Lemondott a Vagyonhasznosítási Kft. vezetője

Loibl László: ezt már nem is akarom vállalni!

2016.12.15 10:02    |    -s-n  

Múlt heti számunkban jelent meg Loibl László kalocsai cégvezető nyílt levele, amelyben arról tájékoztatta a szélesebb közönséget, hogy lemond a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetői posztjáról. Ahogy ígértük, e heti számunkban olvashatja a vele készült interjúnkat.Bár abban a bizonyos levélben elég részletesen kifejtette, hogy miért döntött az egyik cég éléről történő távozás mellett, dióhéjban összefoglalná ezt a folyamatot?

loibl_300– Persze, hiszen elég hosszú út vezetett ide. 2015. március 1-jén kerültem a Vagyonhasznosítási Kft.-hez, polgármester úr kért meg rá, hogy próbáljam ezt a céget is rendbe tenni, talpra állítani (akkor már a Parkgondozó Kft. ugyanezen posztját is ő töltötte be – a szerk.). Ha visszaemlékszünk rá, a 2014-es, tehát az idejövetelemet megelőző év közel 70 milliós veszteséggel zárult a cég életében, ami egy komoly feltőkésítési kötelezettséget rótt az önkormányzatra. Nekiálltam a cég átszervezésének, új struktúra kialakításának. Ebben természetesen a kollégáim partnerek voltak, új kollégák is jöttek, akiknek mind ezúton is köszönöm a munkáját, mert nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyi év végén már csak 2,6 millió körüli vesztesége volt a Vagyonhasznosítási Kft.-nek, tehát sikerült lefaragnunk több mint 65 millió forintnyi veszteséget. Ahogy ezt le is írtam a lemondólevelemben, igyekeztünk feltárni azokat a helyzeteket, amelyek bevételt hozhatnak, mert sajnos ezek sem voltak a helyén, kiadáscsökkentéseket hajtottunk végre, tehát úgy gondolom, hogy egy intenzív és jól irányzott gazdasági stratégiát sikerült megvalósítanunk itt a társaságnál.

Aztán voltak olyan pluszok is, amire a levelemben szintén kitértem, amelyek többletfeladatokat jelentettek, ezzel együtt plusz kiadásokat generáltak és semmilyen visszatérülésük nem volt. Magyarul csak költségként jelentek meg, és volt ezek közül jónéhány, amelyik az önkormányzat érdekében kifizetett költség volt, nekünk pedig semmilyen bevételt nem hozott. Ez meghaladta a tavalyi évben a 15 millió forintot és még ebben az évben is, sőt, egy része még jövő augusztusig kötelezettséget, ezzel együtt sok-sok millió forintot jelent. Ami engem igazából felháborított és a végső lökést adta, az a mostani testületi ülésre behozott előterjesztés volt (erről részletesen a testületi ülésről szóló cikkünk kapcsolódó fejezetében olvashat). Vannak ugyanis olyan pluszkiadások, amelyek már nem tekinthetőek egy normál üzemeltetéssel összefüggő karbantartásnak. Ha például a gimnázium esetében kitörik egy ablaknak az üvege és azt cserélni kell, az nyilván karbantartási feladat, ami benne van a feladatkörünkben. Az viszont, hogy a katasztrófavédelem előír egy komplett érintés- és villámvédelmi rendszervizsgálatot, majd kötelezővé teszik a szükséges hibák rendbetételét, ami csaknem hatmillió forintba kerül, ez már felújításnak minősül, nem karbantartásnak. Erre nincs fedezetünk, de úgy szól a megállapodásunk az önkormányzattal, hogy az ekkora költségvonzattal járó feladatokra külön keret biztosítható, amiből le lehet hívni pénzt. Most úgy gondolta a Városházán a pénzügyi vezetés, hogy ez nekünk nem jár, oldjuk meg a helyzetet. Azt írta a pénzügyi vezető, hogy előreláthatólag 18 milliós nyereségünk lesz az év végére, mert félévkor annyi volt. Nem tudom, járt-e mostanában jósnőnél, de valamilyen oknál fogva úgy gondolta, hogy ez a nyereség standard és év végéig így marad. Csak annyit tennék ehhez, hogy nálunk a költségszintek nagyban függnek például az évszaktól is, amit pontosan látunk. Télen sokkal több kiadásunk van, hiszen a gáz- és a villanyszámlák is magasabbak, tehát abszolút nem prognosztizálható, hogy mi fog történni december végéig, és mennyi lesz a nyereségünk. Mindent egybevetve úgy láttam, hogy az irányunkba tanúsított megértés minimális és nem érzékelik a problémáinkat. Úgy vélem, hogy ezek után nekem, mint gazdasági vezetőnek nincs keresnivalóm ennek a cégnek az élén.

A vázolt folyamatok régre nyúlnak, vagy korábban is érezhető volt, hogy e területen fogalmazzunk úgy, hogy nem megfelelő a kommunikáció, illetőleg nem egyezik a stratégiai nézőpont a felek között?

– Teljesen természetes dolog volt az, hogy harcolni kellett. Nyilván egy cég érdeke az, hogy a működőképességét megőrizze, az önkormányzatnak meg az, hogy igyekezzen spórolni, de mi közüzemi díjakon nem spórolhatunk, azokat be kell fizetni! Energiacsökkentés és egyéb dolgok területén próbáltunk előrelépni, hogy kevesebb legyen a kiadásunk, de a számlákat ki kell fizetni. Volt egy nagyon komoly csatám 2015 decemberében. Folyamatosan vezettük a tényleges fogyasztásokat, és ekkor bukott ki, hogy a közüzemi költségeink egy év alatt közel 180 millió forintra rúgnak, amelyre az önkormányzat az üzleti tervünk alapján, amelyet akkor még teljes évre vetítve nem láttunk, 110 millió forintot adott. A kettő közötti hetvenmillió forintot kigazdálkodni nyilván képtelenség. Akkor elmondtuk, hogy ha ezt a részét nem tesszük helyre a dolgainknak, akkor nem lesz fűtés, kikapcsolják az áramot és így tovább. Attól tehát, hogy kevesebb összeget kapunk az önkormányzattól, a kifizetendő költségoldal továbbra is adott marad.

A tekintetben nem gondolja, hogy korai volt a lemondás, hogy a küszöbön állnak olyan változások, amelyek talán mérséklik a Vagyonhasznosító anyagi terheit? Gondok itt arra, hogy esetleg az iskolák visszakerülnek állami kézbe, az energetikai beruházások most kezdenek el megtérülni, ami mind-mind hozzájárul, hogy kevesebbet kelljen fizetni a számlákra.

– Soha nem féltem a kihívásoktól, és a feladatoktól sem. Azt látom, hogy a hozzáállás és a mentalitás az önkormányzat részéről oda jutott, hogy értelmetlenné teszi azt, hogy tovább küzdjek. Rengeteg feladatunk van. Ezzel nincs is bajom! Ugye most át kell adnunk majd az intézményeinket a KLIK részére, amelynek során emberek sorsáról kell dönteni, embereket kell majd elküldeni, vagy áthelyezni, mert ha a KLIK átveszi őket, akkor átkerülnek a Munka Törvénykönyve alatti jogviszonyból közalkalmazotti jogviszonyba, ami rengeteg teendővel jár. Csináljuk, megoldjuk, dolgozunk rajta! De amikor azt láttam, hogy a céghez való hozzáállást a „van, de minek”, vagy „a feladatokat elvárom tőle, de nem értem meg a problémáit” jellemzi, elegem lett. Akkor, amikor ez már a város első számú embere részéről is így történik, mert ugye megkérdeztem polgármester urat, hogy tud-e az előbb említett előterjesztésről, amire azt a választ kaptam, hogy ismeri a tartalmát, akkor jöttem rá, hogy számomra nincs tovább, én ezt már nem tudom, és nem is akarom vállalni.

A lemondása hatással lehet a Vagyonhasznosítási és Parkgondozó Kft. tervezett fúziójának megvalósulására?

– Megmondom őszintén, hogy a végső döntésemben az is közrejátszott, hogy polgármester úrnak a két cég összevonásával kapcsolatos véleménye is két vagy három hónappal ezelőtt megváltozott. Én ennek ellenére készítettem egy anyagot, amiben leírtam, hogy minden érv amellett szól, hogy a kft.-k együtt működjenek tovább, polgármester úr nem igazán támogatta ezt, nem is született benne döntés. Miután a tegnapi megbeszélésen polgármester úr azt mondta, hogy pályázatot írnak ki a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetői posztjára, úgy gondolom, hogy nem is számolnak ezzel az opcióval a jövőben.

Szintén adódik a kérdés, mivel Ön ebben a pillanatban a város két legfontosabb száz százalékos tulajdonban lévő cégének a vezetője, hogy befolyásolja-e ez a lépés a Parkgondozó Kft. élén betöltött szerepét?

– A Parkgondozónál 2019. október végéig szóló, határozott idejű munkaszerződésem van. Onnan nem kívánok felállni, a Parkgondozó Kft.-t nem érik ilyen, ha nagyon keményen akarnék fogalmazni, azt mondanám, hogy nemtelen támadások, mint a Vagyonhasznosítót rendszeresen.

Amikor ilyen jellegű feszültség van személy és intézmény, vagy személy és személy között, az nem nyomja rá a bélyegét arra a közös munkára, ami komoly összedolgozást feltételez a hatékonyság érdekében? Az idén elfogadott városi stabilizációs rendeletben nyilván a Parkgondozó Kft. felé is állítottak elvárásokat...

– Valóban vannak ilyenek, tesszük is a dolgunkat és igyekszünk megfelelni. Ne felejtsük el, hogy ezt az évet úgy kezdtük, hogy az év elején 15 millió forinttal kevesebb önkormányzati támogatást kértünk a Parkgondozó részére, megértve a város gondjait. Ennek ellenére további tíz százalékkal csökkentették a támogatásunkat, amikor is jeleztem, hogy ilyen körülmények között nem egyszerű ellátni a feladatainkat. Polgármester úr ezt úgy reagálta le, hogy aki ezt nem tudja megoldani, az álljon fel és majd csinálja helyette más. Emlékeztetőül, a 2014-es év végén több mint ötvenmillió forint veszteséggel vettem át a céget. Aztán rendeződtek a dolgok, nyilván megtettük azokat a takarékossági intézkedéseket, amelyek lehetővé tették azt, hogy túléljük 2014-et, és szerintem az idei évet nyereségesen tudjuk zárni, akárcsak a 2015-öst. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az önkormányzat most úgy néz ki, hogy többletforrást tudott biztosítani, tehát 5,4 millió forinttal megemelték a támogatásunkat. A Parkgondozónál tehát nem vagyok olyan borúlátó, mint a Vagyonhasznosító ügyében. Az egy sokkal összetettebb, sokkal széleskörűbb történet. A Parkgondozó működése, úgy gondolom, biztosított.Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás