-ben irodavezetői tisztséget betöltött szakember bábáskodott az intézmény megszületésének folyamata felett, mint megbízott vezető, hivatalosan azonban ekkor mondta ki dr. Bálint József, hogy a testülettől öt évre bizalmat kapott a folytatásra. De hogyan vezetett idáig az útja a Menza Kft.-ből és mit remél a gyermekétkeztetési feladatok ellátására szakosított intézménytől? Kiderül vele készült interjúnkból!

kissiklaanik2_200Anno hogyan kerültél kapcsolatba a közétkeztetéssel és hogyan ívelt ez idáig a pályád?

– 2002-ben kezdtem e területen a munkámat, akkor konyhalányi minőségben. Aztán fokozatosan mentem felfelé a szamárlétrán és lettem raktáros, adminisztrátor, 2015 januárjában pedig Kapitány Lászlóné, a Kalocsa Menza Kft. ügyvezetője a jobbkezének választott, ekkor lettem irodavezető mellette. 2016 decemberében döntött a testület arról, hogy intézményi formában szeretnék biztosítani a gyermek- és diákétkeztetést Kalocsán, amikor is megkértek arra, hogy megbízott vezetőként segédkezzek az intézmény létrehozásában és lássam el az ehhez szükséges feladatokat. A vezetői posztra kiírt pályázatot 2017. január 31-ig kellett leadni és február 22-én született a testületi döntés, miszerint engem támogatnak.

Említetted, hogy megjártad azt a bizonyos létrát. Ez tudatos folyamat volt, vagy az élet terelt ebbe az irányba?

– Azt nem mondanám, hogy teljesen tudatos volt ez részemről, viszont ismét Kapitány Lászlóné Erika nevét kell kiemelnem. Én ugyanis mindig is szerettem tanulni és ő volt az, aki lehetőséget biztosított arra, hogy amíg konyhalány voltam, munka mellett elvégezhettem a főiskolát. Egyébként maga a szakma mindig is érdekelt és rengeteget tanultam Erikától. Amikor ő lett a Menza Kft. ügyvezetője, szükségpálya is volt, hogy bizonyos területeken jobban kiműveljem a tudásomat, de összességében a fejlődés iránti vágy az mindig is bennem volt.

A Menzánál mit jelentett irodavezetőnek lenni?

– Ez elég széles skálán mozog. A munkaügytől a pénzügyön át a könyvelésig sok minden tartozott ide, valamint a Klub Étteremben foglalkoztatott tanulók szerződéseit intéztem. Amiben tudtam, próbáltam segíteni az ügyvezető munkáját.

Volt olyan terület, ami kifejezetten érdekelt?

– Elsősorban a konyha, hiszen sok évet töltöttem ott a lányok között, ami most nagy előny! Abszolút ismerem minden szegletét ennek a területnek. Később a munkaügy volt az, ami a teendőim nagy részét lefedte, ezt meg is szerettem. Rálátásom volt továbbá a pénzügyre, a könyvelésre is, ami szintén érdekel.

Azt hogy élted meg, mekkora kihívás volt, hogy egy közétkeztetéssel is foglalkozó cégből hirtelen ki kellett szervezni egy kifejezetten erre szakosodott intézményt?

– Nagy feladat volt ez, de szerencsére nem egyedül kellett megoldanom. Rendkívül sok segítséget kaptam az önkormányzat pénzügyi és munkaügyi szakembereitől, de általánosságban elmondhatom, hogy komoly csapatmunka eredménye volt az, hogy február 1-jével ténylegesen el tudott indulni az intézmény működése.

Ha az intézmény motorjáról beszélünk, akkor a Kertvárosi iskolában lévő konyhára kell gondolni?

– Igen, a Jókai utcai konyha lett az intézménynek azon egysége, amely a bölcsődétől az óvodákon és az általános iskolákon át a gimnáziumig ellátja a gyermek- és diákétkeztetést. Az itt folyó munkálatok lelke a főszakácsunk, aki koordinálja és kézben tartja a napi főzést, valamint felelőse annak, hogy mindenhol kellő időben és minőségben megkapja az ételeket.

Az étlapokat ki állítja össze?

– Ezt még mindig Kapitány Lászlóné végzi, tőle kapjuk ezt a segítséget, hogy a közétkeztetési rendeletnek és a normatíváknak is megfeleljünk. A szükséges alapanyagokat, nyersanyagokat szakszemélyzet rendeli meg, két raktáros személyében, akik megosztva végzik ezt a munkát.

Az intézmény teljes dolgozói állománya a Kalocsa Menza Kft.-ből vált ki?

– Igen, mindannyian dönthettek, hogy a cégnél szeretnének maradni, vagy átjönnek hozzánk. Harmincnégy fős keretet határozott meg számunkra a képviselő-testület, amelyet fel is töltöttünk. Az irodán hárman dolgozunk. A Jókai konyhán van egy főszakács, aki koordinálja a főzést. Segítségünkre van egy adminisztrátor, aki a készletnyilvántartó programunkat kezeli, amelynek raktárkészlete elmondhatom, hogy teljes mértékben naprakész. Két kolléganő foglalkozik a raktár kezelésével, a többiek pedig szakács és konyhalányi munkakörben dolgoznak.

Hogyan fogalmaznád meg a vezetői hitvallásodat annak az ismeretében, hogy olyan vezető vagy, aki pontosan tudja, hogy a keze alatt dolgozóknak mi minden tartozik a feladatai közé?

– Ez borzasztóan nehéz kérdés. Minden egyes dolgozót név szerint ismerek… nem is főnök szeretnék lenni, hanem vezető. Az egyik legfőbb célom az, hogy egy összetartó csapatot kovácsoljak, akik a hátterét biztosítják a mi megítélésünknek. Ugyancsak szeretnék élő kapcsolatot az általunk étkeztetett gyermekek szüleivel, akikkel szeretném jobban megismertetni azt, hogy milyen rendeletek kötnek bennünket ahhoz, hogy milyen étel kerülhet a gyermekük elé a tányérra, de kíváncsi vagyok az ő véleményükre is, amit lehetőség szerint beépítenénk a munkánkba.

Néhány hete hallhattunk először országos sajtóban arról, hogy felmerült, hogy a kormány államosítsa a közétkeztetést. Hozzátok, szakmai berkekben ez visszajutott? Valóban lehet ennek realitása?

– Sajnos mi is információhiányban szenvedünk. Úgy tudom, hogy erről tavasszal születhet döntés. Az esély nyilván megvan, hiszen már tavaly is felröppent, hogy ez megtörténhet. Természetesen én abban bízom, hogy ez nem így alakul, de az esély megvan rá.

Köszönöm a beszélgetést!

– Én is köszönöm!
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás