A polgármester és a cégvezető is megszólal

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

2018.09.01 09:22    |    -vis-  

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról már attól méretes ágak pottyannak le, ha rájuk szál egy kövérebb galamb. A főutcai fasor egyes fáinak a gyökerét nyaldossák lassan egyes ágaik, aztán újra lehetne füvet nyírni. Ezt látjuk – teljes joggal – a városban járva-kelve, és azon gondolkodva, hogy vajon hol vannak ilyenkor a Parkgondozó Kft. emberei? Nos, sokan egyáltalán nincsenek is, akik pedig vannak, éppen ott, ahol a legnagyobb a gond. Viharkárt számolnak fel, füvet nyírnak, rendezvényre készítik elő a terepet, javítják a meghibásodott gépeket, amik tovább nehezítik a fenti helyzetet.

Szögezzük le: jogosak a panaszok! De…

Ez derült ki, amikor dr. Bálint József polgármesterrel és a Lobil László volt ügyvezető távozása után a Parkgondozó Kft. végelszámolását elkezdő Pécsi Tiborné cégvezető rámutatott az általunk is megkérdőjelezett jelenségekre. Amikor felvetettem a felvezetésben leírtakat, teljes rezignáltsággal néztek vissza mindketten, jelezvén, hogy nem először, nem is biztos, hogy ilyen szofisztikáltan és minden bizonnyal nem is utoljára hallottak a gondokról. Arról is biztosítottak, hogy rajta vannak a helyzet normalizálásán, elmondtak azonban még pár dolgot, amit ilyen formában először osztanak meg a nagyobb nyilvánossággal, holott lehet, hogy a lakosság (egy része) is higgadtabban konstatálná a helyzetet (egy másik résznek viszont bármit lehet mondani, sosem tehet az ember elég jót).


Próbálták utolérni magukat, több-kevesebb sikerrel

Dr. Bálint József polgármester felidézte, hogy zömmel május-júniusban futott be több kritika a Parkgondozó munkájával kapcsolatban a Városházára, ekkorra érett meg a helyzet a vezetőváltásra. – Az igaz, hogy előre nem adtunk pénzeket [amit a korábbi vezető többször nyilvánosan sérelmezett], de a feladatellátáshoz szükséges keret mindig biztosítva volt, ellentétben Loibl László [korábbi vezető] állításaival, ez vezetett az ő leváltásához – mondja a polgármester, messzebbről indítva a „Parkgondozó problematikát’, ahogy fogalmazott. – Azért pedig, hogy a cég helyzetét tisztán lássuk, végelszámolást indíttattunk, amelyet Pécsi Tiborné vezet. A végső cél ugyanis az, hogy az ugyancsak általa irányított Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-vel összeolvadjon a Parkgondozó. Ezzel egyetemben a Parkgondozó feladatul kapta, hogy tegye rendbe a várost, amit időközben komoly vihar tépázott meg, mire viszont a károk felszámolásával végeztek, valóban elburjánzott a nyár első felében jellemző csapadékos napok következtében a növényzet – hangzik a folytatás.

 

parkg3_450
 

 

– Mostanra úgy látom, hogy a cég felvette a megfelelő fordulatszámot, és nem csak a belvároson, a külterületi részeken is kezd látszódni a munkájuk, gondolva például a Meszesi útra, vagy a Duna parti úgynevezett „kisstrandra”, amit, bár magánkézben van, nekünk kellett rendbe tenni, mert a tulaj nem volt rá hajlandó, mondván, a városi emberek használják – tért rá a mára Bálint. – A külvárosi részeken valóban vannak gondok, amin nemrég ütköztem a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével, aki sérelmezte, hogy nem gondozzuk a közterületeket, ennek viszont praktikus oka van. Annyi szemetet hordtak ugyanis ott össze, hogy először azt kell elvitetnünk, utána tudunk nekiállni a fűnyírásnak – mutat rá a polgármester, hozzátéve, hogy a városba bejövő és onnan kimenő főút-szakaszok állapotáért is őket bíráló hangok jutottak vissza hozzá, bár nem önkormányzati fennhatóságú területekről beszélünk. – Igyekeztünk szorgalmazni, hogy a tulajdonos tegye rendbe – mondja. – Így áll tehát össze az egész kép, amit helyre kellett tennünk, ez azonban nem csak rengeteg munkát, hihetetlen anyagi megterheléseket is jelent – adta át a nyitottan hagyott mondat gondolatfonalát a mellette helyet foglaló Pécsinének.

 

parkg2_450
 

 


Rengeteg ember hiányzik a Parkgondozótól

A Parkgondozó végelszámolója nem kertelt, átvéve a szót a polgármestertől, elismerte, hogy nagy hiányosságaik vannak a cég személyi állományban. Kevés a zöldterületeket gondozó és az illegális szemetet gyűjtő dolgozó egyaránt. Két közmunka-program működik jelenleg a cégnél. Az illegális szemétgyűjtési programban (ez az egyik) a 14 helyből 9 betöltött, míg az önkormányzati programban (ez a másik) a betölthető 48 helyből 33. Összességében tehát körülbelül 20 ember hiányzik a „rendszerből”, és az igazat megvallva nem is tudják feltölteni a létszámkereteket, mert nincs munkára fogható ember. – Akiket kiközvetítenek, sajnos olyan állapotú emberek, akiket nem vehetünk fel. Olyan személyeket, akik már az első munkanapon részegen jönnek be, például munkahelyi balesetmegelőzést szem előtt tartva sem tudunk alkalmazni – mondja Pécsiné. – A főállású dolgozók közül 16 ember felel a zöldterületek kezeléséért, és megvan az ehhez szükséges gépparkunk is, erről viszont tudni kell, hogy mivel elöregedett és gyakran meghibásodnak az eszközök, ezek is hátráltatják a haladásunkat – folytatja. – Ennek ellenére én meg vagyok elégedve a dolgozók munkájával, hiszen ők próbálták tartani az egyébként jó ütemterveket, de sajnos megfelelő humán- és műszaki erőforrás hiányában valóban nem tudtuk utolérni magunkat – zárul a városi elégedetlenkedés mögött húzódó miértek ismertetése.

– Remélem, hogy ha a két kft. összeolvad akkor a cégek egyesített humánállományával hatékonyabban tudunk majd dolgozni, ami minden bizonnyal eredményesebb munkaszervezést hoz. Ha az idei évet is nyereséggel zárjuk, ahogy tettük tavaly is, abból kisebb eszközöket szeretnénk majd vásárolni – tekint a jövőbe Pécsi Tiborné, sugallva, hogy a jelenlegi állapotok, céljai szerint ideiglenesek.

 

pakkg1_450
 

 

 

 

Előbb a fű, aztán a fák

A mában maradva Pécsiné arra is rámutatott, hogy ebben a pillanatban a frekventált területek rendezése és városszerte a fűnyírás a fő feladatunk. A favágás, metszés, gondozás az őszi teendők listáján szerepel. Ugyanakkor a közeljövőben megpróbálják a főutca fáit is kezelésbe venni, mert látják, hogy azok is nagyon megnőttek. A Parkgondozó központi számára egyébként folyamatosan várják a bejelentéseket arról, hogy a város mely területén adódott olyan probléma, amire esetleg azonnal, vagy rövid időn belül reagálnia kellene a cégnek. Ilyen jellegű hívások viszonylag gyakran érkeznek is, jegyezte meg a cégirányító, akitől ismét a polgármester vette át a szót.

– Látva az üzem erőfeszítéseit, mindenképpen köszönettel tartozunk, illetve tartozom minden egyes dolgozójának! A hozzáállásukkal már nincsen probléma, ezt tapasztaljuk, és véleményem szerint nem szidalmat, hanem köszönetet érdemelnek – így Kalocsa első embere.


Végszó: fapótlás és trágyaszag

Végezetül a közterületek kapcsán Bálint megjegyezte, hogy tudatába vannak annak a problémának is, hogy az érsekkerti fák nagyrészt elöregedett, és már vihar sem kell hozzá, hogy méretes ágak törjenek le róluk. – Gyakran érzelmi kérdéssé válik egy-egy veszélyes növény kivágása, gondolva itt például az öreg tölgyre, amiről kimutatták, hogy beteg volt és balesetveszélyes lett volna nem kivágni, mégis rengeteg kritika érkezett az eltávolítása miatt. A teljes fásítási programra keressük a forrásokat, azok ugyanis rengeteg pénzbe kerülnek, és egyelőre semmilyen pályázati, támogatási lehetőséget nem találunk, amellyel finanszírozható lenne egy ekkora program – mondta a polgármester, egyértelműsítve, hogy az évek óta szorgalmazott faállomány-csere egy ideig még minden bizonnyal várat magára, majd egy aktuálisabb kérdésre is kitért egy félmondat erejéig.

– Az utóbbi hetek nagy forróságában hatványozódottan érződött a bűz az egész városban, ugyanis úgy szállítottak és szórtak trágyát a Kalocsával határos földekre a szennyvíztisztító telepről, hogy az komoly szaghatással járt. Ez volt tehát a bűz forrása, nem a foktői sertéstelep, ennyit sikerült tisztáznunk. A jegyző jelezte az illetékesek felé, hogy próbáljanak lépni, hogy lehetőleg a város ne kerüljön hasonló helyzetbe – zárult a helyzetjelentés.Kalocsai hírek

Elekes Enikő serdülő Európa-bajnok

A Kalocsai SE birkózó szakosztályának első szabadfogású magyar bajnoki címét 20 évvel ezelőtt...

Alakuló ülés: megszületett a Kalocsai Vállalkozói Klub

Július 10-én tartotta alakuló ülését a Művelődési Központ Kamaratermében a Kalocsai Vállalkozói...

Újjáépülő Szentháromság oszlop és Káptalan Étterem

Épülő Szentháromság oszlop, „feltöltődő” tér, és a majdani Káptalan Étterem háza táján...

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Filvig Géza Sztojka Istvánnal

Július 9-én, főutcai irodájába meghirdetett sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit dr....

Komoly fejlesztések Szeliden

A Szelidi-tó környékén egyre komolyabb fejlesztéseket hajt végre Dunapataj Nagyközség Önkormányzata:...

Hasznos tapasztalatok a Paks II. projektben Fehéroroszországból

Asztravecben két hasonló blokk épül a Paksra tervezettekhez, ezért az ottani tapasztalatok jól...

Napfordulós Futáshoz csatlakoztak a kalocsaiak

A Kalocsai Földön Futók Szakosztály tagjai már nem először csatlakoznak a Napfordulós Futáshoz. A...

Kalocsán tartotta az elnökségi ülését a Bács-Kiskun Megyei KDNP

A teremtett világ védelmét célként kitűző KDNP- nek az egyik legjelentősebb szervezete...

Egyre fiatalabbak nyúlnak szerekhez, holott…

… ők azok, akik már a zsebükben hordják okostelefonjaikon a világot és egyetlen kattintás elég...

Fotótárlatot nyitott Kalocsán a Prima-díjas festő

Minden eddig megszokottól eltérő kiállításmegnyitót tartott a Városi Színház előterében Kunhegyesi...

Csóka tábor

A „csóka” ezúttal a „Csomópont Kalocsán” című programot jelenti, amelyet a...

Nyakig vagyunk a… vízben

Az utóbbi hetek vizes eseményei Kalocsán és térségében nem sok megnyugvásra adtak okot, pláne amikor...

Raklapgyártó cég venne területet az ipari parkban

Májusban már egyszer tárgyalta a kalocsai képviselő-testület a piliscsabai székhelyű Rozifa...

Faragó László szerint az „utolsó órában van Kalocsa”

Június 27-én, két héttel bemutatkozó sajtótájékoztatója után – hasonlóképp forró nyári napon...

Óvodaavatás és fáklyás csónakfelvonulás Dusnokon

Több tízmillió forintos beruházás végét ünnepelték a Szent Iván éji fáklyás csónakfelvonulás előtt,...

Húszéves főpásztori jubileumát ünnepelte Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek

A kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban június 25-én megemlékeztek Bábel Balázs érsek...

a KKC ezüstéve III./1.

Ezüstös a babérkoszorú a idén a Kalocsai Kézilabda Club címere körül, hiszen az egyesület mindhárom...

Megyei II. és III. osztály a számok tükrében

Amikor Önök jelen sorokat olvassák akkor a megye felnőtt labdarúgásában szereplő csapatok már...

Hartán ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés

Hartán a Hajósmúzeum és Képtár patinás épülete adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés júniusi...

Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

Az atomenergia szerepének és a Paks II. projekt szükségességének objektív megítélését segítik azok...

Vajdasági magyarok a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Június 15-én a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium 47 magyar diákja és 4 tanára látogatott el...

Volt egyszer egy iskola

Úgy hívták: Ének-Zenei Általános Iskola. 1957-ben jött létre, majd a rendszerváltás után átalakult...

Csúcsforgalom, avagy elindultunk, de nem biztos, hogy meg is érkezünk….

Ha jól emlékszem, Kalocsa utóbbi 29 éves történetére, ekkora tülekedést azokért a kényelmes vagy...

Végre kész a Csillagda

Mint ismert, a Kalocsai Szent István Gimnázium 19. századi Haynald obszervatóriumát komoly kár érte...

Hazai versenyeken is helyt állnak a Kalocsai Földön Futók

A Kalocsai Földön Futók Szakosztály tagjai szinte minden hétvégén az ország különböző pontjain...

Dr. Bagó Zoltán: ki kell zökkenteni a belassult pályájáról Kalocsát!

Múlt heti számunkban olvashattak a Szívből Kalocsa Egyesület „derült égből” jött...

Kontinenseken átívelő híd Afrika és Kalocsa között

Június 5-én előbb a Viski Károly Múzeumban, majd az Érsekkerttel szomszédos Hagyományőrzők házánál...

A NOE Kalocsán tartotta Országos Családi és Gyermeknapját

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Al-Duna Régiója Kalocsán, az Érsekkertben tartotta éves...

Dunapataj 1919-2019

Méltóságteljes és megható centenáriumi emlékünnepségeket tartottak a hétvégén Dunapatajon az 1919-es...

Megemlékezés az egykori zsinagógánál

egykori zsinagóga épülete melletti parkban 2019. június 18-án azon emléktábla mellett, melyet az...

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű első felvonulási épületeinek kivitelezése

2019. június 20-án kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű területén az első felvonulási épületek...

Pünkösd Kupa - Húsz éve a kézilabda ünnepe

Pünkösdöt a honi kézilabdás berkekben lassan már, mint a kézilabdázás egyik legnagyobb...

Homokmégyen dekázott a világbajnok.

Pályázati forrásból sikerült megvalósítani azt a sporteseményt Homokmégyen, ahol a négyszeres...

A kalocsai ellenforradalom kitörése – egy szemtanú visszaemlékezése alapján

Száz esztendeje, a Tanácsköztársaság ideje alatt tört ki a „kalocsai ellenforradalom”...

Békés beszélgetések 6.

A Békés Kalocsáért Egyesület beszélgetés-sorozatában május végén Berta-Somogyi Attila (Soma)...

XXVI. Pünkösdi Koncert

Több mint negyedszázados hagyomány, hogy Kalocsa és a környék fúvószenekarai Pünkösdkor találkoznak...

Baleset, forrázás, karambol a Dózsa udvarán

A 2018/19-es tanév utolsó hetében rendezte meg a kalocsai Vöröskereszt – segítő társszerveinek...

Faragó László is polgármester lenne

A kalocsai Negyvennyolcasok terére, a Batthyány-szoborcsoporthoz jelentett be sajtótájékoztatót a 14...

A kalocsai FIDESZ csoport Dr. Filvig Gézát javasolja polgármester-jelöltnek

Simon Zoltán a Fidesz helyi csoportjának elnöke a Kalocsai Néplap szerkesztőségébe az alábbi...

VIII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét

Országos szinten a jubileumi 90. alkalommal, városunkban pedig a nyolcadik éve került megrendezésre...

Dr. Bagó Zoltán és csapata is megmérettetik ősszel

Szó szerint a meglepetés erejével élve állt a nyilvánosság elé vasárnap délelőtt dr. Bagó Zoltán, az...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás