Minden gyerekben van valami különleges!

2016.02.12 11:34    |    G. E.  

Az már a felnőttek dolga, hogy megtalálják, ápolják és fejlesszék azt. Nagyon röviden így foglalható össze Ágoston Valéria óvónő véleménye, amelyet többször is hangoztatott valamilyen formában új könyvének a városi könyvtárban tartott bemutatkozásán.

Persze, ez leegyszerűsített megfogalmazása a tehetséggondozásnak, amelyről Ágoston Valéria „Csillaglesen” című, óvónőknek, pedagógusoknak, szülőknek és nagyszülőknek szóló könyvében ír. Mégis ez nevezhető a mű – és az óvodapedagógus pályája – alapgondolatának. Kalocsai Néplap

A szakembernek ez már a második kötete, amelyet elméleti tudása és a pályán töltött évtizedek tapasztalatai alapján írt a 3-6 évesek fejlesztésének elősegítésére. A most bemutatott könyv feltérképezi a tehetséggondozás fogalmának és módszereinek változásait, a tehetség ismérveit, a felismerést követő lehetőségeket, a kiemelkedő képességek fejlesztésére szolgáló jó gyakorlatokat, és a
„Tehetség Pont”-ként dolgozó kalocsai óvodák e téren felhalmozott tapasztalatait. (Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Akkreditált Kiváló Tehetségpont, amelyet Katus Györgyné óvodavezető képvisel, kapcsolattartóként Ágoston Valéria és Katus Gabriella szerepel. A Kunszt utcai óvodában 2011 óta működő tehetségműhely elsősorban a környezeti nevelésre alapozva fejti ki tevékenységét, 2012 óta már referencia intézményként tartják számon.)

A tehetséggondozást – ahogyan az egész óvodai nevelést – a gyermeki személyiség tisztelete, a gyermek igényeinek megfelelő gondozás és fejlesztés kell, hogy meghatározza – állítja Ágoston Valéria. „Minden gyermekkel Isten üzen, hogy még bízik az emberekben” – ezt a Rabindranath Tagorétól származó gondolatot emelte könyve mottójává a szerző, aki a kötetet munkatankönyvnek nevezte, amelyből minden, kisgyermekkel foglalkozó felnőtt meríthet ötletet, módszert és biztatást ehhez a tevékenységhez.

– Az, hogy a tehetséges gyermek esélyt kapjon képességei kibontakoztatására, éppen olyan fontos, mint az, hogy sztárolással, túlterheléssel ne tegyék tönkre a kicsiket – hangsúlyozta Ágoston Valéria. – Az emberek, így a gyermekek boldogulásához is az kell, hogy a testi, lelki és értelmi szükségleteiket kielégíthessék. A tehetség egy adottság, amelyet a család, a környezet, az óvoda, majd az iskolák kell, hogy ápoljanak és fejlesszenek. A tehetséges gyermeket el kell fogadnia a környezetének, a benne rejlő kincset az ő igényeihez, tempójához, érdeklődéséhez igazodva, kreativitását védve és támogatva kell fejleszteni. Az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást pedig el kell sajátítani. Remélem, a könyvemmel hozzá tudok járulni e munka sikerességéhez. Tudnunk kell, hogy bár a tehetséggondozás mostanában egy felkapott jelszó, a pedagógia hosszú távú folyamat, amelynek akkor is működnie kell, ha nem írnak ki különböző pályázatokat a támogatására.

Ágoston Valériát a könyvbemutatón a kalocsai óvodák vezető helyettese, a Kunszt utcai tagóvoda vezetője, Benke Mónika méltatta. A szerző beszélgetőtársa a házigazda, Tamás László könyvtárigazgató volt, aki bevezetőjében külön köszöntötte az egykori városi vezető óvónőt, Pirisi Andrásné Márta nénit, aki érdeklődve figyelte az utódok munkáját összefoglaló mű ismertetését. Rövid műsorral közreműködtek a Kunszt utcai óvodások, felkészítésüket Antalné Berényi Bertina koordinálta.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás