Két fronton folynak a „dózsás” munkálatok

Fényesebb iskolát, szárazabb kissportcsarnokot!

2018.01.25 19:43    |    -vis-  

Az elmúlt héten felgyorsultak az események a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma háza táján. Egy teljes különkiadást megtölthetnénk a nyílt naptól a Nemzeti Pedagógus Kar megyei szervezetének itt tartott ülésén át a különféle iskolai, szakmai eseményekig, ezen írásunkban ehelyett inkább két igen jelentős, a város életét és a tanulóifjúság, valamint a nevelőtestület mindennapjait meghatározó, folyamatban lévő beruházásról írunk. Mindkettő saját fejlesztése a centrum kalocsai tagintézményének, és ami a közös bennük, hogy sok éves elmaradást pótolnak, amelyből nem kizárólag az iskola fog profitálni!

A kissportcsarnok öltözői már legyalulva

A köznyelvben „kissportcsarnokként” emlegetett Kossuth Lajos utcai sportlétesítmény, amely a Dózsa iskola egyik telephelye, már részlegesen megújulóban van. A kivitelező felvonulása rögtön a bejárati ajtó mellett jobbra fordulva szemmel látható, az „építési terület” jelzés vonalán átlépve pedig szétbombázott öltözők és vizesblokkok látványa fogad, amelyekre már igencsak ráfért, hogy ilyen állapotba kerüljenek. A szebb napokat látott részleg ugyanis teljesen új vízvezeték-rendszert és a kor követelményeinek megfelelő, felfrissült burkolatot fog kapni – remélhetőleg néhány héten belül.

kissport1_450
 

 

Vége a beázásnak?

Befelé haladva a beruházás részleteibe beavató Fekete Antal, a Dózsa iskola tagintézmény-vezetője arra is rámutatott, hogy némi türelemre a helyi sportélet szereplőitől is számítani fog. Lesz ugyanis olyan időszak, vélhetően nem is olyan soká, amikortól muszáj lesz bezárni a teljes létesítményt, amelyben délelőtt a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai tagiskolája, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezett, valamint a Nebuló EGYMI diáksága sportol, míg délután tornaedzéseket tartanak itt.

kissport2_450
 

– Ez az épület hosszú évek óta küzd a beázással, de találunk más esztétikai problémákat is idebenn – mondja a mérkőzéseknek teret adó csarnokba lépve. – Tavaly már történt csőrendszer-tisztítás, amellyel a beázásokat jelentős mértékben tudtuk csökkenteni, az idén pedig arra nyílik lehetőségünk, hogy teljes mértékben le is szigeteljük az épület tetejét. Ettől azt várjuk, hogy teljesen megszűnjenek a korábbi beázások – így Fekete Antal, rámutatva egy nagyobb tócsára, amely ott jártunkkor is a sportpadló szélén, de már a tornaórákon használt területen éktelenkedett. Apropó, sportpadló!

kissport3_300 Teljesen megújul a sportpadló

A tetőszigetelés készre jelentésével teljesen új sportpadló váltja majd a jelenlegi, elöregedett, kemény, csúszósra kopott felületet. Erre évekig garanciát vállalnak, és a beruházó ígérete szerint húsz évig használható felülettel fog gazdagodni a csarnok, a jelenlegivel megegyező színben.

– A Kalocsai Sport Egyesület elnökétől, Jenei Tibortól azt az ígéretet kaptam, hogy mielőtt a padlócsere megtörténik, eljönnek majd ide, és a különböző egyéb sportágakhoz használatos eszközök rögzítési pontjait fogják telepíteni a leendő padló helyére, hogy még szélesebb körben legyen használható a kissportcsarnok a város számára – mutatott rá Fekete Antal. Emlékeztetett, hogy a létesítmény nyílászárói körülbelül tíz évvel ezelőtt lettek kicserélve pályázati beruházás nyomán. Bízik abban, hogy ha a tetőt is leszigetelik, az öltözőket teljes körűen felújítják és a sportpadlót is lecserélik, akkor hosszú évekig jó szolgálatot tud majd teljesíteni a diákok és sportolók számára az épület.


Megértésüket és türelmüket…

Fekete Antal nem kertelt, világosan kimondta, hogy türelmet kér úgy az általában itt edző sportolóktól, kluboktól és egyesületektől, mint a testnevelés óráikat itt tartó iskoláktól. Egy felújítás ugyanis mindig áldozathozatallal jár. – Várhatóan a következő hetekben teljesen le fogjuk zárni, és majd csak 2018 januárjának elején lesz megnyitva. A sportpadló-felújítást november végére becsüljük, addigra lesznek kész a tetőn folyó munkálatok. Várhatóan tehát egy bő hónapig lesz teljesen lezárva a csarnok, viszont jó hír, hogy december második felében, amikor téli szünet van, az egyesületeket is talán kevésbé érinti érzékenyen a kieső idő, ami mindezek fényében végül talán nem is lesz sokkal több, mint két-három hét – tekintett a jövőbe Fekete Antal.


martinovics1_300Klimatizált helyiségek a Martinovics utcai épületben

Ugrunk egyet térben, időben: mindössze két nappal járunk a kissportcsarnokban tett látogatásunk után, amikor is újra örömteli apropóból találkozunk a Dózsa középiskola tagintézmény-vezetőjével, ezúttal az intézmény Martinovics utcai (rendőrség felőli) épületében, annak is a könyvtárában, rengeteg kartondoboz és egy-egy belőlük kikandikáló fénycső között.

– Ez az épület a nyolcvanas évek végén lett átadva, természetesen az akkori kor igényeit kielégítő felszereltséggel és műszaki tartalommal, ami fölött eljárt az elmúlt harminc évben az idő. Lehetőségünk volt rá, hogy néhány fontosabb helyiséget, így például egyes tantermeket és a tanári szobát klímával lássunk el, aminek főleg a nyári meleg beköszöntével fogják majd az előnyeit élvezni a tanulók, tanárok, illetve az ide vendégségbe érkezők – mondja az igazgató.

martinovics3_450

S lőn fényesebb folyosók és termek!

Ugyancsak a Martinovics utcai iskolaépületben, az emeletre vezető lépcsőket koptatva tért rá Fekete Antal a másik, jelenleg is folyamatban lévő beruházásukra, amely a teljes épületet érinteni fogja. Ez egy körülbelül ötszáz lámpát számláló állomány-frissítés, a harminc évvel ezelőtti fényforrásokhoz ugyanis ma már a bele való neoncsövek beszerzése is szinte lehetetlen küldetés. Lecserélik tehát az alsó és a felső szint teljes lámpaállományát korszerű, hosszabb élettartamú, energiatakarékosabban működő, és jobb fénykomfortot adó LED-es fényforrásokra.

martinovics4_300– A folyosókon már mennek a munkálatok. Erre tanítási időben is igyekszünk zökkenőmentesen lehetőséget biztosítani, egyébként a kivitelező megígérte, hogy lesznek olyan hétvégék is, amikor bejönnek, hogy ütemesebben tudjanak haladni. Nyilvánvalóan lesznek majd olyan alkalmak, amikor az órarendben kiírt tantermeken muszáj lesz változtatni. Ugyanakkor kiemelném, hogy rendkívül gyorsan haladnak a megvalósítással – mondta Fekete Antal, kitérve egy lényeges momentumra, amelyről eddig nem esett szó.


Helyben, helyivel!

– Fontosnak tartom elmondani, hogy mind a kissportcsarnok, mind az itt folyó felújítási munkálatok elvégzésére igyekeztünk kalocsai, illetve kalocsai kötődésű cégeket felkeresni. Szerencsére találtunk is, úgyhogy kis túlzással azt mondhatom, hogy olyan emberek dolgoznak az épületeinkben, akik tíz-húsz évvel ezelőtt itt tanulták a szakmát – zárta mondandóját a tagintézmény-vezető, majd megmutatta, mi a különbség a földszinten pislákoló, még régi folyosói fényviszonyok és az emeleten, immáron teljesen új lámpasorból áradó fényérzet között. A különbséget talán ecsetelni is felesleges.Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás