Kusza kórkép

2016.02.05 12:15    |    Gábor Erika  

Hosszú hónapok óta húzódik egy lakhatással kapcsolatos ügy a Gödrök-köze táján. Egy segíteni szándékozó kalocsai lakos a népszerű közösségi oldalon hozza nyilvánosságra hetek óta az első látásra is bonyolult – további vizsgálódás után még sokkal bonyolultabb! – ügyet. E sorok írója nem venné magának a bátorságot, hogy igazságot tegyen – nem is dolga. Ám az biztos, hogy ez az ügy kicsiben hordozza a cigányság helyzetének jó néhány visszásságát. (A cikknek egy másik megvilágításból hamarosan folytatása is következik!)

1. tünet: a Kalocsai Cigány Önkormányzat november végi közmeghallgatásakor hangzott el (többek között) a panasz, hogy a Gödrök-közében Rostás Margit egy romos, a lakhatatlansághoz közel álló házban húzza meg magát lányával és unokájával, és a közelgő tél, a várható hideg miatt megoldás kellene a család, vagy a kidőlt-bedőlt falú ház helyzetének javítására.

Kalocsai Néplap

2. tünet: Dargayné Panyik Márta nyugdíjas pedagógus egy volt tanítványa által felajánlott támogatást próbál eljuttatni az említett ház állagának javítására, ám az ügy körül csak a homály fokozódik. Pénz van – első látásra is láthatóan roppant kevés – a helyzet megoldásához, de úgy tűnik, lennének további támogatók, ha… (Az ügynek erről a szakaszáról korábban már olvashattak Karácsony táján az „Egy Angliába szakadt hazánk leánya” című cikkünkben).

3. tünet: az említett közösségi oldalra feltett információk között többször elhangzik, hogy az illetékesek nem tesznek egy lépést sem az áldatlan helyzet megoldására, így illetékes-kereső körútra indultam. Miután önkormányzati tulajdonú ingatlanról van szó, felkerestem Loibl Lászlót, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. vezetőjét.

– Alapvető gondjaim vannak az üggyel – kezdi mondandóját a cégvezető. – A legelső az, hogy Rostás Margiték abban a házban jogcím nélkül laknak. Azt a házat valamikor 2015 elején, a Vigadó-sor 2. felszámolásakor másnak utalta ki az akkori illetékes bizottság, és szinte lehetetlen megnyugtatóan tisztázni, kiknek
„köszönhetően” költöztek be mégis ők. Az említett címen egyébként több százezer forintos közüzemi tartozást halmoztak fel, bár ezzel nem voltak egyedül… Nemrégiben értesültem a ház rendbehozatalára szánt támogatásról, és egyszerűen nem tudom, mit tegyek – tárja szét a karját, majd azt javasolja, menjünk ki a helyszínre, nézzem meg, miről is van szó.

4. tünet: helyszíni szemle. Kapu nincs, a kis telken két ház, az egyik félig romos, másik fele még éppen hogy lakható. A másik ház jobb állapotúnak tűnik, bár ajtaja-ablaka nincs, van viszont mindkettő falában több jól kijárt patkányösvény… Egyik házban a szoba, másikban a konyha, amely fölött egy hiányzó cserép miatt beázik a tető. Rostás Margit a 24 éves lányával és a 3 éves unokájával él itt, segélyből, persze. A kicsi apja börtönben, hogy mikor szabadul, arra azt a választ kapom, még soká. Az anya, hogy úgy mondjam, „elrosszult” Rostás Margit szerint. A nagyobbik ház biztosan menthetetlen, ahogy mögéje kerülünk Loibl Lászlóval, a hiányzó tűzfal, a tátongó tető és a rogyadozó fal láttán egyértelmű a megállapítás: ez bőven bontásra érett. A kisebbik ház lakhatóvá tehető, bár akkor is ideiglenes megoldásnak jó csak. Tehát?

Kalocsai Néplap

Elindulunk, odahagyva a lesújtó látványt, a „még fát sem kaptunk fűteni”, meg a „rajtunk senkit sem segít” panaszt, és az önmagukon segítés leghalványabb szándéka nélküli tehetetlenséget.

5. tünet: a Kalocsai Cigány Önkormányzat elnöke, Sztojka István szerint a fentebb hivatkozott, városi önkormányzat által hozott döntés meghozatala előtt még arról volt szó, hogy egy másik személy és Rostás Margit együtt kapják az egy telken lévő két, felújításra szoruló ingatlant. A másik kedvezményezett visszautasította a ház állapota miatt a kiutalást, állítólag valahol élettársi kapcsolatban éldegél. Maradt Rostás Margit – mondja Sztojka István – a 24 éves lánya, aki nem végezte el a nyolc általánost sem, és munkába sem állt. Ez a fiatal nő gyermekként végignézte, amint megölik az apját, és ezt a traumát segítség nélkül nem tudta feldolgozni. Fél az emberektől, ki sem megy a házból: nem tudom, mi lesz vele, ha az anyját elveszti – tárja szét a karját a roma önkormányzat vezetője. Rostás Margiték körül semmi sincs rendben: sem a lakáskiutalás, sem a megélhetés, és legkevésbé nincs rendben, hogy egy három éves gyermek ilyen körülmények között nőjön fel. Tünet neve röviden: a nyomor és a tudatlanság újratermelése…

Kalocsai Néplap

Helyzet összegzése: adva van egy határozat, amelyet a városi önkormányzat szerint a roma; azok szerint meg a városi tévesen hozott/hajtott végre. Adva van egy három nőből álló, csonka család, jelentős köztartozással, tudatlanságuk miatt abszolút kiszolgáltatottan. Adva van egy ház, egyik fele felett az összeomlás, másik felett a patkányok önkényes honfoglalásának réme lebeg.

Kezelés lehetőségei:

1. Másik ingatlan. Igen ám, de hogyan? Vagyonhasznosítónak nincs. Házvásárlásra az eladósodott helyi lakosok számára nincs módja, ez nem is lenne megoldás, mert a hasonló esetek száma drámaian megugrana ennek hatására.

2. Jelen ház jobbik felének felújítása. Adományból? Felajánlásokból? Éppen lehetne, de egy városi kft. ezek fogadására nem jogosult. Önkéntesekkel? Lehetne, csak valaki vállalja a szervezést. És még akkor is gond, hogy ez voltaképpen egy városi tulajdonú bérlakás. Kinek van joga és milyen formában ebbe a helyzetbe belenyúlni?

3. Ház dönt: összedől.

Keserűség fogja el az embert, ha azt látja, hogy jól szervezett világunkban éppen a szervezettség és a jogi háttér az, ami makacsul ellenáll az ésszerű, emberséges, gyors megoldásoknak. A felelős olyan, mintha az „X akták”-ból lépett volna elő: odaát van. Évtizedek óta hallatlan mennyiségű pénz, rengeteg energia fordítódott a romák helyzetének javítására. Most komolyan: önök szerint változott valami? Annyi a jóakaró az ügyben! „Csak” az iskolázatlanul maradó, az élettől mindössze a szükségletek kielégítését elváró, tengődő, hagyományaikhoz ragaszkodó, ám az őt körülvevő társadalom elvárásaitól elzárkózó cigányok ezrei maradnak ki a sok remek akcióból. Valahol, felettük, felettünk az érdekek azt diktálják, csak nyugodtan utáljuk egymást továbbra is, ez is egy szelep az indulatok levezetésére.

Lehet ezt másképp? Lehet! Tessék bepötyögni az internetes keresőbe az
„Igazgyöngy Alapítvány”, vagy a „Nyomor széle Alapítvány” szavakat. Valahol, Berettyóújfaluban L. Ritók Nóra és társai csodákat hoznak létre a végtelen szegénységben élő, főként roma családok gyerekeivel. Megtanítva őket arra, hogy ők valamennyien egy igazgyöngysor értékes részei, szeretettel terelgetik őket egy értelmes, értékes élet felé – és ebbe a munkába a szülőket is be tudták vonni.

Kusza kórkép, súlyos diagnózis, bizonytalan kezelési lehetőségek. Napjaink szomorú látlelete a csúnyán eltolódott hangsúlyokról.


Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás