A szovjet légierő Magyarországon és Kalocsán

2009.11.13 10:05    |    -LP-  

Ezzel a címmel tartott Vándor Károly előadást november 9-én a kalocsai Művelődési Házban. Az előadás apropója az előadó idén megjelent könyve, mely a Légierő társbérletben címet viseli, valamint Kalocsa érintettsége a szovjet légierő itteni állomásoztatása tükrében.

 

legiero_390
 

 

A közel 20 fő részvételével tartott előadás igencsak érdekes részleteket tárt fel a megjelentek előtt. Ami azért is meglepő, mert nyugalmazott katonák, ejtőernyősök, egykori polgári alkalmazottak és a téma iránt élénken érdeklődő, olvasott emberek látogattak el az előadásra. A könyv tartalmának és szerkezeti felépítésének rövid ismertetése után az előadó konkrét tényeket és száraz adatokat érdekfeszítő egyvelegben tárt a hallgatóság elé. Ezeket a tényeket, a különféle csapatok állomásozásának helyét és egyes hadgyakorlatokat képekkel is illusztráltak. Rengeteg kép még sehol sem volt publikálva, és a könyvben, illetve az előadásokon jelenik meg először. Érdekesség az is, hogy ezek a képeket akkoriban több év börtönnel díjazta volna a katonai vezetés, mégis volt, aki bevállalta ennek a kockázatát. Voltak persze katonai fényképészek is, de akkoriban erős cenzúra alatt publikálhattak csak.

Az előadó kicsit részletesebben ismertette a kalocsai reptér történetét, és az itt állomásozó alakulatokat. Megtudhattuk például, hogy a reptér betonpályája 1953-ban készült el, és az év júliusában érkezett ide a magyar 31. vadászrepülő ezred.

Az ’56-os események után ez az ezred Taszárra települt, majd egy év pangás után az ’57-ben Szolnokra települő vadászhadosztály gárda ezrede települt ide. 1962-ben a 111. gárda vadászezredből megalakítottak egy helikopterezredet, mely az év júliusában kezdte meg Kalocsára települését MI-4 és MI-6-os helikopterekkel. A kivonuláskor már jóval komolyabb gépek is álltak az ezred rendelkezésére, a régi meglévő gépek mellett. Az ezred és a kiszolgáló egységek mellett a helikoptereket javító mozgó repülőjavító műhely is itt települt, és egy rádiótechnikai század is itt kapott helyet. 1982-ben meghosszabbították a reptér kifutóját északi és déli irányba is, és ezután már más alakulatok gépei is gyakran szálltak fel-le. 1990. július 17-én végül átadták a magyar félnek a repteret, addigra már az ezred távozott.

Természetesen ettől sokkal színesebben és bővebben hangzott el és jelenik meg a könyvben Kalocsa és a reptér története.

Az előadás végén lehetett a szerzőt kérdezni, és záporoztak is a kérdések. Talán a legérdekesebb kérdés az atomfegyverekre, rakétafejekre vonatkozóan vetődött fel. Vándor Károly elmondta, két településen volt Magyarországon atomfegyverek bevetésére alkalmas ezred, Kunmadarason és Kiskunlacházán, illetve volt még egy tároló raktár. Minek után a szovjetek elismerték és be is jelentették a magyarországi atomfegyverek kivonását, így túlzottan nem kell bizonyítani, mégis a kétkedők a könyvben több bizonyítékot is találnak rá, például CIA-s forrást.

Az előadás és a beszélgetés után a szerző dedikálta a könyvét, melyet kedvezményesen lehetett megvásárolni, de aki lemaradt volna róla, az se csüggedjen, hiszen a kalocsai könyvesboltokban is kapható már a mű. A könyv nagyszerűsége abban rejlik, hogy közelmúltunk történelme jelentősen összefonódott a szovjet légierővel és hadsereggel, így az idősebbeknek élő történelem az emlékek kapcsán, a fiatalabb generációknak pedig szinte hihetetlen tények bukkannak elő a közelmúltból.


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás