Olvasói levelek a decemberben változott Volán menetrenddel kapcsolatban

2012.01.11 20:29   

Több telefonhívást és levelet kapott szerkesztőségünk, melyben olvasóink kifogásolják a december 11-én életbe lépett új Volán menetrendet, valamint a foktői új elkerülő úton a fedett buszmegállók és az utastájékoztatók hiányát. Két olvasói levelet eljuttattunk a Kunság Volán Zrt. illetékeseinek is. Most Postánkból rovatunkban ezeket a leveleket olvashatják, valamint a Volán ezekre adott válaszát.

 

Tisztelt Zsigmond Enikő főszerkesztő!

Kérem szíves segítségét a Volán menetrendjének módosítása ügyében:

A Volán buszok menetrendje 2011. december 11-től kezdődően módosult nagyon nagy mértékben valamiféle „ütemesítés” címszóval. Maga az elgondolás lehet, hogy nem rossz, de a kivitelezés nem kevés kívánni valót hagy maga után.

Én személy szerint Kalocsáról utazom Dunapatajra dolgozni, így reggel veszem igénybe Kalocsáról Dunapatajra és délután a vissza irányú Volán járatokat.

(Persze az egyedüli nem én vagyok. Ezzel a járattal többen utaztak Kalocsáról Hartára illetve Soltra; Dunapatajról Hartára; és Hartáról Soltra. Ezzel mindenki időben ért be munkahelyére, iskolájába.)

Ez a múlt!

Ütemesítés címén ez megváltozott. Az eddigi járat – amely 650-kor indult Kalocsáról (egyébként Baja – Budapest között közlekedett) most 630-kor indul. (Reggel ez a húsz perc is sokat számít!) De az ütemesítés címszava alapján 630-kor 4, azaz négy darab járat indul Kalocsáról északi irányba:

1. Kalocsáról Dunapatajra és itt megfordul;

2. Baja – Székesfehérvár útvonalon közlekedve;

3. Baja – Budapest útvonalon közlekedve (csak Kalocsán és Solton áll meg);

4. Kalocsa – Budapest útvonalon közlekedve.

Ez a négy járat szépen elmegy és utána egy egész óráig nem indul egy sem.

A kérdés persze benne az, hogy ettől gazdaságosabban, kihasználtabban közlekednek a járatok és még a lakossági igényeket is kielégítik? Kinek jó ez így?

Szerencsére vissza irányban az ütemesítés nem érinti hazaindulásomat.

13 fő aláírásával (amely nem a teljes névsora a kedvezőtlen változásban érintetteknek) kezdeményeztük a menetrend ez irányú módosítását, amely önmagában még lehet, hogy kevés.

Nem bízok abban, hogy a Volán módosítaná a menetrendjét, mert adott esetben a felsőbb rendező elvvel (ütemesítés) ez nem egyezik. Mi viszont nem választhatunk abban, hogy melyik fajta tömegközlekedési eszközzel (vonattal, villamossal, esetleg metróval) utazzunk, csak az utazás időpontját választhatjuk, ami viszont a munkaidőkezdés miatt kötött.

Információim szerint a menetrend változás több járat vonatkozásában még sokkal több személyt érint kedvezőtlenül, ami lehet, hogy magát a rendező elvet kérdőjelezi meg.

Szíves segítségét ezúton is megköszönöm:

Üdvözlettel:

Habazné Bogárdi Ildikó

 

***

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Alulírott foktői lakos, mint a Volán Közlekedési Vállalat gépjárművein utazó írom a segítségkérő levelemet Önök felé. Sajnos azonban nem csak egy ügy van, hanem kettő.

Az első panaszos és segítségkérő ügyemhez kapcsolódik a második is.

1.) A munkahelyem Dunapatajon van, és reggel 1 8-kor kezdődik a munkaidőm. Az ide járáshoz a fenti közlekedési eszköz helyközi járatait veszem igénybe és 2011. 12. 11-ig mindig oda tudtam érni munkakezdésre, úgy hogy kigyalogoltam a falu szélére a 6.18-kor induló buszhoz. (Ugyanis a kora reggeli buszok nem mennek be a falu közepéig.) Ennek vége szakadt, mivel a Volán állítólag „az utasok érdekeit figyelembe véve” december 11-től megváltoztatta a helyközi járatainak időpontját, annyira, hogy a jelenlegi kora reggeli járatindulás senkinek sem jó. (Ezt a Kalocsáról 5.55-kor induló járatra értem.)

A változtatások előtt kiküldték a tervezeteket a dunapataji önkormányzathoz, de valószínű, hogy a többihez is, amelyen a feltüntetett tervezett változás azokban a jelzett időpontokban meg is felelt volna.

Csakhogy a Volán nem e szerint járt el. A tervezett kalocsai indulású 6.50-es járatot nem indították (csak szabadnapokon), hanem helyette 5.55-kor indul és 6.35-re van Dunapatajon. Ezt a járatot az éjszakai műszakból jövők el sem érik. Várakozhatnak egy plusz órát a következőre, fáradtan, félig aludva. A munkába és iskolába igyekvőknek pedig nagyon korán van. A következő pedig 7.00-kor indul és 7.40-re van Dunapatajon. Azt azért megjegyezném, hogy ez az utóbbi minden nap késik még 10-15 percet, úgyhogy az iskolások néha alig érnek be órára. Nekünk, munkába menőknek pedig egyáltalán nem jó. Olyan utas, aki a távolsági autóbuszhoz igyekezne, az ritkán akad a járatokon, csak az iskolások és a munkába menők, és onnan jövők használják reggelente. Így tehát személy szerint kénytelen vagyok a korai járattal, az 5.55-ös indulóval menni dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 3-ed 6-kor indulok otthonról és gyalogolok ki a falu szélére a megállóhoz.

Ezzel nincs vége a panaszomnak, ugyanis ehhez kapcsolódik a következő.

2.) A változást követő kedd reggel (december 13-án) megnyitották a Foktőt elkerülő új utat, tették ezt úgy, hogy az önkormányzat a lakosságot nem értesítette ki a változás időpontjáról. (Az elágazás környékén az út szélére tettek ki táblákat, hogy majd forgalmi rend változás lesz, de hogy mikortól, azt nem, és hogy mi fog változni azt sem.) Még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az autóbusz megállóvárók oldalára kitettek volna egy plakátot, pl. „…hogy ettől a naptól megváltozik az autóbusz útvonala”. Ez is elmaradt. Ennek következtében az utóbbi napokban óriási káosz volt és van Foktő településen.

A baj csak az, hogy engem is közvetlenül érint és ezért reklamálok.

Hétfő este a sötétben 3 5-kor még a szokott útvonalon jött be az autóbusz a faluba. (Ekkor jönnek többen haza a munkából.) Másnap reggel 6 órakor az autóbusz megállóban (a hivatalos autóbusz megálló tábla mellett!) várakozva látom, hogy jön, majd még a falu előtt lekanyarodik az új útra. Neki indulva, hogy futva hátha elérem a körforgalomnál, bolyongtam a koromsötétben az útjavítási gödrök, kátyúk között. Azt sem tudtam, hogy mikor esem hasra, mert semmit sem lehetett látni, ugyanis ez külterületen van és nincs közvilágítás.

Természetesen integethettem a sötétben az autóbusz után. Kénytelen voltam visszamenni a hivatalos megállóhoz, ahol egy órát várva, összefagyva megvárni a reggeli világosságot és újra nekiindulva a körforgalomnak, keresni egy járdaszigetet, hogy hátha ott fog megállni a következő autóbusz. Ekkor már láttam, hogy figyelemfelkeltően festve van a korlát sárga/fehér csíkokkal, hogy valószínűleg megálló is lehet, csak kár, hogy sötétben ez láthatatlan! Azt hozzáteszem, hogy nem csak én bolyongtam megállóhelyet keresve a forgalomban, hanem volt utazótársam is, sőt volt olyan is, aki inkább visszafordult.

Azóta reggelente zseblámpával megyek munkába az autóbusz váráshoz, korán, hogy a fél 8-as munkakezdésre időben oda tudjak érni és a koromsötétben jelzek, hogy állok és várok abban a szuper megállóban!

Ami mélységesen felháborít ebben az ügyben, hogy az eddig a község belterületén, lakott területen lévő megvilágított autóbusz megállókat kiteszik külterületre. Ahol nincs egy védett hely sem, ahová várakozáskor eső, vihar esetén be lehetne húzódni! Arról nem is beszélve, hogy beteg, idős, mozgáskorlátozott ember le sem tud ülni!

A körforgalomnál pedig nincs egyetlen egy gyalogátkelőhely felfestve, pedig az egyéb útvonaljelzések már ott vannak. Nincs egy olyan tájékoztató tábla kitéve, hogy melyik busz melyik megállóból indul – ugyanis a körforgalom 3 ágában található egy-egy megálló, de, hogy melyik hova tart, azt találja ki az utas, és vagy sikerül eltalálni a megfelelő autóbuszt vagy nem, ez kit érdekel! Innen vannak az utasok bolyongásai.

A várható nagy tehergépjármű forgalomhoz tették ki a megállókat, annak ellenére, hogy sokan Kalocsáról nem csak a ritkábban járó helyi járattal utaznak, amelyek a központba bemennek, hanem az ezek között közlekedő helyközivel is, amely csak a falu szélét érinti. Orvoshoz, iskolába, munkába, piacra menők, idősek, kisgyerekesek stb..

A forgalomban előbb-utóbb lesz baleset ez miatt, azt már most lehet borítékolni.

A megállókhoz igyekvők valószínűleg mehetnek majd esetlegesen a nagy hóban és síkosságban is, mert a területnek nem lesz gazdája, és az sem lesz, aki a megállókat tisztítsa vagy síkosság esetén felszórja.

Azokat szeretném hajnalonként meghívni egy kis autóbuszozásra, várakozásra a sötétbe „oda, ahol a madár sem jár”, akik azt mondják, hogy ez így megfelelő, és nagyon jó! Akkor biztosan más lenne a véleményük.

Félreértés ne essék, nem az elkerülő út miatt mérgelődök. Arra a várható forgalom miatt szükség volt. Csak a lakosság igényének a semmibe vevése háborít fel! Csak a beruházó érdekeit nézték, azokét, akik ott élnek, már nem! Mert így ez nem hiszem, hogy jó az utazóknak. Arról nem is beszélve, hogy ez által a település kis utcáin a forgalom megnőtt, mivel a faluból kimenő gépjárművek többsége más utakat választ, gondolok itt pl. a keskeny Aradi utca elejére, ahol két autó nem fér el egymás mellett a csatorna parton. Vagy pedig a Kossuth utcára, és az ún. Vágóhídra, amely kérdéses, hogy meddig fogja bírni a forgalmat.

A fenti panaszaim miatt szeretném kérni a segítségüket, közbenjárásukat. Elnézést a kissé hosszúra nyúlt levélért, de másként nem tudtam érthetően elmagyarázni a dolgokat.

Az ügyben nyújtott esetleges közbenjárásokat megköszönöm.

Foktő, 2011.12.16.

Tisztelettel:

Krausz Lászlóné

Foktő, Aradi u. 48.

 

A Volán válasza

Tisztelt Szerkesztőség!

Krausz Lászlóné foktői, illetve Habazné Bogárdi Ildikó kalocsai lakosok autóbusz közlekedést érintő felvetéseivel kapcsolatosan az alábbiakról adunk tájékoztatást.

A helyközi közforgalmú közlekedésben az alágazatok közötti, illetve az al-ágazaton belüli integrált szolgáltatások javítása érdekében a nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2011. decemberi menetrend életbelépésével az Integrált Ütemes Menetrend kritériumainak megfelelő, új menetrendi struktúra kialakítását irányozta elő térségünkben a Budapest – Kalocsa – Baja autóbusz vonalcsoport közlekedését illetően. A 60 perces alapütemű közlekedés a távolsági jellegű utazások ellátásában a korábbinál kedvezőbb, a vonalszakaszok adott pontjairól (pl. Kalocsa, Solt, Dunavecse) azonos, könnyen megjegyezhető időpontok ütemes rendszerét kívánta biztosítani. Az átszállások, csatlakozások létrehozását tekintve azonban szükségessé vált a rá- és elhordó helyközi autóbusz közlekedés módosítása is, amelynek igényét a KTI Személyközlekedési Igazgatósága, valamint a Dél-Alföldi Regionális Közlekedésszervező Iroda képviselte a Szolgáltatók, többek között a Kunság Volán Zrt. irányába is.

Ennek függvényében került sor a Kalocsa – Foktő – Uszód – Géderlak – Ordas – Dunapataj (úgy-nevezett falvakon át közlekedő) autóbuszvonali indulási idők módosítására is. A kezdeti időszak üzemeltetési tapasztalatai néhány járat esetében a hivatásforgalmi utazások ellátását tekintve valóban kedvezőtlenebb eljutásokat eredményezett. Ellátási területünket illetően ezek felmérése, a gyakorlati kihatások összegzése folyamatban van, értékelésük a fent említett irodákkal közösen, várhatóan január első napjaiban fog megtörténni. Az egyeztetés eredményeként kerülhet sor a valós, jelentősebb utaslétszámot érintő menetrendi korrekciók végrehajtására.

A foktői elkerülővel kapcsolatos felvetésre jelezni kívánjuk, hogy társaságunk 2011. december 8-án, e-mail útján értesült a december 12-vel életbe lépő új forgalmi rendről. Megfelelő információ és idő hiányában nem volt mód részünkről a naprakész utastájékoztatás biztosítására, amelynek lehetőségeink szerint a lehető legrövidebb időn belüli pótlására a szükséges intézkedésékezet megtettük. A létesítmény hivatalos műszaki átadása december 22-én megkezdődött, a megállóhelyek terv szerinti kiépítése megtörtént, a megállóhelyet jelző KRESZ táblák oszlopra való áthelyezését követően intézkedni fogunk az utastájékoztató indulási jegyzékek kihelyezéséről.

2011. december 29.

Tisztelettel:

Bimbóné Bálint Ildikó

termelési igazgató

Nagy Róbert

forgalomszerv. és ell. ov.


Kalocsai hírek

A sokat emlegetett fogyókúra

A Kalocsai Ökopont táplálkozással összefüggő előadás sorozatának utolsó előtti részében március...

Diplomakoncert

Nemrégiben ismerhette meg a kalocsai közönség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűművész...

Jól felkészített diákok adtak vért

Szervezett keretek között, sok diák adott vért a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Más-kép Török (Töce) Tibor fotográfusról

Véget ért a Korona Rádió által kezdeményezett, az „Év embere” kiválasztását célzó játék...

Aranykor Kitüntető Cím Bóna Pálnak

A Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában rendezték meg az elmúlt kedden a forradalom és...

Harmadszor is Korai Kék Madár a könyvtárban

Több mint száz kalocsai középiskolás töltötte meg kétszer is március 16-án a volt Nagyszeminárium...

Az Ökopont nyerhet Önnek pályázatot

Több olyan lakosság számára meghirdetett pályázat is megjelenik tavasszal, amelyeket jobb...

Az „érseki triumvirátus” felkészült a szezonra

Ha egyetlen, részletes írásba sűrítenénk mindazt, ami az elmúlt napokban a Kalocsai Érsekség háza...

Nincs semmi hír az új Duna-hídról

Tisztelt Képviselő Úr! A Kalocsai Városvédő Egyesület tagjai és a város jövőért aggódók nevében...

Kitüntetések március 15-e alkalmából

– Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott dr. Nemes László Norbert, a...

Ez az az ünnep, amiben közmegegyezés van

Kalocsa Város Önkormányzata a városi művelődési intézményt bízta meg az 1848–49-es forradalom...

110 ezer forintot kap a nagymama?

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közölte 2015-ös felmérésének számait, amelyek szerint jócskán...

Megszűnik húsz hatósági eljárás díja

Az állami rezsicsökkentés folytatásaként – a lakossági konzultáció figyelembevételével –...

A számok szerint biztonságosabb az életünk

Néhány héttel ezelőtt sajtótájékoztatón számolt be Dávid Károly rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun...

Május 1-jén kinyitják a vízimadárparkot

Utoljára tavaly érkeztek hírek az ideiglenesen működtető nélkül maradt vízimadárparkról: hosszas...

Lehet Más, mint Paks – döntsön a nép?

Szenzációszámba menő sajtótájékoztatót tartott múlt csütörtökön a Lehet Más a Politika párt Kalocsa...

Csoportos be(nem)szedés

Vannak egy páran, akik úgy gondolják, ha számlavezető bankjuknak megbízást adnak, hogy engedélyezze...

Kalocsai sármőrök hódíthatják meg Texas kifutóját

Hogy a magyar nők a legszebbek, ezt már több külföldi férfi hangsúlyozta, hazánk urai is...

Szeresd, Óvd, Védd!

A Művelődési Ház kamaraterme március 7-én megtelt a „Szeresd, Óvd, Védd!” címet viselő...

Tamás Endrével és Viczay Endrével

Hatodik alkalommal jelentkezett a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár nemrégiben indult sorozata, a...

Több idegenvezető kell Kalocsának!

Az idei év valóban áttörést hozhat a kalocsai turizmus tekintetében. Bár a Kalocsa Szíve Program...

Budapesti kiállítást rendez be a kortárs klub

Nem messze a Parlamenttől, a Margit híd közelében kapnak teret a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub...

Egyre többször lép fel a Mezei Virágok Népdalkör

Szaporodnak a bejegyzések a Mezei Virágok Népdalkör idei programnaptárjában. Az énekesek a tíz éves...

Tavasz van a Kalocsai Színházban is

Molnár Ferenc: A doktor úr című darabjának bemutatójával megkezdődött a tavaszi évad a Kalocsai...

Betlenné Dajkó Ágnes fuvolatanár, karnagy

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című...

A kórházban sincs elég orvos

Az országos orvoshiány a Kalocsai Szent Kereszt Kórház ellátásában is megmutatkozik: egy-egy napra...

Két pályázat, egy jó hír és egy per a terítéken

Két pályázat benyújtásának szoros határideje indokolta, hogy a múlt kedden – teljes létszámban...

XXV. Kék Madár Fesztivál – az első „hírmorzsák”

Bár sokat még nem tudni az idén június 9-11-ig, huszonötödik alkalommal megrendezendő Kék Madár...

Mit egyenek az ételallergiások?

A kalocsai Ökopont táplálkozási rendellenességekkel és betegségekkel küzdőknek szánt...

Reklámozni kell a paprikás kácsit

Kalocsának már van két hungarikuma, de a harmadik ilyen cím megszerzéséig még évek munkája van...

Háztartásonként négy zsák a zöldhulladéknak

A jó idő beköszönése nemcsak a lakásból kiszabadulás és a kertészkedés örömeit jelenti, hanem igen...

Ismét országos siker a Belvárosi Iskolában

Törökszentmiklóson 6. alkalommal rendezték meg az Országos Wass Albert vers- és prózamondó versenyt....

Kiss-Ilka Anikó: éveket töltöttem a konyhán, ez nagy előny

Február utolsó képviselő-testületi ülésén, zárt ajtók mögött született meg a döntés az idén újonnan...

Egyre több a kalocsai függő

A múlt csütörtökön tartott lakossági fórumon kb. 40 olyan roma ült össze a nemzetiségi önkormányzat...

Üzleti reggeli a legnagyobb adózóknak

A legtöbb helyi adót fizető cégek vezetőivel már harmadszor tartott villásreggelit a városvezetés. A...

Bővít a Fűszerpaprika, befektetőre vár a Margit Malom

Az elmúlt héten vállalkozói reggelin találkozott a legnagyobb adófizetőként számon tartott kalocsai...

Sempai Szűcs Zsoltnak nincs másik arca

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című...

Hamarosan kezdődik a CT beüzemelése

A múlt év végén, de még idén januárban is teljes fordulatszámon pörgött a Kalocsai Szent Kereszt...

Csak Kalocsán hat tűzeset volt

Emberéletet is követelt a múlt hétvégén tomboló tarlótüzek egyike. Bács-Kiskun megyében 58-szor...

Csodaszép koncert volt a Főszékesegyházban

A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola gyönyörű...

Fotókiállítás Kalocsa értékeiről

l

Eljutottunk Indiába, Kubába, Erdélyországba

„Tedd azt, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!” – ez a Roosevelt idézet...

Okostelefont érhet egy fotó

Már készül az áprilisban Kalocsán másodízben megrendezendő Szakmák éjszakájára a Bajai Szakképzési...

Sikeresebb is lehetett volna a rendőrségi buli

Ismét kéklámpás szervezetet támogattak azok, akik elmentek a Balkánban rendezett jótékonysági estre....

Vendég: Posztobányi Zoltán futó nagykövet

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című...

Intézményvezetőt választottak, ügyvezetőt keresnek, pályázni készülnek

Bár a grémium múlt szerdai ülésének nagyobb vitát, érvütköztetést, vagy hosszasabb tárgyalást...

Három lépésben bővítik „sportkaptárukat” a Méhecskék

Míg az szinte borítékolható volt, hogy az ingatlaneladások (pláne négy, ahogy másik írásukban...

Jelmezben nagyobb a véradási kedv

Hatalmas hangulata volt a farsangi véradásnak: rendkívüli időpontban és helyszínen (egy szombaton,...

Tudásklubban a homokmégyi polihisztor

Tamás László, a városi könyvtár igazgatója a fenti jelzővel ajánlotta a megjelent nagyszámú...

Várják a Mátyás király utcai gólyákat

Valószínűleg új gólyapárnak lett szimpatikus Kalocsa, de az is lehet, hogy a városba eddig...

Megjelent a Kalocsai Sárköz 10-11. századi régészeti korpusza

A Kalocsai Sárköz történelme szempontjából kiemelkedő fontosságú könyvet mutattak be február 22-én a...

Igények kontra „dög fölött a keselyűk”

Mint az várható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai ülésének négy napirendi pontját is kitevő...

Drágább lesz a végső búcsú

A köztemető temetkezési rendjéről szóló rendelet módosítása címszóval került a kalocsai...

Tűz Kalocsán: a Virág utcába vonultak a tűzoltók

Tűz volt Kalocsán, a Virág utcában. A lángokat már visszaszorították, tudtuk meg a Bács-Kiskun...

Házhoz jön az X-faktor

Városunk utoljára akkor volt érintett az RTL Klub nagysikerű műsorában, amikor tavaly a 15 éves...

Követendő példák a kortársak számára

A városi könyvtár Titánklub című előadás sorozata keretében olyan fiatalok mutatkoznak be az...

Kezdődik a Szekszárd felújítása

Húszmillió forintra biztosították, és ennyire valószínűleg szükség is lesz, hogy újra működőképes és...

Ásó, baba, nagyharang, avagy Kalocsa 2016.

Eredetileg a múlt heti Házasság hete világmozgalom kapcsán terveztük felkeresni Madainé Szilágyi...

Határvadászokat toboroztak Kalocsán

A Kalocsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya épületében február 16-án, csütörtökön várták...

Sosem volt még ennyi pénze a „bokrétásoknak”

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretére adta be „Kalocsa környéki népi...

Mészáros Máté: sosem volt idegen a színpad és a szereplés

A hétről hétre más környékbeli településen fellépő Kalocsai Thália Társulat amatőr színjátszói...

Kilencvenkét gyermek az orvosra várva

A múlt héten sajnálatos csúcs dőlt meg Kalocsán: volt olyan nap, amikor kilencvenkét gyermeket...

Megint másik arcok! (1.) - Kővágó Zsolt néptánc-pedagógust ismerhettük meg közelebbről

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című...

Az vagy, amit megeszel

Ezzel a sokszor idézett mondással kezdte újabb előadását az Ökopontban Cselik Annamária, a városi...

633 kilogramm tápot adtak össze a kalocsaiak

A szokásos gyűjtésekkel közel azonos eredményt könyvelhetett el az Összefogás az Állatokért...

Ezúttal dr. Shawfar Adelt ismerhettük meg közelebbről

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című...

Daruval emelték ki a vízből a Szekszárdot

A katasztrófavédelem, a vízügy, a rendőrség és a közlekedési hatóság felügyelete mellett, egy...

Sokszínvirág farsang

Beköszöntünk a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület farsangi összejövetelére, kihasználva az...

Jobbak a felvételi átlagok, mint tavaly, mégsem vidám a konklúzió

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban az idén 204 tanuló írt központi felvételi dolgozatot, amelyben...

Farkas Bertalannal találkozhatott háromszáz diák

A Kalocsai Eperföldi Általános Iskolában az idén nyolcadszor rendezték meg a Dúlné Tanács Bernadett...

Dr. Bálint József: stabil a költségvetésünk!

Mint arról lapunk múlt heti számában olvashatott, január utolsó napján többségi támogatással...

2014-es ügy végére került pont – ezért is fizet Kalocsa

Az egyik szeme sír, a másik nevet a kalocsai városvezetésnek. A tavaly bejelentett, Öveges program...

Informatikai fejlesztés a kórházban

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában befejeződött informatikai...

Mindenidők legsikeresebb találkozója volt

Az új évi gurulások történetének legnépesebb találkozóján van túl a Kalocsai OffRoad Club, vagyis a...

Egységes „városi képzőművészeti modell” Vinczellér nyomán?

Az utóbbi hónapokban többször is írtunk arról, hogy a kalocsai képviselő-testület tárgyalta, milyen...

Óriási létszám az idei Sportbálon

Február 4-én este megtelt a Városi Sportcsarnok a város sportolói számára rendezett Sportbálon. Több...

Érettségizők az élet kapujában

Január 30-31-én ismét életvitel tantárgyat tanultak a Kalocsai Szent István Gimnázium 12....

Étkeink és vétkeink

Ötrészes előadás sorozat kezdődött az Ökopontban a diétás étrendekről. Az előadó Cselik Annamária, a...

Meghalt Szita Bence gyilkos mostohája

Magyarország első olyan női elítéltje volt, akit tényleges életfogytiglani börtönbüntetéssel...

Holttestet találtak a Vajasban

Vélhetően szombatról vasárnapra virradó éjjel fulladt a Vajasba egy 60-70 év körüli férfi, a...

Ingyen ellenőriz a kéményseprő

Figyeljen: előre kell egyeztetnie a kéményseprő szokásos éves ellenőrzését, ha a szakember az első...

A Golgota új helyre költözött

Egyszer minden véget ér. Az emberi élet is. És akik elvesztenek egy hozzátartozót, egy...

Egyre többen a háziorvosi várókban

… és eljött a pillanat, ami szinte forgatókönyv-szerűen minden esztendő első hónapjaiban...

Asztmás? Ne menjen Pestre!

A Kalocsához hasonló kisvárosokat csak közvetve érinti a januárban szinte állandósult...

Van, mégsincs kalocsai főiskola

2017. február 1-jétől nevezhetjük ugyan „kalocsainak” a Szent István út 2-4. szám alatti...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Főszerepben: Kalocsa város 2017-es pénzgazdálkodása

Eredetileg egyetlen „izgalmasnak” ígérkező előterjesztés tárgyalását tűzte napirendre a...

A magyar kultúra ünnepe Kalocsán

A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, mert a dokumentumok tanúsága szerint...

Bencze Károlynéra emlékeztek

A városi könyvtár egyhetes programsorozata keretében – Kincsesláda XVIII. előadás – a...

Játék a könyvtárban

A könyvtár már eddig is sokszínű és változatos programjai egy újabbal bővülnek ezen a héten....

Márton Áron Emlékéremmel tüntették ki dr. Bárth Jánost

Az elmúlt év hazai hírözöne között egy kevésbé dobra vert, ám a magyar néprajztudomány, valamint...

A megyében először volt művese állomásunk

Két évtizedes fennállását ünnepelte tavaly novemberben a Kalocsai Színházban egy nagyszabású...

A Tudásklub vendége Leányfalusi Vilmos

A városi könyvtár idén harmadszor csatlakozott egy egész hetes programsorozattal a Magyar Kultúra...

A kalocsai fúvósok közgyűlésén jártunk

Megtartotta éves közgyűlését a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület. Az elmúlt évben történtek...

Eldőlt: Vinczellér-tárlat kerül a zsinagógába

Visszatérő kérdésként került a kalocsai képviselők elé múlt csütörtökön, hogy mindenki végérvényesen...

Lopott tűzifát adhatnak el a házalók

A tartósan hideg időben egyre több tűzifát kínáló csaló tűnhet fel a városban, párhuzamosan azzal a...

Se költségvetés, se ügyvezető, de talán büntetés sem lesz

Több szempontból is borult a városatyák 2017-es első testületi ülése múlt csütörtökön, többek között...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás