Lakossági fórumot tartott Angeli Gabriella

Kiemelt téma: igazságos nyugdíjrendszert!

2018.03.12 09:50    |    -s-n  

Második sebességbe kapcsolt a kampány, ahogy egyre közeledik az áprilisi országgyűlési választások napja. Egymást érik Kalocsán és a térségben a lakossági fórumok, sajtótájékoztatók, amelyeken a házigazdák az igyekszenek bizonygatni, hogy egy-egy közbeszédet izgató problémának ők a legjobb orvoslói. Múlt kedden az MSZP-Párbeszéd közös parlamenti képviselő-jelöltje, dr. Angeli Gabriella tartott „igazságos nyugdíjrendszer” mottóval fórumot, Kórózs Lajos országgyűlési képviselő (MSZP) és szociológus közreműködésével.

A fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartott a két politikus. Elsőként Angeli vezette fel, miért is pont most, pont Kalocsán és pont a nyugdíjrendszerről konzultálnának az érdeklődőkkel.

 

angeliforum1_450
 

 

– Igazságtalan a jelenlegi rendszer, hiszen nagy különbségeket találunk a nyugdíjak között, ha a 28.500 forintos minimál nyugdíjtól kezdve a 3 milliós nyugdíjakat is figyelembe vesszük. Ezen mindenképpen változtatni kell, és a minimálnyugdíjat legalább a duplájára kell emelni – mondja Angeli, előrevetítve, hogy amennyiben kormányzó erővé válnának, ezt meg is lépnék. – Elképzelhetetlen – folytatja –, hogy 28.500 forintból bárki is meg tud élni! Ha ezt a duplájára emelnénk, az 57.000 forint sem lenne sok, de mégiscsak több annál, ami most van – mondja a képviselő-jelölt, majd arra tért rá, milyen változtatásokkal „igazságosítanák” a jelenlegi rendszert, a helyi jellegzetességekre fókuszálva. – Kalocsán az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása. Városunkban sokan dolgoztak a laktanyákban, a tűzoltóságnál, a rendőrségnél, vagy éppen a börtönben, akik azért vállalták ezt a munkát, mert tudták, hogy előbb mehetnek majd nyugdíjba. Közülük sokan olyan helyen dolgoztak, ahol életüket, testi épségüket is veszélyeztették a lakosság érdekében! Tehát az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat – így Angeli, felidézve, hogy ő maga ugyancsak hiányolja Kalocsáról az itt egykoron működött „pánikgombos” rendszert. Ennek lényege abban állt, hogy főképp az egyedülálló idősek azonnal hívhattak segítséget, ha bajba kerültek.

– A kalocsai kórház helyzetét mind ismerjük. Ha valaki úgy dönt, hogy nem a kórházban, hanem inkább otthon, a családi körben szeretné ápolni beteg hozzátartozóját, ma rendkívül nagy problémát jelent ennek a megoldása. A munkából ugyanis nem maradhat ki az illető, a jelenlegi ápolási díjak pedig olyan alacsonyak, hogy azokat szintén legalább a duplájára kellene emelni – zárta mondandóját a baloldali jelölt, majd átadta a szót Kórózsnak, hogy fejtse ki, melyek a pártszövetségük által kidolgozott nyugdíj-rendszernek a főbb építőkövei.

angeliforum3_250– Először is emlékeztetnék, hogy 2012. január elseje volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Az első intézkedés az Alaptörvény átszabása volt. Ma már Magyarországon alkotmányos védelme kizárólag az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy az állam csak törekszik az időskori szociális biztonság garantálására, innentől kezdve világos, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű ellátás, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető vagy csökkenthető, felfüggeszthető – kezdett bele a szociológus-politikus. – Ha tehát holnap eltörölnék az összes nyugdíjat, azt minden további nélkül megtehetnék, csakúgy, mint az árvasági ellátást, vagy a házastársi pótlékot, ezek ugyanis csak nyugdíjszerű ellátások. Nincsen ma már előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, nincs rokkantsági nyugdíj és baleseti-rokkantsági nyugdíj sem, ahogyan a bányász és művész nyugdíj és a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj is megszűnt – hangzott az összegzés.

A pártszövetség által szorgalmazott nyugdíjreform-tervezet alappilléreként Kórózs azt emelte ki, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mondja, mert karácsony előtt volt egy 11 párt által aláírt nyugdíjas minimum, amit több forduló után egy kerekasztal keretében érleltek ki, és amelyben az egyetlen politikai erő, amely nem képviseltette magát, a Fidesz-KDNP volt.

 

angeliforum2_450
 

 

– Ez egyértelműen kimondja, hogy biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, ugyanis több százezer ember kerül olyan helyzetbe, hogy elmúlt 60 éves, több mint 40 év szolgálati ideje van, mégsem tud nyugdíjba menni, mert azt csak korhatárral lehet, ami ismeretes, hogy 2022-ben már 65 évre emelkedik. Ebbe a rugalmas nyugdíjazási rendszerbe bele lehet illeszteni a korkedvezmény intézményét is, és szintén része a programunknak, hogy a szolgálati járandóságok adókötelezettségét el fogjuk törölni, ha kormányt tudunk alakítani – sorolja Kórózs, majd számszerűsítéssel adott nyomatékot mondandójának. – Egyes emberek zsebéből több millió forintot vett ki az Orbán kormány azzal, hogy megadóztatta a szolgálati járandóságot. A másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont. Így megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek ma Magyarországon, amit igazságtalannak tartunk, annál is inkább, mert kilenc éve változatlan az öregségi legkisebb nyugdíj összege. Még kimondani is szégyen, hogy ez 28.500 forint – darálja a politikus, megerősítve a szándékot, hogy első intézkedésként ezt minimum duplázni kell. – Ma Magyarországon 73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50.000 forintot. Én azt gondolom, ha tíz ember volna, azzal is foglalkozni kellene, de további 364 ezer olyan ember is van, akinek a nyugdíjszerű ellátása nem éri el az 50.000 forintot sem, havonta! Ezért mondjuk, hogy a járulék plafont vissza kell állítani a legkisebb nyugdíj megduplázása mellett, és akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja, annak korrekciós programot kell kidolgozni! Ami pedig a legfontosabb, hogy tegnap reggel a Népjóléti Bizottság ülésén az indítványomat, miszerint újra be kellene vezetni a 13. havi nyugdíjat, a fideszes többség leszavazta, holott ezt az átlagos öregségi nyugdíj összegében állapítottuk volna meg, ami körülbelül 120.000 forintot jelentett volna – zárta sorait Kórózs Lajos, majd a szót a terembe lépő érdeklődők vették át.Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás