Lakossági fórumot tartott Angeli Gabriella

Kiemelt téma: igazságos nyugdíjrendszert!

2018.03.12 09:50    |    -s-n  

Második sebességbe kapcsolt a kampány, ahogy egyre közeledik az áprilisi országgyűlési választások napja. Egymást érik Kalocsán és a térségben a lakossági fórumok, sajtótájékoztatók, amelyeken a házigazdák az igyekszenek bizonygatni, hogy egy-egy közbeszédet izgató problémának ők a legjobb orvoslói. Múlt kedden az MSZP-Párbeszéd közös parlamenti képviselő-jelöltje, dr. Angeli Gabriella tartott „igazságos nyugdíjrendszer” mottóval fórumot, Kórózs Lajos országgyűlési képviselő (MSZP) és szociológus közreműködésével.

A fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartott a két politikus. Elsőként Angeli vezette fel, miért is pont most, pont Kalocsán és pont a nyugdíjrendszerről konzultálnának az érdeklődőkkel.

 

angeliforum1_450
 

 

– Igazságtalan a jelenlegi rendszer, hiszen nagy különbségeket találunk a nyugdíjak között, ha a 28.500 forintos minimál nyugdíjtól kezdve a 3 milliós nyugdíjakat is figyelembe vesszük. Ezen mindenképpen változtatni kell, és a minimálnyugdíjat legalább a duplájára kell emelni – mondja Angeli, előrevetítve, hogy amennyiben kormányzó erővé válnának, ezt meg is lépnék. – Elképzelhetetlen – folytatja –, hogy 28.500 forintból bárki is meg tud élni! Ha ezt a duplájára emelnénk, az 57.000 forint sem lenne sok, de mégiscsak több annál, ami most van – mondja a képviselő-jelölt, majd arra tért rá, milyen változtatásokkal „igazságosítanák” a jelenlegi rendszert, a helyi jellegzetességekre fókuszálva. – Kalocsán az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása. Városunkban sokan dolgoztak a laktanyákban, a tűzoltóságnál, a rendőrségnél, vagy éppen a börtönben, akik azért vállalták ezt a munkát, mert tudták, hogy előbb mehetnek majd nyugdíjba. Közülük sokan olyan helyen dolgoztak, ahol életüket, testi épségüket is veszélyeztették a lakosság érdekében! Tehát az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat – így Angeli, felidézve, hogy ő maga ugyancsak hiányolja Kalocsáról az itt egykoron működött „pánikgombos” rendszert. Ennek lényege abban állt, hogy főképp az egyedülálló idősek azonnal hívhattak segítséget, ha bajba kerültek.

– A kalocsai kórház helyzetét mind ismerjük. Ha valaki úgy dönt, hogy nem a kórházban, hanem inkább otthon, a családi körben szeretné ápolni beteg hozzátartozóját, ma rendkívül nagy problémát jelent ennek a megoldása. A munkából ugyanis nem maradhat ki az illető, a jelenlegi ápolási díjak pedig olyan alacsonyak, hogy azokat szintén legalább a duplájára kellene emelni – zárta mondandóját a baloldali jelölt, majd átadta a szót Kórózsnak, hogy fejtse ki, melyek a pártszövetségük által kidolgozott nyugdíj-rendszernek a főbb építőkövei.

angeliforum3_250– Először is emlékeztetnék, hogy 2012. január elseje volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Az első intézkedés az Alaptörvény átszabása volt. Ma már Magyarországon alkotmányos védelme kizárólag az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy az állam csak törekszik az időskori szociális biztonság garantálására, innentől kezdve világos, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű ellátás, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető vagy csökkenthető, felfüggeszthető – kezdett bele a szociológus-politikus. – Ha tehát holnap eltörölnék az összes nyugdíjat, azt minden további nélkül megtehetnék, csakúgy, mint az árvasági ellátást, vagy a házastársi pótlékot, ezek ugyanis csak nyugdíjszerű ellátások. Nincsen ma már előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, nincs rokkantsági nyugdíj és baleseti-rokkantsági nyugdíj sem, ahogyan a bányász és művész nyugdíj és a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj is megszűnt – hangzott az összegzés.

A pártszövetség által szorgalmazott nyugdíjreform-tervezet alappilléreként Kórózs azt emelte ki, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mondja, mert karácsony előtt volt egy 11 párt által aláírt nyugdíjas minimum, amit több forduló után egy kerekasztal keretében érleltek ki, és amelyben az egyetlen politikai erő, amely nem képviseltette magát, a Fidesz-KDNP volt.

 

angeliforum2_450
 

 

– Ez egyértelműen kimondja, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, ugyanis több százezer ember kerül olyan helyzetbe, hogy elmúlt 60 éves, több mint 40 év szolgálati ideje van, mégsem tud nyugdíjba menni, mert azt csak korhatárral lehet, ami ismeretes, hogy 2022-ben már 65 évre emelkedik. Ebbe a rugalmas nyugdíjazási rendszerbe bele lehet illeszteni a korkedvezmény intézményét is, és szintén része a programunknak, hogy a szolgálati járandóságok adókötelezettségét el fogjuk törölni, ha kormányt tudunk alakítani – sorolja Kórózs, majd számszerűsítéssel adott nyomatékot mondandójának. – Egyes emberek zsebéből több millió forintot vett ki az Orbán kormány azzal, hogy megadóztatta a szolgálati járandóságot. A másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont. Így megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek ma Magyarországon, amit igazságtalannak tartunk, annál is inkább, mert kilenc éve változatlan az öregségi legkisebb nyugdíj összege. Még kimondani is szégyen, hogy ez 28.500 forint – darálja a politikus, megerősítve a szándékot, hogy első intézkedésként ezt minimum duplázni kell. – Ma Magyarországon 73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50.000 forintot. Én azt gondolom, ha tíz ember volna, azzal is foglalkozni kellene, de további 364 ezer olyan ember is van, akinek a nyugdíjszerű ellátása nem éri el az 50.000 forintot sem, havonta! Ezért mondjuk, hogy a járulék plafont vissza kell állítani a legkisebb nyugdíj megduplázása mellett, és akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja, annak korrekciós programot kell kidolgozni! Ami pedig a legfontosabb, hogy tegnap reggel a Népjóléti Bizottság ülésén az indítványomat, miszerint újra be kellene vezetni a 13. havi nyugdíjat, a fideszes többség leszavazta, holott ezt az átlagos öregségi nyugdíj összegében állapítottuk volna meg, ami körülbelül 120.000 forintot jelentett volna – zárta sorait Kórózs Lajos, majd a szót a terembe lépő érdeklődők vették át.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás