Új tanév, új forgalmi rend

Körforgalom a nagytemplom körül

2015.09.10 11:33    |    STVN  

A meteorológiai nyár utolsó napján lakossági fórumra hívta az önkormányzat a szülőket a kalocsai Nagyasszonyunk Köznevelési Intézmény aulájába, hogy tájékozódjanak a másnapi iskolába indulás előtt az intézmények körül folyó munkálatok miatt kialakult helyzetről. Csekély érdeklődés és annál fontosabb információk elhangzása jellemezte a találkozót.

A városvezetés képviselete, így Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester és dr. Angeli Gabriella kommunikációért felelős képviselő mellett műszaki munkatársak és a kivitelező szakembere is jelen volt a fórumon, hogy valamennyien első kézből válaszoljanak a megjelentek kérdéseire.

Leparkolok. Aztán? Merre tovább?

Kalocsai Néplap

– Június elején, amikor az Érsekkert és a Kunszt utcai munkaterület átadása megtörtént, azonnal összeültünk és elkezdtünk megoldást keresni arra, hogyan juthatnak majd a szülők a katolikus intézmény és a Dózsa György iskola közelébe anélkül, hogy komoly fennakadásokat okoznának a reggeli, illetőleg a délutáni forgalomban az épületek környékén – nyilatkozta lapunknak a fórumot megelőző történésekről Loibl László, a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezető igazgatója. – Tulajdonképpen egy ideiglenes körforgalmat alakítottunk ki, amelynek a közepében a Főszékesegyház áll. A Kossuth utca felől érkezők tehát bekanyarodhatnak a katolikus iskola parkolójába, ahol biztonságban kiszállhatnak a gyerekek, majd az érseki kastély kerítése mentén gurulhatnak tovább a Szentháromság térig, amelyre egy ívelt rávezető sávot alakítottunk ki, amelyen a Hotel Kalocsa épülete felé haladva visszajuthatnak a főutcára, vagy a Kossuth Lajos utcára – vázolta a várhatóan novemberig tartó rendszert Loibl László. Mint megjegyezte, a tervek szerint akkorra elkészülnek az Érsekkert utca és a Kunszt utca találkozásáig vezető területen folyó munkálatok és elkerülhetnek a mostani helyzetet
„kikényszerítő” kordonok az úttestekről.

Zsákutcából Y-ban kifelé!

Ez eddig mind szép, és jó – tényleg sikerült kihozni a kialakult helyzetből a maximumot. Ezt bizonyítja, hogy a tanév első hetében már relatíve gördülékenyen (lépésben ugyan, de káosz nélkül) halad a forgalom reggelente és délutánonként az említett intézmények környezetében. De mi a helyzet a Kunszt utcai tagóvodával, ahová ugyancsak gyakran viszik autóval a gyermekeiket a szülők?

Kalocsai Néplap

– Párhuzamosan felfestett parkolósáv van az óvodával szemben lévő Hunyadi Kollégium előtt. Ezt megosztottuk egy megállni tilos jelzésű táblával. A szülők tehát be tudnak hajtani a jelenleg zsákutcává vált Kunszt utcába, letehetik a gyermeket az óvodába, aztán tovább hajthatnak a forgalomtól lezárt területig, ahol egy Y-manőverrel megfordulhatnak, és ki tudnak jönni az utcából – így a Kunszt utcai forgalmi rend változásáról Loibl László ügyvezető.

Hol parkolhatok egész nap?

Természetesen miután tisztázták az iskolákba járók és a gyerekeket odavivő szülők kérdéseit, felmerült azoknak a dolga is, akik alkalomadtán több órára szeretnék biztonságban tudni az autóikat az oktatási intézmények környékén. Erre is volt válasz. – A pedagógusok számára a Nagyasszonyunk Köznevelési Intézmény keleti oldalának kerítés melletti szakaszán fogunk kialakítani egy ideiglenes parkolót. Emellett a Martinovics utcai, azaz a városi sportcsarnok melletti terület szintén elérhető számunkra, ahol akár huzamosabb ideig is parkolhatnak, közel a munkahelyükhöz – zárta gondolatait a városi cég irányítója.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás