Két fronton folynak a „dózsás” munkálatok

Fényesebb iskolát, szárazabb kissportcsarnokot!

2018.01.25 19:43    |    -vis-  

Az elmúlt héten felgyorsultak az események a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma háza táján. Egy teljes különkiadást megtölthetnénk a nyílt naptól a Nemzeti Pedagógus Kar megyei szervezetének itt tartott ülésén át a különféle iskolai, szakmai eseményekig, ezen írásunkban ehelyett inkább két igen jelentős, a város életét és a tanulóifjúság, valamint a nevelőtestület mindennapjait meghatározó, folyamatban lévő beruházásról írunk. Mindkettő saját fejlesztése a centrum kalocsai tagintézményének, és ami a közös bennük, hogy sok éves elmaradást pótolnak, amelyből nem kizárólag az iskola fog profitálni!

A kissportcsarnok öltözői már legyalulva

A köznyelvben „kissportcsarnokként” emlegetett Kossuth Lajos utcai sportlétesítmény, amely a Dózsa iskola egyik telephelye, már részlegesen megújulóban van. A kivitelező felvonulása rögtön a bejárati ajtó mellett jobbra fordulva szemmel látható, az „építési terület” jelzés vonalán átlépve pedig szétbombázott öltözők és vizesblokkok látványa fogad, amelyekre már igencsak ráfért, hogy ilyen állapotba kerüljenek. A szebb napokat látott részleg ugyanis teljesen új vízvezeték-rendszert és a kor követelményeinek megfelelő, felfrissült burkolatot fog kapni – remélhetőleg néhány héten belül.

kissport1_450
 

 

Vége a beázásnak?

Befelé haladva a beruházás részleteibe beavató Fekete Antal, a Dózsa iskola tagintézmény-vezetője arra is rámutatott, hogy némi türelemre a helyi sportélet szereplőitől is számítani fog. Lesz ugyanis olyan időszak, vélhetően nem is olyan soká, amikortól muszáj lesz bezárni a teljes létesítményt, amelyben délelőtt a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai tagiskolája, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezett, valamint a Nebuló EGYMI diáksága sportol, míg délután tornaedzéseket tartanak itt.

kissport2_450
 

– Ez az épület hosszú évek óta küzd a beázással, de találunk más esztétikai problémákat is idebenn – mondja a mérkőzéseknek teret adó csarnokba lépve. – Tavaly már történt csőrendszer-tisztítás, amellyel a beázásokat jelentős mértékben tudtuk csökkenteni, az idén pedig arra nyílik lehetőségünk, hogy teljes mértékben le is szigeteljük az épület tetejét. Ettől azt várjuk, hogy teljesen megszűnjenek a korábbi beázások – így Fekete Antal, rámutatva egy nagyobb tócsára, amely ott jártunkkor is a sportpadló szélén, de már a tornaórákon használt területen éktelenkedett. Apropó, sportpadló!

kissport3_300 Teljesen megújul a sportpadló

A tetőszigetelés készre jelentésével teljesen új sportpadló váltja majd a jelenlegi, elöregedett, kemény, csúszósra kopott felületet. Erre évekig garanciát vállalnak, és a beruházó ígérete szerint húsz évig használható felülettel fog gazdagodni a csarnok, a jelenlegivel megegyező színben.

– A Kalocsai Sport Egyesület elnökétől, Jenei Tibortól azt az ígéretet kaptam, hogy mielőtt a padlócsere megtörténik, eljönnek majd ide, és a különböző egyéb sportágakhoz használatos eszközök rögzítési pontjait fogják telepíteni a leendő padló helyére, hogy még szélesebb körben legyen használható a kissportcsarnok a város számára – mutatott rá Fekete Antal. Emlékeztetett, hogy a létesítmény nyílászárói körülbelül tíz évvel ezelőtt lettek kicserélve pályázati beruházás nyomán. Bízik abban, hogy ha a tetőt is leszigetelik, az öltözőket teljes körűen felújítják és a sportpadlót is lecserélik, akkor hosszú évekig jó szolgálatot tud majd teljesíteni a diákok és sportolók számára az épület.


Megértésüket és türelmüket…

Fekete Antal nem kertelt, világosan kimondta, hogy türelmet kér úgy az általában itt edző sportolóktól, kluboktól és egyesületektől, mint a testnevelés óráikat itt tartó iskoláktól. Egy felújítás ugyanis mindig áldozathozatallal jár. – Várhatóan a következő hetekben teljesen le fogjuk zárni, és majd csak 2018 januárjának elején lesz megnyitva. A sportpadló-felújítást november végére becsüljük, addigra lesznek kész a tetőn folyó munkálatok. Várhatóan tehát egy bő hónapig lesz teljesen lezárva a csarnok, viszont jó hír, hogy december második felében, amikor téli szünet van, az egyesületeket is talán kevésbé érinti érzékenyen a kieső idő, ami mindezek fényében végül talán nem is lesz sokkal több, mint két-három hét – tekintett a jövőbe Fekete Antal.


martinovics1_300Klimatizált helyiségek a Martinovics utcai épületben

Ugrunk egyet térben, időben: mindössze két nappal járunk a kissportcsarnokban tett látogatásunk után, amikor is újra örömteli apropóból találkozunk a Dózsa középiskola tagintézmény-vezetőjével, ezúttal az intézmény Martinovics utcai (rendőrség felőli) épületében, annak is a könyvtárában, rengeteg kartondoboz és egy-egy belőlük kikandikáló fénycső között.

– Ez az épület a nyolcvanas évek végén lett átadva, természetesen az akkori kor igényeit kielégítő felszereltséggel és műszaki tartalommal, ami fölött eljárt az elmúlt harminc évben az idő. Lehetőségünk volt rá, hogy néhány fontosabb helyiséget, így például egyes tantermeket és a tanári szobát klímával lássunk el, aminek főleg a nyári meleg beköszöntével fogják majd az előnyeit élvezni a tanulók, tanárok, illetve az ide vendégségbe érkezők – mondja az igazgató.

martinovics3_450

S lőn fényesebb folyosók és termek!

Ugyancsak a Martinovics utcai iskolaépületben, az emeletre vezető lépcsőket koptatva tért rá Fekete Antal a másik, jelenleg is folyamatban lévő beruházásukra, amely a teljes épületet érinteni fogja. Ez egy körülbelül ötszáz lámpát számláló állomány-frissítés, a harminc évvel ezelőtti fényforrásokhoz ugyanis ma már a bele való neoncsövek beszerzése is szinte lehetetlen küldetés. Lecserélik tehát az alsó és a felső szint teljes lámpaállományát korszerű, hosszabb élettartamú, energiatakarékosabban működő, és jobb fénykomfortot adó LED-es fényforrásokra.

martinovics4_300– A folyosókon már mennek a munkálatok. Erre tanítási időben is igyekszünk zökkenőmentesen lehetőséget biztosítani, egyébként a kivitelező megígérte, hogy lesznek olyan hétvégék is, amikor bejönnek, hogy ütemesebben tudjanak haladni. Nyilvánvalóan lesznek majd olyan alkalmak, amikor az órarendben kiírt tantermeken muszáj lesz változtatni. Ugyanakkor kiemelném, hogy rendkívül gyorsan haladnak a megvalósítással – mondta Fekete Antal, kitérve egy lényeges momentumra, amelyről eddig nem esett szó.


Helyben, helyivel!

– Fontosnak tartom elmondani, hogy mind a kissportcsarnok, mind az itt folyó felújítási munkálatok elvégzésére igyekeztünk kalocsai, illetve kalocsai kötődésű cégeket felkeresni. Szerencsére találtunk is, úgyhogy kis túlzással azt mondhatom, hogy olyan emberek dolgoznak az épületeinkben, akik tíz-húsz évvel ezelőtt itt tanulták a szakmát – zárta mondandóját a tagintézmény-vezető, majd megmutatta, mi a különbség a földszinten pislákoló, még régi folyosói fényviszonyok és az emeleten, immáron teljesen új lámpasorból áradó fényérzet között. A különbséget talán ecsetelni is felesleges.Kalocsai hírek

Újra nyitva az ASTRICEUM Érseki Múzeum

Bár ott jártunkkor még minden irányból hatalmas „ZÁRVA” felirat jelezte a szentháromsági...

Polgármesteri vizit az atomvárosban

A napokban közösségi oldalán posztolta dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, hogy a paksi...

„Nyár végén, ősz elején cölöpözés kezdődhet a Dunán”

A címben szereplő mondat nem véletlen kerül idézőjelbe. Ezt ugyanis Font Sándor országgyűlési...

Megemlékezés a Magyar Hősök Emlékünnepén

Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek, katonáknak és civileknek állít emléket, akik Szent István...

Mozgalmas időszak kezdődik a Paks II. kommunikációjában

A Paks II. projekt fontos mérföldkőhöz érkezik: a projektcég rövidesen benyújtja a létesítési...

Pünkösd régen és ma

Amikor eljött pünkösd napja (Apostolok Cselekedetei 1.-2.), mindnyájan együtt voltak. Mindnyájan,...

Zsemberi Herman válogatott lehet

Az ifjú birkózó tehetség már többször megcsillogtatta tudását a szőnyegen és úgy néz ki, van esély...

Bölcsődére és idősotthonra is szükség lenne

Fajsz egyike a Kalocsai Járás azon településeinek, ahol ősztől új polgármester vehette át...

Hétfőtől nyitva az óvodák és a bölcsőde

Múlt héten derült égből érkezett a Kalocsán néhány nappal korábban látogatást tett Maruzsa Zoltán...

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indul a Szent Kereszt Kórházban

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indult március 18-tól, hétfőtől a kalocsai Szent Kereszt...

Meghívásos megemlékezés a honvédelem napján

A rendszeresen résztvevő katonaszervezetektől csak egy-egy képviselőt hívott meg a honvédelem napján...

Csökken a házi karanténok száma a városban

A járvány elleni védekezés miatt hozott állami intézkedések lassú feloldása után friss helyi...

Május 13-tól újrakezdték az edzéseket Homokmégyen

A Koronavírus-járvány keresztülhúzta homokmégyi Storks Amerikai Football csapat eddigi lehetőségeit,...

Ezüstéremmel zárt volna a KFC

A Kalocsai FC hiába állt a tabella második helyén, lefújták a bajnokságot, de jövőre is az...

Zebra-terv: veszélyes gyalogátkelőknél ellenőriztek

Bács-Kiskun megye az idén is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési...

Jó eredménnyel zárulhat a magyar érettségi

Többeknek jól jött volna, ha tehetnek szóbeli vizsgát, ám így is jó eredményre számít a magyar...

Kínai-magyar videókonferencia a koronavírusról

Bács-Kiskun megye és a kínai Yunnan tartomány képviselői, egészségügyi vezetői és epidemiológia...

Sztárok és a Kék Madár a kis betegekért

Bár az év első felében Lakatos György, Kalocsa díszpolgára, hazánk elismert fagottművésze és a...

Kiemelt fejlesztési térségbe került Kalocsa és további 28 Bács-Kiskun megyei település

Az Országgyűlés május 5-én, Font Sándor országgyűlési képviselő törvénymódosító javaslatát is...

Államtitkári vizit a kalocsai Szociális Központban

Péntek délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a kalocsai Szociális Központ Bem apó utcai épületében. Nem...

Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek...

Népszerű vloggerrel kampányolt a rendőrség

A Kalocsai Rendőrkapitányság felkérésére érkezett a városba Nasz Dániel, a népszerű rémi YouTuber,...

Csak lassan indul újra az ingatlanpiac

Legfeljebb kiugró esetekben kel el ár alatt egy-egy kalocsai ingatlan, akkor, ha vélhetően anyagi...

Dr. Hajdú Zoltán: Ne adjunk esélyt a vírusnak!

Múlt hétfőtől megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten kívül, azonban az országos járványügyi...

Államtitkári látogatás a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában

Május 6-án illusztris vendégeket fogadott a veszélyhelyzet miatt egyébként májusban szokatlanul üres...

Milliárdos fejlesztéscsomag 400 milliós többletigénnyel – folyamatban!

Május 5-én a Városházán tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor,...

Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II. projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is...

Evezés

A Kalocsai Evezős Szakosztály helyzetét sem könnyíti meg a kialakult vírus-járvány. Egyelőre...

Hartman János: „Egyszer vége lesz!”

Szinte megállt az élet. A korona vírus szinte megbénította az egész világot. Térdre kényszerült az...

Rejtő-sorozattal készül a Thália Társulat

A március közepe óta tartó veszélyhelyzet az élet számos területét, amit ideiglenesen nem...

Istvánosok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntőjében

Az OKPV egy történelmi problémamegoldó verseny, melyet Budapest egyik legrangosabb kollégiuma, a...

Újjáéledőben a drágszéli Rózsafűzér királynéja templom

Örömhírről és nehézségről egyaránt számot adhatott felkeresésünkkor a Kalocsa-Kecskeméti...

Újra indulnak az egynapos ellátások, a rehabilitáció, diagnosztika, labor, röntgen vizsgálatok a Szent Kereszt Kórházban

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban május 4-én, hétfőtől még az április 27-étől alkalmazott,...

Dr. Kovács Antal: ez az alapítvány a térség támogatásáért van

A paksi atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma...

PAKS II. MEGÉPÍTÉSE NEMZETI ÉRDEK

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás