Olvasói levelek a decemberben változott Volán menetrenddel kapcsolatban

2012.01.11 20:29   

Több telefonhívást és levelet kapott szerkesztőségünk, melyben olvasóink kifogásolják a december 11-én életbe lépett új Volán menetrendet, valamint a foktői új elkerülő úton a fedett buszmegállók és az utastájékoztatók hiányát. Két olvasói levelet eljuttattunk a Kunság Volán Zrt. illetékeseinek is. Most Postánkból rovatunkban ezeket a leveleket olvashatják, valamint a Volán ezekre adott válaszát.

 

Tisztelt Zsigmond Enikő főszerkesztő!

Kérem szíves segítségét a Volán menetrendjének módosítása ügyében:

A Volán buszok menetrendje 2011. december 11-től kezdődően módosult nagyon nagy mértékben valamiféle „ütemesítés” címszóval. Maga az elgondolás lehet, hogy nem rossz, de a kivitelezés nem kevés kívánni valót hagy maga után.

Én személy szerint Kalocsáról utazom Dunapatajra dolgozni, így reggel veszem igénybe Kalocsáról Dunapatajra és délután a vissza irányú Volán járatokat.

(Persze az egyedüli nem én vagyok. Ezzel a járattal többen utaztak Kalocsáról Hartára illetve Soltra; Dunapatajról Hartára; és Hartáról Soltra. Ezzel mindenki időben ért be munkahelyére, iskolájába.)

Ez a múlt!

Ütemesítés címén ez megváltozott. Az eddigi járat – amely 650-kor indult Kalocsáról (egyébként Baja – Budapest között közlekedett) most 630-kor indul. (Reggel ez a húsz perc is sokat számít!) De az ütemesítés címszava alapján 630-kor 4, azaz négy darab járat indul Kalocsáról északi irányba:

1. Kalocsáról Dunapatajra és itt megfordul;

2. Baja – Székesfehérvár útvonalon közlekedve;

3. Baja – Budapest útvonalon közlekedve (csak Kalocsán és Solton áll meg);

4. Kalocsa – Budapest útvonalon közlekedve.

Ez a négy járat szépen elmegy és utána egy egész óráig nem indul egy sem.

A kérdés persze benne az, hogy ettől gazdaságosabban, kihasználtabban közlekednek a járatok és még a lakossági igényeket is kielégítik? Kinek jó ez így?

Szerencsére vissza irányban az ütemesítés nem érinti hazaindulásomat.

13 fő aláírásával (amely nem a teljes névsora a kedvezőtlen változásban érintetteknek) kezdeményeztük a menetrend ez irányú módosítását, amely önmagában még lehet, hogy kevés.

Nem bízok abban, hogy a Volán módosítaná a menetrendjét, mert adott esetben a felsőbb rendező elvvel (ütemesítés) ez nem egyezik. Mi viszont nem választhatunk abban, hogy melyik fajta tömegközlekedési eszközzel (vonattal, villamossal, esetleg metróval) utazzunk, csak az utazás időpontját választhatjuk, ami viszont a munkaidőkezdés miatt kötött.

Információim szerint a menetrend változás több járat vonatkozásában még sokkal több személyt érint kedvezőtlenül, ami lehet, hogy magát a rendező elvet kérdőjelezi meg.

Szíves segítségét ezúton is megköszönöm:

Üdvözlettel:

Habazné Bogárdi Ildikó

 

***

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Alulírott foktői lakos, mint a Volán Közlekedési Vállalat gépjárművein utazó írom a segítségkérő levelemet Önök felé. Sajnos azonban nem csak egy ügy van, hanem kettő.

Az első panaszos és segítségkérő ügyemhez kapcsolódik a második is.

1.) A munkahelyem Dunapatajon van, és reggel 1 8-kor kezdődik a munkaidőm. Az ide járáshoz a fenti közlekedési eszköz helyközi járatait veszem igénybe és 2011. 12. 11-ig mindig oda tudtam érni munkakezdésre, úgy hogy kigyalogoltam a falu szélére a 6.18-kor induló buszhoz. (Ugyanis a kora reggeli buszok nem mennek be a falu közepéig.) Ennek vége szakadt, mivel a Volán állítólag „az utasok érdekeit figyelembe véve” december 11-től megváltoztatta a helyközi járatainak időpontját, annyira, hogy a jelenlegi kora reggeli járatindulás senkinek sem jó. (Ezt a Kalocsáról 5.55-kor induló járatra értem.)

A változtatások előtt kiküldték a tervezeteket a dunapataji önkormányzathoz, de valószínű, hogy a többihez is, amelyen a feltüntetett tervezett változás azokban a jelzett időpontokban meg is felelt volna.

Csakhogy a Volán nem e szerint járt el. A tervezett kalocsai indulású 6.50-es járatot nem indították (csak szabadnapokon), hanem helyette 5.55-kor indul és 6.35-re van Dunapatajon. Ezt a járatot az éjszakai műszakból jövők el sem érik. Várakozhatnak egy plusz órát a következőre, fáradtan, félig aludva. A munkába és iskolába igyekvőknek pedig nagyon korán van. A következő pedig 7.00-kor indul és 7.40-re van Dunapatajon. Azt azért megjegyezném, hogy ez az utóbbi minden nap késik még 10-15 percet, úgyhogy az iskolások néha alig érnek be órára. Nekünk, munkába menőknek pedig egyáltalán nem jó. Olyan utas, aki a távolsági autóbuszhoz igyekezne, az ritkán akad a járatokon, csak az iskolások és a munkába menők, és onnan jövők használják reggelente. Így tehát személy szerint kénytelen vagyok a korai járattal, az 5.55-ös indulóval menni dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 3-ed 6-kor indulok otthonról és gyalogolok ki a falu szélére a megállóhoz.

Ezzel nincs vége a panaszomnak, ugyanis ehhez kapcsolódik a következő.

2.) A változást követő kedd reggel (december 13-án) megnyitották a Foktőt elkerülő új utat, tették ezt úgy, hogy az önkormányzat a lakosságot nem értesítette ki a változás időpontjáról. (Az elágazás környékén az út szélére tettek ki táblákat, hogy majd forgalmi rend változás lesz, de hogy mikortól, azt nem, és hogy mi fog változni azt sem.) Még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az autóbusz megállóvárók oldalára kitettek volna egy plakátot, pl. „…hogy ettől a naptól megváltozik az autóbusz útvonala”. Ez is elmaradt. Ennek következtében az utóbbi napokban óriási káosz volt és van Foktő településen.

A baj csak az, hogy engem is közvetlenül érint és ezért reklamálok.

Hétfő este a sötétben 3 5-kor még a szokott útvonalon jött be az autóbusz a faluba. (Ekkor jönnek többen haza a munkából.) Másnap reggel 6 órakor az autóbusz megállóban (a hivatalos autóbusz megálló tábla mellett!) várakozva látom, hogy jön, majd még a falu előtt lekanyarodik az új útra. Neki indulva, hogy futva hátha elérem a körforgalomnál, bolyongtam a koromsötétben az útjavítási gödrök, kátyúk között. Azt sem tudtam, hogy mikor esem hasra, mert semmit sem lehetett látni, ugyanis ez külterületen van és nincs közvilágítás.

Természetesen integethettem a sötétben az autóbusz után. Kénytelen voltam visszamenni a hivatalos megállóhoz, ahol egy órát várva, összefagyva megvárni a reggeli világosságot és újra nekiindulva a körforgalomnak, keresni egy járdaszigetet, hogy hátha ott fog megállni a következő autóbusz. Ekkor már láttam, hogy figyelemfelkeltően festve van a korlát sárga/fehér csíkokkal, hogy valószínűleg megálló is lehet, csak kár, hogy sötétben ez láthatatlan! Azt hozzáteszem, hogy nem csak én bolyongtam megállóhelyet keresve a forgalomban, hanem volt utazótársam is, sőt volt olyan is, aki inkább visszafordult.

Azóta reggelente zseblámpával megyek munkába az autóbusz váráshoz, korán, hogy a fél 8-as munkakezdésre időben oda tudjak érni és a koromsötétben jelzek, hogy állok és várok abban a szuper megállóban!

Ami mélységesen felháborít ebben az ügyben, hogy az eddig a község belterületén, lakott területen lévő megvilágított autóbusz megállókat kiteszik külterületre. Ahol nincs egy védett hely sem, ahová várakozáskor eső, vihar esetén be lehetne húzódni! Arról nem is beszélve, hogy beteg, idős, mozgáskorlátozott ember le sem tud ülni!

A körforgalomnál pedig nincs egyetlen egy gyalogátkelőhely felfestve, pedig az egyéb útvonaljelzések már ott vannak. Nincs egy olyan tájékoztató tábla kitéve, hogy melyik busz melyik megállóból indul – ugyanis a körforgalom 3 ágában található egy-egy megálló, de, hogy melyik hova tart, azt találja ki az utas, és vagy sikerül eltalálni a megfelelő autóbuszt vagy nem, ez kit érdekel! Innen vannak az utasok bolyongásai.

A várható nagy tehergépjármű forgalomhoz tették ki a megállókat, annak ellenére, hogy sokan Kalocsáról nem csak a ritkábban járó helyi járattal utaznak, amelyek a központba bemennek, hanem az ezek között közlekedő helyközivel is, amely csak a falu szélét érinti. Orvoshoz, iskolába, munkába, piacra menők, idősek, kisgyerekesek stb..

A forgalomban előbb-utóbb lesz baleset ez miatt, azt már most lehet borítékolni.

A megállókhoz igyekvők valószínűleg mehetnek majd esetlegesen a nagy hóban és síkosságban is, mert a területnek nem lesz gazdája, és az sem lesz, aki a megállókat tisztítsa vagy síkosság esetén felszórja.

Azokat szeretném hajnalonként meghívni egy kis autóbuszozásra, várakozásra a sötétbe „oda, ahol a madár sem jár”, akik azt mondják, hogy ez így megfelelő, és nagyon jó! Akkor biztosan más lenne a véleményük.

Félreértés ne essék, nem az elkerülő út miatt mérgelődök. Arra a várható forgalom miatt szükség volt. Csak a lakosság igényének a semmibe vevése háborít fel! Csak a beruházó érdekeit nézték, azokét, akik ott élnek, már nem! Mert így ez nem hiszem, hogy jó az utazóknak. Arról nem is beszélve, hogy ez által a település kis utcáin a forgalom megnőtt, mivel a faluból kimenő gépjárművek többsége más utakat választ, gondolok itt pl. a keskeny Aradi utca elejére, ahol két autó nem fér el egymás mellett a csatorna parton. Vagy pedig a Kossuth utcára, és az ún. Vágóhídra, amely kérdéses, hogy meddig fogja bírni a forgalmat.

A fenti panaszaim miatt szeretném kérni a segítségüket, közbenjárásukat. Elnézést a kissé hosszúra nyúlt levélért, de másként nem tudtam érthetően elmagyarázni a dolgokat.

Az ügyben nyújtott esetleges közbenjárásokat megköszönöm.

Foktő, 2011.12.16.

Tisztelettel:

Krausz Lászlóné

Foktő, Aradi u. 48.

 

A Volán válasza

Tisztelt Szerkesztőség!

Krausz Lászlóné foktői, illetve Habazné Bogárdi Ildikó kalocsai lakosok autóbusz közlekedést érintő felvetéseivel kapcsolatosan az alábbiakról adunk tájékoztatást.

A helyközi közforgalmú közlekedésben az alágazatok közötti, illetve az al-ágazaton belüli integrált szolgáltatások javítása érdekében a nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2011. decemberi menetrend életbelépésével az Integrált Ütemes Menetrend kritériumainak megfelelő, új menetrendi struktúra kialakítását irányozta elő térségünkben a Budapest – Kalocsa – Baja autóbusz vonalcsoport közlekedését illetően. A 60 perces alapütemű közlekedés a távolsági jellegű utazások ellátásában a korábbinál kedvezőbb, a vonalszakaszok adott pontjairól (pl. Kalocsa, Solt, Dunavecse) azonos, könnyen megjegyezhető időpontok ütemes rendszerét kívánta biztosítani. Az átszállások, csatlakozások létrehozását tekintve azonban szükségessé vált a rá- és elhordó helyközi autóbusz közlekedés módosítása is, amelynek igényét a KTI Személyközlekedési Igazgatósága, valamint a Dél-Alföldi Regionális Közlekedésszervező Iroda képviselte a Szolgáltatók, többek között a Kunság Volán Zrt. irányába is.

Ennek függvényében került sor a Kalocsa – Foktő – Uszód – Géderlak – Ordas – Dunapataj (úgy-nevezett falvakon át közlekedő) autóbuszvonali indulási idők módosítására is. A kezdeti időszak üzemeltetési tapasztalatai néhány járat esetében a hivatásforgalmi utazások ellátását tekintve valóban kedvezőtlenebb eljutásokat eredményezett. Ellátási területünket illetően ezek felmérése, a gyakorlati kihatások összegzése folyamatban van, értékelésük a fent említett irodákkal közösen, várhatóan január első napjaiban fog megtörténni. Az egyeztetés eredményeként kerülhet sor a valós, jelentősebb utaslétszámot érintő menetrendi korrekciók végrehajtására.

A foktői elkerülővel kapcsolatos felvetésre jelezni kívánjuk, hogy társaságunk 2011. december 8-án, e-mail útján értesült a december 12-vel életbe lépő új forgalmi rendről. Megfelelő információ és idő hiányában nem volt mód részünkről a naprakész utastájékoztatás biztosítására, amelynek lehetőségeink szerint a lehető legrövidebb időn belüli pótlására a szükséges intézkedésékezet megtettük. A létesítmény hivatalos műszaki átadása december 22-én megkezdődött, a megállóhelyek terv szerinti kiépítése megtörtént, a megállóhelyet jelző KRESZ táblák oszlopra való áthelyezését követően intézkedni fogunk az utastájékoztató indulási jegyzékek kihelyezéséről.

2011. december 29.

Tisztelettel:

Bimbóné Bálint Ildikó

termelési igazgató

Nagy Róbert

forgalomszerv. és ell. ov.


Kalocsai hírek

Egy korty kultúra – egy héten át

Január 22-én kezdődött és lapzártánkkor még javában tart a II. Kalocsai Magyar Kultúra Hete...

„Rövidesen megmutatjuk mindazt, amin eddig dolgoztunk!”

A napokban sikerült néhány szót váltanunk az éppen épülőfélben lévő Astriceum egyik szélvédett és...

„Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás”

A Szent István Gimnázium hetvenhárom 12. évfolyamos tanulójára is felkerült a végzősöket megillető...

A Szent István Gimnázium szerint is baj van

A kalocsai gimnázium is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amit egy miskolci intézmény indított a KLIK...

Kusza kórkép

Hosszú hónapok óta húzódik egy lakhatással kapcsolatos ügy a Gödrök-köze táján. Egy segíteni...

Szombaton újra Sportbál

Kalocsa évekig nélkülözni kényszerült a Sportbál gálarendezvényt, ám a Városi Sportcsarnok újra...

Egy csőtörés, és ami mögötte van

Még mindig láthatóak a kalocsai Rákóczi utcában annak a január 18-i csőtörésnek a nyomai, amely a...

Új igazolvány az őstermelőknek

Könnyebb lesz nyilvántartani és ellenőrizni az őstermelőket ettől az évtől, miután lecseng annak az...

Forgalmirend-változás Kalocsa szívében

Amióta a kalocsai önkormányzatra eső beruházások hivatalosan is lezárultak a Kalocsa Szíve Program...

Három fajszi betörésért kell felelnie

Némi készpénz, üdítőital és két kenyér – mindössze ennyi volt a zsákmány három betörés...

A báli szezon a Lakomaccal folytatódott

A 2006-ban alakult Kalocsai Horvát Önkormányzat idén tizedik alkalommal rendezte hagyományos...

„A tudás legyen a legfőbb segítőtök felnőtt életetekben”

A szalagavatók időszakát éljük. A végzős középiskolások ruháján megjelenik az emlékeztető kis jelkép...

Nem kell rögtön orvoshoz szaladni!

Sok időszakos megbetegedésnek lehet melegágya az év első időszakára jellemző hőmérsékletingadozás: a...

33 év eredményeit múlták felül evezőseink

Múlt pénteken, a Belvárosi Általános Iskola ebédlőjében gyűltek össze a KSE evezősei egy évzáró...

Próbaidőre egyirányú a Kunszt utca

Kiegészítő táblával látták el az egyelőre ideiglenesen egyirányú Asztrik teret és Kunszt utcát...

A kalocsai fúvósok és a Csillagok háborúja

– A születésnapunkat fogjuk ünnepelni, és erre egy nagy show-műsort készítünk. Nem szeretnék...

Kalocsának az óvoda és az ipari park fontos

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Paks II. építkezés és a hozzá kötődő híd felpezsdíti a társadalmi...

Ismét jól szolgált a térfigyelő kamera

A kalocsai nyomozók egy napon belül beazonosították és őrizetbe vették az elkövető párost.

Születtek, egybekeltek, elhunytak Kalocsán

Szokás mondani, hogy valaminek a vége, vagy bármi új kezdete mindig egy korszak lezárását jelenti,...

Amit az időkorlátos parkolásról tudni szeretne

2015 utolsó képviselő-testületi ülésén, az ünnepek előtti utolsó pillanatban szavazta meg a kalocsai...

Egy szimpatikus patikus

Már az is eszembe jutott, tulajdonképpen fehér hollókról írok, amikor olyan embereket mutatok be,...

Öko. Bio. Pont.

Január 8-án a kalocsai ÖkoPont épületét felavatva, előadást hallottunk a bioépítészetről. A program...

Elköltözik a Parkgondozó

Jó ideje beszédtéma a városban a Kalocsa Szíve Program során felújított Érsekkert körüli forgalom...

A Glencore fűtené a kórházat

A foktői Duna-parton lévő növényi olajgyár akkora mennyiségben termel zöldhulladékot, hogy azzal...

Félmillió forintot báloztak össze

Az idei, újévi önkormányzati bál ismét karitatív célokat szolgált: a tavalyi tűzifára való után most...

Újévi fúvóskoncert

A Kék Madár Alapítvány javára történő adománygyűjtéssel kötötte össze az év első koncertjét a Liszt...

Az országban először a Vicai Optikában

Több mint huszonkét éve már annak, hogy Kalocsán megnyitott a Vicai Optika. Az üzlet vezetőiről...

Újévi baba és évindító jó hírek

Január 1-jén hajnali öt óra előtt nem sokkal látta meg a napvilágot a megújulóban és bővülőben lévő...

Egy hét kultúra

Idén már a második alkalommal ünnepli egyhetes rendezvénysorozattal a magyar kultúrát a Kalocsai...

Egyszerűsödnek a közigazgatásban intézhető ügyek

2016. január 1-jén lépett hatályba az a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő...

Szálloda nyílik Kalocsán

Lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy májusban elkezdődött Kalocsa belvárosában a Pilvax...

Fiatalít és hagyományt ápol a Porcelán Manufaktúra

Tavaly – még mindig fura ezt leírni – tavasszal, azaz 2015 első felében olvashatott...

Kalocsa Italiano

Még Európai Uniós támogatásoktól függ, de ha nyer, biztosan Kalocsán építi ki háromüzemes...

Örömteli, de radikális változások jönnek

2015. december 31-én lejárt a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesületnek azon szerződése, amely a Sárköz...

Kiskirályok

Az útlezárások feloldásával visszaszoktam régi útvonalaimra, a Sportcsarnokot újra az Asztrik tér...

Új slágerajándék tűnt fel Kalocsán

A karácsonyi ajándékozások alkalmával mindig a szórakoztatóelektronikai termékek számítanak a...

Januárban felfújják a kalocsai „sport-buborékot”?

Ha a KSE pálya mellett sétált az elmúlt hetekben, hónapokban, már Ön is jól láthatta a...

Nem lesznek elnézőbbek a rend őrei!

Bár a tavaly november elején indult és december 10-ig tartott rendőrségi kampány véget ért, a...

Tavaly évi összegzés

A 2014-15-ös bajnokságban a Kalocsai SE női röplabdásai a Pécs csapatával nagy versenyfutásban a...

Eperföldi karácsonyi koncert

Az idei évben már negyedik alkalommal lépett karácsonyi műsorral a környéken lakók elé a Kalocsai...

CT, digitális röntgen a kórház karácsonyfája alatt

A kórház dolgozói részére december 22-én, a hagyományosan rendezett karácsonyi ünnepségen Hegedűs...

Kalocsa Szíve: közös erővel menni előre!

… már ami az önkormányzatra vonatkozó projekthelyszíneken történő kivitelezéseket illeti. A...

Időkorlátos parkolási zónák a városközpontban

Az év utolsó testületi ülésén, múlt kedden szavazták meg a kalocsai képviselők azt az...

Jobb munkakörülmények az életmentés jegyében

Egy országos pályázati programnak köszönhetően a mentőszolgálat 22 új állomással lett gazdagabb és...

„Ez az ősz a munkáról és a küzdelemről szólt”

Felülmúlva önmagát, a Kalocsai KC felnőtt csapata a 2014/2015-ös szezonban a dobogó legfelső fokára...

Egy Angliába szakadt hazánk leánya segített

A karácsony mindig fokozza az emberekben az együttérzést, szeretnék az ünnep hangulatát, örömét...

Érseki szentmise a börtönben

Karácsonykor a börtönökbe is beköltözik a szeretet és a béke. Az egyházi vezetők, börtönlelkészek...

A Nebuló EGYMI féléves pályázatának beszámolója

A Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani...

Cipősdoboznyi szeretet

A Szeretetházi Baptista Gyülekezet, Sorsok Háza Szociális Intézménye (Kalocsa, Szent Imre u. 3. sz.)...

A Művelődési Központ játszóháza

December 19-én (szombaton) délután rendezte meg a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár 2015 évi...

Jóságleltár - Sütivásár a Dózsában

Nyakunkon a karácsony – mondta Gera Csontos Hajnalka, a Kalocsa-Fajsz Református Missziói...

Sikermusical az érsek-kerti szabadtérin

Bár éppen hogy túlvagyunk a Karácsonyi forgatag programjain, már javában folynak a nyári események...

Nem lesz fizetős a szekszárdi híd

Van egy jó, meg egy rossz hírem. A jó, az a címben olvasható, amint azt már nálunk gyorsabb...

Januártól ingyenesen induló esti képzések

Egy szakmánál jobb kettő vagy három. Az utóbbi időben a város iskolái új utakat keresnek, élükön a...

Emléktábla és edzőterem őrzi a birkózópápa nevét

Több mint két évtized telt el azóta, amióta a kalocsai birkózópápaként mai napig emlegetett Deák...

Dr. Meszlényi Rózsa: Remélem, visszatérnek a boldog idők Kalocsán!

2015. november 24. fontos dátum a kalocsai székhelyű Tomori Pál Főiskola életében. Nem csak azért,...

Miénk az „év kereskedője” és az „ipar kiváló mestere”!

Tavaly közel ugyanilyen tájt hasonló jó híreikről számolhattunk be a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi...

Olcsóbb fenntartani az idősotthont

Hőszigetelő burkolatot, valamint új homlokzati nyílászárókat kapott a Bem apó utcai idősotthon. A...

Érseki áldás a magyar pálinkán

A felcím csak enyhe csúsztatás: valójában nem a pálinka ünnepe december 6., hanem – ahogyan...

Teltházas könyvbemutató

„A diktatúra ellenségképet keres magának, ha pedig nincs, akkor teremt!” – kezdte...

Januárban folytatódik a színházi évad

Mégpedig izgalmas, érdekes előadásokkal, amelyek bemutatása egyben újabb társulatok megismerését,...

Összefogásból játszótér

Örömteli eseményre invitálta a sajtó képviselőit az Eperföldi Általános Iskola: szülők, nevelők...

Kavalkád...

…címmel nyílt meg egy amatőr fotós kiállítása december 14-én a színház előcsarnokában. Péter...

Bennégett a lakója

December 14-én, hétfő hajnalban Kalocsa külterületén, a Kőégető köz mögötti hobbikertek területére...

Tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság

A Kalocsai Járás illetékességi területén működő Helyi Védelmi Bizottság december 9-én, a kalocsai...

Kigyúlt az örömvasárnap gyertyája is

Advent harmadik vasárnapja az örömé: ekkor ünnepeljük az Úr eljövetelét. A koszorúkon ezen a napon...

Mindenhol Dunatáj

Lassan már ott is Dunatáj Fotókörös képet látni, ahol nem is sejtené, hogy azt látja: a város lelkes...

Boldog karácsonyt! Boldog-e a karácsony?

Az idei karácsony előtti idő a végidőket (eszkatológiát), annak is a félelmetes és ítéletes voltát...

Újra járható a Bátyai úti híd

Lapunk hasábjain az utóbbi hetekben többször is olvashatott arról, hogy szépen halad, de a tervezett...

Vádemelési javaslat az internetes csaló ügyében

A kalocsai nyomozók 67 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a 31 éves budapesti férfit.

A fának lelke volt…

„Czár János személyével egy álruhás angyali lény távozott közülünk a láthatatlanok világába....

Fogyatékkal Élők Napja

A Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani...

Elkezdődött a kórház milliárdos fejlesztése

A kalocsai Városházán 2013. október 10-én megtartott sajtótájékoztatót követő híradásokból...

Hókészültségben a Parkgondozó

Hetekkel a téli idő érkezése előtt már készültségben kell állnia azoknak a munkagépeknek, amelyek a...

Hungarikum lett a paprika és népművészetünk

A kalocsai polgármester a múlt héten, Budapesten vette át a Hungarikumok Gyűjteményének két...

„Aki letöröl egy könnyet…”

A Szociális Munka Napja alkalmából november 20-án Kalocsa Város Önkormányzat Szociális Központja...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Kék Madár új fiókákat nevel

Tamás László könyvtárigazgató invenciója nyomán március 26-án csütörtökön és 27-én pénteken...

„Már csak te hiányzol!”

Április 3-án, nagypéntek délutánján a kalocsai Városháza Dísztermében két témában tartott...

A 250. tanév

A Kalocsai Szent István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 250 éves évfordulóját....

Merre járhat a palackunk?

Egy héten keresztül a víz volt a főszereplő a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola két osztályában,...

Lomtalanítási ütemterv

2015. április 13-17., április 20-24. Ügyfélszolgálati iroda: Kalocsa, Érsekkert 4-1. Telefon:...

Jövő héten indul a lomtalanítás Kalocsán

A 2015-ös tavaszi lomtalanítást Kalocsán a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. fogja végezni két...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás