Új helyükre költöztek a kórházi osztályok és szakrendelők – működik a CT

Ünnepélyesen felavatták a kórház új épületszárnyát

2018.02.07 13:36    |    -mond  

Ha nem is látványos külsőségek mellett, de a Kalocsai Szent Kereszt Kórház új épületszárnyában két hete péntek reggeltől megkezdték a betegek fogadását. Az új főbejárattal szemben lévő betegirányítóban immár bárki tájékozódhat, hol találja az új helyre költözött osztályt, illetve rendelőket. November 29-én, szerdán reggel 8 órakor elvégezték az első beteg CT vizsgálatát, „hadrendbe állt” a helyben eddig nélkülözött fontos diagnosztikai eszköz. December 4-én, hétfőn pedig ünnepélyes külsőségek között sor került az új épületszárny hivatalos átadására is prominens személyiségek, kórházi dolgozók és a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Akit sürgősségi ellátásra a mentő vagy hozzátartozója szállítja a kórházba, azt már két hete péntektől az új sürgősségi osztályon fogadják, látják el, illetve irányítják tovább.

Valamennyi szakrendelő is átköltözött, és a most megnyitott épületkomplexumban érhetők el. A régi, úgynevezett SZTK épületben csak az EFI (Egészségfejlesztési Iroda) maradt és az SZTK épülethez csatlakozó Tüdőgondozó is a jelenlegi helyén fogadja a betegeket. Sajnos ennek a szakmai egységnek az új épületszárnyba való költözését a rájuk vonatkozó speciális előírások és területhiány miatt nem tudták megoldani.

korhaz3_450
 

Az új komplexum megnyitásával gyakorlatilag több évtizedes, ha nem évszázados gyakorlat szűnt meg a kórházban, ami gyógyítóknak és gyógyítottaknak is újszerű, szokatlan lesz eleinte, hiszen a betegellátás helye, a betegforgalom iránya alapvetően megváltozott.

Az átállással a régi sorompós főbejárat is fokozatosan megszűnik, a betegek már az egyes, ugyancsak az új helyükre költözött szakrendelőkhöz is a Kossuth Lajos utca felől érkeznek. Különösen eleinte jelent majd könnyebbséget, hogy az új főbejárattal szemben az információs pultnál fogadják az érkezőket, adnak személyre szóló tájékoztatást: ki, hol, milyen időpontokban érhető el, mikor vannak a rendelések.

E héten hétfőn aztán kórházi dolgozók, városunk polgármestere, meghívott vendégek és a sajtó képviselői jelenlétében dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Ellátásért Felelős Helyettes Államtitkára, Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Svébis Mihály főigazgató és dr. Mócza György főigazgató-helyettes avatták fel ünnepélyesen az új épületszárnyat. (Az ünnepségen Borbély Lászlóné és Farkasné Böjtös Beáta – Liszt Ferenc AMI tanárai – előadásában Hummer: Csellóduóját hallhattuk.)

korhaz1_450_01

 

A helyettes államtitkár, az országgyűlési képviselő és a főigazgató felidézték a beruházás jelentősebb állomásait. Az Új Széchenyi Terv keretében pályázat segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet együtt 2,95 milliárd forintos Európai Uniós támogatásra pályázott és nyert. A teljes pályázati összeg közel egyharmadát, mintegy 1 milliárd forintot, plusz további, a központi költségvetésből biztosított 280 millió forintot fordítottak a Kalocsai Szent Kereszt Kórház fejlesztésére, melyben új főbejárat és központi betegirányítással ellátott előcsarnok kialakítása, központi gyógyszertár korszerűsítés, új, megnövelt funkciókat ellátó sürgősségi osztály kialakítás, járóbeteg szakrendelők koncentrált elhelyezése, központi radiológiai korszerűsítés fejlesztésre történt meg.

Az új, a betegutakat lerövidítő feltételrendszer megteremtése elősegíti az integrált ellátást a kecskeméti anyakórházzal, jelentősen csökkenti a betegterheket, például a felesleges utaztatást.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítése, az eddig nélkülözött CT berendezés munkába állítása volt a legsürgetőbb feladat, de a megújuló épületszárnyban a 21. századi igényeihez igazított központi betegfogadót és rendelőket is kialakítottak.

korhaz2_450
 

A Szent Kereszt Kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen újították meg, melyből közel 150 négyzetméter új építésű.

A főépület utcafrontjára nyílóan központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót alakítottak ki, és ezek informatikai feltételeit is biztosították. 2017. november 30-ig a megújult főépületbe kerültek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, amelyek korábban az úgynevezett régi SZTK-ban működtek.

Ezzel egy tömbbe került a kórház teljes járóbeteg-ellátása, megkönnyítve a betegek kórházon belüli tájékozódását, lerövidítve és optimalizálva a beteg-utakat.

Jelentős fejlesztés történt a sürgősségi ellátás területén. A 8 ágyas SO1 szintű sürgősségi osztályhoz 500 négyzetméter alapterületű fedett mentőbeálló csatlakozik. A központi betegfelvevő közelébe új képalkotó diagnosztikát: digitális röntgen gépeket, korszerű ultrahang berendezéseket telepítettek, melyek lehetővé teszik a teleradiológia működtetését. Minden áthelyezésre kerülő szakrendelő – mint például a szemészet, az urológia – műszerparkja megújult, így a berendezések átlagéletkora 6-7 évvel csökkent.

Font Sándor országgyűlési képviselő átadás alkalmából mondott beszédében előrevetítette, hogy a Kalocsa–Paks Duna-híd megépítésével egy időben újabb 3 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg a kalocsai kórházban, hogy mint a Paks II beruházáshoz legközelebb lévő kórházat korszerű egészségügyi centrummá fejlesztve tudja ellátni a megnövekedett egészségügyi feladatokat.

A képviselő egyben bejelentette, hogy az artroszkóp, melyért civil kezdeményezésre gyűjtés indult, immár a kalocsai kórházba visszakerült, és az ünnepélyes átadás előtt a gyűjtést kezdeményező Farkas Éva és a kórház vezetése egyeztetett arról, hogy a gyűjtés során eddig összegyűlt közel 2 millió forintot milyen – egyelőre meg nem nevezett – eszköz beszerzésére fordítják.

Az ünnepi beszédek után dr. Mészáros István atya megáldotta az épületet, majd a nemzeti színű szalag átvágása után a nagyközönség bejárta az új épületrészt.

(Az ünnepséget követő állófogadást a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna középiskola oktatói vezetésével az intézmény végzős szakács és pincér tanulói készítették el és szolgálták fel.)Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás