Közös nevezőre jutni

Ismerd meg, fogadd el, működj vele együtt!

2017.10.03 14:48    |    Gábor Erika  

Talán így lehetne a legrövidebben megfogalmazni annak az országos pályázatnak a lényegét, amelyet tanárokra és diákokra dolgozott ki több civil szervezet. A céljuk a ma gyakran hangoztatott „érzékenyítés”, vagyis kiválasztott célcsoportok figyelmének ráirányítása más élethelyzetű gyermekekre és felnőttekre. Egy ilyen, nyertes pályázatról mesélt igencsak izgalmas dolgokat Barnáné Nagy Angéla, a Nebuló EGYMI tanárnője.

A Közös Nevező Oktatási Program szervezői: Centropa Alapítvány, Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Tevan Alapítvány, Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvány. A hosszú távú program keretében az ország különböző pontjain működő intézmények tanárai és diákjai kerültek kapcsolatba egymással, hidat építve a nagyon eltérő képességű, társadalmi helyzetű csoportok között. A munka tavaly télen egy, a tanárok részére szervezett szemináriummal kezdődött, amelyen 13 település 37 pedagógusa vett részt, hogy közösen kidolgozzák az oktatási projektet. Az intézmények találkozásai során arra törekedtek, hogy a diákok – kikerülve a komfortzónájukból – megismerjenek más körülmények között élő, vagy sérült kortársakat, akikkel kapcsolatba kerülve más megvilágításban látják őket és saját magukat egyaránt.

nebulo1_450
 

– A program megvalósítása a részt vevő pedagógusokon múlik – fogott bele az érdekes kísérlet ismertetésébe Barnáné Nagy Angéla –, a tavalyi, háromnapos továbbképzésen dolgoztuk ki a munka részleteit, és ott választottunk partnert az iskolánknak. A miénk egy óbudai informatikai szakközépiskola lett, a Nebulóból egy szakiskolai csoport vesz részt a programban, kiegészítve néhány hatodikos, illetve nyolcadikos tanulóval.

Milyen programokra nyílik lehetőség a pályázat keretében?

– Az első évben három kirándulást terveztünk be pesti kolléganőmmel, Töltésiné Hegyi Zsuzsannával. Először a Vakok Intézetébe látogattunk el, ahol a diákok kipróbálhatták, milyen érzés csökkentlátónak, vagy vaknak lenni. Ott találkoztak a diákjaink először, és eleinte csak lesték a másik csapatot. Egy közös pizzázás után felmentünk a Várba, megnézni a „Mi, magyarok” című interaktív kiállítást, ahol már vegyes csapatokat alakítottunk a gyerekeinkből, és egy előre összeállított feladatlappal indítottuk őket útnak a teremben. Ekkor már beszélgettek, közösen kezdtek dolgozni. Másodszor a pesti srácok jöttek Kalocsára, ahol egy városnéző séta után a Viski Károly Múzeumban találkoztunk. Egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, majd közös krumplisgombóc készítés következett. Örömmel és meghatottan láttuk, hogy már jóval közelebb kerültek egymáshoz a diákjaink. Utána voltunk az Érsekkertben, ahol nagyot beszélgettek a gyerekek. Próbáltuk megkeresni Zsuzsával, mik azok a közös pontok, amire építhetünk, amit erősíthetünk bennük. Ősszel Székesfehérvárra mentünk, ahol egy ferences kolostorban látható egyháztörténeti gyűjteményt céloztunk meg. A gyerekeknek 5-6 perces kisfilmeket kellett készíteniük a Biblia világáról, különböző számítógépes programok alkalmazásával. Itt is vegyes csapatokban dolgoztak, és láttuk, már tudják, kit milyen feladattal érdemes megbízni, jól ment a közös munka.

Meddig tart ez a közös program?

– Idén januárban újra volt egy tanár-szeminárium, ahol úgy döntöttünk Zsuzsával, folytatjuk a közös munkát. Újra kaptunk hozzá támogatást, és biztatást, hogy merjünk álmodni. Márciusban újra Budapesten voltunk, az Izraeli Kulturális Intézetbe látogattunk el. Újra a Biblia világáról készítettünk kisfilmeket, a munkában három holokauszt túlélő hölgy volt a segítségünkre, akiket arra kértünk, inkább a gyerekkorukról, életmódjukról, szokásaikról meséljenek, ne a munkatáborok világáról. Azután a Pesti Vigadóba mentünk, metróval, ami óriási élmény volt, a mieink először utaztak így. Azért választottuk ezt a helyet, mert egy olyan kiállítást néztünk meg, ahol a festőművész a képeibe illesztett különböző számítógépes alkatrészeket. Nagyon élvezték a gyerekek, itt a pestiek voltak elemükben, magyaráztak a mieinknek. De jártunk például a Bűvösvölgyben is – Angéla jót mulat meglepett ábrázatomon, még sosem hallottam erről a helyről.

nebulo2_450
 

– Ez egy oktatóközpont, ahol azzal foglalkoznak, hogy megtanítsák, hogyan kell jól élni az internet, a média adta lehetőségekkel. Fantasztikus dolgokat próbálhattunk ki az újságírástól és szerkesztéstől a rádió- és tévéműsor készítésig, filmkészítésig, sőt, okostelefon használatot is oktatnak. Itt is vegyes csapatokban dolgoztak a gyerekeink, egészen hihetetlen, mit hoztak össze, arról nem is beszélve, mennyire élvezték – velünk együtt!

Ezek fantasztikus lehetőségek, mindezt elméletben, tankönyvből soha nem kapnák meg a gyerekek!

– Mi is így gondoljuk, ezért nem sajnálunk sem időt, sem fáradságot, hogy folyamatosan együtt gondolkodva kihasználjuk a pályázat adta összes lehetőséget. A közös emlékek olyan maradandó élménnyé tudnak válni, hogy aki ennek részese, már biztosan más szemmel – reményeink szerint előítéletek nélkül – nézi a tőle valamiben különböző embert.

Merre jártatok még a diákokkal?

– Legutóbb, áprilisban Simontornya-Dég-Ozora volt a célpont. A dégi Festetics-kastély angolparkja hatalmas élmény volt, megrakodtunk medvehagymával, ott szabad volt szedni. Az ozorai Pipo Várkastély és a simon-tornyai vár is különleges hely, az egyik középkori, a másik reneszánsz emlék, borzasztóan élveztük mi, felnőttek is a kirándulást. Ekkor megkóstolhatták a kalocsai paprikás kácsit a gyerekek, mert azt sütöttem és vittem a csapatnak.

Mivel záródik a program?

– Terveink szerint egy lovasberényi kirándulással, de még egyeztetünk a pesti kolléganővel, mit tudunk beleilleszteni a pályázati keretbe.

Gondolom, ezek kidolgozása és megvalósítása messze túlmegy egy tanár munkaidején!

– Persze, sokszor éjszakába nyúlóan beszélgetünk, tervezgetünk Zsuzsával, de amikor látjuk az arcukat, a csillogó szemüket, a közös munkát, a nagy beszélgetéseket, hát az mindent megér! A kapcsolat nem szakad meg a diákjaink között két program szünetében sem, keresik egymást, képeket cserélnek, leveleznek, élményeket osztanak meg. Nagyon nagy lehetőséget kaptunk, és úgy érzem, kihoztuk belőle, amit csak lehetett.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás