„Ez a buli megdöglött”

Épületeladásnak indult, „laktanyás” vita lett

2018.01.04 17:43    |    V.I.  

Eredetileg a könyvtár által korábban használt Kossuth utcai épület eladásának pályázatkiírását kellett volna megszavaznia a kalocsai testületnek egy, a múlt szerdán tárgyalt napirend részeként, azonban a voksolást megelőző eszmecsere ennél sokkal messzebbre vitt. Ezen senki sem kapta fel a fejét, az elszabadult indulatokon, és (kár tagadni) egy-egy kifejezetten elmés megnyilvánuláson annál inkább. Az ingatlaneladás-kérdés ugyanis a médiában az utóbbi hetekben többször felszínre került, 800 milliós, TOP-forrásból finanszírozandó, laktanyai területre tervezett beruházás kapcsán merült fel. Mielőtt tovább olvasna, helyezze magát kényelembe és rágja meg jól a következő sorokat. Azok írójának is szívéből szólt az ülésen dr. Filvig Géza, mondván, „ember legyen a talpán, aki ezeket a fejleményeket követni tudja”.

Szögezzük le: van „B” terv!

Előszóként dr. Bálint József szögezte le, hogy a foktői úti laktanyai terület megszerzésére indított folyamat még nem ért a végpontjára, bár talán közelít ahhoz. Elhangzott továbbá, hogy a város nem mondott le arról, hogy szeretné csere útján megszerezni a területet, amelyért a Kossuth utcai épületet ajánlotta fel csereingatlanként, amit a Nemzeti Vagyonkezelő nem tudott elfogadni.

laktanya_balint_450
 

A polgármester hozzátette továbbá, hogy igyekeznek újabb pénzeszközöket szerezni, de ha a „lak-tanya-kérdés” nem a város számára előnyös mederbe terelődne, akkor is van „B” terve a testületnek a TOP-forrásból finanszírozandó beruházás más helyszínen történő kivitelezésére – ami kevésbé előnyös adottságokkal rendelkezik ugyan, mint a laktanya, de a fejlesztési pénzről nem mond le a város, derült ki az ülés későbbi szakaszában. Most mindenesetre „megmérnék” a Kossuth utcai ingatlant, hogy van-e egyáltalán potenciális érdeklődő, aki kifizetne érte több mint hetvenmillió forintot. Merthogy ez az eddigi okfejtésből kimaradt, de az állam egyelőre soknullás összegért, eladásra kínálta fel a városnak a Kalocsa által áhított laktanyai ingatlant, ekkora összeget pedig esélye sincsen a városnak, hogy elő tudjon teremteni. Bálint az eladással kapcsolatban is szkepticizmusnak adott hangot, mondván „Kalocsa nem Budapest, itt nem rohangálnak az utcán a befektetők”, hozzátéve, hogy ettől függetlenül „el-képzelhető, hogy lesz a Kossuth utcai épületre érdeklődő”, ezért pályáztatják meg az ingatlant.


„… akkor rohadjon tovább!”

Dr. Angeli Gabriella képviselőasszony arra kérdezett rá, hogy ha megjön az ipari parki beruházásra benyújtott TOP-pályázatról a döntés, akkor mennyi ideje lesz Kalocsának arra, hogy a terület kérdését rövidre zárja. Válaszként jött, hogy a kézhez kapott döntés és a támogatási szerződés megkötése között lesz idő, de Bálint reméli, hogy „rövidesen lezárul ez a cirkusz. Ha nem járunk sikerrel és az állam továbbra is bevállalja, hogy itt rohadjon el a laktanya, akkor rohadjon tovább, minket nem érdekel, akkor máshol fogjuk megvalósítani a pályázatot. Úgy, ahogy lehatárolta korábban a volt sportpálya területét, ami véleménye szerint a legértékesebb, a mai napig nem tudja eladni. Arra is rámutatott, hogy a volt öt rakétatároló-épület a mi projektünkhöz kellene, míg ha valaki más megvenné, annak le kellene bontani azt, mert amúgy nem érték, a mi pályázatunkhoz viszont értékes lenne ”.


Filvig nem irigyli a híradások követőit

Dr. Filvig Géza szólt hozzá, „nem irigyli Kalocsa lakosságát, akik nyomon követik az önkormányzat működését”, mondván, maga sem érti az elmúlt percek okfejtését, és több soron is elvesztette a fonalat. Azt viszont érti, hogy több mint két éve van egy 800 millió forintos fejlesztési kerete az önkormányzatnak ipari parki beruházásra, amelyből Bálint azt javasolta anno, hogy a Parkgondozó átköltöztetése jó lesz a városnak. „Szerintem zsákutcába és falba jutottunk, amibe beütöttük a fejünket, mivel megpályáztuk a pénzt egy területre, ami nem a miénk és lehet, hogy meg se kapjuk”, hangzott a képviselői kritika. Filvig szerint teljesen bizonytalan ennek a 800 millió forint felhasználhatóságának a sorsa, mondta, azzal folytatva, hogy el tudná képzelni, hogy a jelenlegi ipari parkot fejlesszék tovább, ahol nincs elég áram, gáz, rosszak az utak és önkormányzati területeket is lehetne vonzóbbá tenni. Kérte, hogy fontolja meg Bálintot, jó-e az irány a Parkgondozó költöztetésére. Úgy véli, hogy ettől nem gazdagodik a város, ettől nem lendül fel a gazdasági élet, a helyi vállalkozók működési lehetőségeit nem könnyíti az önkormányzat. Mindezért ráadásul a Kossuth utcai épületet kiírják 72 millió forintos minimális áron, folytatja Filvig. Kérte, hogy amíg a harmincnapos pályázat letelik, dolgozzon ki Kalocsa az ipari parkra egy „B” tervet.

Bálint elmondta, hogy van ilyen terv, majd Boromisza Viktort, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét kérte, hogy fejtse ki, miért nem lehet csak ipari parkfejlesztésre költeni a pályázati keretet és miért félreértés az, hogy a 800 milliós beruházásból kizárólag a Parkgondozó költöztetésére jutna.


laktanya_boromisza_450

 

Nem kizárólagos cél a Parkgondozó költöztetése!

A szakember elmondta, hogy a TOP-pályázatnak nem kizárólagos célja a Parkgondozó kitelepítése, hanem iparterület kialakítására is fókuszálnak benne. Lehetőség van iparterület-fejlesztésre, azaz a pályázattal érintett ingatlanon olyan iparterületet tudna az önkormányzat kialakítani, amin később bérleti konstrukció keretében tudna telephelyi szolgáltatásokat biztosítani a bérlőinek. Nyilván cél a Parkgondozó kitelepítése, ami illeszthető ebbe a programba, de további vállalkozások letelepítésére és területfoglalására is mód van a pályázatban, magyarázza Boromisza, aláhúzva, hogy egy konkrét vállalkozás odavitelét is vállalták a beadványban. Hozzátette, hogy az ugyancsak ezen projekthez kapcsolódóan, de másik pályázati kérelemben megcélzott 220 milliós, megépülendő inkubátorház ugyancsak telephelye lehetne start-up vállalkozásoknak. Ezt a házat szintén e területen valósítaná meg az önkormányzat, ha zöld utat kapnak a pályázat kiírójától. Ezzel tehát olyan új vállalkozásokat hozhatnának helyzetbe, amelyek munkahelyet is teremthetnek Kalocsán.

Az iparipark-fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a klasszikus ipari park mellett előzetesen felmérték a más ipari területeken működő vállalkozások elégedettségét a meglévő adottságokkal kapcsolatban. A visszaérkezett válaszokból kiderült, hogy igen csekélyek voltak azok a jelzések, amelyek kapacitásbővítést tettek volna indokolttá. Ahol pedig még nincsenek cégek, illetve nem jeleztek konkrét beruházási szándékot, ott nagyon nehéz felmérni a közmű-igényeket.

Ez lett volna tehát az optimális forgatókönyv, ha a területigénylési mizéria másképp alakul, más területen fogják végrehajtani a beruházást, zárta rövidre az ekkorra már félórája tárgyalt napirendet Bálint, elejtve, hogy a laktanya-kérdés rövidesen lezárul. Tudomása szerint a megyei döntéshozókon „átment a pályázat, a további fejlemények függvénye, hogy mi lesz a beruházás sorsa”. A Honvédelmi Minisztérium támogatta Kalocsa elképzeléseit, tekintett a múltba, azonban amikor a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került a kérdés, más irányba terelődtek a dolgok. Bálint Angeli kérdésére megerősítette, hogy a pályázattól nem fog elesni az önkormányzat.


Török Ferenc: ez a buli megdöglött?

Filvig felvetette, hogy a vállalkozói igényeket is hallgassák meg és kérjék ki azokat, Bálint kimondta, hogy a vállalkozóknak ígéretet tett arra, hogy igyekszik helyzetbe hozni őket, amint arra lehetőségük lesz és megmozdul a gazdasági élet. A mostani projekt is arra szolgál, hogy ha a Paks II. generál másodlagos fejlesztési lehetőseket, akkor lehet igazán kihasználni a vitatott beruházást és feltételezhetően akkor lesz majd élénkebb a befektetői érdeklődés, vagy üzemek idetelepülési szándéka.

laktanya_torok_250 Ekkor Török Ferenc ésszerű alternatívának nevezve kérte ki az illetékesek véleményét azon felvetést illetően, hogy miért ragaszkodunk a laktanyai területhez, mint beruházási helyszínhez, amikor kissé áttervezett műszaki tartalommal, de az ipari parkban, saját területen is végrehajthatná Kalocsa a fejlesztést. „Kicsit úgy érzem maga, mint a „Dumb és Dumber” filmben, amikor a pezsgősüveg-dugóval lelőnek fogadáson egy ritka baglyot, majd ez a buli megdöglött, menjünk innen felszólalással továbbállnak a főhősök”, elemezte a helyzetet a képviselő. Arra ismét Boromisza mutatott rá, hogy a laktanya adottságaihoz hasonló terület nincs az önkormányzat tulajdonában az ipari parkban sem, hiszen ott, ennyi pénzből ekkora beruházást nem, csak erőteljesen leredukált tartalommal lehet létrehozni. Török ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy az lenne az ésszerű alternatíva, hogy „ha látjuk, hogy valami döglődik, mozduljunk más irányba!”


Vissza az elejére!

Bálint ismét kijelentette, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog, újra hangsúlyozva, hogy van „B” variációja a beruházás megvalósítására az önkormányzatnak. „E hónap közepéig eldől, lesz-e vagy nem lesz csere, akkor egyértelművé válik, hogy Kalocsának a másik beruházási irányba kell-e menni, amire van még időnk”, szólt az indoklás, majd nyolc igen és három tartózkodás ellenében megszavazta a testület, amiről a napirend eredetileg szólt. Emlékeztetőképp: hogy eladásra pályázatot írjanak ki a Kossuth-utcai volt könyvtárépület ingatlanjára.


Lázár János is támogatja az ingatlancserét

Az ülést követően kaptuk a hírt Font Sándor országgyűlési képviselőtől, hogy sikerült előrelépni a projekt legoptimálisabb megvalósulása felé vezető úton, nevezetesen, hogy csere útján megkapja Kalocsa az általa igényelt laktanyai ingatlant. Emlékeztetve az általa korábban sajtótájékoztatón is elmondottakra, felidézte, hogy az önkormányzatnak a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős zrt.-vel folytatott egyeztetései nem vezettek eredményre. Ekkor történt irányában megkeresés dr. Bálint József polgármester részéről, hogy mozduljon valamilyen irányban az eljárás, amelyet ezen a ponton már csak a kormány, illetve a Lázár János miniszter vezette Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály írhatja felül.

– Ma kerestek fel a kabinettől, miszerint megkaptak minden szükséges háttéranyagot az ügyben és háttér-információt kértek arról, miért alakulhatott így helyzet? Magam arról tájékoztattam őket, hogy ezt az ügyet maximálisan támogatom, hiszen nem önkormányzati kérdésről, hanem városi ügyről beszélünk, ami a majdani hídépítés és az itt működő vállalkozóknak a dolgát meghatározó fejlesztés. Megjegyzem, hogy ért már engem olyan vád, miszerint ez a folyamat azért nem haladt eddig, mert Kalocsa ellenzéki városvezetéssel rendelkezik. Ezt, mint korábban, ezúton ismét visszautasítom – nyilatkozta Font. – Ami Kalocsa számára jó hír, hogy Lázár János úgy látja, hogy ez az ügy megoldható. Most egy hivatali folyamat veszi kezdetét több államigazgatási szerv bevonásával, amelyek remélhetőleg olyan anyagot tesznek majd le az asztalra, ami alapján a miniszter úr vezette kabinet Kalocsa számára pozitív döntést hozhat. Lázár János arról biztosított, hogy ha én is úgy látom, hogy egy, a térség számára fontos beruházásról van szó, amely a Paks II. projekt és a kalocsai hídépítés kapcsán is fontos lehet, akkor ennek az ingatlancserének meg kell történnie. Jómagam biztosítottam róla, hogy ilyen beruházásról beszélünk – így Font, remélve, hogy néhány héten belül Kalocsa megkapja a végérvényes döntést, amelyben kimondják, hogy minden akadály elhárul az összességében tehát több százmilliós fejlesztést jelentő pályázati program megvalósulása elől.Kalocsai hírek

Az ész által vezérelt kéz

A kalocsai születésű Farkas Tibornak október 3-án kiállítása nyílt a Rátkai Klubban, Budapesten. A...

Nyertes pályázaton különböztek össze képviselőink

A kalocsai képviselő-testületi üléseiről született tudósításaink rendszeres olvasójaként bizonyára...

Élményfürdőt is építenének

Összességében csaknem 4,4 milliárd forintba kerülne annak az uszodának a megépítése, amely a...

III. Roma Kulturális Nap

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat október 6-án rendezte meg a már hagyományosnak számító Roma...

Egyre sikeresebb, egyre nyereségesebb az EMIKA

A kalocsai EMIKA Elektromechanikai Zrt. komolyan gondolja az „egyre jobban, egyre...

Bezárt a Hotel Kalocsa

Évtizedek vendéglátós tapasztalatával a háta mögött döntött úgy Orcsik Csaba, hogy visszaadja...

Erdei iskolában jártunk

Mindegyikünk életében a táborok, az iskolai kirándulások felejthetetlenül szép emlékekké válnak. A...

Vadveszély – kéretik komolyan venni!

A környékünkön lévő utak mentén hajlamosak vagyunk „láthatatlanak” nézni a vadveszélyt...

Értékes források nyíltak meg a könyvtárban

A Tomori Pál Városi Könyvtár egyhetes rendezvénysorozattal csatlakozott az Országos Könyvtári Napok...

CD-t adnak ki a fúvósok

Egy művészeti tendernek köszönhetően hangfelvételt készít munkájáról a Kalocsai Fúvószenekari...

Egymáshoz öregedtünk

A Kalocsai Szent István Gimnázium 1963-ban érettségizett diákjainak találkozója Hajóson a Judit...

Így indítaná be Kalocsát a Momentum

„Az ország problémáinak megoldását helyben kell elkezdeni, mert egy település az ott lakók...

Fókusz Takarék – Egyesítették erőiket a Bács-Kiskun megyei Takarékok

Jelentős átalakuláson megy keresztül a Takarékszövetkezeti szektor 2017. év végéig. Az eddigi 51...

Az Egészséggömbbe készpénzadományokat várnak

Egyre többen csatlakoznak a Kalocsai Szent Kereszt Tagkórház javára meghirdetett jótékonysági...

A passzív biztonság eszközei III.

A múlt heti számunkban ígértek szerint aktuális írásunkban folytatjuk mindazon biztonsági eszközök...

Látogatás Kirchheimbe

2017. szeptember 20-án reggel 6 órakor indultunk Németországba, kisbusszal. Testvértelepülésünkre,...

Kutatók éjszakája

A matematika szépséges, a kémia látványosan színes, a biológia megdöbbentő, a fizika pedig izgalmas...

Világutazó modell lenne

Szeptember végén a legfotogénebb férfimodell díját hozta el Bangkokból, ahol a Mister Teen...

Holt költők idézése

„Jó verssel találkozni jó” sorozat folytatásaként szeptember 29-én érdekes költői...

Dr. Tidir Alisza Vaszilijevna szülész-nőgyógyász is a döntősök között

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat,...

Lemondott Angeli a jelöltségről

Először áprilisban röppent fel a hír Molnár Gyula kalocsai látogatásakor, hogy megvan az MSZP...

Ezerarcú Kína a Kamarateremben

Tamás Lászlóné tanár és Tamás László könyvtárigazgató szeptember 28-án, csütörtökön 17 órától...

Ideje, hogy biztonságosabb hely legyen a buszpályaudvar!

Szeptember 19-én demonstratív jelleggel vonult fel több hivatalos és civil, valamint szolgáltató...

Épületbontás és „határmezsgye” a Gödrök közében

Hosszasan tanakodott szeptember végi ülésén a kalocsai képviselő-testület, hogy mi történjen a...

A Városházáról jelentjük

Bár a kalocsai képviselő-testület augusztus 30-i ülésének fontosabb és jelentősebb érdeklődésre...

Arany Ősz nemzetközi festőtábor Beliscén

Gyönyörű őszi napsütésben érkeztünk meg a horvátországi Beliscére szeptember 16-án. Kalocsáról...

Négy baleset is történt múlt héten

Szeptember 21-én 12 óra 20 perc körül Solt belterületén, a Kecskeméti út és a Toldi utca...

Autómentes Nap a városban

Kalocsa városa már évek óta lelkesen csatlakozik az országos Autómentes Nap kezdeményezéséhez. A...

Kevesebb bűncselekmény, temérdek elfogott bűnöző

Az éves rutin szerint a Kalocsai Rendőrkapitányság első embere, Mayer József rendőr ezredes és...

A passzív biztonság eszközei II.

A múlt heti számunkban ígértek szerint aktuális írásunkban folytatjuk mindazon biztonsági eszközök...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Idén is folytatódik az antológia

A szerkesztők kiadják a Kalocsai szó és kép sorozat ötödik részét is, benne kalocsai, vagy...

Új és megújult utak a Duna bal partján

Szeptember 6-án, a már 47 települést összefogó Társadalmi Tanács ülésén Becskeházi Attila...

„Volt egyszer egy népművelés…”

A városi könyvtár „Tudásklub” című ismeretterjesztő előadássorozatának XXVII. részében a...

Az érsekség és a városvezetés válaszolt kérdéseinkre

Pontosabban válaszolt volna, ha lettek volna. Egy-két vélemény-szerű hozzászólás, illetve kritika...

Tudományos tanácskozás a Városházán

A Paprikafesztivál idei jeles eseménye volt, mondhatni méltó nyitánya az a tudományos tanácskozás...

Fejlesztési hullámról számolt be a polgármester

Kalocsa folyamatban lévő beruházásairól és várható projektjeiről múlt héten szerdán tartott...

Bedi Gyula a városi könyvtár sorozatában

Szeptember 14-én Bedi Gyula volt a városi könyvtár „Kalocsai Alkotók Köre” című...

Aszályos nyár, gyengébb termésátlagok

Nem kedvezett az idei aszályos nyár a mezőgazdaságnak. A nyári növényeket már betakarították, az...

Tanulmányterv az uszoda teljes rekonstrukciójára

Idén éppen harminc éves az uszodánk. Egyelőre nincs gond vele, de már a véges élettartam lebegett a...

„Élet és halál peremén” a Viski Károly Múzeumban

Szeptember 15-én, péntek 16 órától „Élet és halál peremén” – Ásatások a középkori...

A Kézműves Udvar is megnyílt a fesztiválra

A Kunszt József utca 4. szám alatti Fazekas Alkotóházban a Kézműves Udvar is várta szeptember 16-án...

Évről évre nagyobb méreteket ölt a rendezvény

Városunk nagyrendezvényei között kiemelt jelentőséggel bír a paprikatermesztéshez kapcsolódó...

Botka László Kalocsán kampányolt

A szocialista miniszterelnökjelölt pártja helyi országgyűlési képviselőjelöltjét mutatta be, miután...

Nézőpont kérdése…

Kalocsán, a Kossuth Lajos utcán van a járdának egy kurta szakasza a lottózót, patikát és még pár...

Több mint 80 kerékpárt regisztráltak a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a „Házhoz Megyünk” program keretében BikeSafe...

Oklevéllel mondott köszönetet a kórházigazgató

Dr. Mócza György, a kalocsai Szent Kereszt Tagkórház főigazgató-helyettese szűk körű médiaeseményen...

Száz kalocsai tisztelgett dr. Márkusnak

A XVIII. Kalocsai Paprikafesztivál nyitónapján, múlt pénteken leplezték le a dr. Márkus Ferenc utca...

Új gondolatok, új képek

A XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál programjai között jelent meg a Dunatáj Fotókör fenti című...

A passzív biztonság eszközei I.

A bizottság tagja, a Kalocsai Rendőrkapitány Közlekedés-biztonsági Osztálya rendőrének...

Jövő év közepére megduplázzák a létszámot

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Anda Pesent Kft. azon az úton, melyen 1995-ben elindult. Családi...

Kőrösi Tamás kiállítása Kiskőrösön

Kiskőrösön a szlovák napok forgatagában – évről évre visszatérő programként – láthattuk...

Mozgalmas hétvége elé néz Kalocsa!

Izgalmas eseményekkel kecsegtet az előttünk álló napokban az immáron huszonnyolcadik alakommal...

Sérült és egészséges emberek találkozója

Idén már hetedik alkalommal rendezte meg a Szociális Központ Kalocsa Értelmi Fogyatékosok Napközi...

Iskolakezdés II: autóval az átlagosnál figyelmesebben!

Míg a múlt heti írásában Rideg Gábor, a Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedés-rendészeti Osztályának...

Indulnak a könyvtár társalgói

Ősztől újra felpezsdül az élet a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár (Szt. István kir. 2-4. II....

Bírság lehet a türelmetlenkedésből

A kalocsai kapitányság nem aprózza el: járőrökkel és a polgárőrség bevonásával ellenőrzi az...

Kemény kérdések a roma lakossági fórumon

Nem először – és feltehetőleg nem is utoljára – hívott össze lakossági fórumot a...

Ellenzékből sikerre vitték a lehetetlent

Suhajda Krisztián, Bács-Kiskun megye 03-as választókerületének jobbikos országgyűlési...

Kalocsának hinnie kell önmaga felemelkedésében!

Különleges formájában igyekezett a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület tagjait és a...

Épületeladásnak indult, „laktanyás” vita lett

Eredetileg a könyvtár által korábban használt Kossuth utcai épület eladásának pályázatkiírását...

TeSzedd: a sportolók a legaktívabbak

A kalocsai ÖkoPont a tavalyi siker után újra megszervezi a TeSzedd akciót. A kezdeményezés keretében...

Idén 18 ezren keresték fel a mobil kiállítást

A Paks II. interaktív tájékoztató kamionja 2009 óta járja az ország különböző településeit,...

Segítenek, hogy ne legyen bírság

Kötelezően kell új, városképet védő rendeletet alkotnia Kalocsa Város Önkormányzatának, október...

Kálvin útján – avagy a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjai Erdélyben

Erdélyben, az idén XIV. alkalommal nyitotta meg kapuit a Mezőbergenyei alkotótábor. Ezen az...

Különdíjat ért „A pihenő”

A Bonyhádon meghirdetett „Tarka”, országos fotópályázatra 41 alkotó 341 db képpel...

Családi program volt a Csajdakertben

Több alkalommal látogatta meg az elmúlt hetekben a Csajdakertet civil kezdeményezésre néhány lelkes...

Heidegger dédunokája Kalocsán

Nils Montrelay néhány napra Kalocsára látogatott, mielőtt megkezdte volna augusztus végével induló...

Iskolakezdés: a szeptember első napjai a legveszélyesebbek

A gyermekek számára szeptemberrel véget ért a gondtalan nyár és elkezdődik az iskola, az óvoda. Az...

Moldova György könyvének bemutatója Kalocsán

Ez év januárjában adtunk hírt arról, hogy a kényes témák feldolgozásáról ismert Moldova György a...

Ötvenéves érettségi találkozó

Izgatottan gyülekeztek az alma mater előtt – melynek nevében az eltelt évtizedek alatt csak...

Hamarosan kezdődik az új színházi évad!

A 2017-2018-as színházi évad előadásairól a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár...

Nem önkormányzati vagyon és önkormányzati pénz?

Miután augusztus 30-i ülésén a kalocsai képviselők döntöttek a Menza Kft. megszüntetéséről,...

Kitüntették a tízezer műtétes orvost

Dr. Halasy Kálmán beszéde meglepetés volt az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett díjátadón,...

„Összefogva, egymást támogatva tegyük a dolgunkat”

A mohácsi csata évfordulóján, a néhai kalocsai érsek és hadvezér, Tomori Pál belvárosi szobránál...

Kimondták: megszüntetik a Menza Kft.-t

A múlt szerdai kalocsai képviselő-testületi ülésnek az előzetesen kiküldött, tárgyalandó napirendi...

Rém jót futottak

Amikor szembetalálkoztam a Kossuth Lajos utcai futó-kerékpározó csapattal, majdnem leestem a...

Nincs több haltelepítés

A 2017-es esztendő utolsó haltelepítésével is végzett a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület, amely...

Egy újabb állomás, CD lemezre írva

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület – a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény...

Dr. Márkus Ferenc utca lesz

A kalocsai önkormányzat a néhai paprikakutatóról szeretné elnevezni a malomépület mellett, a...

Egy óra alatt elfogták a gyógyszertolvajt

A Kalocsai Rendőrkapitányság 2017. augusztus 28-án 16 óra 10 perckor lopás vétség elkövetésének...

Ingyenes felnőttoktatás a Dózsában

Tavaly siker volt, így idén ősszel újra indítja ingyenes képzését a Dózsa Kalocsán. Ez...

Szép, egységes úthálózat épül a temetőben

Sajnos a Béke utcai kalocsai köztemető a város egyik gyalogosan, biciklivel és még autóval is sokat...

Nemzetközi győzelem egy pici lány nagy kacajával

A Magyar Fotóművész Világszövetség minden évben kiír egy pályázatot magyar ajkú fotósai számára. Így...

Kalocsai a kivitelező cég

Múlt héten a munkaterület átadásával megkezdődött a Bem apó utcai tagóvoda energetikai...

Kerékpárral a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél és a sétálóutcában

Heti írásában Rideg Gábor, a bizottság tagja és a Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedés-rendészeti...

Egyszerű, gyors és pontos látásvizsgálat a Vicai Optikában az új Hoya EyeGenius rendszerével

A Vicai Optika mindig is az innováció éllovasa volt, attól a szándéktól vezérelve, hogy ügyfeleinek...

Újra együtt volt a régi csapat!

Az éves terveknek megfelelően, augusztus 26-án újra találkozott a 24. hke. BKE tagsága. 1950-ben...

Istvános kenutábor a Tisza-tónál

Az idei nyáron is lehetőségünk adódott 19 fős létszámmal részt venni a Kalocsai Szent István...

Bokrétásaink Montenegróban

Augusztus elején Montenegróban járt egy nemzetközi gyermek- és ifjúsági néptáncfesztiválon egyedüli...

Megyei kitüntetést kaptak

Az államalapítás ünnepe előtti utolsó olyan hétköznappal élve, amikor meg tudta tartani,...

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor,...

Az életmentő passzív biztonsági eszközök

A járművekben alapvetően kétféle biztonsági rendszer védi a test épségünket, ezek az aktív és a...

Reggeltől estig futott

Török Tibor – sokan így ismerik: Töce – a Kalocsai Sárközt a tavalyi év minden egyes...

Kalocsa városért tett munkájukért tizenegyen kaptak elismerést

Augusztus 20-án a Városháza dísztermében tizenegy, a város fejlődésében kiemelkedő szerepet vállalt...

Háromszor tört be ugyanoda a kalocsai nő

A Kalocsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2017. augusztus 15-én 9 óra 20 perckor lopás vétség...

Egy 87 éves férfit raboltak ki

A kalocsai rendőrök 43 percen belül beazonosították és elfogták a gyanúsítottakat.

Ünnepi rendezvények

A IX. Szent István Napok című rendezvénysorozat keretében három napig tartó ünnepi...

„Következetes az óvodafejlesztési koncepció”

A múlt hétfői, rendkívüli képviselő-testületi ülésen, majd egy nappal később Font Sándor...

Feleakkora óvodát építenének, mint tervezték

Sok még a „ha” annak a bizonyos új óvodának a háza táján, amelyet a volt úttörő-ház...

Három hegedűst hallhatnak!

Mármint akkor, ha 25-én, pénteken, este 6 órakor leballagnak a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. A...

Németh József: igyekszünk megbecsülni a paprikát, de…!

„A magyar háziasszony nem cseréli a magyar paprikát spanyolra”, olvasható egy 2012-ben...

Csaknem százan zongoráztak!

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos őszi seregszemléjén, a...

Felhőben az e-recept

Ebben a hónapban már kötelezően be kellett lépniük a háziorvosoknak és a gyógyszertáraknak is az...

Kihívták a tűzoltókat, kiürítették a kórtermet

A kórházi dolgozók, a katasztrófavédelem erői, illetve helyi középiskolások közös tűzvédelmi...

Kalocsa és a magyar szent korona

1. Koronázó kalocsai érsekek A korona használatának szokása Kr. e. I. évezredbe nyúlik vissza....

Nem adott elsőbbséget – elütötte a biciklist

Múlt héten szerdán 15 óra 50 perckor egy 65 éves homokmégyi lakos egy Mitsubishi Colttal haladt...

Fütyülős riasztó helyett óvatos vezetés

Augusztus közepén járva aktuálissá vált, tekintve, hogy Kalocsa térségében több, fokozottan...

Szőlőhegyi tábor

Az Origo Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében idén is egyhetes napközis tábort szerveztek...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás