„Ez a buli megdöglött”

Épületeladásnak indult, „laktanyás” vita lett

2018.01.04 17:43    |    V.I.  

Eredetileg a könyvtár által korábban használt Kossuth utcai épület eladásának pályázatkiírását kellett volna megszavaznia a kalocsai testületnek egy, a múlt szerdán tárgyalt napirend részeként, azonban a voksolást megelőző eszmecsere ennél sokkal messzebbre vitt. Ezen senki sem kapta fel a fejét, az elszabadult indulatokon, és (kár tagadni) egy-egy kifejezetten elmés megnyilvánuláson annál inkább. Az ingatlaneladás-kérdés ugyanis a médiában az utóbbi hetekben többször felszínre került, 800 milliós, TOP-forrásból finanszírozandó, laktanyai területre tervezett beruházás kapcsán merült fel. Mielőtt tovább olvasna, helyezze magát kényelembe és rágja meg jól a következő sorokat. Azok írójának is szívéből szólt az ülésen dr. Filvig Géza, mondván, „ember legyen a talpán, aki ezeket a fejleményeket követni tudja”.

Szögezzük le: van „B” terv!

Előszóként dr. Bálint József szögezte le, hogy a foktői úti laktanyai terület megszerzésére indított folyamat még nem ért a végpontjára, bár talán közelít ahhoz. Elhangzott továbbá, hogy a város nem mondott le arról, hogy szeretné csere útján megszerezni a területet, amelyért a Kossuth utcai épületet ajánlotta fel csereingatlanként, amit a Nemzeti Vagyonkezelő nem tudott elfogadni.

laktanya_balint_450
 

A polgármester hozzátette továbbá, hogy igyekeznek újabb pénzeszközöket szerezni, de ha a „lak-tanya-kérdés” nem a város számára előnyös mederbe terelődne, akkor is van „B” terve a testületnek a TOP-forrásból finanszírozandó beruházás más helyszínen történő kivitelezésére – ami kevésbé előnyös adottságokkal rendelkezik ugyan, mint a laktanya, de a fejlesztési pénzről nem mond le a város, derült ki az ülés későbbi szakaszában. Most mindenesetre „megmérnék” a Kossuth utcai ingatlant, hogy van-e egyáltalán potenciális érdeklődő, aki kifizetne érte több mint hetvenmillió forintot. Merthogy ez az eddigi okfejtésből kimaradt, de az állam egyelőre soknullás összegért, eladásra kínálta fel a városnak a Kalocsa által áhított laktanyai ingatlant, ekkora összeget pedig esélye sincsen a városnak, hogy elő tudjon teremteni. Bálint az eladással kapcsolatban is szkepticizmusnak adott hangot, mondván „Kalocsa nem Budapest, itt nem rohangálnak az utcán a befektetők”, hozzátéve, hogy ettől függetlenül „el-képzelhető, hogy lesz a Kossuth utcai épületre érdeklődő”, ezért pályáztatják meg az ingatlant.


„… akkor rohadjon tovább!”

Dr. Angeli Gabriella képviselőasszony arra kérdezett rá, hogy ha megjön az ipari parki beruházásra benyújtott TOP-pályázatról a döntés, akkor mennyi ideje lesz Kalocsának arra, hogy a terület kérdését rövidre zárja. Válaszként jött, hogy a kézhez kapott döntés és a támogatási szerződés megkötése között lesz idő, de Bálint reméli, hogy „rövidesen lezárul ez a cirkusz. Ha nem járunk sikerrel és az állam továbbra is bevállalja, hogy itt rohadjon el a laktanya, akkor rohadjon tovább, minket nem érdekel, akkor máshol fogjuk megvalósítani a pályázatot. Úgy, ahogy lehatárolta korábban a volt sportpálya területét, ami véleménye szerint a legértékesebb, a mai napig nem tudja eladni. Arra is rámutatott, hogy a volt öt rakétatároló-épület a mi projektünkhöz kellene, míg ha valaki más megvenné, annak le kellene bontani azt, mert amúgy nem érték, a mi pályázatunkhoz viszont értékes lenne ”.


Filvig nem irigyli a híradások követőit

Dr. Filvig Géza szólt hozzá, „nem irigyli Kalocsa lakosságát, akik nyomon követik az önkormányzat működését”, mondván, maga sem érti az elmúlt percek okfejtését, és több soron is elvesztette a fonalat. Azt viszont érti, hogy több mint két éve van egy 800 millió forintos fejlesztési kerete az önkormányzatnak ipari parki beruházásra, amelyből Bálint azt javasolta anno, hogy a Parkgondozó átköltöztetése jó lesz a városnak. „Szerintem zsákutcába és falba jutottunk, amibe beütöttük a fejünket, mivel megpályáztuk a pénzt egy területre, ami nem a miénk és lehet, hogy meg se kapjuk”, hangzott a képviselői kritika. Filvig szerint teljesen bizonytalan ennek a 800 millió forint felhasználhatóságának a sorsa, mondta, azzal folytatva, hogy el tudná képzelni, hogy a jelenlegi ipari parkot fejlesszék tovább, ahol nincs elég áram, gáz, rosszak az utak és önkormányzati területeket is lehetne vonzóbbá tenni. Kérte, hogy fontolja meg Bálintot, jó-e az irány a Parkgondozó költöztetésére. Úgy véli, hogy ettől nem gazdagodik a város, ettől nem lendül fel a gazdasági élet, a helyi vállalkozók működési lehetőségeit nem könnyíti az önkormányzat. Mindezért ráadásul a Kossuth utcai épületet kiírják 72 millió forintos minimális áron, folytatja Filvig. Kérte, hogy amíg a harmincnapos pályázat letelik, dolgozzon ki Kalocsa az ipari parkra egy „B” tervet.

Bálint elmondta, hogy van ilyen terv, majd Boromisza Viktort, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét kérte, hogy fejtse ki, miért nem lehet csak ipari parkfejlesztésre költeni a pályázati keretet és miért félreértés az, hogy a 800 milliós beruházásból kizárólag a Parkgondozó költöztetésére jutna.


laktanya_boromisza_450

 

Nem kizárólagos cél a Parkgondozó költöztetése!

A szakember elmondta, hogy a TOP-pályázatnak nem kizárólagos célja a Parkgondozó kitelepítése, hanem iparterület kialakítására is fókuszálnak benne. Lehetőség van iparterület-fejlesztésre, azaz a pályázattal érintett ingatlanon olyan iparterületet tudna az önkormányzat kialakítani, amin később bérleti konstrukció keretében tudna telephelyi szolgáltatásokat biztosítani a bérlőinek. Nyilván cél a Parkgondozó kitelepítése, ami illeszthető ebbe a programba, de további vállalkozások letelepítésére és területfoglalására is mód van a pályázatban, magyarázza Boromisza, aláhúzva, hogy egy konkrét vállalkozás odavitelét is vállalták a beadványban. Hozzátette, hogy az ugyancsak ezen projekthez kapcsolódóan, de másik pályázati kérelemben megcélzott 220 milliós, megépülendő inkubátorház ugyancsak telephelye lehetne start-up vállalkozásoknak. Ezt a házat szintén e területen valósítaná meg az önkormányzat, ha zöld utat kapnak a pályázat kiírójától. Ezzel tehát olyan új vállalkozásokat hozhatnának helyzetbe, amelyek munkahelyet is teremthetnek Kalocsán.

Az iparipark-fejlesztés kapcsán elmondta, hogy a klasszikus ipari park mellett előzetesen felmérték a más ipari területeken működő vállalkozások elégedettségét a meglévő adottságokkal kapcsolatban. A visszaérkezett válaszokból kiderült, hogy igen csekélyek voltak azok a jelzések, amelyek kapacitásbővítést tettek volna indokolttá. Ahol pedig még nincsenek cégek, illetve nem jeleztek konkrét beruházási szándékot, ott nagyon nehéz felmérni a közmű-igényeket.

Ez lett volna tehát az optimális forgatókönyv, ha a területigénylési mizéria másképp alakul, más területen fogják végrehajtani a beruházást, zárta rövidre az ekkorra már félórája tárgyalt napirendet Bálint, elejtve, hogy a laktanya-kérdés rövidesen lezárul. Tudomása szerint a megyei döntéshozókon „átment a pályázat, a további fejlemények függvénye, hogy mi lesz a beruházás sorsa”. A Honvédelmi Minisztérium támogatta Kalocsa elképzeléseit, tekintett a múltba, azonban amikor a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került a kérdés, más irányba terelődtek a dolgok. Bálint Angeli kérdésére megerősítette, hogy a pályázattól nem fog elesni az önkormányzat.


Török Ferenc: ez a buli megdöglött?

Filvig felvetette, hogy a vállalkozói igényeket is hallgassák meg és kérjék ki azokat, Bálint kimondta, hogy a vállalkozóknak ígéretet tett arra, hogy igyekszik helyzetbe hozni őket, amint arra lehetőségük lesz és megmozdul a gazdasági élet. A mostani projekt is arra szolgál, hogy ha a Paks II. generál másodlagos fejlesztési lehetőseket, akkor lehet igazán kihasználni a vitatott beruházást és feltételezhetően akkor lesz majd élénkebb a befektetői érdeklődés, vagy üzemek idetelepülési szándéka.

laktanya_torok_250 Ekkor Török Ferenc ésszerű alternatívának nevezve kérte ki az illetékesek véleményét azon felvetést illetően, hogy miért ragaszkodunk a laktanyai területhez, mint beruházási helyszínhez, amikor kissé áttervezett műszaki tartalommal, de az ipari parkban, saját területen is végrehajthatná Kalocsa a fejlesztést. „Kicsit úgy érzem maga, mint a „Dumb és Dumber” filmben, amikor a pezsgősüveg-dugóval lelőnek fogadáson egy ritka baglyot, majd ez a buli megdöglött, menjünk innen felszólalással továbbállnak a főhősök”, elemezte a helyzetet a képviselő. Arra ismét Boromisza mutatott rá, hogy a laktanya adottságaihoz hasonló terület nincs az önkormányzat tulajdonában az ipari parkban sem, hiszen ott, ennyi pénzből ekkora beruházást nem, csak erőteljesen leredukált tartalommal lehet létrehozni. Török ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy az lenne az ésszerű alternatíva, hogy „ha látjuk, hogy valami döglődik, mozduljunk más irányba!”


Vissza az elejére!

Bálint ismét kijelentette, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog, újra hangsúlyozva, hogy van „B” variációja a beruházás megvalósítására az önkormányzatnak. „E hónap közepéig eldől, lesz-e vagy nem lesz csere, akkor egyértelművé válik, hogy Kalocsának a másik beruházási irányba kell-e menni, amire van még időnk”, szólt az indoklás, majd nyolc igen és három tartózkodás ellenében megszavazta a testület, amiről a napirend eredetileg szólt. Emlékeztetőképp: hogy eladásra pályázatot írjanak ki a Kossuth-utcai volt könyvtárépület ingatlanjára.


Lázár János is támogatja az ingatlancserét

Az ülést követően kaptuk a hírt Font Sándor országgyűlési képviselőtől, hogy sikerült előrelépni a projekt legoptimálisabb megvalósulása felé vezető úton, nevezetesen, hogy csere útján megkapja Kalocsa az általa igényelt laktanyai ingatlant. Emlékeztetve az általa korábban sajtótájékoztatón is elmondottakra, felidézte, hogy az önkormányzatnak a nemzeti vagyongazdálkodásért felelős zrt.-vel folytatott egyeztetései nem vezettek eredményre. Ekkor történt irányában megkeresés dr. Bálint József polgármester részéről, hogy mozduljon valamilyen irányban az eljárás, amelyet ezen a ponton már csak a kormány, illetve a Lázár János miniszter vezette Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály írhatja felül.

– Ma kerestek fel a kabinettől, miszerint megkaptak minden szükséges háttéranyagot az ügyben és háttér-információt kértek arról, miért alakulhatott így helyzet? Magam arról tájékoztattam őket, hogy ezt az ügyet maximálisan támogatom, hiszen nem önkormányzati kérdésről, hanem városi ügyről beszélünk, ami a majdani hídépítés és az itt működő vállalkozóknak a dolgát meghatározó fejlesztés. Megjegyzem, hogy ért már engem olyan vád, miszerint ez a folyamat azért nem haladt eddig, mert Kalocsa ellenzéki városvezetéssel rendelkezik. Ezt, mint korábban, ezúton ismét visszautasítom – nyilatkozta Font. – Ami Kalocsa számára jó hír, hogy Lázár János úgy látja, hogy ez az ügy megoldható. Most egy hivatali folyamat veszi kezdetét több államigazgatási szerv bevonásával, amelyek remélhetőleg olyan anyagot tesznek majd le az asztalra, ami alapján a miniszter úr vezette kabinet Kalocsa számára pozitív döntést hozhat. Lázár János arról biztosított, hogy ha én is úgy látom, hogy egy, a térség számára fontos beruházásról van szó, amely a Paks II. projekt és a kalocsai hídépítés kapcsán is fontos lehet, akkor ennek az ingatlancserének meg kell történnie. Jómagam biztosítottam róla, hogy ilyen beruházásról beszélünk – így Font, remélve, hogy néhány héten belül Kalocsa megkapja a végérvényes döntést, amelyben kimondják, hogy minden akadály elhárul az összességében tehát több százmilliós fejlesztést jelentő pályázati program megvalósulása elől.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás