A polgármester és a cégvezető is megszólal

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

2018.09.01 09:22    |    -vis-  

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról már attól méretes ágak pottyannak le, ha rájuk szál egy kövérebb galamb. A főutcai fasor egyes fáinak a gyökerét nyaldossák lassan egyes ágaik, aztán újra lehetne füvet nyírni. Ezt látjuk – teljes joggal – a városban járva-kelve, és azon gondolkodva, hogy vajon hol vannak ilyenkor a Parkgondozó Kft. emberei? Nos, sokan egyáltalán nincsenek is, akik pedig vannak, éppen ott, ahol a legnagyobb a gond. Viharkárt számolnak fel, füvet nyírnak, rendezvényre készítik elő a terepet, javítják a meghibásodott gépeket, amik tovább nehezítik a fenti helyzetet.

Szögezzük le: jogosak a panaszok! De…

Ez derült ki, amikor dr. Bálint József polgármesterrel és a Lobil László volt ügyvezető távozása után a Parkgondozó Kft. végelszámolását elkezdő Pécsi Tiborné cégvezető rámutatott az általunk is megkérdőjelezett jelenségekre. Amikor felvetettem a felvezetésben leírtakat, teljes rezignáltsággal néztek vissza mindketten, jelezvén, hogy nem először, nem is biztos, hogy ilyen szofisztikáltan és minden bizonnyal nem is utoljára hallottak a gondokról. Arról is biztosítottak, hogy rajta vannak a helyzet normalizálásán, elmondtak azonban még pár dolgot, amit ilyen formában először osztanak meg a nagyobb nyilvánossággal, holott lehet, hogy a lakosság (egy része) is higgadtabban konstatálná a helyzetet (egy másik résznek viszont bármit lehet mondani, sosem tehet az ember elég jót).


Próbálták utolérni magukat, több-kevesebb sikerrel

Dr. Bálint József polgármester felidézte, hogy zömmel május-júniusban futott be több kritika a Parkgondozó munkájával kapcsolatban a Városházára, ekkorra érett meg a helyzet a vezetőváltásra. – Az igaz, hogy előre nem adtunk pénzeket [amit a korábbi vezető többször nyilvánosan sérelmezett], de a feladatellátáshoz szükséges keret mindig biztosítva volt, ellentétben Loibl László [korábbi vezető] állításaival, ez vezetett az ő leváltásához – mondja a polgármester, messzebbről indítva a „Parkgondozó problematikát’, ahogy fogalmazott. – Azért pedig, hogy a cég helyzetét tisztán lássuk, végelszámolást indíttattunk, amelyet Pécsi Tiborné vezet. A végső cél ugyanis az, hogy az ugyancsak általa irányított Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-vel összeolvadjon a Parkgondozó. Ezzel egyetemben a Parkgondozó feladatul kapta, hogy tegye rendbe a várost, amit időközben komoly vihar tépázott meg, mire viszont a károk felszámolásával végeztek, valóban elburjánzott a nyár első felében jellemző csapadékos napok következtében a növényzet – hangzik a folytatás.

 

parkg3_450
 

 

– Mostanra úgy látom, hogy a cég felvette a megfelelő fordulatszámot, és nem csak a belvároson, a külterületi részeken is kezd látszódni a munkájuk, gondolva például a Meszesi útra, vagy a Duna parti úgynevezett „kisstrandra”, amit, bár magánkézben van, nekünk kellett rendbe tenni, mert a tulaj nem volt rá hajlandó, mondván, a városi emberek használják – tért rá a mára Bálint. – A külvárosi részeken valóban vannak gondok, amin nemrég ütköztem a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével, aki sérelmezte, hogy nem gondozzuk a közterületeket, ennek viszont praktikus oka van. Annyi szemetet hordtak ugyanis ott össze, hogy először azt kell elvitetnünk, utána tudunk nekiállni a fűnyírásnak – mutat rá a polgármester, hozzátéve, hogy a városba bejövő és onnan kimenő főút-szakaszok állapotáért is őket bíráló hangok jutottak vissza hozzá, bár nem önkormányzati fennhatóságú területekről beszélünk. – Igyekeztünk szorgalmazni, hogy a tulajdonos tegye rendbe – mondja. – Így áll tehát össze az egész kép, amit helyre kellett tennünk, ez azonban nem csak rengeteg munkát, hihetetlen anyagi megterheléseket is jelent – adta át a nyitottan hagyott mondat gondolatfonalát a mellette helyet foglaló Pécsinének.

 

parkg2_450
 

 


Rengeteg ember hiányzik a Parkgondozótól

A Parkgondozó végelszámolója nem kertelt, átvéve a szót a polgármestertől, elismerte, hogy nagy hiányosságaik vannak a cég személyi állományban. Kevés a zöldterületeket gondozó és az illegális szemetet gyűjtő dolgozó egyaránt. Két közmunka-program működik jelenleg a cégnél. Az illegális szemétgyűjtési programban (ez az egyik) a 14 helyből 9 betöltött, míg az önkormányzati programban (ez a másik) a betölthető 48 helyből 33. Összességében tehát körülbelül 20 ember hiányzik a „rendszerből”, és az igazat megvallva nem is tudják feltölteni a létszámkereteket, mert nincs munkára fogható ember. – Akiket kiközvetítenek, sajnos olyan állapotú emberek, akiket nem vehetünk fel. Olyan személyeket, akik már az első munkanapon részegen jönnek be, például munkahelyi balesetmegelőzést szem előtt tartva sem tudunk alkalmazni – mondja Pécsiné. – A főállású dolgozók közül 16 ember felel a zöldterületek kezeléséért, és megvan az ehhez szükséges gépparkunk is, erről viszont tudni kell, hogy mivel elöregedett és gyakran meghibásodnak az eszközök, ezek is hátráltatják a haladásunkat – folytatja. – Ennek ellenére én meg vagyok elégedve a dolgozók munkájával, hiszen ők próbálták tartani az egyébként jó ütemterveket, de sajnos megfelelő humán- és műszaki erőforrás hiányában valóban nem tudtuk utolérni magunkat – zárul a városi elégedetlenkedés mögött húzódó miértek ismertetése.

– Remélem, hogy ha a két kft. összeolvad akkor a cégek egyesített humánállományával hatékonyabban tudunk majd dolgozni, ami minden bizonnyal eredményesebb munkaszervezést hoz. Ha az idei évet is nyereséggel zárjuk, ahogy tettük tavaly is, abból kisebb eszközöket szeretnénk majd vásárolni – tekint a jövőbe Pécsi Tiborné, sugallva, hogy a jelenlegi állapotok, céljai szerint ideiglenesek.

 

pakkg1_450
 

 

 

 

Előbb a fű, aztán a fák

A mában maradva Pécsiné arra is rámutatott, hogy ebben a pillanatban a frekventált területek rendezése és városszerte a fűnyírás a fő feladatunk. A favágás, metszés, gondozás az őszi teendők listáján szerepel. Ugyanakkor a közeljövőben megpróbálják a főutca fáit is kezelésbe venni, mert látják, hogy azok is nagyon megnőttek. A Parkgondozó központi számára egyébként folyamatosan várják a bejelentéseket arról, hogy a város mely területén adódott olyan probléma, amire esetleg azonnal, vagy rövid időn belül reagálnia kellene a cégnek. Ilyen jellegű hívások viszonylag gyakran érkeznek is, jegyezte meg a cégirányító, akitől ismét a polgármester vette át a szót.

– Látva az üzem erőfeszítéseit, mindenképpen köszönettel tartozunk, illetve tartozom minden egyes dolgozójának! A hozzáállásukkal már nincsen probléma, ezt tapasztaljuk, és véleményem szerint nem szidalmat, hanem köszönetet érdemelnek – így Kalocsa első embere.


Végszó: fapótlás és trágyaszag

Végezetül a közterületek kapcsán Bálint megjegyezte, hogy tudatába vannak annak a problémának is, hogy az érsekkerti fák nagyrészt elöregedett, és már vihar sem kell hozzá, hogy méretes ágak törjenek le róluk. – Gyakran érzelmi kérdéssé válik egy-egy veszélyes növény kivágása, gondolva itt például az öreg tölgyre, amiről kimutatták, hogy beteg volt és balesetveszélyes lett volna nem kivágni, mégis rengeteg kritika érkezett az eltávolítása miatt. A teljes fásítási programra keressük a forrásokat, azok ugyanis rengeteg pénzbe kerülnek, és egyelőre semmilyen pályázati, támogatási lehetőséget nem találunk, amellyel finanszírozható lenne egy ekkora program – mondta a polgármester, egyértelműsítve, hogy az évek óta szorgalmazott faállomány-csere egy ideig még minden bizonnyal várat magára, majd egy aktuálisabb kérdésre is kitért egy félmondat erejéig.

– Az utóbbi hetek nagy forróságában hatványozódottan érződött a bűz az egész városban, ugyanis úgy szállítottak és szórtak trágyát a Kalocsával határos földekre a szennyvíztisztító telepről, hogy az komoly szaghatással járt. Ez volt tehát a bűz forrása, nem a foktői sertéstelep, ennyit sikerült tisztáznunk. A jegyző jelezte az illetékesek felé, hogy próbáljanak lépni, hogy lehetőleg a város ne kerüljön hasonló helyzetbe – zárult a helyzetjelentés.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás