„Ez a buli megdöglött”

Épületeladásnak indult, „laktanyás” vita lett

2018.01.04 17:43    |    V.I.  

Eredetileg a könyvtár által korábban használt Kossuth utcai épület eladásának pályázatkiírását kellett volna megszavaznia a kalocsai testületnek egy, a múlt szerdán tárgyalt napirend részeként, azonban a voksolást megelőző eszmecsere ennél sokkal messzebbre vitt. Ezen senki sem kapta fel a fejét, az elszabadult indulatokon, és (kár tagadni) egy-egy kifejezetten elmés megnyilvánuláson annál inkább. Az ingatlaneladás-kérdés ugyanis a médiában az utóbbi hetekben többször felszínre került, 800 milliós, TOP-forrásból finanszírozandó, laktanyai területre tervezett beruházás kapcsán merült fel. Mielőtt tovább olvasna, helyezze magát kényelembe és rágja meg jól a következő sorokat. Azok írójának is szívéből szólt az ülésen dr. Filvig Géza, mondván, „ember legyen a talpán, aki ezeket a fejleményeket követni tudja”.

Szögezzük le: van „B” terv!

Előszóként dr. Bálint József szögezte le, hogy a foktői úti laktanyai terület megszerzésére indított folyamat még nem ért a végpontjára, bár talán közelít ahhoz. Elhangzott továbbá, hogy a város nem mondott le arról, hogy szeretné csere útján megszerezni a területet, amelyért a Kossuth utcai épületet ajánlotta fel csereingatlanként, amit a Nemzeti Vagyonkezelő nem tudott elfogadni.

laktanya_balint_450
 

A polgármester hozzátette továbbá, hogy igyekeznek újabb pénzeszközöket szerezni, de ha a „lak-tanya-kérdés” nem a város számára előnyös mederbe terelődne, akkor is van „B” terve a testületnek a TOP-forrásból finanszírozandó beruházás más helyszínen történő kivitelezésére – ami kevésbé előnyös adottságokkal rendelkezik ugyan, mint a laktanya, de a fejlesztési pénzről nem mond le a város, derült ki az ülés későbbi szakaszában. Most mindenesetre „megmérnék” a Kossuth utcai ingatlant, hogy van-e egyáltalán potenciális érdeklődő, aki kifizetne érte több mint hetvenmillió forintot. Merthogy ez az eddigi okfejtésből kimaradt, de az állam egyelőre soknullás összegért, eladásra kínálta fel a városnak a Kalocsa által áhított laktanyai ingatlant, ekkora összeget pedig esélye sincsen a városnak, hogy elő tudjon teremteni. Bálint az eladással kapcsolatban is szkepticizmusnak adott hangot, mondván „Kalocsa nem Budapest, itt nem rohangálnak az utcán a befektetők”, hozzátéve, hogy ettől függetlenül „el-képzelhető, hogy lesz a Kossuth utcai épületre érdeklődő”, ezért pályáztatják meg az ingatlant.


„… akkor rohadjon tovább!”

Dr. Angeli Gabriella képviselőasszony arra kérdezett rá, hogy ha megjön az ipari parki beruházásra benyújtott TOP-pályázatról a döntés, akkor mennyi ideje lesz Kalocsának arra, hogy a terület kérdését rövidre zárja. Válaszként jött, hogy a kézhez kapott döntés és a támogatási szerződés megkötése között lesz idő, de Bálint reméli, hogy „rövidesen lezárul ez a cirkusz. Ha nem járunk sikerrel és az állam továbbra is bevállalja, hogy itt rohadjon el a laktanya, akkor rohadjon tovább, minket nem érdekel, akkor máshol fogjuk megvalósítani a pályázatot. Úgy, ahogy lehatárolta korábban a volt sportpálya területét, ami véleménye szerint a legértékesebb, a mai napig nem tudja eladni. Arra is rámutatott, hogy a volt öt rakétatároló-épület a mi projektünkhöz kellene, míg ha valaki más megvenné, annak le kellene bontani azt, mert amúgy nem érték, a mi pályázatunkhoz viszont értékes lenne ”.


Filvig nem irigyli a híradások követőit

Dr. Filvig Géza szólt hozzá, „nem irigyli Kalocsa lakosságát, akik nyomon követik az önkormányzat működését”, mondván, maga sem érti az elmúlt percek okfejtését, és több soron is elvesztette a fonalat. Azt viszont érti, hogy több mint két éve van egy 800 millió forintos fejlesztési kerete az önkormányzatnak ipari parki beruházásra, amelyből Bálint azt javasolta anno, hogy a Parkgondozó átköltöztetése jó lesz a városnak. „Szerintem zsákutcába és falba jutottunk, amibe beütöttük a fejünket, mivel megpályáztuk a pénzt egy területre, ami nem a miénk és lehet, hogy meg se kapjuk”, hangzott a képviselői kritika. Filvig szerint teljesen bizonytalan ennek a 800 millió forint felhasználhatóságának a sorsa, mondta, azzal folytatva, hogy el tudná képzelni, hogy a jelenlegi ipari parkot fejlesszék tovább, ahol nincs elég áram, gáz, rosszak az utak és önkormányzati területeket is lehetne vonzóbbá tenni. Kérte, hogy fontolja meg Bálintot, jó-e az irány a Parkgondozó költöztetésére. Úgy véli, hogy ettől nem gazdagodik a város, ettől nem lendül fel a gazdasági élet, a helyi vállalkozók működési lehetőségeit nem könnyíti az önkormányzat. Mindezért ráadásul a Kossuth utcai épületet kiírják 72 millió forintos minimális áron, folytatja Filvig. Kérte, hogy amíg a harmincnapos pályázat letelik, dolgozzon ki Kalocsa az ipari parkra egy „B” tervet.

Bálint elmondta, hogy van ilyen terv, majd Boromisza Viktort, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét kérte, hogy fejtse ki, miért nem lehet csak ipari parkfejlesztésre költeni a pályázati keretet és miért félreértés az, hogy a 800 milliós beruházásból kizárólag a Parkgondozó költöztetésére jutna.


laktanya_boromisza_450

 

Nem kizárólagos cél a Parkgondozó költöztetése!

A szakember elmondta, hogy a TOP-pályázatnak nem kizárólagos célja a Parkgondozó kitelepítése, hanem iparterület kialakítására is fókuszálnak benne. Lehetőség van iparterület-fejlesztésre, azaz a pályázattal érintett ingatlanon olyan iparterületet tudna az önkormányzat kialakítani, amin később bérleti konstrukció keretében tudna telephelyi szolgáltatásokat biztosítani a bérlőinek. Nyilván cél a Parkgondozó kitelepítése, ami illeszthető ebbe a programba, de további vállalkozások letelepítésére és területfoglalására is mód van a pályázatban, magyarázza Boromisza, aláhúzva, hogy egy konkrét vállalkozás odavitelét is vállalták a beadványban. Hozzátette, hogy az ugyancsak ezen projekthez kapcsolódóan, de másik pályázati kérelemben megcélzott 220 milliós, megépülendő inkubátorház ugyancsak telephelye lehetne start-up vállalkozásoknak. Ezt a házat szintén e területen valósítaná meg az önkormányzat, ha zöld utat kapnak a pályázat kiírójától. Ezzel tehát olyan új vállalkozásokat hozhatnának helyzetbe, amelyek munkahelyet is teremthetnek Kalocsán.

Az iparipark-fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a klasszikus ipari park mellett előzetesen felmérték a más ipari területeken működő vállalkozások elégedettségét a meglévő adottságokkal kapcsolatban. A visszaérkezett válaszokból kiderült, hogy igen csekélyek voltak azok a jelzések, amelyek kapacitásbővítést tettek volna indokolttá. Ahol pedig még nincsenek cégek, illetve nem jeleztek konkrét beruházási szándékot, ott nagyon nehéz felmérni a közmű-igényeket.

Ez lett volna tehát az optimális forgatókönyv, ha a területigénylési mizéria másképp alakul, más területen fogják végrehajtani a beruházást, zárta rövidre az ekkorra már félórája tárgyalt napirendet Bálint, elejtve, hogy a laktanya-kérdés rövidesen lezárul. Tudomása szerint a megyei döntéshozókon „átment a pályázat, a további fejlemények függvénye, hogy mi lesz a beruházás sorsa”. A Honvédelmi Minisztérium támogatta Kalocsa elképzeléseit, tekintett a múltba, azonban amikor a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került a kérdés, más irányba terelődtek a dolgok. Bálint Angeli kérdésére megerősítette, hogy a pályázattól nem fog elesni az önkormányzat.


Török Ferenc: ez a buli megdöglött?

Filvig felvetette, hogy a vállalkozói igényeket is hallgassák meg és kérjék ki azokat, Bálint kimondta, hogy a vállalkozóknak ígéretet tett arra, hogy igyekszik helyzetbe hozni őket, amint arra lehetőségük lesz és megmozdul a gazdasági élet. A mostani projekt is arra szolgál, hogy ha a Paks II. generál másodlagos fejlesztési lehetőseket, akkor lehet igazán kihasználni a vitatott beruházást és feltételezhetően akkor lesz majd élénkebb a befektetői érdeklődés, vagy üzemek idetelepülési szándéka.

laktanya_torok_250 Ekkor Török Ferenc ésszerű alternatívának nevezve kérte ki az illetékesek véleményét azon felvetést illetően, hogy miért ragaszkodunk a laktanyai területhez, mint beruházási helyszínhez, amikor kissé áttervezett műszaki tartalommal, de az ipari parkban, saját területen is végrehajthatná Kalocsa a fejlesztést. „Kicsit úgy érzem maga, mint a „Dumb és Dumber” filmben, amikor a pezsgősüveg-dugóval lelőnek fogadáson egy ritka baglyot, majd ez a buli megdöglött, menjünk innen felszólalással továbbállnak a főhősök”, elemezte a helyzetet a képviselő. Arra ismét Boromisza mutatott rá, hogy a laktanya adottságaihoz hasonló terület nincs az önkormányzat tulajdonában az ipari parkban sem, hiszen ott, ennyi pénzből ekkora beruházást nem, csak erőteljesen leredukált tartalommal lehet létrehozni. Török ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy az lenne az ésszerű alternatíva, hogy „ha látjuk, hogy valami döglődik, mozduljunk más irányba!”


Vissza az elejére!

Bálint ismét kijelentette, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog, újra hangsúlyozva, hogy van „B” variációja a beruházás megvalósítására az önkormányzatnak. „E hónap közepéig eldől, lesz-e vagy nem lesz csere, akkor egyértelművé válik, hogy Kalocsának a másik beruházási irányba kell-e menni, amire van még időnk”, szólt az indoklás, majd nyolc igen és három tartózkodás ellenében megszavazta a testület, amiről a napirend eredetileg szólt. Emlékeztetőképp: hogy eladásra pályázatot írjanak ki a Kossuth-utcai volt könyvtárépület ingatlanjára.


Lázár János is támogatja az ingatlancserét

Az ülést követően kaptuk a hírt Font Sándor országgyűlési képviselőtől, hogy sikerült előrelépni a projekt legoptimálisabb megvalósulása felé vezető úton, nevezetesen, hogy csere útján megkapja Kalocsa az általa igényelt laktanyai ingatlant. Emlékeztetve az általa korábban sajtótájékoztatón is elmondottakra, felidézte, hogy az önkormányzatnak a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős zrt.-vel folytatott egyeztetései nem vezettek eredményre. Ekkor történt irányában megkeresés dr. Bálint József polgármester részéről, hogy mozduljon valamilyen irányban az eljárás, amelyet ezen a ponton már csak a kormány, illetve a Lázár János miniszter vezette Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály írhatja felül.

– Ma kerestek fel a kabinettől, miszerint megkaptak minden szükséges háttéranyagot az ügyben és háttér-információt kértek arról, miért alakulhatott így helyzet? Magam arról tájékoztattam őket, hogy ezt az ügyet maximálisan támogatom, hiszen nem önkormányzati kérdésről, hanem városi ügyről beszélünk, ami a majdani hídépítés és az itt működő vállalkozóknak a dolgát meghatározó fejlesztés. Megjegyzem, hogy ért már engem olyan vád, miszerint ez a folyamat azért nem haladt eddig, mert Kalocsa ellenzéki városvezetéssel rendelkezik. Ezt, mint korábban, ezúton ismét visszautasítom – nyilatkozta Font. – Ami Kalocsa számára jó hír, hogy Lázár János úgy látja, hogy ez az ügy megoldható. Most egy hivatali folyamat veszi kezdetét több államigazgatási szerv bevonásával, amelyek remélhetőleg olyan anyagot tesznek majd le az asztalra, ami alapján a miniszter úr vezette kabinet Kalocsa számára pozitív döntést hozhat. Lázár János arról biztosított, hogy ha én is úgy látom, hogy egy, a térség számára fontos beruházásról van szó, amely a Paks II. projekt és a kalocsai hídépítés kapcsán is fontos lehet, akkor ennek az ingatlancserének meg kell történnie. Jómagam biztosítottam róla, hogy ilyen beruházásról beszélünk – így Font, remélve, hogy néhány héten belül Kalocsa megkapja a végérvényes döntést, amelyben kimondják, hogy minden akadály elhárul az összességében tehát több százmilliós fejlesztést jelentő pályázati program megvalósulása elől.Kalocsai hírek

Az Érsekkertben elültették a Férfi Felelősség Fáját

Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy...

Töretlen az ANDA kalocsai egységének fejlődése

Szeptember 8-án, szombaton szélesre tárt kapuk, messziről terjengő lángosillat, a hatalmas udvar...

Kalocsa, a katonaváros

A 170 éves magyar honvédség és a 35 éve megalakult és 1991-ig működő „MN Gépesített Lövész,...

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze Kalocsán

A cím kicsit sem túlzó, valóban egy olyan gép került a közelmúltban a kalocsai Baksa Optikába, ami...

Országos versenyen debütáltak a kalocsai sárkányhajósok

A kalocsai Sárkányhajó Kupának már hagyománya van, hiszen a 2010-ben útjára indított rendezvény mára...

Visszatérő gondok a roma önkormányzat lakossági fórumán

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 6-án lakossági fórumot rendezett a szervezet...

Rejtett dimenziók

Rejtett dimenziók címmel nyílt meg szeptember 7-én a Schöffer Gyűjteményben Turcsán Miklós...

Tárlatmegnyitó és időutazás

Nem is hinné az ember, hogy egy kiállítás ünnepélyes megnyitója váratlan meglepetéssel is tud...

Nem „vízálló” a sportcsarnokunk

Néhány éve újították fel a sportcsarnok tetőszerkezetét. A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

A Tarr Kft. kapta idén a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat

Augusztus 20-án, a délutáni ünnepségen a kenyérszentelés előtt került sor a Kalocsai Kultúra...

Kalocsai motorosok főzték a birkát Kúlán

Hétvégén tartotta a kúlai magyar Népkör nagyrendezvényét, a Hagyományőrző Napokat, ennek keretében a...

„Ha nincs Mohács, nincs Trianon”

A mohácsi csata 492. évfordulóján tartott koszorúzást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a...

Kevés minőségi búza termett

Javában folynak az őszeleji mezőgazdasági munkálatok, amelyek – mint megtudtuk – voltak...

Nagytakarítás a nagymedencében

Augusztus 28-tól szeptember 12-ig nélkülözni kényszerülünk Kalocsán a „felfrissülés...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Második Családi Csajda-nap

A Kalocsai Gerillakertészek (hivatalos nevükön Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és...

Partneri kapcsolatok fejlesztésére 65 millió

Kalocsa és testvérvárosa, Kúla pályázatot nyújtott be az Interreg-IPA, határmenti együttműködés...

Bokrétás néptáncosok ókori harci díszben

Augusztus 17-én a vártnál is különlegesebb előadással tért vissza Kalocsára a Nemzeti Lovas Színház....

Sikert aratott a magyar gulyás Altinoban

Tavaly kötött testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino. Azóta rendszeresek a...

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és...

Vendégünk volt a Magyar Állami Népi Együttes

Augusztus 24-én este az érsekkerti szabadtéri színpadon csodálhattuk meg a Magyar Állami Népi...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

Átkoztak, majd haraptak, karmoltak, táblákat dobáltak – Lezárult a nyomozás

A Kalocsai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát, négy személyt gyanúsítanak garázdasággal,...

Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták...

Kalocsa és Kúla közös pályázatot nyert

Szép mozzanata volt az idei városi augusztus 20-i ünnepségnek a kenyérszentelés előtt az...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

A kereszténység mellett tett hitvallás

Kúlai testvértelepülésünk delegációja, egyházi és állami vezetők, pártok és civil szervezetek...

Katusné: nagyon jól képzett a csapatom

Az önkormányzati képviselők, valamint a nevelőtestület legalább háromnegyedének támogatását elérve...

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-án, a Városházán reggel fél 9-kor kezdődött ünnepi képviselő-testületi ülés keretében...

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a...

Táncos fesztiválnyár olasz és görög állomásokkal

Arról már olvashatott a Néplap hasábjain, hogy a kalocsai néptáncosok számára görögországi...

Bicikliút-javítás és ovis sportpark átadása folyamatban

A nyári kánikulában és a „mindenki szabadságon van” hetek kellős közepén kerestük fel a...

Kalocsai alkotótábor volt, van, és már biztos, hogy lesz is!

Vasárnap délelőtt hatalmas élményben lehetett része annak, aki előbb érkezett az eredetileg fél...

Fokozódó veszély az utak mentén

A július vége-augusztus eleje az év azon időszaka, amikor a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon...

VB-ezüstérmes a Martin Gábor vezette horgászválogatott

Fantasztikus hajrával lett ezüstérmes az olaszországi Modena mellett megrendezett ifjúsági horgász...

Legyen körültekintő, mielőtt külföldön vállalna munkát!

Ebben segítséget nyújthat az EURES. Tájékoztatást adnak a biztonságos külföldi munkavállalással...

Kint felejtett ételt, allergiát és hőséget nyögünk, nyöghetünk

Alig néhány héttel az ősz érkezte előtt csak beköszöntött a klasszikus, forró napokat hozó nyár, és...

Beruházással ösztönöz a foglalkoztatási osztály

Fiatal vállalkozások is pályázhatnak az országosan többmilliárdos keretre – elsősorban olyan...

Kalocsa tényleg vár!

Kalocsa Téged vár! Ezzel a címmel jelentetett meg a hetekben átfogó turisztikai kiadványt a város...

Másodszor is családi nap a Csajdán!

Tavaly nyáron kezdődött. A Kalocsai Szabadidő, Vízi-sport és Környezetvédő Egyesület (KAGESZ)...

Megszólalt az égi sípszó

Július 26-án, délelőtt érkezett a fájdalmas hír. Kalocsán, a kórházban méltósággal viselt...

Több személynek, több alkalommal

A kalocsai rendőrök őrizetbe vettek egy 56 éves helyi férfit.

Kiépítik a fénysorompót a Paksi közi vasúti átjárónál

Egy sok ember által kért és több tárgyaláson át húzódó ügy végére kerülhet pont hamarosan. A Paksi...

Az iparkamara is CSAK pontot nyitott

Korábban a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárban nyílt Családi és KarrierPONT (CSAK), majd múlt...

Ismét megünnepelték a roma kultúrát

Augusztus 3-án rendezte meg a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) a IV. Kalocsai Roma...

Istvánosok Finnországban

A finnországi Kalajoki városába repült két hétre a Kalocsai Szent István Gimnázium két diákja,...

Emlékezés a porajmosra

Augusztus 2-án, csütörtök este emlékeztek meg a roma holokauszt áldozataira és elszenvedőire a...

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról...

Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló...

Töretlen az érdeklődés a Paks II. utazó kiállítás iránt

Továbbra is jelentős érdeklődés övezi a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionját. Most véget ért...

Állami támogatásként jár a tüzelő

A nyáron megszületett a vonatkozó kormányhatározat, azóta pedig már igényelhető a 12 ezer forintos...

Százezreket hozott a Tesco versenye fúvószenekarunknak

Júniusban zárult a Tesco immár negyedik alkalommal útjára indított, helyi kezdeményezéseket támogató...

2020 utánra készülnek

A kalocsai városháza dísztermében múlt szerdán tartották a térségből meghívott szervezetek,...

Gripenekkel kísért szúnyoggyérítés

Szokatlanul nagy légiforgalom volt múlt héten csütörtökön Dunapataj, Ordas térségében. Először...

A Városházáról jelentjük

Pluszforrás a csónakházra, pótbefizetés tőkepótlásra, Utazás 2018. kiállítás, intézményvezetői...

Kovács Kitti a Miss Balaton döntőjében

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, a kalocsai szőkeség júniusban feltűnt a Miss Balaton...

Hazahozzák Erdélyt

Az idén nyáron különleges lehetősége adódott a kalocsai Dunatáj Fotókörnek. Abásfalván, Erdélyben...

Család- és KarrierPONT várja a minden eddiginél fényesebb augusztustól

Bár az első híradások arról szóltak, hogy Családbarát Nő-köz-pont néven nyílik szolgáltató egység...

Elkezdődött táncosaink nemzetközi „feszitválszezonja”

Tengerparti üdülőfaluban kezdődött a nyári külföldi fellépéssorozat a kalocsai néptáncosok számára....

A nyár az orvos szemével

Valószínűleg a múltkori fagyasztott zöldség pánik hozta felszínre bennem a kíváncsiságot: vajon...

A legutóbbi testületi ülésen történt

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

I. Máltai piknik Hartán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportjának szervezésében június 7-én első alkalommal...

Az egekbe szöktek a kalocsai lakásárak, és van még feljebb!

Míg egy évvel ezelőtt a kalocsai netes lakáspiacot böngészve a külvárosi parasztháztól a bürgerkerti...

Visszaélés az Összefogás Az Állatokért névvel?

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi zajlik a háttérben, csak a végkifejletek kézzel foghatók. A...

Romsics Imre a szülőföld szolgálatában

Július elején rendezte meg Győrött a Honismereti Szövetség negyvenhatodik egyhetes seregszemléjét,...

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek...

Az esetek száma nőtt, de biztonságban vagyunk

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

Tízmilliós viharkár, csak a paprikaüzemben

Annak ellenére, hogy Kalocsán komoly károkat okozott a közterületi faállományban a két hete történt...

Keressük a megoldást!

Kalocsa érseki város tele szebbnél szebb látnivalóval. Csalogatjuk a turistákat, a magyar és...

Alapítványi támogatás hat diáknak

Tavaly alapítottak díjat azoknak a tanulóknak, akik teljesítményükkel, sport- és tanulmányi...

Művész-katonák, katona-művészek

Ezzel a címmel nyílt meg a Városi Galéria legújabb tárlata, amely a Honvédelmi Minisztérium...

Új technikák a nyári alkotótáborban

Idén még kifejezetten csak a fazekasságra koncentráltak Kovács Lászlóék a Fazekas Alkotóházban múlt...

Gombolyag főszereplő a filmfesztiválon

A Szakmár melletti kis szállás elválaszthatatlanul összefonódott egy nemzetközi rendezvénnyel,...

Őstermelői igazolványról, termesztésről, ellenőrzésről szólt a fáma

Július 4-én, szerdán 10 órától a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskemét Járási Hivatal...

Zöldséges dili-dominó

Akár barkochbázhatnánk is – ennivaló, de lehet, hogy mégsem; halomra dől, de nem dominó, mi...

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a...

Istvánosok kalandjai a Szigetközben

A Kalocsai Szent István Gimnázium az idén is megszervezte a már évtizedes hagyományoknak örvendő...

A kárelhárító működött, de tehetetlen volt

Országos és helyi híradásokban is visszaköszönt, hogy a június elején jött, déli szomszédjainál...

Elismerések a Magyar Egészségügy Napján

Idén 200 éve született Semmelweis Ignác, a 2018-as esztendőt nemzetközi Semmelweis emlékévvé is...

Máltai segítséggel kirándult az ÉNO

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai Csoportja június 12-én Bikalon járt az Értelmi...

Egy lélegzetvétel a menhelyeseknek

A kalocsai kutyamenhelyet működtető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány újra gyűjtést...

Ünnepi állománygyűlés Kalocsán

Ünnepélyes keretek között iktatták be a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság új parancsnokát, és...

Aszály után esőt nyöghetnek a gazdák

Több mint 20 ezer hektáron folytnak, folytak, illetve fognak majd elkezdődni a betakarítási...

Végigsöpört a vihar a városon

Orkán erejű szél volt az előhírnök, majd hamarosan megérkezett az özönvíz-szerű eső is múlt pénteken...

Állandó kiállítás nyílt Prokop Péter festményeiből Kalocsán

Prokop Péter pap, festőművész képeiből nyílt állandó kiállítás június 29-én Kalocsán az Astriceum...

Sallainé Kővágó Rózsával Vernétől Hawkinsig

Az idén hetedik alkalommal csatlakozott Kalocsa, azon belül is a Tomori Pál Városi Könyvtár az...

Kalocsa és környéke közép- és általános iskoláinak kitűnő és jeles tanulói a 2017-2018-as tanévben

Középiskolák: Kalocsai Szent István Gimnázium Kitűnő tanulók: 9.B Bán István Bence, Kenyeres...

Kincsek az enyészet határáról

Ki tudja, mi lett volna az egykori jezsuita rendfőnököt ábrázoló hatalmas festménnyel, ha negyed...

Kalocsai Gerillakertészek a könyvtárban

A VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét nyitónapja június 5-ére, a Környezetvédelmi világnapra esett, ez...

Antunovity János emléknap Kalocsán

Kerek jubileum jegyében ünnepelt ebben az esztendőben Kalocsán a Bács megyében élő horvát kisebbség....

Megszűnik a szolgáltató állatorvosi ügyelet

Lapunk közérdekű rovatában két évtizede megszokhatták olvasóink, hogy sok más közérdekű információ,...

Kiváló tanulók és felkészítő tanáraik jutalmazása

A Szent István Gimnázium zsúfolásig telt dísztermében június 14-én, csütörtökön délután került sor a...

A tárlat nem repült el a Kék Madárral!

A XXVI. Kék Madár Fesztivál – mint mindig – egy kiállítással kezdődött. A Somogyi Ferenc...

Alámosta a víz a forgalmas kereszteződést

Amint azt múlt héten megírtuk: emberemlékezet óta nem szenvedett csőtörés miatt akkora veszteséget a...

A Google is a kamara vendége volt

A múlt hét második felében és e héten zajlott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara...

Könyvbemutató Kiss Gy. Csabával

Június 11-én, hétfőn 17 órától zajlott a VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét zárórendezvénye a Kalocsai...

Együtt ünnepelték a pedagógusokat

Az oktatás az utóbbi években több részterületre és fenntartóra osztódott, így a korábbi, városi...

Személyi változások és nyári üzemmód óvodákban, bölcsődében

Az idén Kunszt-díjassá vált Benke Mónikával, a Kunszt utcai Tagóvoda vezetőjével készült...

Szeliden, az ILCO-val

Kevesen vannak, akik nem tudják – többé-kevésbé érintetten –, mekkora rémület egy súlyos...

Eperföldi jótékonysági bál

2018. április 21-én immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Kalocsai Eperföldi...

Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla...

Kerékpárost gázoltak a Mátyás király utcán

A Tóth Mike utca és a Simonyi Jenő utca találkozásánál, az ott húzódó kerékpárútnál történt a...

Jubilált a művészklub!

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban június 8-án a századik előadó estre várták az érdeklődőket...

Multifunkciós rendezvénycsarnokot terveztetnek

Bár az elkövetkező jó néhány hónapban – talán évben is – még biztosan a mostani helyén...

Színes programokkal várták az érdeklődőket

Idén június 5-11. között rendezték a Kalocsai Ünnepi Könyvhetet, immár hetedik alkalommal. A...

150 köbméter víz tűnt el óránként

A Kalocsa alatti vízvezeték-hálózat híresen rossz állapotban van, de akkora veszteséget már régen,...

Bűzzel és vízhiánnyal átszőtt mindennapjaink

Most bosszulja meg magát a sokévig elodázott vízdíj-áremelés, amiből fejleszteni lehetett volna, és...

Sárkányhajóztak az iskolások

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a VIII. Sárkányhajó Kupa, melyet a Bajai Vízisport Klub...

Atomtemetőben is jártak

Rendkívüli üléssel rendezte sorait a TEIT, májusban: új szerződéseket kötött és részt vett egy...

Éjszakai vircsaft, szemét-ügy és TÖOSZ-hírek

Bár külön írásokban értekeztünk a kalocsai képviselő-testület májusvégi ülésének fontosabb...

A rendőrszövetség a Dózsa udvarát lakta be

Az idén pont hatvanéves International Police Association (a továbbiakban: IPA) kalocsai szervezete...

Kalocsán ennyi volt a főiskola?

Soha olyan nyílt kommunikáció nem zajlott – pedig volt már párszor a város döntéshozói előtt...

Motoron gördült a milliós adomány

A német Eurobiker Charity motoros egyesület neve a helyi híradások követőinek talán nem cseng...

Ez az emberi kapcsolatokról szól

Talán ez volt a legfontosabb mondat, amelyet Lakatos Györgytől hallottam a XXVI. Kék Madár Fesztivál...

Dolgozó diákok

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre,...

Alakul a majdani Kalocsai Képtár anyaga

Hagyományteremtő kezdeményezést indított útjára az önkormányzattal karöltve a Viski Károly Múzeum....

Sportolt a hivatal

Idén már 16. alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun megyei Közszolgálati Dolgozók Szabadidősport...

Erdélyi származású pedagógus tanított emlékezni

A trianoni békeszerződés 98. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, az Asztrik téren mondott...

A korábbi ár másfélszereséért hirdeti ingatlanját a város

Mint emlékezetes, 2016 év elején szóltak arról a híradások, hogy a Gelato Italiano cég telket...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás