A polgármester és a cégvezető is megszólal

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

2018.09.01 09:22    |    -vis-  

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról már attól méretes ágak pottyannak le, ha rájuk szál egy kövérebb galamb. A főutcai fasor egyes fáinak a gyökerét nyaldossák lassan egyes ágaik, aztán újra lehetne füvet nyírni. Ezt látjuk – teljes joggal – a városban járva-kelve, és azon gondolkodva, hogy vajon hol vannak ilyenkor a Parkgondozó Kft. emberei? Nos, sokan egyáltalán nincsenek is, akik pedig vannak, éppen ott, ahol a legnagyobb a gond. Viharkárt számolnak fel, füvet nyírnak, rendezvényre készítik elő a terepet, javítják a meghibásodott gépeket, amik tovább nehezítik a fenti helyzetet.

Szögezzük le: jogosak a panaszok! De…

Ez derült ki, amikor dr. Bálint József polgármesterrel és a Lobil László volt ügyvezető távozása után a Parkgondozó Kft. végelszámolását elkezdő Pécsi Tiborné cégvezető rámutatott az általunk is megkérdőjelezett jelenségekre. Amikor felvetettem a felvezetésben leírtakat, teljes rezignáltsággal néztek vissza mindketten, jelezvén, hogy nem először, nem is biztos, hogy ilyen szofisztikáltan és minden bizonnyal nem is utoljára hallottak a gondokról. Arról is biztosítottak, hogy rajta vannak a helyzet normalizálásán, elmondtak azonban még pár dolgot, amit ilyen formában először osztanak meg a nagyobb nyilvánossággal, holott lehet, hogy a lakosság (egy része) is higgadtabban konstatálná a helyzetet (egy másik résznek viszont bármit lehet mondani, sosem tehet az ember elég jót).


Próbálták utolérni magukat, több-kevesebb sikerrel

Dr. Bálint József polgármester felidézte, hogy zömmel május-júniusban futott be több kritika a Parkgondozó munkájával kapcsolatban a Városházára, ekkorra érett meg a helyzet a vezetőváltásra. – Az igaz, hogy előre nem adtunk pénzeket [amit a korábbi vezető többször nyilvánosan sérelmezett], de a feladatellátáshoz szükséges keret mindig biztosítva volt, ellentétben Loibl László [korábbi vezető] állításaival, ez vezetett az ő leváltásához – mondja a polgármester, messzebbről indítva a „Parkgondozó problematikát’, ahogy fogalmazott. – Azért pedig, hogy a cég helyzetét tisztán lássuk, végelszámolást indíttattunk, amelyet Pécsi Tiborné vezet. A végső cél ugyanis az, hogy az ugyancsak általa irányított Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-vel összeolvadjon a Parkgondozó. Ezzel egyetemben a Parkgondozó feladatul kapta, hogy tegye rendbe a várost, amit időközben komoly vihar tépázott meg, mire viszont a károk felszámolásával végeztek, valóban elburjánzott a nyár első felében jellemző csapadékos napok következtében a növényzet – hangzik a folytatás.

 

parkg3_450
 

 

– Mostanra úgy látom, hogy a cég felvette a megfelelő fordulatszámot, és nem csak a belvároson, a külterületi részeken is kezd látszódni a munkájuk, gondolva például a Meszesi útra, vagy a Duna parti úgynevezett „kisstrandra”, amit, bár magánkézben van, nekünk kellett rendbe tenni, mert a tulaj nem volt rá hajlandó, mondván, a városi emberek használják – tért rá a mára Bálint. – A külvárosi részeken valóban vannak gondok, amin nemrég ütköztem a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével, aki sérelmezte, hogy nem gondozzuk a közterületeket, ennek viszont praktikus oka van. Annyi szemetet hordtak ugyanis ott össze, hogy először azt kell elvitetnünk, utána tudunk nekiállni a fűnyírásnak – mutat rá a polgármester, hozzátéve, hogy a városba bejövő és onnan kimenő főút-szakaszok állapotáért is őket bíráló hangok jutottak vissza hozzá, bár nem önkormányzati fennhatóságú területekről beszélünk. – Igyekeztünk szorgalmazni, hogy a tulajdonos tegye rendbe – mondja. – Így áll tehát össze az egész kép, amit helyre kellett tennünk, ez azonban nem csak rengeteg munkát, hihetetlen anyagi megterheléseket is jelent – adta át a nyitottan hagyott mondat gondolatfonalát a mellette helyet foglaló Pécsinének.

 

parkg2_450
 

 


Rengeteg ember hiányzik a Parkgondozótól

A Parkgondozó végelszámolója nem kertelt, átvéve a szót a polgármestertől, elismerte, hogy nagy hiányosságaik vannak a cég személyi állományban. Kevés a zöldterületeket gondozó és az illegális szemetet gyűjtő dolgozó egyaránt. Két közmunka-program működik jelenleg a cégnél. Az illegális szemétgyűjtési programban (ez az egyik) a 14 helyből 9 betöltött, míg az önkormányzati programban (ez a másik) a betölthető 48 helyből 33. Összességében tehát körülbelül 20 ember hiányzik a „rendszerből”, és az igazat megvallva nem is tudják feltölteni a létszámkereteket, mert nincs munkára fogható ember. – Akiket kiközvetítenek, sajnos olyan állapotú emberek, akiket nem vehetünk fel. Olyan személyeket, akik már az első munkanapon részegen jönnek be, például munkahelyi balesetmegelőzést szem előtt tartva sem tudunk alkalmazni – mondja Pécsiné. – A főállású dolgozók közül 16 ember felel a zöldterületek kezeléséért, és megvan az ehhez szükséges gépparkunk is, erről viszont tudni kell, hogy mivel elöregedett és gyakran meghibásodnak az eszközök, ezek is hátráltatják a haladásunkat – folytatja. – Ennek ellenére én meg vagyok elégedve a dolgozók munkájával, hiszen ők próbálták tartani az egyébként jó ütemterveket, de sajnos megfelelő humán- és műszaki erőforrás hiányában valóban nem tudtuk utolérni magunkat – zárul a városi elégedetlenkedés mögött húzódó miértek ismertetése.

– Remélem, hogy ha a két kft. összeolvad akkor a cégek egyesített humánállományával hatékonyabban tudunk majd dolgozni, ami minden bizonnyal eredményesebb munkaszervezést hoz. Ha az idei évet is nyereséggel zárjuk, ahogy tettük tavaly is, abból kisebb eszközöket szeretnénk majd vásárolni – tekint a jövőbe Pécsi Tiborné, sugallva, hogy a jelenlegi állapotok, céljai szerint ideiglenesek.

 

pakkg1_450
 

 

 

 

Előbb a fű, aztán a fák

A mában maradva Pécsiné arra is rámutatott, hogy ebben a pillanatban a frekventált területek rendezése és városszerte a fűnyírás a fő feladatunk. A favágás, metszés, gondozás az őszi teendők listáján szerepel. Ugyanakkor a közeljövőben megpróbálják a főutca fáit is kezelésbe venni, mert látják, hogy azok is nagyon megnőttek. A Parkgondozó központi számára egyébként folyamatosan várják a bejelentéseket arról, hogy a város mely területén adódott olyan probléma, amire esetleg azonnal, vagy rövid időn belül reagálnia kellene a cégnek. Ilyen jellegű hívások viszonylag gyakran érkeznek is, jegyezte meg a cégirányító, akitől ismét a polgármester vette át a szót.

– Látva az üzem erőfeszítéseit, mindenképpen köszönettel tartozunk, illetve tartozom minden egyes dolgozójának! A hozzáállásukkal már nincsen probléma, ezt tapasztaljuk, és véleményem szerint nem szidalmat, hanem köszönetet érdemelnek – így Kalocsa első embere.


Végszó: fapótlás és trágyaszag

Végezetül a közterületek kapcsán Bálint megjegyezte, hogy tudatába vannak annak a problémának is, hogy az érsekkerti fák nagyrészt elöregedett, és már vihar sem kell hozzá, hogy méretes ágak törjenek le róluk. – Gyakran érzelmi kérdéssé válik egy-egy veszélyes növény kivágása, gondolva itt például az öreg tölgyre, amiről kimutatták, hogy beteg volt és balesetveszélyes lett volna nem kivágni, mégis rengeteg kritika érkezett az eltávolítása miatt. A teljes fásítási programra keressük a forrásokat, azok ugyanis rengeteg pénzbe kerülnek, és egyelőre semmilyen pályázati, támogatási lehetőséget nem találunk, amellyel finanszírozható lenne egy ekkora program – mondta a polgármester, egyértelműsítve, hogy az évek óta szorgalmazott faállomány-csere egy ideig még minden bizonnyal várat magára, majd egy aktuálisabb kérdésre is kitért egy félmondat erejéig.

– Az utóbbi hetek nagy forróságában hatványozódottan érződött a bűz az egész városban, ugyanis úgy szállítottak és szórtak trágyát a Kalocsával határos földekre a szennyvíztisztító telepről, hogy az komoly szaghatással járt. Ez volt tehát a bűz forrása, nem a foktői sertéstelep, ennyit sikerült tisztáznunk. A jegyző jelezte az illetékesek felé, hogy próbáljanak lépni, hogy lehetőleg a város ne kerüljön hasonló helyzetbe – zárult a helyzetjelentés.Kalocsai hírek

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

VADÁSZBALESET

A Magyar Rendőrség honlapja 2018. 11. 13.-án adta hírül, hogy a Bács-Kiskun megyei rendőrök...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

„Tudás a szárny, melyen égbe szállunk”

Ezzel a shakespeare-i mottóval indult múlt héten a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár projektje,...

Font: nemhogy bezárna, lehetőségeiben és funkcióiban is bővül a kalocsai börtön!

Az elmúlt héten egy kiskunhalasi börtönépítésről szóló bejelentés margójára kaptak szárnyra...

Új technológiával javítják a kalocsai utcákat

A napokban örömmel posztolta közösségi oldalán Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő, hogy az...

Harmadjára is BolDOG Maraton

A III. BolDOG Maratont, amelyen a futók és bringások a kalocsai kutyamenhely lakóinak gyűjtenek...

Átadták a Foktő-Kalocsa kerékpárutat

Nem messze van ide Kalocsa – húzta a zenekar a Foktő-Kalocsa kerékpárút átadásán, de bizony ez...

Harmadszor, de elsőként

A cím megfejtése: harmadik alkalommal lépett fel városunkban a tehetséges ifjú zongoraművész,...

Kalocsán is volt Színházak Éjszakája

A Kalocsai Thália Társulat idén először próbálkozott a Színházak Éjszakája című, eddig kizárólag...

Információs Pont nyílt a fogyatékkal élők segítésére

Egy hálózat részeként információs pont jött létre Kalocsán a fogyatékos emberek és családjaik...

Szőlőhegyi Családi Nap – a roma hagyományok jegyében

Élettel telt meg a Szőlőhegyi sporttelep múlt héten pénteken. Szólt a zene, az udvaron ugrálóvár,...

Népi iparművész a Kalocsai Kincsesládában

A Kalocsai Kincsesláda XXIV. előadására múlt héten csütörtökön került sor a kamarateremben. A...

Vinczellér Imre műtermében járva

Művészeti Életpálya Elismerés Díjat kapott eddigi festészeti munkásságáért ez év májusában...

Új trombitát fújhatnak

Mint arról már tavasszal hírt adtunk, a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület mindent bevetve igyekezett...

Nagy az öröm az állatvédőknél!

A kalocsai kutyamenhelyet működtető „Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány újabb...

A rézkortól a honfoglalásig

Többezer éves leletegyüttest tártak fel az elmúlt két évben Dusnok határában, aztán most, „És...

Jövő májusban nagyszabású veterán jármű kiállítás

Van egy közösség a városban. Nem bejegyzett egyesület, „csak” baráti társaság. A...

Rekorddöntögető fesztivál Kalocsa mögött

Részben kényszerszülte, részben tudatos döntések nyomán sok mindenben más volt az idei,...

Nehéz évtized jön az agrárminiszter szerint

Modern válaszokat vár a mezőgazdaság nehézségeire dr. Nagy István, aki az Agrárközösség meghívására...

Ünnepek, hétköznapok, lélek

Szeptember 14-én, délután négy órakor nyílt meg a Városi Galériában Lakatos László erdélyi...

Süli János: szállás és ellátóbázis lehet Kalocsa térsége

Bár feszes volt a huszonkilencedik Paprikafesztivált ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondó Süli...

Idén újra volt Paprika Futás

Tavaly nem rendezték meg, de idén annál nagyobb tömeget vonzott a Paprika Futás, melyet a Kalocsai...

Sikeres felderítés az idősek sérelmére elkövetett

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként hat Bács-Kiskun megyei rendőr részesült jutalomban.

Meddig elég egy tonna?

Vagyis majdnem annyi, éspedig kutyatápból, amit az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány...

Sváb paletta

Ezzel a címmel nyílt meg Umenhoffer Pál hajósi naiv festő kiállítása a Fazekasházban, azaz Kovács...

Sok kicsi sokra ment: fejlesztik az artroszkópos gépet

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a KORONAfm100 rádió reggeli műsorában Farkas Éva...

Az Érsekkertben elültették a Férfi Felelősség Fáját

Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy...

Töretlen az ANDA kalocsai egységének fejlődése

Szeptember 8-án, szombaton szélesre tárt kapuk, messziről terjengő lángosillat, a hatalmas udvar...

Kalocsa, a katonaváros

A 170 éves magyar honvédség és a 35 éve megalakult és 1991-ig működő „MN Gépesített Lövész,...

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze Kalocsán

A cím kicsit sem túlzó, valóban egy olyan gép került a közelmúltban a kalocsai Baksa Optikába, ami...

Országos versenyen debütáltak a kalocsai sárkányhajósok

A kalocsai Sárkányhajó Kupának már hagyománya van, hiszen a 2010-ben útjára indított rendezvény mára...

Visszatérő gondok a roma önkormányzat lakossági fórumán

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 6-án lakossági fórumot rendezett a szervezet...

Rejtett dimenziók

Rejtett dimenziók címmel nyílt meg szeptember 7-én a Schöffer Gyűjteményben Turcsán Miklós...

Tárlatmegnyitó és időutazás

Nem is hinné az ember, hogy egy kiállítás ünnepélyes megnyitója váratlan meglepetéssel is tud...

Nem „vízálló” a sportcsarnokunk

Néhány éve újították fel a sportcsarnok tetőszerkezetét. A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

A Tarr Kft. kapta idén a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat

Augusztus 20-án, a délutáni ünnepségen a kenyérszentelés előtt került sor a Kalocsai Kultúra...

Kalocsai motorosok főzték a birkát Kúlán

Hétvégén tartotta a kúlai magyar Népkör nagyrendezvényét, a Hagyományőrző Napokat, ennek keretében a...

„Ha nincs Mohács, nincs Trianon”

A mohácsi csata 492. évfordulóján tartott koszorúzást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a...

Kevés minőségi búza termett

Javában folynak az őszeleji mezőgazdasági munkálatok, amelyek – mint megtudtuk – voltak...

Nagytakarítás a nagymedencében

Augusztus 28-tól szeptember 12-ig nélkülözni kényszerülünk Kalocsán a „felfrissülés...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Második Családi Csajda-nap

A Kalocsai Gerillakertészek (hivatalos nevükön Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és...

Partneri kapcsolatok fejlesztésére 65 millió

Kalocsa és testvérvárosa, Kúla pályázatot nyújtott be az Interreg-IPA, határmenti együttműködés...

Bokrétás néptáncosok ókori harci díszben

Augusztus 17-én a vártnál is különlegesebb előadással tért vissza Kalocsára a Nemzeti Lovas Színház....

Sikert aratott a magyar gulyás Altinoban

Tavaly kötött testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino. Azóta rendszeresek a...

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és...

Vendégünk volt a Magyar Állami Népi Együttes

Augusztus 24-én este az érsekkerti szabadtéri színpadon csodálhattuk meg a Magyar Állami Népi...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

Átkoztak, majd haraptak, karmoltak, táblákat dobáltak – Lezárult a nyomozás

A Kalocsai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát, négy személyt gyanúsítanak garázdasággal,...

Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták...

Kalocsa és Kúla közös pályázatot nyert

Szép mozzanata volt az idei városi augusztus 20-i ünnepségnek a kenyérszentelés előtt az...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

A kereszténység mellett tett hitvallás

Kúlai testvértelepülésünk delegációja, egyházi és állami vezetők, pártok és civil szervezetek...

Katusné: nagyon jól képzett a csapatom

Az önkormányzati képviselők, valamint a nevelőtestület legalább háromnegyedének támogatását elérve...

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-án, a Városházán reggel fél 9-kor kezdődött ünnepi képviselő-testületi ülés keretében...

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás