Lakossági fórumot tartott Angeli Gabriella

Kiemelt téma: igazságos nyugdíjrendszert!

2018.03.12 09:50    |    -s-n  

Második sebességbe kapcsolt a kampány, ahogy egyre közeledik az áprilisi országgyűlési választások napja. Egymást érik Kalocsán és a térségben a lakossági fórumok, sajtótájékoztatók, amelyeken a házigazdák az igyekszenek bizonygatni, hogy egy-egy közbeszédet izgató problémának ők a legjobb orvoslói. Múlt kedden az MSZP-Párbeszéd közös parlamenti képviselő-jelöltje, dr. Angeli Gabriella tartott „igazságos nyugdíjrendszer” mottóval fórumot, Kórózs Lajos országgyűlési képviselő (MSZP) és szociológus közreműködésével.

A fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartott a két politikus. Elsőként Angeli vezette fel, miért is pont most, pont Kalocsán és pont a nyugdíjrendszerről konzultálnának az érdeklődőkkel.

 

angeliforum1_450
 

 

– Igazságtalan a jelenlegi rendszer, hiszen nagy különbségeket találunk a nyugdíjak között, ha a 28.500 forintos minimál nyugdíjtól kezdve a 3 milliós nyugdíjakat is figyelembe vesszük. Ezen mindenképpen változtatni kell, és a minimálnyugdíjat legalább a duplájára kell emelni – mondja Angeli, előrevetítve, hogy amennyiben kormányzó erővé válnának, ezt meg is lépnék. – Elképzelhetetlen – folytatja –, hogy 28.500 forintból bárki is meg tud élni! Ha ezt a duplájára emelnénk, az 57.000 forint sem lenne sok, de mégiscsak több annál, ami most van – mondja a képviselő-jelölt, majd arra tért rá, milyen változtatásokkal „igazságosítanák” a jelenlegi rendszert, a helyi jellegzetességekre fókuszálva. – Kalocsán az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása. Városunkban sokan dolgoztak a laktanyákban, a tűzoltóságnál, a rendőrségnél, vagy éppen a börtönben, akik azért vállalták ezt a munkát, mert tudták, hogy előbb mehetnek majd nyugdíjba. Közülük sokan olyan helyen dolgoztak, ahol életüket, testi épségüket is veszélyeztették a lakosság érdekében! Tehát az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat – így Angeli, felidézve, hogy ő maga ugyancsak hiányolja Kalocsáról az itt egykoron működött „pánikgombos” rendszert. Ennek lényege abban állt, hogy főképp az egyedülálló idősek azonnal hívhattak segítséget, ha bajba kerültek.

– A kalocsai kórház helyzetét mind ismerjük. Ha valaki úgy dönt, hogy nem a kórházban, hanem inkább otthon, a családi körben szeretné ápolni beteg hozzátartozóját, ma rendkívül nagy problémát jelent ennek a megoldása. A munkából ugyanis nem maradhat ki az illető, a jelenlegi ápolási díjak pedig olyan alacsonyak, hogy azokat szintén legalább a duplájára kellene emelni – zárta mondandóját a baloldali jelölt, majd átadta a szót Kórózsnak, hogy fejtse ki, melyek a pártszövetségük által kidolgozott nyugdíj-rendszernek a főbb építőkövei.

angeliforum3_250– Először is emlékeztetnék, hogy 2012. január elseje volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Az első intézkedés az Alaptörvény átszabása volt. Ma már Magyarországon alkotmányos védelme kizárólag az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy az állam csak törekszik az időskori szociális biztonság garantálására, innentől kezdve világos, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű ellátás, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető vagy csökkenthető, felfüggeszthető – kezdett bele a szociológus-politikus. – Ha tehát holnap eltörölnék az összes nyugdíjat, azt minden további nélkül megtehetnék, csakúgy, mint az árvasági ellátást, vagy a házastársi pótlékot, ezek ugyanis csak nyugdíjszerű ellátások. Nincsen ma már előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, nincs rokkantsági nyugdíj és baleseti-rokkantsági nyugdíj sem, ahogyan a bányász és művész nyugdíj és a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj is megszűnt – hangzott az összegzés.

A pártszövetség által szorgalmazott nyugdíjreform-tervezet alappilléreként Kórózs azt emelte ki, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mondja, mert karácsony előtt volt egy 11 párt által aláírt nyugdíjas minimum, amit több forduló után egy kerekasztal keretében érleltek ki, és amelyben az egyetlen politikai erő, amely nem képviseltette magát, a Fidesz-KDNP volt.

 

angeliforum2_450
 

 

– Ez egyértelműen kimondja, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, ugyanis több százezer ember kerül olyan helyzetbe, hogy elmúlt 60 éves, több mint 40 év szolgálati ideje van, mégsem tud nyugdíjba menni, mert azt csak korhatárral lehet, ami ismeretes, hogy 2022-ben már 65 évre emelkedik. Ebbe a rugalmas nyugdíjazási rendszerbe bele lehet illeszteni a korkedvezmény intézményét is, és szintén része a programunknak, hogy a szolgálati járandóságok adókötelezettségét el fogjuk törölni, ha kormányt tudunk alakítani – sorolja Kórózs, majd számszerűsítéssel adott nyomatékot mondandójának. – Egyes emberek zsebéből több millió forintot vett ki az Orbán kormány azzal, hogy megadóztatta a szolgálati járandóságot. A másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont. Így megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek ma Magyarországon, amit igazságtalannak tartunk, annál is inkább, mert kilenc éve változatlan az öregségi legkisebb nyugdíj összege. Még kimondani is szégyen, hogy ez 28.500 forint – darálja a politikus, megerősítve a szándékot, hogy első intézkedésként ezt minimum duplázni kell. – Ma Magyarországon 73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50.000 forintot. Én azt gondolom, ha tíz ember volna, azzal is foglalkozni kellene, de további 364 ezer olyan ember is van, akinek a nyugdíjszerű ellátása nem éri el az 50.000 forintot sem, havonta! Ezért mondjuk, hogy a járulék plafont vissza kell állítani a legkisebb nyugdíj megduplázása mellett, és akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja, annak korrekciós programot kell kidolgozni! Ami pedig a legfontosabb, hogy tegnap reggel a Népjóléti Bizottság ülésén az indítványomat, miszerint újra be kellene vezetni a 13. havi nyugdíjat, a fideszes többség leszavazta, holott ezt az átlagos öregségi nyugdíj összegében állapítottuk volna meg, ami körülbelül 120.000 forintot jelentett volna – zárta sorait Kórózs Lajos, majd a szót a terembe lépő érdeklődők vették át.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás