Ezért (is) jó kossuthosnak lenni

Megújult konyha és jutalomút

2018.03.08 09:23    |    -sist-  

Megújult tankonyhát alakítottak ki a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Asztrik téri épületében. A nagyszabású beruházást az indokolta, hogy a megnövekedett gyakorlati óraszámot már nem bírta magában a Mócsy utcai tankonyha, így a 2017/18-as tanév második félévétől XXI. századi felszerelések és körülmények fogadják a diákokat a két helyiség összenyitásából létrejött egységben.

– Iskolánknak három fő profilja van, az egészségügy, a vendéglátóipar és a jövő tanévtől a turisztikai ágazati képzés. A szakképzési kerettantervekről szóló rendeletet a 2016/17-es tanévben, illetve a 2017/18-asban is módosították, ami leginkább a vendéglátóipari képzést érintette, méghozzá olyan mértékben, hogy megnőttek a gyakorlati óraszámok – foglalja keretbe a felvezetésben említett iskolai fejlesztés szükségét Baranyiné Hellényi Viktória, a Kossuth szakmai tagintézmény-vezető helyettese.

– Így a Mócsy utcai tanéttermünket kinőttük, ám ezzel egy régi álmunk is valóra válhatott, amikor az Asztrik téri régi tanéttermünkben a mai kornak megfelelő, korszerű új konyhában kezdhették gyakorlati tanulmányaikat a második félévben a vendéglátós tanulók – folytatja a pedagógus, hozzátéve, hogy a korábbinál területileg is nagyobb lett az új egység, hiszen az egykori cukrász kabinet és a mellette lévő tanterem összenyitásával jött létre a vadonatúj szakács-pincér kabinet.

kossuth_konyha1_450
 

– A szakgimnáziumi ágazatban a képzés időtartama négy plusz egy év, és itt a 9-12. évfolyamon közismereti, szakmai-elméleti és gyakorlati oktatást végzünk 40-60 százalékos arányban. Az érettségire pincér szakképesítést szerezhetnek a diákok, az utána végzendő egy évben pedig vendéglátás-szervező emelt szintű szakképesítést, amíg a szakközépiskolai képzésben minden évfolyamon 3 évfolyamos duális képzési rendszerben tanulják a tanulók a szakács és a pincér szakmát – vázolja a szakképzési vezető a modulok felépítését.

 

kossuth_konyha2_450

– A szakmai ismeretek folyamatosan változnak, megújulnak, így a szakmai tárgyakat tanító tanároknak is naprakészen kell követnie a változásokat, az új trendeket. Ezért igyekeznek a kollégák az aktualitásokat megismerni, figyelni és tanulóinknak átadni. Mindehhez jelentősen hozzájárul ez a gyönyörű, új környezet, az új gépek, az igényes körülmények – folytatja lelkesen.

kossuth_konyha3_300A gyakorlati tevékenység végzését új grillsütő, olajsütő, flambír kocsi, szeletsütő, sütőkemence, automata kávéfőző segíti. Tanítjuk, illetve alkalmazzuk a szakosított tárolást. Ennek megvalósítására több új hűtő- és fagyasztószekrényt szereztünk, míg az előkészítő munkákat az új munkapolcok teszik lehetővé – így Baranyiné, zárszóként megsúgva, hogy a sütőkemencéik sokoldalú használatát nem más, mint Pásztor Krisztián, a Parlament egykori konyhafőnöke fogja bemutatni, egy teljes menüsor elkészítésével szakoktatóiknak és diákjainak.

Ha pedig tanulás-segítő technikák és felületek, érdemes arról is szót ejteni, hogyan jutalmazta a közelmúltban az iskola annak a 26 vendéglátós tanulónak az erőfeszítéseit, akik különböző szakmai rendezvényeken önkéntesen közreműködtek, és munkájukkal tapasztalatot, iskolájuknak hírnevet szerezve. Őket a HUNGEXPO területén rendezett Sirha Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari, sütő- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, gasztronómiai szakvásárra vitték el február 9-én, amelyen kizárólag az említett ágazatokban dolgozó szakemberek vagy azokban tanuló diákok vehettek részt, korlátozott létszámban.

kossuth_jutalomut_450
 

– A diákok megismerhették a legújabb trendeket és innovációkat, közel 400 kiállító standját járhatták végig, és élőben követhették figyelemmel a közétkeztetési szakácsverseny döntőjét. Láthatták a kész, kitálalt ételeket, megismerkedhettek a receptekkel, technológiákkal, a legnépszerűbb anyagokkal. Egy szakácstól alapvető elvárás, hogy tudjon menüt összeállítani, erről is sokat tanulhattak, és megismerhették az évszakhoz, illetve szokásokhoz kötődő ételeket, valamint a jövő élelmiszerboltját, ami a diákok száma a legkülönlegesebb volt. Itt ugyanis a bevásárlás teljes nyomon követése a bevásárlókocsi elvételétől a távozáskor mobiltelefonnal történő fizetéssel bezárólag automatizált. Láthattak olyan termékazonosító berendezést, amelynek köszönhetően nem kell kipakolni a terméket egy hosszú futószalagra, mindössze egy kapun kell áttolni a kocsit, illetve fizetni. Egy másik pavilonban a cukrász szakma mutatkozott be a legújabb fagylaltjaival, pohárdesszertjeivel, bio- és reformélelmiszerekből készült süteményeivel. A felszolgáló, illetve pincér szakma területről megtapasztalhatták a legújabb trendeket, így az új divatot, a mázas kerámiákat, és láthatták, hogy mindenütt nagy hangsúlyt kapott a fehér szín az asztalokon. Csodálatos terítékek, poharak, új stílusú evőeszközök köszöntek vissza – idézi fel a látottakat a tanárnő, kiemelve, hogy a diákok hasonlóan lelkesen szemlélték testközelből mindazt, amiről beszámolt.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás