Két fronton folynak a „dózsás” munkálatok

Fényesebb iskolát, szárazabb kissportcsarnokot!

2018.01.25 19:43    |    -vis-  

Az elmúlt héten felgyorsultak az események a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma háza táján. Egy teljes különkiadást megtölthetnénk a nyílt naptól a Nemzeti Pedagógus Kar megyei szervezetének itt tartott ülésén át a különféle iskolai, szakmai eseményekig, ezen írásunkban ehelyett inkább két igen jelentős, a város életét és a tanulóifjúság, valamint a nevelőtestület mindennapjait meghatározó, folyamatban lévő beruházásról írunk. Mindkettő saját fejlesztése a centrum kalocsai tagintézményének, és ami a közös bennük, hogy sok éves elmaradást pótolnak, amelyből nem kizárólag az iskola fog profitálni!

A kissportcsarnok öltözői már legyalulva

A köznyelvben „kissportcsarnokként” emlegetett Kossuth Lajos utcai sportlétesítmény, amely a Dózsa iskola egyik telephelye, már részlegesen megújulóban van. A kivitelező felvonulása rögtön a bejárati ajtó mellett jobbra fordulva szemmel látható, az „építési terület” jelzés vonalán átlépve pedig szétbombázott öltözők és vizesblokkok látványa fogad, amelyekre már igencsak ráfért, hogy ilyen állapotba kerüljenek. A szebb napokat látott részleg ugyanis teljesen új vízvezeték-rendszert és a kor követelményeinek megfelelő, felfrissült burkolatot fog kapni – remélhetőleg néhány héten belül.

kissport1_450
 

 

Vége a beázásnak?

Befelé haladva a beruházás részleteibe beavató Fekete Antal, a Dózsa iskola tagintézmény-vezetője arra is rámutatott, hogy némi türelemre a helyi sportélet szereplőitől is számítani fog. Lesz ugyanis olyan időszak, vélhetően nem is olyan soká, amikortól muszáj lesz bezárni a teljes létesítményt, amelyben délelőtt a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai tagiskolája, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezett, valamint a Nebuló EGYMI diáksága sportol, míg délután tornaedzéseket tartanak itt.

kissport2_450
 

– Ez az épület hosszú évek óta küzd a beázással, de találunk más esztétikai problémákat is idebenn – mondja a mérkőzéseknek teret adó csarnokba lépve. – Tavaly már történt csőrendszer-tisztítás, amellyel a beázásokat jelentős mértékben tudtuk csökkenteni, az idén pedig arra nyílik lehetőségünk, hogy teljes mértékben le is szigeteljük az épület tetejét. Ettől azt várjuk, hogy teljesen megszűnjenek a korábbi beázások – így Fekete Antal, rámutatva egy nagyobb tócsára, amely ott jártunkkor is a sportpadló szélén, de már a tornaórákon használt területen éktelenkedett. Apropó, sportpadló!

kissport3_300 Teljesen megújul a sportpadló

A tetőszigetelés készre jelentésével teljesen új sportpadló váltja majd a jelenlegi, elöregedett, kemény, csúszósra kopott felületet. Erre évekig garanciát vállalnak, és a beruházó ígérete szerint húsz évig használható felülettel fog gazdagodni a csarnok, a jelenlegivel megegyező színben.

– A Kalocsai Sport Egyesület elnökétől, Jenei Tibortól azt az ígéretet kaptam, hogy mielőtt a padlócsere megtörténik, eljönnek majd ide, és a különböző egyéb sportágakhoz használatos eszközök rögzítési pontjait fogják telepíteni a leendő padló helyére, hogy még szélesebb körben legyen használható a kissportcsarnok a város számára – mutatott rá Fekete Antal. Emlékeztetett, hogy a létesítmény nyílászárói körülbelül tíz évvel ezelőtt lettek kicserélve pályázati beruházás nyomán. Bízik abban, hogy ha a tetőt is leszigetelik, az öltözőket teljes körűen felújítják és a sportpadlót is lecserélik, akkor hosszú évekig jó szolgálatot tud majd teljesíteni a diákok és sportolók számára az épület.


Megértésüket és türelmüket…

Fekete Antal nem kertelt, világosan kimondta, hogy türelmet kér úgy az általában itt edző sportolóktól, kluboktól és egyesületektől, mint a testnevelés óráikat itt tartó iskoláktól. Egy felújítás ugyanis mindig áldozathozatallal jár. – Várhatóan a következő hetekben teljesen le fogjuk zárni, és majd csak 2018 januárjának elején lesz megnyitva. A sportpadló-felújítást november végére becsüljük, addigra lesznek kész a tetőn folyó munkálatok. Várhatóan tehát egy bő hónapig lesz teljesen lezárva a csarnok, viszont jó hír, hogy december második felében, amikor téli szünet van, az egyesületeket is talán kevésbé érinti érzékenyen a kieső idő, ami mindezek fényében végül talán nem is lesz sokkal több, mint két-három hét – tekintett a jövőbe Fekete Antal.


martinovics1_300Klimatizált helyiségek a Martinovics utcai épületben

Ugrunk egyet térben, időben: mindössze két nappal járunk a kissportcsarnokban tett látogatásunk után, amikor is újra örömteli apropóból találkozunk a Dózsa középiskola tagintézmény-vezetőjével, ezúttal az intézmény Martinovics utcai (rendőrség felőli) épületében, annak is a könyvtárában, rengeteg kartondoboz és egy-egy belőlük kikandikáló fénycső között.

– Ez az épület a nyolcvanas évek végén lett átadva, természetesen az akkori kor igényeit kielégítő felszereltséggel és műszaki tartalommal, ami fölött eljárt az elmúlt harminc évben az idő. Lehetőségünk volt rá, hogy néhány fontosabb helyiséget, így például egyes tantermeket és a tanári szobát klímával lássunk el, aminek főleg a nyári meleg beköszöntével fogják majd az előnyeit élvezni a tanulók, tanárok, illetve az ide vendégségbe érkezők – mondja az igazgató.

martinovics3_450

S lőn fényesebb folyosók és termek!

Ugyancsak a Martinovics utcai iskolaépületben, az emeletre vezető lépcsőket koptatva tért rá Fekete Antal a másik, jelenleg is folyamatban lévő beruházásukra, amely a teljes épületet érinteni fogja. Ez egy körülbelül ötszáz lámpát számláló állomány-frissítés, a harminc évvel ezelőtti fényforrásokhoz ugyanis ma már a bele való neoncsövek beszerzése is szinte lehetetlen küldetés. Lecserélik tehát az alsó és a felső szint teljes lámpaállományát korszerű, hosszabb élettartamú, energiatakarékosabban működő, és jobb fénykomfortot adó LED-es fényforrásokra.

martinovics4_300– A folyosókon már mennek a munkálatok. Erre tanítási időben is igyekszünk zökkenőmentesen lehetőséget biztosítani, egyébként a kivitelező megígérte, hogy lesznek olyan hétvégék is, amikor bejönnek, hogy ütemesebben tudjanak haladni. Nyilvánvalóan lesznek majd olyan alkalmak, amikor az órarendben kiírt tantermeken muszáj lesz változtatni. Ugyanakkor kiemelném, hogy rendkívül gyorsan haladnak a megvalósítással – mondta Fekete Antal, kitérve egy lényeges momentumra, amelyről eddig nem esett szó.


Helyben, helyivel!

– Fontosnak tartom elmondani, hogy mind a kissportcsarnok, mind az itt folyó felújítási munkálatok elvégzésére igyekeztünk kalocsai, illetve kalocsai kötődésű cégeket felkeresni. Szerencsére találtunk is, úgyhogy kis túlzással azt mondhatom, hogy olyan emberek dolgoznak az épületeinkben, akik tíz-húsz évvel ezelőtt itt tanulták a szakmát – zárta mondandóját a tagintézmény-vezető, majd megmutatta, mi a különbség a földszinten pislákoló, még régi folyosói fényviszonyok és az emeleten, immáron teljesen új lámpasorból áradó fényérzet között. A különbséget talán ecsetelni is felesleges.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás