Megkezdett, abbahagyott, aztán újra megkezdett építkezés

Gőzerővel folyik a munka a kórházban

2016.12.11 16:54    |    -mond  

A kórház új fedett betegátjáró folyosójának hivatalos és ünnepélyes átadására került sor november 24-én délelőtt. A több mint 4 millió forintból megvalósult építmény vállalkozói összefogásból, felajánlásokból jött létre.
Ezt követően adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek a megkezdett, abbahagyott, aztán újra megkezdett építkezés jelenlegi állásáról és várható befejezéséről.

A helyszínen a nemzeti szalag átvágása után dr. Mócza György főigazgató megköszönte a cégek jelen lévő képviselőinek a munkát, majd a gazdasági épületben tartott fogadás keretében emléklapot is átnyújtott részükre.

korhazfelujitas3_450
 

Ezt követően adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek a megkezdett, abbahagyott, aztán újra megkezdett építkezés jelenlegi állásáról és várható befejezéséről.

Mint már beszámoltunk róla, ez év februárjában a minisztérium felfüggesztette a kalocsai kórház megkezdett építkezését, mert azt a pályázat feltételeinek megfelelően nem sikerült 2015. december végéig befejezni. Augusztusban azonban kormánydöntés született arról, hogy biztosítják a befejezéshez szükséges forrást állami keretből, erre már meg is kötötték a támogatási szerződést.

– Bruttó 490 millió 855 ezer forintot kaptunk a befejezésre, amely 10 százalék tartalékkerettel összesen 539 millió 940 ezer forint, így megindulhatott újra az építkezés, a befejezés várható határideje 2017. január 31-e – mondta a főigazgató helyettes. Elmondta még azt is, hogy a kivitelező nem változott, továbbra is az Aktív Kft. végzi a munkát, mely 46 fővel biztosítja, hogy a terv szerinti ütemben tudjanak haladni. Külső és belső légtechnikai munkák, csőhálózat elhelyezési munkák, fűtésszerelés, tűzjelző hálózat kiépítése, elektromos szerelés, festés, burkolási, illetve homlokzati hőszigetelési munkák vannak hátra, jelen pillanatban 75 százalékos készültségi fokban van a kivitelezés.

korhazfelujitas2_450
 

Dr. Mócza György elmondta, jelen pillanatban úgy látszik, tartható a január 31-i befejezési határidő, mely után használatba vehetik ezt az új épületrészt. Ebben kap helyet a 8 ágyas sürgősségi ellátó, diagnosztikai részleg, ahol a két digitális röntgen, illetve a CT fog működni, illetve a kórházi gyógyszertár és a gyógyászati segédeszköz bolt is ide költözik át, valamint szakrendelők is helyet kapnak ebben a részben.

Felmerült a sajtótájékoztatón, hogy mi lesz a régi SZTK-épület sorsa? A főigazgató helyettes elmondta, hogy pályázati keretből alakították ott ki az EFI irodát, melynek fenntartási ideje 2018 augusztus végéig szól, tehát addig ezt az irodát ott mindenképpen fenn kell tartaniuk. Ezenkívül a városi önkormányzat kérte, hogy a védőnői szolgálatnak és az iskolaorvosi hálózat folyamatos működéséhez biztosítsanak helyet, és ha sikerül megegyezniük, akkor ezek is ebben az épületben fognak működni, és a tüdőgondozó is marad egyelőre itt a helyén.

korhazfelujitas1_450
 

A személyi feltételekkel kapcsolatban elhangzott, hogy orvoshiány van, nagyon kellene belgyógyász, tüdőgyógyász, gyerekgyógyász, sebész, bár december 1-jével jön egy új orvos, aki a traumatológiát fogja erősíteni, de 8-10 orvosra lenne még szükség pillanatnyilag és nővérekre is.

Szintén újságírói kérdésre elhangzott az is, hogy Paks II tervezett építése kapcsán elkészült Paks, Kalocsa és a városok környező településeinek fejlesztésére vonatkozó terv, melyben a kórház fejlesztése is szerepel. Dr. Mócza György elmondta, hogy egy 5 milliárd forintos fejlesztési elképzelést nyújtottak be, melyben szerepel a D épület teljes, tehát külső-belső rekonstrukciója, valamint újabb műszerek, eszközök beszerzése, melyek az ellátás jobbá tételét szolgálják, ebben ultrahangos készülékek, altató készülékek is szerepelnek többek között. Azonban azt is elmondta, hogy ha nem is 5 milliárd, de a fele ide kerül fejlesztésre, és a személyi feltételek is megoldódnak, akkor már el tudják látni a Paks II és az új Duna-híd építkezése kapcsán vélhetően lényegesen megnövekvő ellátási feladatokat.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás