Lassan teljes a kovácsműhely, ősszel avatják

Új technikák a nyári alkotótáborban

2018.09.10 19:32    |    jni  

Idén még kifejezetten csak a fazekasságra koncentráltak Kovács Lászlóék a Fazekas Alkotóházban múlt héten tartott alkotótáborban, közben pedig folyamatosan várják a gyerekcsoportokat is. Kalocsa díszpolgára alkotótársával, Madár Helgával tartja a foglalkozásokat, sőt, a csapat hamarosan alkalmi vendégekkel, újabb mesteremberekkel bővül, ugyanis lassan, de biztosan összeáll a kovácsműhely. Tavaly már volt egy kisebb kovácsbemutató a szándék szerint kézműves udvarrá bővülő „pottery”-ben, de az idei Kalocsai Paprikafesztiválon már egy teljesen felszerelt műhelyt lehet majd kipróbálni.

– A szakmát még csak próbálgató, vagy már ismerő alkotóknak egyaránt lehetőségük van rá, hogy számukra új technikákat próbáljanak ki – magyarázta ottjártunkkor, a múlt heti alkotótáborról Kovács László. A fazekasmester emlékeztetett: a műhelye idestova 26. éve, mindig július első hetében fogadja tárt kapukkal azokat az alkotókat, akik szeretnék elmélyíteni a tudásukat. Látogatásunk alkalmával két vendéggel is találkoztunk: egyikük alapvető, korongozó módszereit igyekezett finomítani, másikuk már az úgynevezett „rátétes” díszítést próbálgatta – sikerrel.

 

kovacs1_450
 

 

Az elmúlt évtizedek során nem túlzás kijelenteni, hogy többszáz alkotótársa látogatott el Kovács Lászlóhoz, határon innen és túlról, hogy ellessék a nem mindennapi mesterember módszereit. Nem csak a felnőttek számára mutat újat, élvezi a gyermekfoglalkozásokat is, tette hozzá mosolyogva, egyben elismerve, hogy a fiatal vendégekkel kettejük közül még mindig alkotótársa, Madár Helga bánik jobban. A gyerekturnusok egyébként nagy sikerrel futnak: egyrészt minden délelőtt várják a vakációzó érdeklődőket, de vannak kifejezetten nekik szánt alkotótáborok is, rendre augusztus első felében. Ezek az időpontok mindig gyorsan be is telnek, mondta.

 

kovacs2_450
 

 

– További mesterségekkel bővítve szeretném kézműves udvarrá fejleszteni az alkotóházat. A kovácsolás pedig egy nagyon régi és szép mesterség, ezért megteremtettem a feltételeit – mutatott az udvar jobb oldalán kialakított melléképületre, ahol szinte minden, hagyományos kovácsoláshoz szükséges szerszám megtalálható már. Az eszközöket egytől egyig kapta: korábbi, a közösségi oldalán megjelentetett hirdetményére reagálva keresték fel a szakmabeliek, és mind meglepték valamivel. – Egy barátom igazi kovácstüzet ajánlott fel, aztán sorban jött hozzá az üllő és minden olyan, akár egészen apró szerszám, amitől tud működni a műhely – mesélte.

 

kovacs3_450
 

 

Kovács László leszögezte: bár egyszerűbb munkadarabokat maga is el tud készíteni, mégsem ő lesz az, aki a jövőben tartja majd a foglalkozásokat; ehhez inkább szakavatott kovácsmestereket kér fel. Csengődi jóbarátja, a legendás hajó-, tűz- és patkolókovács, Vadászi István lesz a visszatérő oktató, akihez gyerekek és felnőttek is csapódhatnak. Mint mondta, a 75 éves „István bácsi már nagyon várja”, hogy felavathassa a műhelyt, de mielőtt erre sor kerülne, lesz még egyfajta díszbemutató, ugyancsak szakavatott vendéggel.

A szándék szerint először az a tiszaeszlári Vajda László üti majd a vasat a Fazekas Alkotóházban, aki az évek óta zajló érsekségi felújításokban is szerepet vállalt. A szaktekintélyként tisztelt tűzkovácsra a főszékesegyház, vagy éppen az Érseki Kastély helyreállításához szükséges kovácsoltvas darabok előállítását szokták bízni. Vajda várhatóan a szeptember 14-15-én esedékes Kalocsai Paprikafesztiválon veszi birtokba az addigra teljes műhelyt. Vendéglátója pedig örömmel nyugtázta: „jövőre már ezt a mesterséget is ki lehet próbálni az alkotótáborokban”.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás