Lakossági fórumot tartott Angeli Gabriella

Kiemelt téma: igazságos nyugdíjrendszert!

2018.03.12 09:50    |    -s-n  

Második sebességbe kapcsolt a kampány, ahogy egyre közeledik az áprilisi országgyűlési választások napja. Egymást érik Kalocsán és a térségben a lakossági fórumok, sajtótájékoztatók, amelyeken a házigazdák az igyekszenek bizonygatni, hogy egy-egy közbeszédet izgató problémának ők a legjobb orvoslói. Múlt kedden az MSZP-Párbeszéd közös parlamenti képviselő-jelöltje, dr. Angeli Gabriella tartott „igazságos nyugdíjrendszer” mottóval fórumot, Kórózs Lajos országgyűlési képviselő (MSZP) és szociológus közreműködésével.

A fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartott a két politikus. Elsőként Angeli vezette fel, miért is pont most, pont Kalocsán és pont a nyugdíjrendszerről konzultálnának az érdeklődőkkel.

 

angeliforum1_450
 

 

– Igazságtalan a jelenlegi rendszer, hiszen nagy különbségeket találunk a nyugdíjak között, ha a 28.500 forintos minimál nyugdíjtól kezdve a 3 milliós nyugdíjakat is figyelembe vesszük. Ezen mindenképpen változtatni kell, és a minimálnyugdíjat legalább a duplájára kell emelni – mondja Angeli, előrevetítve, hogy amennyiben kormányzó erővé válnának, ezt meg is lépnék. – Elképzelhetetlen – folytatja –, hogy 28.500 forintból bárki is meg tud élni! Ha ezt a duplájára emelnénk, az 57.000 forint sem lenne sok, de mégiscsak több annál, ami most van – mondja a képviselő-jelölt, majd arra tért rá, milyen változtatásokkal „igazságosítanák” a jelenlegi rendszert, a helyi jellegzetességekre fókuszálva. – Kalocsán az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása. Városunkban sokan dolgoztak a laktanyákban, a tűzoltóságnál, a rendőrségnél, vagy éppen a börtönben, akik azért vállalták ezt a munkát, mert tudták, hogy előbb mehetnek majd nyugdíjba. Közülük sokan olyan helyen dolgoztak, ahol életüket, testi épségüket is veszélyeztették a lakosság érdekében! Tehát az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat – így Angeli, felidézve, hogy ő maga ugyancsak hiányolja Kalocsáról az itt egykoron működött „pánikgombos” rendszert. Ennek lényege abban állt, hogy főképp az egyedülálló idősek azonnal hívhattak segítséget, ha bajba kerültek.

– A kalocsai kórház helyzetét mind ismerjük. Ha valaki úgy dönt, hogy nem a kórházban, hanem inkább otthon, a családi körben szeretné ápolni beteg hozzátartozóját, ma rendkívül nagy problémát jelent ennek a megoldása. A munkából ugyanis nem maradhat ki az illető, a jelenlegi ápolási díjak pedig olyan alacsonyak, hogy azokat szintén legalább a duplájára kellene emelni – zárta mondandóját a baloldali jelölt, majd átadta a szót Kórózsnak, hogy fejtse ki, melyek a pártszövetségük által kidolgozott nyugdíj-rendszernek a főbb építőkövei.

angeliforum3_250– Először is emlékeztetnék, hogy 2012. január elseje volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Az első intézkedés az Alaptörvény átszabása volt. Ma már Magyarországon alkotmányos védelme kizárólag az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy az állam csak törekszik az időskori szociális biztonság garantálására, innentől kezdve világos, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű ellátás, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető vagy csökkenthető, felfüggeszthető – kezdett bele a szociológus-politikus. – Ha tehát holnap eltörölnék az összes nyugdíjat, azt minden további nélkül megtehetnék, csakúgy, mint az árvasági ellátást, vagy a házastársi pótlékot, ezek ugyanis csak nyugdíjszerű ellátások. Nincsen ma már előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, nincs rokkantsági nyugdíj és baleseti-rokkantsági nyugdíj sem, ahogyan a bányász és művész nyugdíj és a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj is megszűnt – hangzott az összegzés.

A pártszövetség által szorgalmazott nyugdíjreform-tervezet alappilléreként Kórózs azt emelte ki, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mondja, mert karácsony előtt volt egy 11 párt által aláírt nyugdíjas minimum, amit több forduló után egy kerekasztal keretében érleltek ki, és amelyben az egyetlen politikai erő, amely nem képviseltette magát, a Fidesz-KDNP volt.

 

angeliforum2_450
 

 

– Ez egyértelműen kimondja, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, ugyanis több százezer ember kerül olyan helyzetbe, hogy elmúlt 60 éves, több mint 40 év szolgálati ideje van, mégsem tud nyugdíjba menni, mert azt csak korhatárral lehet, ami ismeretes, hogy 2022-ben már 65 évre emelkedik. Ebbe a rugalmas nyugdíjazási rendszerbe bele lehet illeszteni a korkedvezmény intézményét is, és szintén része a programunknak, hogy a szolgálati járandóságok adókötelezettségét el fogjuk törölni, ha kormányt tudunk alakítani – sorolja Kórózs, majd számszerűsítéssel adott nyomatékot mondandójának. – Egyes emberek zsebéből több millió forintot vett ki az Orbán kormány azzal, hogy megadóztatta a szolgálati járandóságot. A másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont. Így megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek ma Magyarországon, amit igazságtalannak tartunk, annál is inkább, mert kilenc éve változatlan az öregségi legkisebb nyugdíj összege. Még kimondani is szégyen, hogy ez 28.500 forint – darálja a politikus, megerősítve a szándékot, hogy első intézkedésként ezt minimum duplázni kell. – Ma Magyarországon 73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50.000 forintot. Én azt gondolom, ha tíz ember volna, azzal is foglalkozni kellene, de további 364 ezer olyan ember is van, akinek a nyugdíjszerű ellátása nem éri el az 50.000 forintot sem, havonta! Ezért mondjuk, hogy a járulék plafont vissza kell állítani a legkisebb nyugdíj megduplázása mellett, és akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja, annak korrekciós programot kell kidolgozni! Ami pedig a legfontosabb, hogy tegnap reggel a Népjóléti Bizottság ülésén az indítványomat, miszerint újra be kellene vezetni a 13. havi nyugdíjat, a fideszes többség leszavazta, holott ezt az átlagos öregségi nyugdíj összegében állapítottuk volna meg, ami körülbelül 120.000 forintot jelentett volna – zárta sorait Kórózs Lajos, majd a szót a terembe lépő érdeklődők vették át.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás