Felgyorsulni látszanak az események

Költöző szobrok és harangok, érkező régészek

2017.08.19 16:44    |    V.I.  

Nem is olyan régen még arról írtunk, hogy a Szentháromság téren látványosan lelassultak az események (a külső szemlélő számára). Eltűntek a munkagépek és megszűnt a tereprendezéssel, kivitelezési munkálatokkal járó zaj. Mostanra ennek vége – visszatértek a daruk, rövidesen a téren sorakozó négy harang is „hazaköltözhet”, néhány nap és várhatóan a régészek is terepre vonulnak, az Astriceum Érseki Múzeum pedig már nem csak belül, kívül is egyre impozánsabb és izgalmasabb látnivalókkal hívogatja vendégeit.

Megnyúló” és költöző szobrok

Hőségriadó ide, vagy oda, képünkön is jól látszik, hogy a téren jártunkkor éppen párhuzamosan épült újjá Szent Péter szobra az Astriceum udvarán, miközben ideiglenes helyükre állították a szétbontott világháborús emlékmű szobrait, szedték fel a burkolatot a Szent István szobor körül és készítették elő a terepet a Főszékesegyház déli tornyában a majdan oda kerülő harangszéknek. Ezt egy levegővel elmondani is sok volt. Vörös Mártával, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítészével, a kalocsai érsekség beruházásait koordináló szakemberrel mindezek részleteiről beszélgettünk az Astriceum árnyat adó fái alá húzódva, hátunk mögött a frissen kialakított virágoskerttel, előttünk a fölénk tornyosult Szent Péter-szoborral, amely egyenesen a Főszékesegyház homlokzatáról költözött közel háromszáz év után jelenlegi helyére, ahol testközelben megnézhető, körbejárható.

ersekseg2_619
 

A szakember elárulta, hogy Szent Péter talapzattal együtt mért több mint négy méter magas szobra a jelenlegi, végleges helyére került és éppen a mellé kerülő, ugyancsak a nagytemplomról ide hozott Szent Pál szobrának összeállításán dolgoznak az Astriceum belső udvarában. Érdekes élmény ilyen közelről szemlélni a „magasba szánt” alkotásokat, hiszen azok egészen más megvilágításba kerülnek ebben a környezetben, karnyújtásnyira tőlünk. A szobrász ugyanis úgy tervezte meg alkotásait, hogy azok a Főszékesegyház homlokzatán lévő hídon állva, perspektivikus rövidülésben látszanak természetesen arányosnak. Így, testközelből jól kirajzolódnak a nyújtott lábak, az arányosnál kisebb fej. Már most egyre több kíváncsiskodó jár csodájára a múzeumudvarba.


Darabokban is látványos alkotások

Amikor a mérnökasszonnyal beszélgettünk, éppen a világháború hősi halottainak emlékére állított szoborcsoport egyik alakját helyezték daruval ideiglenesen az Astriceum belső udvarára, közvetlenül az épület kizárólag belülről nyíló kijáratának szomszédságába, ahol idővel a Főszékesegyház altemplomának feltárásakor előkerült kőfaragványok kapnak majd helyet. Ezzel szemben, az Érseki Kastély kertjét üvegfallal leválasztó, fedett területen kialakított kőtárban már ott sorakoznak a Szentháromság térről elbontott eredeti Szentháromság oszlop elemei, amelyek így együttesen a frissen beültetett, szinte száz százalékban el is készült virágoskerttel egyetemben hívogató látványosságként csábítják a térről a múzeumba az arra járókat. Kérdésünkre Vörös Márta tisztázta, hogy az Érseki Múzeum kertje és udvari kőtára ingyenesen körbejárható, belépőjegyet az épületben lévő tárlatok megtekintésére kell váltani.

ersekseg3_645
 


Zöld jelzés: megvan a régészeti engedély!

A főépítész azt is örömmel jelentette, hogy végre kézhez kapták a várva várt régészeti engedélyt, amelynek hiányában a térrekonstrukciós munkálatok dandárja öt hónapra megfeneklett. Ez időszakban igen intenzíven haladhattak volna, vélekedik, és a kis híján féléves lemaradást nem is lehet teljes mértékben behozni, folytatja. Bár semmilyen konkrét határidő nem köti őket, Vörös Márta korábbi interjújában elárulta, hogy novemberre szerettek volna végezni a Szentháromság tér burkolásával és szobrainak átrendezésével. E helyett minden bizonnyal új célidőpontot kell kitűzni, de minden létező eszközzel igyekezni fogják gyorsítani a kezdődő feltárások ütemét. Az ugyancsak korábbi nyilatkozat alkalmával festett „parcellás feltárás–burkolás–továbblépés” metodikán alapuló módszer parcellaméretét meg is növelték, így némileg zsugorodott ugyan a Szentháromság tér szabadon bejárható területe, de nagyobb léptékben „szabadulhatnak rá” a régészek a terepre, amellyel így remélhetőleg előbb is végeznek.

ersekseg4_450
 

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a feltárás és újraburkolás ideje alatt is folyamatosan elérhető lesz mind az Astriceum Érseki Múzeum, mind az Érseki Kastély, benne a világszenzáció számba menő könyvtári gyűjteménnyel, mind a Főszékesegyház, illetőleg a tér átjárhatósága is megoldott marad. A munkálatok kezdetét ebben a pillanatban augusztus 14-re datálják, amely a remények szerint tempósan menetel majd, bár konkrét befejezési határidő nincsen, és a hősi emlékmű körüli húszcentis mélységből már előkerülő csontok előrevetítik, hogy aprólékos munka várható. A cél általában véve nem az, hogy a „szükségesnél” mélyebbre jussanak, hanem az, hogy alaposabb munkálatokat végezzenek.

Nagy darukat és rengeteg tölgyfa-anyagot is lehet látni a téren, amelyek a déli harangtoronyban lévő harangok számára építendő harangszék összeállításához szükségesek. Elkezdődik tehát ennek szerkezeti építése is, és amint a helyére kerül az állvány, a négy, még téren pihenő harang visszakerülhet a toronyba.


Plusz egy kérdés: mi újság a volt Korona Étterem háza táján?

Ennyi tehát a térről, ha viszont már volt szerencsénk néhány szót váltani Vörös Mártával, arról is megkérdeztük, hogy mi zajlik a Huber Lipót kanonok után Huber-házként nevezett épületben, a kalocsai köznyelvben főként egykori Korona Étteremként beazonosítható épület háza táján. Mint emlékezetes, az már kiderült, hogy a tulajdonos szándéka szerint az újranyitást követően a bezárás előttihez hasonló funkciót szánnak az ingatlannak, azaz étteremként működik majd tovább. Jelenleg viszont körül van állványozva és még tető sincsen rajta, a falak mögött pedig folynak a kőműves munkálatok. Azokat a falszakaszokat ugyanis szinte derékig vissza kell bontani, amelyek 8-12 centit is kitértek a tetőszerkezet nyomásából eredően, mondta Vörös Márta, ilyen deformációt már nem lehet annyival elintézni, hogy „teszünk rá egy koszorút, és kész”. Amint végeztek a kőművesek, kezdődhet majd ősszel a régi-új tetőszerkezet visszaépítése, amely, bár teljesen új szerkezet lesz, struktúrájában tökéletesen megegyezik majd az elbontott, eredeti, történeti, fából készült, kötőgerendás, állószékes fedélszékkel, amelyet szintén az eredetivel azonos típusú cserépfedés fog borítani. Kivitelezési végpontról korai lenne kérdezni, hiszen a majdan étteremként újranyíló létesítmény helyiségeit is át kell alakítani, hogy azok megfeleljenek a hatályos előírásoknak. E munkálatok során az sem kizárt, hogy itt is kell majd némi régészeti feltárást végezni, de minden bizonnyal gyorsabban haladnak majd, mint a korábbi történeti épületek felújításával. Az elsődleges cél ebben a pillanatban az épület tető alá hozása minél előbb – mondta a főépítész.
Kalocsai hírek

Hamarosan lehívják az orosz hitel első részletét

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio...

Áder János is eljön Szent Asztrik ünnepére

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy november 12-re nagyszabású hálaadó szentmisét...

Újra összeültek a járás polgármesterei

Okosabban kihasznált pályázati keretekről, a Duna-hídhoz kötődő közutak felújításáról, valamint...

Volt bőr a képén az idős néni átverőjének

Egy hetven feletti asszonyt rövidített meg trükkös csaló, aki a kalocsai Széchenyi lakótelepen...

„Az egyiknek épp azért tetszik, amiért a másiknak nem”

1945-ben született Császártöltésen. Kalocsán érettségizett, majd tanulmányait a szegedi...

Talán jövőre megvalósulhat a Miskei úti közvilágítás-fejlesztés

A Miskei úti lakóközösség részére szervezett „lokális” fórumon került elő a környék...

Jubileumi alkotótábor kérdőjelekkel

Augusztus 13-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a Városi Galériában a XXV. Kalocsai Képzőművész...

Két keréken az egyirányú utcában

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, a kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság hétről hétre...

Tizennégy szupergép a tanműhelyben

Június elején számolhattunk be arról, hogy a kalocsai Dózsa György középiskola komoly anyagi...

A NAV levelet küld a tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt...

ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának:...

A hőségben megnégyszereződött a kórházba került betegek száma

Múlt héten csütörtök délután 17 órakor már harmadfokú volt a hőségriasztás, így amikor pokoli, kint...

Múltidéző tábor a múzeumban

A Viski Károly Múzeum idén egy új napközis táborral készült a nyári vakációra. A Múltidéző táborba...

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Táborozni vitték a roma gyerekeket

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat az EMMI pályázatán nyerte el egy balatoni tábor teljes...

Angolul és németül varázsolhattak az ifjú mágusok

Kalocsán a Kids Club gyermekek számára idegen nyelv játékos oktatására szakosodott iskolát és annak...

Mozgássérült gyermekeket vittek táborozni

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete 15 fővel utazott Balatonfenyvesre július első felében,...

Kisinas tábor általános iskolásoknak

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a „Dózsa” és a...

A Bátrak Útján: tartalékos század alakul Kalocsán

Egy új önkéntes tartalékos formát alakít ki a Magyar Honvédség (MH), amely járási alapokon működő,...

A kétéltű

Engert Péter amerikai fesztiválokra próbálja bejuttatni az ezüstérmes paralimpikon, Suba Róbert...

Kötetbe foglalt érseki gondolatok

Az elmúlt hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban mutatta be a sajtó számára „Asztrik érsek...

Fekete Antal marad a Dózsa igazgatója

A pedagógus tavaly külsős és egyedüli pályázóként indult a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Túlterhelt a kórházi labor

Ebben a formában egyelőre csak elméleti szinten lehetséges, de valamelyest lehetne tehermentesíteni...

Lemondtak a pályázat megvalósításáról

A városi önkormányzat tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy elektromos töltőállomást...

Felelős állattartás (2.)

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk körüljárni a címben megfogalmazott témát. Törekvésünk kiindulópontja...

A terítéken: szociális lakások, TDM, KFC, TOP és egy szétvert kamera

Bár kétségkívül a július eleji képviselő-testületi ülés legmarkánsabb napirendi pontja, ahogy azt...

Felelős állattartás

Lapunk 27. számában foglalkoztunk az állatmentés terén munkálkodók tapasztalataival (Gazdájának...

Szeptembertől már hivatalosan is sportiskolaként működnek

Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola. Ez lesz az új neve annak az iskolának, ahol közel...

Újabb nyertes pályázatok 600 milliós értékben

Hétfőn tartott városházi sajtótájékoztatón ismét örömteli bejelentések hangzottak el sikeres...

Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázat

Kalocsa Város Önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához....

Aláírásgyűjtés indul szag-ügyben

Kerülgethetjük, szépíthetjük, körülírhatjuk, de bizony az a szag, ami időről időre, rossz széljárás...

A bútorok novemberben érkeznek

Újabb nagy, már majdnem véglegesnek tekinthető lépéssel lett közelebb a Kalocsai Szent Kereszt...

Bemutatták a Paks II. új arculatát

Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság....

Döntések és választások

Lassan öt éve, hogy megújult formában, új vezetéssel működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Domján...

Megújulóban a Közétkeztetési Intézmény főzőbázisa

Mint emlékezetes, májusban döntött arról a kalocsai városvezetés, hogy pályázatot nyújt be a...

Több mint hatszáz csőtörés a tavalyi mérleg

A múlt héten volt egy rövid időszak, amikor teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől a...

A fa második élete

A fa csodálatos élőlény: hatalmas, gyönyörű, titokzatos. Árnyékot ad, búvóhelyet madárnak,...

Rendszeresen szondáztatnak Szeliden

A tömegrendezvények idején főleg szondáztató járőrökből, a többi időszakban traffipaxból lesz több a...

Dr. Bálint József: majd a lakosság megmondja, jól dolgoztam-e

A július eleji képviselő-testületi ülést követően több kérdés is felmerült, amelyek tisztázására...

Hol lesz a végleges helye a szobroknak?

Lapunkat többen megkeresték, és olvasói rovatunkban is pár hete helyt adtunk egy olyan témájú...

Polgárőr és családi nap Szeliden

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap...

A „sosemvolt” kalocsai KLIK-irodáról

Mint arról lapunk hasábjain olvashatott, dr. Angeli Gabriella képviselő a testület június végi...

Eljött az összegzés és a visszavonulás ideje

Megvan az ideje a vetésnek és az aratásnak. Minután az utóbbi megtörténik, összegezni kell, majd...

A beteg mindenekelőtt, vallja „Az év orvosa”

Ha tehetné, 48 órára tágítana egy munkanapot, hogy mindenre ideje jusson, és ha tehetné, sokkal több...

Zenetábor

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület a városi önkormányzat támogatásával egyhetes zenei tábort...

Néprajzi konferencia a Viskiben

„Hagyomány – szellemi kulturális örökség – népies rendezvény; Pillanatképek a mai...

Vállalkozói építményadó-emelés Kalocsán

Bár a tavaly ősszel belengetettnél mérsékeltebb, végső soron viszont mégiscsak megemelt vállalkozói...

Kiállítás öt évtized néptáncosairól

A kalocsai néptánc, zene és viselet hatalmas értéke és büszkesége városunknak. Ezt a kincset ma is...

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a...

Nyár, avagy „alkalom szüli a tolvajt”

A nyári hónapok sokunk számára szabadabban telnek az év többi részénél. Ilyenkor kirándul, utazik...

Ne a csalóktól szerezzük be a téli tüzelőt

Országjáró szélhámosokat gyanít az elmúlt hetekben hozzájuk érkezett bejelentések alapján a Kalocsai...

Kalocsán miért, más városokban miért nem?

Az elmúlt heti testületi ülésen napirend előtti felszólalásában dr. Angeli Gabriella képviselő...

Mindennapi szépségeink képeken

Amit megszoktunk, azt szinte észre sem vesszük, olyan természetes, és elmegyünk a környezetünkben...

Autóbalesetben hunyt el a KKC kapusa

Megdöbbent, megrendült miértek sorakoznak egymás után. Ezekre a miértekre azonban soha nem fogunk...

Toporog a Fűszerpaprika gigaberuházása

Márciusban számolt be arról Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, hogy a...

Dr. Göcsei Zsuzsanna vette át az „Év orvosa Díjat”

Idén június 30-án, pénteken a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus közreműködésével tartották meg a...

Közösségi szolgálatosok a Logikusakk táborban

Évről évre benépesül nyaranta egy hétre Mácsaszálláson az egyik út menti tanya. Tizenöt éve tartja...

Egy különleges éjszaka a múzeumban

A réges-régi mondás szerint ott van a szívünk, ahol a kincsünk. Ez még napjaink rohanó világában is...

A TEIT és az atomerőmű: csendes csörték, zajos sikerek

Kalocsán, a június elején megrendezett „25 éves a TEIT” elnevezésű tudományos...

Ismerd meg, fogadd el, működj vele együtt!

Talán így lehetne a legrövidebben megfogalmazni annak az országos pályázatnak a lényegét, amelyet...

„Gazdájának társa akar lenni, ebben talál magára, ez a kutyalét lényege”

A gondolat Alice Hoffmann amerikai írónőtől származik. Lehet, nem mindenki ért vele egyet, nekem...

Kikanyarodott elé, összeütköztek

Július 3-án, hétfőn két autó ütközött Kalocsa és Bátya között, az 51-es úton. Az egyik sofőr és utas...

Rendészeti diákoknak szimuláltak balesetet

Sikerrel rá is ijesztettek a dózsás tanulókra a kalocsai rendőrök, mivel a helyszíni tudósítások...

Rangos díj a Pata Kft.-nek

A Pata József Gépipari Kft. tulajdonosai, Pata József és lánya, dr. Pata Ildikó a mai napon a cég...

A Paks II. interaktív kamionja ősszel folytatja útját

Egymásnak adták a kilincset Paks II. interaktív kamionjában a fesztiválozók, idén nyolc rendezvényen...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás