Panaszok és kér(d)ések

Újvárosból: gyér közvilágítás, rossz utak és szagok, miegymás

2016.04.25 14:28    |    -vis- (Képek: KalocsaTV)  

Múlt szerda délután lakossági fórumot tartott Bolvári Ferdinánd a képviselői fennhatósága alá tartozó Újvárosi Óvodában. Bár a kiszórt több mint kétszáz meghívón megszólítottak mintegy tizede jött el, panaszból és észrevételből így sem volt hiány, több mint két órán át tartott az eszmecsere. A kérdések minél szélesebb körű megvitatása érdekében a városatya dr. Bálint József polgármestert és Loibl Lászlót, a Parkgondozó és Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét is vendégül hívta. Lássuk, mi hangzott el, és – eddig – milyen válaszok születtek a felmerült problémákra.

Hogy miért pont az 51-es út, Petőfi utca és Miskei út és a temető által körülhatárolható újvárosi városrész szívében, az ottani óvodában hirdette meg az eseményt a képviselő, indoklásképp elmondta, hogy az utóbbi hónapokban túlsúlyban volt a belváros ügyeinek feltérképezése, holott ezen területnek is ő a megválasztott képviselője. Így hát az újvárosiak kaptak szót, hogy első kézbe továbbítsák a mindennapi élettel kapcsolatos észrevételeket és panaszokat – volt is belőlük bőven!

Bűz és víz

Felmerült, hogy az Alkony utcában történt ivóvíz-hálózat gerincvezetékének a cseréjét követően lezárt beruházás nyomán sok helyen megsüllyedt a visszapótolt aszfaltburkolat és a kivágott sövények visszapótlása is csak hellyel-közzel történt meg. Loibl László ígéretet tett rá, hogy utánakérdez, vannak-e a Parkgondozó Kft.-nek e célra hasznosítható cserjecsemetéi.

– Bűz van, amit nagy valószínűséggel a Ciglédi kertekben lévő szennyvíztelep közelségének tudható be. Polgármester úr válaszként elmondta, hogy megpróbálja felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel és utánajár annak, lehet-e valamit tenni az ügy érdekében – idézte fel az elhangzottakat Bolvári Ferdinánd.

Kalocsai Néplap

A sötétben tapogatóznak

A Miskei úton lévő sorházakban lakók vetették fel a közvilágítás problémáját, miszerint a járdától messzebb húzódó kerékpárút premierben kapja a fényt a lámpatestekből, azonban a házak menti járdán szinte teljes sötétségben kell hazabotorkálni a gyalogosoknak. Erre érdemi válasz nem született, de fontos megjegyezni, hogy a házigazda képviselő minden egyes elhangzott panaszt feljegyzett és a témák elővezetőinek személyre szóló választ ígért néhány héten belül. Ha pedig járda – elő a klasszikusokkal!

Itt vannak a legelhanyagoltabb…

Talán Kalocsának nincs olyan körzete, ahol, ha lakossági fórumot hirdet annak képviselője, az első három hibajelzés között nincsen ott a rossz utak és elhasználódott járdák problémaköre. Ez a felvetés azonban az újvárosi városrészben tényleg helytálló, tekintve, hogy néhány utca burkolata szemmel láthatóan jó eséllyel pályázhatna a város „legelhanyagoltabb utcái” verseny fődíjára.

– A Tavasz, a Nyár, a Csap és a Budai Nagy Antal utcák burkolata valóban nagyon rosszminőségű. Polgármester úrtól tudhatták meg, hogy egy pályázati projekttervben listázva szerepel a város felújításra váró járda- és úthálózata. Sajnos, ebben a pillanatban ezekre uniós forrásokat nem lehet szerezni, de számon tartjuk a problémát és lesz rá megoldás – így a képviselő. – Felmerült a Budai Nagy Antal utcában lakók részéről, hogy mivel sokan hordják autóval a gyermeküket az óvodába, reggelente hatalmas a forgalom az intézmény környékén, és nem ritka a gyorshajtás sem. Mivel a fekvőrendőrös forgalomlassítás mellett a lakók egy része kiáll, a másik fele elveti, ez nem lehet megoldás. Esetleg a rendőrség segítségét kérhetjük, hogy a jövőben arrafelé is járőrözzenek többet a reggeli órákban, ugyanis sebességkorlátozó tábla van az említett területen – folytatta Bolvári Ferdinánd.

Mégsincs vége a Kálvária kálváriájának

Mint emlékezetes, a Kalocsa Szíve Program kivitelezésekor többször írtunk arról, hogy a temető melletti, megújult Kálváriába nem volt sima ügy új életet lehelni. Miután elkészültek a stációk, azok vizesedni kezdtek és ledobták festést, így meg kellett várni az oszlopok kiszáradását és helyreállítani a hibát. Ez megtörtént, viszont van olyan stáció, amelynek a díszvilágítása már fél éve nem működik és a többszöri jelzés ellenére nem úgy tűnik, hogy ez bárkit is foglalkoztatna. A gigaprojekt gazdája, a Vagyonhasznosítási Kft. vezetője megígérte, hogy kézbe veszi a helyzet rendezését, ahogyan az ugyancsak általa vezetett, a temetőt a fennhatósága alatt tudó Parkgondozó Kft. nevében is, hogy megoldják az „ela-padt” temetői csapok problémáját.

Záportározóból horgásztó

Nem csak a város ezen részében élőket, egész Kalocsát évek óta foglalkoztató kérdés is felszínre került – ismét. Legutóbb néhány hónapja, a Városházáról köszönt vissza a miskei úti záportározó kérdése: mi lesz a területtel? Ezt tették fel ismét a fórumon, amelyre dr. Bálint József polgármester válaszolt. Megerősítette az általa korábban elmondottakat, miszerint néhány hónap múlva várhatóan karbantartott, felfrissült képet mutat majd az állóvíz környezete. Két műtárgy beépítését követően ugyanis szeretnék hasznosításra bérbe adni a területet, amelyre már van is vállalkozó, aki halastóként üzemeltetné azt a horgászok vélhetően nagy örömére!

Címszavakban ezek voltak a legfőbb felvetések a múlt heti lakossági fórumról – kíváncsian várjuk, mikor és mely területekről kapunk előrelépésről szóló híreket. Mint azt Bol-vári Ferdinánd elmondta, szándékosan jegyzetelte végig az összejövetelt, hogy az itt elhangzottak ne „pusztába kiáltott szavak” maradjanak.


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás