„Ez a buli megdöglött”

Épületeladásnak indult, „laktanyás” vita lett

2018.01.04 17:43    |    V.I.  

Eredetileg a könyvtár által korábban használt Kossuth utcai épület eladásának pályázatkiírását kellett volna megszavaznia a kalocsai testületnek egy, a múlt szerdán tárgyalt napirend részeként, azonban a voksolást megelőző eszmecsere ennél sokkal messzebbre vitt. Ezen senki sem kapta fel a fejét, az elszabadult indulatokon, és (kár tagadni) egy-egy kifejezetten elmés megnyilvánuláson annál inkább. Az ingatlaneladás-kérdés ugyanis a médiában az utóbbi hetekben többször felszínre került, 800 milliós, TOP-forrásból finanszírozandó, laktanyai területre tervezett beruházás kapcsán merült fel. Mielőtt tovább olvasna, helyezze magát kényelembe és rágja meg jól a következő sorokat. Azok írójának is szívéből szólt az ülésen dr. Filvig Géza, mondván, „ember legyen a talpán, aki ezeket a fejleményeket követni tudja”.

Szögezzük le: van „B” terv!

Előszóként dr. Bálint József szögezte le, hogy a foktői úti laktanyai terület megszerzésére indított folyamat még nem ért a végpontjára, bár talán közelít ahhoz. Elhangzott továbbá, hogy a város nem mondott le arról, hogy szeretné csere útján megszerezni a területet, amelyért a Kossuth utcai épületet ajánlotta fel csereingatlanként, amit a Nemzeti Vagyonkezelő nem tudott elfogadni.

laktanya_balint_450
 

A polgármester hozzátette továbbá, hogy igyekeznek újabb pénzeszközöket szerezni, de ha a „lak-tanya-kérdés” nem a város számára előnyös mederbe terelődne, akkor is van „B” terve a testületnek a TOP-forrásból finanszírozandó beruházás más helyszínen történő kivitelezésére – ami kevésbé előnyös adottságokkal rendelkezik ugyan, mint a laktanya, de a fejlesztési pénzről nem mond le a város, derült ki az ülés későbbi szakaszában. Most mindenesetre „megmérnék” a Kossuth utcai ingatlant, hogy van-e egyáltalán potenciális érdeklődő, aki kifizetne érte több mint hetvenmillió forintot. Merthogy ez az eddigi okfejtésből kimaradt, de az állam egyelőre soknullás összegért, eladásra kínálta fel a városnak a Kalocsa által áhított laktanyai ingatlant, ekkora összeget pedig esélye sincsen a városnak, hogy elő tudjon teremteni. Bálint az eladással kapcsolatban is szkepticizmusnak adott hangot, mondván „Kalocsa nem Budapest, itt nem rohangálnak az utcán a befektetők”, hozzátéve, hogy ettől függetlenül „el-képzelhető, hogy lesz a Kossuth utcai épületre érdeklődő”, ezért pályáztatják meg az ingatlant.


„… akkor rohadjon tovább!”

Dr. Angeli Gabriella képviselőasszony arra kérdezett rá, hogy ha megjön az ipari parki beruházásra benyújtott TOP-pályázatról a döntés, akkor mennyi ideje lesz Kalocsának arra, hogy a terület kérdését rövidre zárja. Válaszként jött, hogy a kézhez kapott döntés és a támogatási szerződés megkötése között lesz idő, de Bálint reméli, hogy „rövidesen lezárul ez a cirkusz. Ha nem járunk sikerrel és az állam továbbra is bevállalja, hogy itt rohadjon el a laktanya, akkor rohadjon tovább, minket nem érdekel, akkor máshol fogjuk megvalósítani a pályázatot. Úgy, ahogy lehatárolta korábban a volt sportpálya területét, ami véleménye szerint a legértékesebb, a mai napig nem tudja eladni. Arra is rámutatott, hogy a volt öt rakétatároló-épület a mi projektünkhöz kellene, míg ha valaki más megvenné, annak le kellene bontani azt, mert amúgy nem érték, a mi pályázatunkhoz viszont értékes lenne ”.


Filvig nem irigyli a híradások követőit

Dr. Filvig Géza szólt hozzá, „nem irigyli Kalocsa lakosságát, akik nyomon követik az önkormányzat működését”, mondván, maga sem érti az elmúlt percek okfejtését, és több soron is elvesztette a fonalat. Azt viszont érti, hogy több mint két éve van egy 800 millió forintos fejlesztési kerete az önkormányzatnak ipari parki beruházásra, amelyből Bálint azt javasolta anno, hogy a Parkgondozó átköltöztetése jó lesz a városnak. „Szerintem zsákutcába és falba jutottunk, amibe beütöttük a fejünket, mivel megpályáztuk a pénzt egy területre, ami nem a miénk és lehet, hogy meg se kapjuk”, hangzott a képviselői kritika. Filvig szerint teljesen bizonytalan ennek a 800 millió forint felhasználhatóságának a sorsa, mondta, azzal folytatva, hogy el tudná képzelni, hogy a jelenlegi ipari parkot fejlesszék tovább, ahol nincs elég áram, gáz, rosszak az utak és önkormányzati területeket is lehetne vonzóbbá tenni. Kérte, hogy fontolja meg Bálintot, jó-e az irány a Parkgondozó költöztetésére. Úgy véli, hogy ettől nem gazdagodik a város, ettől nem lendül fel a gazdasági élet, a helyi vállalkozók működési lehetőségeit nem könnyíti az önkormányzat. Mindezért ráadásul a Kossuth utcai épületet kiírják 72 millió forintos minimális áron, folytatja Filvig. Kérte, hogy amíg a harmincnapos pályázat letelik, dolgozzon ki Kalocsa az ipari parkra egy „B” tervet.

Bálint elmondta, hogy van ilyen terv, majd Boromisza Viktort, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét kérte, hogy fejtse ki, miért nem lehet csak ipari parkfejlesztésre költeni a pályázati keretet és miért félreértés az, hogy a 800 milliós beruházásból kizárólag a Parkgondozó költöztetésére jutna.


laktanya_boromisza_450

 

Nem kizárólagos cél a Parkgondozó költöztetése!

A szakember elmondta, hogy a TOP-pályázatnak nem kizárólagos célja a Parkgondozó kitelepítése, hanem iparterület kialakítására is fókuszálnak benne. Lehetőség van iparterület-fejlesztésre, azaz a pályázattal érintett ingatlanon olyan iparterületet tudna az önkormányzat kialakítani, amin később bérleti konstrukció keretében tudna telephelyi szolgáltatásokat biztosítani a bérlőinek. Nyilván cél a Parkgondozó kitelepítése, ami illeszthető ebbe a programba, de további vállalkozások letelepítésére és területfoglalására is mód van a pályázatban, magyarázza Boromisza, aláhúzva, hogy egy konkrét vállalkozás odavitelét is vállalták a beadványban. Hozzátette, hogy az ugyancsak ezen projekthez kapcsolódóan, de másik pályázati kérelemben megcélzott 220 milliós, megépülendő inkubátorház ugyancsak telephelye lehetne start-up vállalkozásoknak. Ezt a házat szintén e területen valósítaná meg az önkormányzat, ha zöld utat kapnak a pályázat kiírójától. Ezzel tehát olyan új vállalkozásokat hozhatnának helyzetbe, amelyek munkahelyet is teremthetnek Kalocsán.

Az iparipark-fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a klasszikus ipari park mellett előzetesen felmérték a más ipari területeken működő vállalkozások elégedettségét a meglévő adottságokkal kapcsolatban. A visszaérkezett válaszokból kiderült, hogy igen csekélyek voltak azok a jelzések, amelyek kapacitásbővítést tettek volna indokolttá. Ahol pedig még nincsenek cégek, illetve nem jeleztek konkrét beruházási szándékot, ott nagyon nehéz felmérni a közmű-igényeket.

Ez lett volna tehát az optimális forgatókönyv, ha a területigénylési mizéria másképp alakul, más területen fogják végrehajtani a beruházást, zárta rövidre az ekkorra már félórája tárgyalt napirendet Bálint, elejtve, hogy a laktanya-kérdés rövidesen lezárul. Tudomása szerint a megyei döntéshozókon „átment a pályázat, a további fejlemények függvénye, hogy mi lesz a beruházás sorsa”. A Honvédelmi Minisztérium támogatta Kalocsa elképzeléseit, tekintett a múltba, azonban amikor a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került a kérdés, más irányba terelődtek a dolgok. Bálint Angeli kérdésére megerősítette, hogy a pályázattól nem fog elesni az önkormányzat.


Török Ferenc: ez a buli megdöglött?

Filvig felvetette, hogy a vállalkozói igényeket is hallgassák meg és kérjék ki azokat, Bálint kimondta, hogy a vállalkozóknak ígéretet tett arra, hogy igyekszik helyzetbe hozni őket, amint arra lehetőségük lesz és megmozdul a gazdasági élet. A mostani projekt is arra szolgál, hogy ha a Paks II. generál másodlagos fejlesztési lehetőseket, akkor lehet igazán kihasználni a vitatott beruházást és feltételezhetően akkor lesz majd élénkebb a befektetői érdeklődés, vagy üzemek idetelepülési szándéka.

laktanya_torok_250 Ekkor Török Ferenc ésszerű alternatívának nevezve kérte ki az illetékesek véleményét azon felvetést illetően, hogy miért ragaszkodunk a laktanyai területhez, mint beruházási helyszínhez, amikor kissé áttervezett műszaki tartalommal, de az ipari parkban, saját területen is végrehajthatná Kalocsa a fejlesztést. „Kicsit úgy érzem maga, mint a „Dumb és Dumber” filmben, amikor a pezsgősüveg-dugóval lelőnek fogadáson egy ritka baglyot, majd ez a buli megdöglött, menjünk innen felszólalással továbbállnak a főhősök”, elemezte a helyzetet a képviselő. Arra ismét Boromisza mutatott rá, hogy a laktanya adottságaihoz hasonló terület nincs az önkormányzat tulajdonában az ipari parkban sem, hiszen ott, ennyi pénzből ekkora beruházást nem, csak erőteljesen leredukált tartalommal lehet létrehozni. Török ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy az lenne az ésszerű alternatíva, hogy „ha látjuk, hogy valami döglődik, mozduljunk más irányba!”


Vissza az elejére!

Bálint ismét kijelentette, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog, újra hangsúlyozva, hogy van „B” variációja a beruházás megvalósítására az önkormányzatnak. „E hónap közepéig eldől, lesz-e vagy nem lesz csere, akkor egyértelművé válik, hogy Kalocsának a másik beruházási irányba kell-e menni, amire van még időnk”, szólt az indoklás, majd nyolc igen és három tartózkodás ellenében megszavazta a testület, amiről a napirend eredetileg szólt. Emlékeztetőképp: hogy eladásra pályázatot írjanak ki a Kossuth-utcai volt könyvtárépület ingatlanjára.


Lázár János is támogatja az ingatlancserét

Az ülést követően kaptuk a hírt Font Sándor országgyűlési képviselőtől, hogy sikerült előrelépni a projekt legoptimálisabb megvalósulása felé vezető úton, nevezetesen, hogy csere útján megkapja Kalocsa az általa igényelt laktanyai ingatlant. Emlékeztetve az általa korábban sajtótájékoztatón is elmondottakra, felidézte, hogy az önkormányzatnak a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős zrt.-vel folytatott egyeztetései nem vezettek eredményre. Ekkor történt irányában megkeresés dr. Bálint József polgármester részéről, hogy mozduljon valamilyen irányban az eljárás, amelyet ezen a ponton már csak a kormány, illetve a Lázár János miniszter vezette Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály írhatja felül.

– Ma kerestek fel a kabinettől, miszerint megkaptak minden szükséges háttéranyagot az ügyben és háttér-információt kértek arról, miért alakulhatott így helyzet? Magam arról tájékoztattam őket, hogy ezt az ügyet maximálisan támogatom, hiszen nem önkormányzati kérdésről, hanem városi ügyről beszélünk, ami a majdani hídépítés és az itt működő vállalkozóknak a dolgát meghatározó fejlesztés. Megjegyzem, hogy ért már engem olyan vád, miszerint ez a folyamat azért nem haladt eddig, mert Kalocsa ellenzéki városvezetéssel rendelkezik. Ezt, mint korábban, ezúton ismét visszautasítom – nyilatkozta Font. – Ami Kalocsa számára jó hír, hogy Lázár János úgy látja, hogy ez az ügy megoldható. Most egy hivatali folyamat veszi kezdetét több államigazgatási szerv bevonásával, amelyek remélhetőleg olyan anyagot tesznek majd le az asztalra, ami alapján a miniszter úr vezette kabinet Kalocsa számára pozitív döntést hozhat. Lázár János arról biztosított, hogy ha én is úgy látom, hogy egy, a térség számára fontos beruházásról van szó, amely a Paks II. projekt és a kalocsai hídépítés kapcsán is fontos lehet, akkor ennek az ingatlancserének meg kell történnie. Jómagam biztosítottam róla, hogy ilyen beruházásról beszélünk – így Font, remélve, hogy néhány héten belül Kalocsa megkapja a végérvényes döntést, amelyben kimondják, hogy minden akadály elhárul az összességében tehát több százmilliós fejlesztést jelentő pályázati program megvalósulása elől.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás