Ha beteg a lélek…

2016.08.19 10:31    |    Gábor Erika  

Kovácsné Kasza Márta: „…komoly kapaszkodó volt mindvégig számomra a hit…”

Ha valaki negyven éven át az emberi lélek legmélyén feltámadó indulatokat, betegségeket próbálja a maga lelkéből, tudásából, a szenvedők iránt érzett együttérzésből, szeretetből gyógyítani, érthető módon eljut arra a pontra, amikor azt mondja: le kell zárnom a gyógyító munkát, hogy ettől fogva azok legyenek életem középpontjában, akik mindvégig mellettem álltak a pályám során: a családom.

Így döntött Kovácsné Kasza Márta pszichológus, amikor nyugállományba helyezését kérte. Négy évtized munkáját összefoglalni nem könnyű. A kérés, hogy ossza meg velünk ennek a szép, de rettentően nehéz pályának a tanulságait, emlékeit, számvetésre késztette – ennek eredményét olvashatják az alábbiakban:

– A pszichológiával először az általános iskola 6-7. osztályában találkoztam, amikor a szolfézs tanárom egy fa tesztet mutatott nekünk, és elmondta, mennyi mindenre lehet egy fa rajzából következtetni – Kovácsné Kasza Márta a gyermekkortól keltezi a pálya iránti elköteleződését. – Ekkor persze még fogalmam sem volt arról, hogy ez egy pszichológiai teszt, de az élményre ma is emlékszem. A családban pszichiáter és pszichológus is van, és a nagycsalád szinte minden tagjában megvan a szociális érzékenység, a rászorulók, az elesettek megsegítésére irányuló törekvés. Szüleim olyan szeretettel neveltek, hogy ebből az érzelmi gazdagságból juttatni kellett másoknak is. Az ő példamutató életük a mai napig meghatározó számomra. Érdeklődésemnek az utolsó lökést gimnáziumi osztályfőnököm adta.

– Olyan régóta ismerjük a munkája alapján, de nem tudjuk, honnan érkezett hozzánk.

– Simontornyán születtem, az ottani általános iskola elvégzése után a dombóvári Apáczai Csere János Gimnáziumban érettségiztem 1966-ban. Abban az évben nem indult sehol pszichológia szak, így a Gyógypedagógia Tanárképző Főiskolára jelentkeztem (későbbi Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola, ma ELTE B.G. Gyp. Kar. – a szerző), itt szereztem az első diplomámat enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosok oktatása és logopédia szakon. Egy budapesti iskolában tanítottam értelmi sérült gyermekeket hat évig, közben végeztem el a pszichológia szakot.

– Gondolom, a Kalocsára kerülés jelentős változást hozott az életébe!

– 1976 szeptemberében jöttem a városi kórház akkor induló pszichiátriai osztályára, amelyet Bányai Béla főorvos úr vezetett. Az ott dolgozókkal igazi gyógyító team-et alkottunk, itt tanultuk meg a szakma alapjait Baranyi Ferenc versének szellemében: „akit porig aláztak, porig kell azért lehajolni”.

– Lám, nem is tudtam, hogy a kórháznak ezen a máig legendás osztályán is dolgozott!

– Szívesen emlékezem vissza erre az időszakra, nagyon fontos, bizonyos szempontból úttörő munkát végeztünk ott. 1989-ben kerültem át a járóbeteg szakellátás területére, mert annyira megnőtt az igény akkoriban a gyermekek logopédiai- és mentálhigiénés ellátására, hogy ez a munka teljes embert kívánt. Nyugdíjba vonulásomig a szakrendelést vezettem, a munkaköröm kibővült a felnőttek pszichológiai ellátásával, ami újra választásra kényszerített: csaknem tíz évvel ezelőtt a gyermekek logopédiai gondozását abbahagyva, kizárólag pszichológusként dolgoztam tovább. A két terület ellátásához további szakvizsgák megszerzésére volt szükség, ezeket munka és család mellett oldottam meg.

– Oktatóként is találkozhattunk önnel a város iskoláiban.

– Igen, a város intézményeiben tartott felvilágosító előadások mellett a nővérképzésben is részt vettem a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskolában, hosszú ideig dolgoztam a fiúnevelő intézetben, valamint a kalocsai és állampusztai börtönben, és 1983 óta igazságügyi pszichológiai szakértőként is tevékenykedtem. A legmélyebb, legmegrázóbb emberi sorsokkal ezeken a helyeken találkoztam!

– Ki ápolja a pszichológus lelkét, hogy ennyi teherrel megbirkózzon?

– Magamnak alakítottam ki azt a módszert, ami egy-egy nehéz helyzet feldolgozásában segített: zenét hallgattam és főztem. A családom olykor megjegyezte egy-egy igen vékonyra kiklopfolt hússzelet láttán, hogy ugyancsak nehéz napom lehetett… Aki emberi sorsokkal, lelki betegségekkel foglalkozik, azt fenyegetheti a kiégés veszélye, ennek megelőzésére különböző továbbképzéseken vettem részt, a szakmában dolgozó barátaim is rengeteget segítettek. Így tartottam karban a saját lelkemet.

– Mindenkinek van a munkája során olyan keserű, vagy örömteli élménye, amit megőriz. Hallhatnánk ilyeneket?

– Sokat aggódtam amiatt, hogy nem tudom megfelelően ellátni a rengeteg, hozzám forduló beteget. Ragaszkodnom kellett ahhoz, hogy minden páciensre 45 percet szánjak, és sajnos nem mindig tudtam hetente visszahívni őket, ahogyan azt a szakma szabályai előírják. Arra viszont nagyon ügyeltem, hogy a nálam töltött időt maximálisan kihasználjam! Konkrét esetek? Mellbevágó élmény volt, amikor az első, kis pácienseim egyike fordult hozzám a gyermekével. Akkor éreztem először, hogy mennyire elszaladt az idő… A másik maradandó emlékem egy gyermekelhelyezési perhez kapcsolódik, ahol az egyik kisgyermek az apához, a másik az anyához került. Az apa teljesen elzárta mindentől és mindenkitől a kicsit, beleértve az anyát és a testvérét is. Nehéz volt a lelkében beteg férfit rávenni, hogy vegyen részt a bíróság által elrendelt vizsgálaton. A gyermek szó szerint vizsgálhatatlan állapotban volt, csak azt hajtogatta, hogy fél az anyjától. A vizsgálatot be kellett fejeznem, kiengedtem a váróterembe, ahol ott várta az édesanyja. A hatás döbbenetes volt. A kisfiú megdermedt, majd lassan közelített az anyjához, végül zokogva az ölébe kucorodott. Az én szemem is teleszaladt könnyel Legalább 25 éve történt, és még ma is beleborzongok.

– És hány gyermek szenvedhet így a szülők válása miatt! Nőként és anyaként sikerült objektívnak maradni az ilyen és hasonló esetekben?

– Megpróbáltam, de tényleg nem volt könnyű. Igyekeztem nem anyapárti, hanem igazságpárti lenni szakértői munkám során. A másik eset már vidámabb: egy szürke decemberi napon hozta el egy édesanya a kisfiát éjszakai bevizelés probléma miatt. Előbb az anyával beszéltem, majd a csupaszeplő kisgyermekkel kezdtem foglalkozni, és kértem, rajzolja le a családját. A keze járt, közben folyton mondta a magáét, egyszer csak letette a ceruzát, rám emelte maszatos kis arcát, és megkérdezte: te, nem tegeződhetünk? Biztosítottam, hogy részemről a szerencse, és úgy éreztem, a köd és szürkeség ellenére kisütött a nap…

– A páciensek elismerése mellett azért hivatalosan is méltatták a munkáját!

– Úgy érzem, hogy megbecsültek, nem lehet okom panaszra. A kollégáimmal mindig a legjobb viszonyban voltam, köszönet nekik a közös munkával töltött évekért! Hivatalos elismerést is kaptam: 1975-ben gyógypedagógusként miniszteri dicséretet, 2001-ben Kalocsa Városért Díjat, és most, nyugalomba vonulásomkor főigazgatói dicséretben részesültem.

– Mit érez legfontosabbnak a számvetés idején az életéről megosztani?

– Egész életem során komoly kapaszkodó volt mindvégig számomra a hit – az a biztos tudás, hogy nem vagyok egyedül! Munkám minden percét áthatotta az ige: aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak” (Jakab apostol, 4:17). Támaszom volt szüleim máig ható meleg szerető gondoskodása, a nővérem, aki szüleink halála óta sziklaszilárdan áll mellettem, a férjem, akivel közel negyven éve élünk együtt, aki megtanított arra, hogy nincs az a nehéz helyzet, amiből fel ne lehetne állni, és amit a javunkra ne lehetne fordítani. Mellettem állnak a fiaim, akik születésük óta csak örömet adtak, és a két kis unokám, Flóra és Kolos, akik mellett most már „főállású nagymamaként” szeretném a fejlődésük ezer csodáját megélni. Nagyon szeretem a munkámat, de úgy érzem, elfáradtam. Nem könnyű megválni egy ennyire szeretett pályától, de eljött ennek is az ideje. Szeretnék pihenni, olvasni, úgy zenét hallgatni, hogy közben nem főzök… Kicsit utazgatni, néha színházba menni. Nincsenek ennél nagyobb vágyaim.

– Isten adjon hozzá időt, és jó egészséget!


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás