Felgyorsulni látszanak az események

Költöző szobrok és harangok, érkező régészek

2017.08.19 16:44    |    V.I.  

Nem is olyan régen még arról írtunk, hogy a Szentháromság téren látványosan lelassultak az események (a külső szemlélő számára). Eltűntek a munkagépek és megszűnt a tereprendezéssel, kivitelezési munkálatokkal járó zaj. Mostanra ennek vége – visszatértek a daruk, rövidesen a téren sorakozó négy harang is „hazaköltözhet”, néhány nap és várhatóan a régészek is terepre vonulnak, az Astriceum Érseki Múzeum pedig már nem csak belül, kívül is egyre impozánsabb és izgalmasabb látnivalókkal hívogatja vendégeit.

Megnyúló” és költöző szobrok

Hőségriadó ide, vagy oda, képünkön is jól látszik, hogy a téren jártunkkor éppen párhuzamosan épült újjá Szent Péter szobra az Astriceum udvarán, miközben ideiglenes helyükre állították a szétbontott világháborús emlékmű szobrait, szedték fel a burkolatot a Szent István szobor körül és készítették elő a terepet a Főszékesegyház déli tornyában a majdan oda kerülő harangszéknek. Ezt egy levegővel elmondani is sok volt. Vörös Mártával, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítészével, a kalocsai érsekség beruházásait koordináló szakemberrel mindezek részleteiről beszélgettünk az Astriceum árnyat adó fái alá húzódva, hátunk mögött a frissen kialakított virágoskerttel, előttünk a fölénk tornyosult Szent Péter-szoborral, amely egyenesen a Főszékesegyház homlokzatáról költözött közel háromszáz év után jelenlegi helyére, ahol testközelben megnézhető, körbejárható.

ersekseg2_619
 

A szakember elárulta, hogy Szent Péter talapzattal együtt mért több mint négy méter magas szobra a jelenlegi, végleges helyére került és éppen a mellé kerülő, ugyancsak a nagytemplomról ide hozott Szent Pál szobrának összeállításán dolgoznak az Astriceum belső udvarában. Érdekes élmény ilyen közelről szemlélni a „magasba szánt” alkotásokat, hiszen azok egészen más megvilágításba kerülnek ebben a környezetben, karnyújtásnyira tőlünk. A szobrász ugyanis úgy tervezte meg alkotásait, hogy azok a Főszékesegyház homlokzatán lévő hídon állva, perspektivikus rövidülésben látszanak természetesen arányosnak. Így, testközelből jól kirajzolódnak a nyújtott lábak, az arányosnál kisebb fej. Már most egyre több kíváncsiskodó jár csodájára a múzeumudvarba.


Darabokban is látványos alkotások

Amikor a mérnökasszonnyal beszélgettünk, éppen a világháború hősi halottainak emlékére állított szoborcsoport egyik alakját helyezték daruval ideiglenesen az Astriceum belső udvarára, közvetlenül az épület kizárólag belülről nyíló kijáratának szomszédságába, ahol idővel a Főszékesegyház altemplomának feltárásakor előkerült kőfaragványok kapnak majd helyet. Ezzel szemben, az Érseki Kastély kertjét üvegfallal leválasztó, fedett területen kialakított kőtárban már ott sorakoznak a Szentháromság térről elbontott eredeti Szentháromság oszlop elemei, amelyek így együttesen a frissen beültetett, szinte száz százalékban el is készült virágoskerttel egyetemben hívogató látványosságként csábítják a térről a múzeumba az arra járókat. Kérdésünkre Vörös Márta tisztázta, hogy az Érseki Múzeum kertje és udvari kőtára ingyenesen körbejárható, belépőjegyet az épületben lévő tárlatok megtekintésére kell váltani.

ersekseg3_645
 


Zöld jelzés: megvan a régészeti engedély!

A főépítész azt is örömmel jelentette, hogy végre kézhez kapták a várva várt régészeti engedélyt, amelynek hiányában a térrekonstrukciós munkálatok dandárja öt hónapra megfeneklett. Ez időszakban igen intenzíven haladhattak volna, vélekedik, és a kis híján féléves lemaradást nem is lehet teljes mértékben behozni, folytatja. Bár semmilyen konkrét határidő nem köti őket, Vörös Márta korábbi interjújában elárulta, hogy novemberre szerettek volna végezni a Szentháromság tér burkolásával és szobrainak átrendezésével. E helyett minden bizonnyal új célidőpontot kell kitűzni, de minden létező eszközzel igyekezni fogják gyorsítani a kezdődő feltárások ütemét. Az ugyancsak korábbi nyilatkozat alkalmával festett „parcellás feltárás–burkolás–továbblépés” metodikán alapuló módszer parcellaméretét meg is növelték, így némileg zsugorodott ugyan a Szentháromság tér szabadon bejárható területe, de nagyobb léptékben „szabadulhatnak rá” a régészek a terepre, amellyel így remélhetőleg előbb is végeznek.

ersekseg4_450
 

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a feltárás és újraburkolás ideje alatt is folyamatosan elérhető lesz mind az Astriceum Érseki Múzeum, mind az Érseki Kastély, benne a világszenzáció számba menő könyvtári gyűjteménnyel, mind a Főszékesegyház, illetőleg a tér átjárhatósága is megoldott marad. A munkálatok kezdetét ebben a pillanatban augusztus 14-re datálják, amely a remények szerint tempósan menetel majd, bár konkrét befejezési határidő nincsen, és a hősi emlékmű körüli húszcentis mélységből már előkerülő csontok előrevetítik, hogy aprólékos munka várható. A cél általában véve nem az, hogy a „szükségesnél” mélyebbre jussanak, hanem az, hogy alaposabb munkálatokat végezzenek.

Nagy darukat és rengeteg tölgyfa-anyagot is lehet látni a téren, amelyek a déli harangtoronyban lévő harangok számára építendő harangszék összeállításához szükségesek. Elkezdődik tehát ennek szerkezeti építése is, és amint a helyére kerül az állvány, a négy, még téren pihenő harang visszakerülhet a toronyba.


Plusz egy kérdés: mi újság a volt Korona Étterem háza táján?

Ennyi tehát a térről, ha viszont már volt szerencsénk néhány szót váltani Vörös Mártával, arról is megkérdeztük, hogy mi zajlik a Huber Lipót kanonok után Huber-házként nevezett épületben, a kalocsai köznyelvben főként egykori Korona Étteremként beazonosítható épület háza táján. Mint emlékezetes, az már kiderült, hogy a tulajdonos szándéka szerint az újranyitást követően a bezárás előttihez hasonló funkciót szánnak az ingatlannak, azaz étteremként működik majd tovább. Jelenleg viszont körül van állványozva és még tető sincsen rajta, a falak mögött pedig folynak a kőműves munkálatok. Azokat a falszakaszokat ugyanis szinte derékig vissza kell bontani, amelyek 8-12 centit is kitértek a tetőszerkezet nyomásából eredően, mondta Vörös Márta, ilyen deformációt már nem lehet annyival elintézni, hogy „teszünk rá egy koszorút, és kész”. Amint végeztek a kőművesek, kezdődhet majd ősszel a régi-új tetőszerkezet visszaépítése, amely, bár teljesen új szerkezet lesz, struktúrájában tökéletesen megegyezik majd az elbontott, eredeti, történeti, fából készült, kötőgerendás, állószékes fedélszékkel, amelyet szintén az eredetivel azonos típusú cserépfedés fog borítani. Kivitelezési végpontról korai lenne kérdezni, hiszen a majdan étteremként újranyíló létesítmény helyiségeit is át kell alakítani, hogy azok megfeleljenek a hatályos előírásoknak. E munkálatok során az sem kizárt, hogy itt is kell majd némi régészeti feltárást végezni, de minden bizonnyal gyorsabban haladnak majd, mint a korábbi történeti épületek felújításával. Az elsődleges cél ebben a pillanatban az épület tető alá hozása minél előbb – mondta a főépítész.
Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás