Megsüllyedt sétány, elöntött szivattyú, de jó hírünk is van!

Vérzik Kalocsa Szíve

2016.04.12 09:32    |    -vis-  

Kis túlzással mondhatnánk, hogy ebben a pillanatban több sebből vérzik Kalocsa Szíve, ha szemlézzük, hogy milyen garanciális, illetve elkerülhetetlen hibákat kényszerül a projektgazda és a kivitelező javítani. Ezekről beszélgettünk, de ha már a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-t kellett keresni a válaszokért, más, a jó idő beköszöntével bizonyára sokakat foglalkozató kérdéseket is feltettünk.

Mint emlékezetes, hosszú előkészítési munkálatokat követően néhány hónap alatt valósultak meg a két és félmilliárdos, száz százalékban támogatott „Kalocsa Szíve Program” fejlesztései városszerte. Ahhoz képest, hogy mekkora volt a beruházás volumene, relatíve gördülékenyen és hatékonyan folyt a munkavégzést, viszont a tavaly téli rész-átadó és projektzáró után néhány hónappal már kiütköztek a korrekcióra, vagy komolyabb javításra szoruló hiányosságok. Ezek orvoslásáról – már amely projektelem esetében erre mód van, hiszen a foktői úti hidat már nem lehet kiszélesíteni és kevésbé „derékszögűsíteni” – kérdeztük az önkormányzati tulajdonban lévő cég ügyvezető igazgatóját, Loibl Lászlót. Haladjunk szépen, sorjában!

„A nagy kapkodásban nem minden úgy sikerült…”

A cégvezető felidézte a kivitelezés feszített menetét, amelynek előrehaladását, szokás mondani, hogy az égiek is segítették, hiszen a novemberi projektzáróig nem sokat mutatott magából az igazi, csapadékos és fogcsikorgató mínuszos, téli időjárás. – Természetesen voltak olyan elemek, amelyek nem tudtak teljes egészében elkészülni és vannak olyan helyszínek is, amelyek a nagy hajrában nem úgy sikerültek, ahogyan kellett volna. Gondolok itt például az Érsekkert kapujára, amelyet most javítanak, valamint folyamatban vannak mélyépítési garanciális munkálatok is – vezette fel Loibl László a megoldásra váró problémákat. – Vannak olyan gondjaink is, amelyek elhárításával küzdenünk kell, mert valószínűleg tervezői hiba is belecsúszott a kivitelezésbe. Egy jó hónappal ezelőtt tapasztalták a cégünknél a vízszerelő kollégák, hogy a Platán melletti medence szökőkútjának a szivattyúaknájában víz alá került a szivattyúk motorja. A beépítő cég azonnal elvitte kiszárítani a motorokat. Most ezeket várjuk vissza, valamint meg kell találni a megoldást arra, hogy ez nehogy megismétlődjön – mutatott rá az apróbb hibákra a cégvezető.

Kalocsai Néplap

Összetört szennyvízcső, megsüllyedt sétány

– Az egyik kivitelező egy jó méter hosszan összetörte a szennyvízcsövet, amelyet ezután betemetett. Idővel nyilván feltűnt, hogy nem folynak el a dolgok, ennek a korrekciója is folyamatban van – folytatta Loibl László, majd rátért egy másik jelenségre, amelynek jó néhány kerékpáros és gyalogos elszenvedője lehetett.

Gondolunk itt arra a térköves sétányszakaszra, amely a Csilás parkból a Hotel Kalocsa épületének oldalánál vezet a Szentháromság térre és olyan szélességben és mélységben süllyedt meg rajta a burkolat, hogy az akár komolyabb sérülést is okozhatott volna annak, aki arra járva nem néz a lába elé. Ezen sorok írója személyesen volt tanúja egy szombat estén, amint a Főszékesegyháztól a Csi-lás park felé guruló biciklis akkorát esett a „sé-tányaknába” hajtva, hogy csoda, hogy csonttörés nélkül fel tudott tápászkodni szerencsétlen bringás.

– Itt párhuzamosan folyt a sétányépítés az önkormányzati megbízott kivitelező által, valamint az érsekség, mint konzorciumi partner építtette a készülő múzeumot. Miután lerakták a térkövet, egy csatorna- és gázbekötés miatt fel kellett bontani a sétányt, majd visszatemették azt, a tömörítés viszont nem volt megfelelő, ami ki is ütközött, amikor munkagépek mentek rá. Ezeken a helyeken meg is süllyedt a burkolat – vázolta a problémát. – Úgy állapodtunk meg az érsekséggel, hogy ha olyan stádiumban tartanak az általuk végzett feladatok, hogy már nem kell nehéz gépekkel rámenni az említett területre, akkor kijavítják a sétány megsüllyedt szakaszát – tekintett a jövőbe a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető cég ügyvezetője. Hozzátesszük, hogy a példaként említett biciklis eset óta körülbástyázták és szalaggal jelölték ki a „ve-szélyzónát”, elkerülendő a hasonló baleseteket.

Loibl László kitért arra is, hogy a parkosításért felelős Parkgondozó Kft. korábban elkezdte a finomkertészeti munkákat valamennyi „csupaszon” maradt projekthelyszínen. Ennek jelenleg a leglátványosabb hozadéka, hogy vágják a fákat és gyűjtik a gallyakat az Érsekkertben, valódi, parkos jelleget ígérve a munkálatok végére.

A Platán nyit, a Kubikus park büféjéért nem kapkodnak

Bár cikkünk gerincéhez és a Kalocsa Szíve Programhoz lazább szálakkal kapcsolódó fejezettel zárunk, az Érsekkertben járva-kelve látható, hogy megnövekedett az ottani játszótér forgalma, ahogy a Kubikus parkot is egyre többen szállják meg hosszú órákra, kicsik és nagyok a tavaszias napok beköszöntével. Mellékhelyiségek és büfé-jellegű kiszolgáló épületek azonban egyik létesítmény környékén sem állnak rendelkezésre – egyelőre.

Loibl Lászlótól megtudtuk, hogy a május 1-i járási majálistól valószínűleg állandó nyitvatartással várja az Érsekkertben játszó, andalgó, nézelődő éhes, szomjas, vagy csak
„szorult helyzetben” lévőket a Platán Kulturális és Rendezvényközpont.

Kevésbé örömteli fejleményeket kaptunk a Kubikus parki büfé épületét illetően, amely egyben a parkba látogatók számára kulturált illemhelyként is kialakított létesítmény. A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. első emberének elmondása szerint ugyanis nem kapkodnak a büféépület után a bérlők, annak ellenére, hogy a cégük által kínált bérleti díj a „földön jár”. – Nyilván, ha vállalkozói ajánlat jön, akkor igyekszünk segíteni abban, hogy a jelentkező is megtalálja a számítását – zárta gondolatait a Kubikus parki büfé leendő bérlőjéhez fordulva Loibl László.


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás