Olvasói levelek a decemberben változott Volán menetrenddel kapcsolatban

2012.01.11 20:29   

Több telefonhívást és levelet kapott szerkesztőségünk, melyben olvasóink kifogásolják a december 11-én életbe lépett új Volán menetrendet, valamint a foktői új elkerülő úton a fedett buszmegállók és az utastájékoztatók hiányát. Két olvasói levelet eljuttattunk a Kunság Volán Zrt. illetékeseinek is. Most Postánkból rovatunkban ezeket a leveleket olvashatják, valamint a Volán ezekre adott válaszát.

 

Tisztelt Zsigmond Enikő főszerkesztő!

Kérem szíves segítségét a Volán menetrendjének módosítása ügyében:

A Volán buszok menetrendje 2011. december 11-től kezdődően módosult nagyon nagy mértékben valamiféle „ütemesítés” címszóval. Maga az elgondolás lehet, hogy nem rossz, de a kivitelezés nem kevés kívánni valót hagy maga után.

Én személy szerint Kalocsáról utazom Dunapatajra dolgozni, így reggel veszem igénybe Kalocsáról Dunapatajra és délután a vissza irányú Volán járatokat.

(Persze az egyedüli nem én vagyok. Ezzel a járattal többen utaztak Kalocsáról Hartára illetve Soltra; Dunapatajról Hartára; és Hartáról Soltra. Ezzel mindenki időben ért be munkahelyére, iskolájába.)

Ez a múlt!

Ütemesítés címén ez megváltozott. Az eddigi járat – amely 650-kor indult Kalocsáról (egyébként Baja – Budapest között közlekedett) most 630-kor indul. (Reggel ez a húsz perc is sokat számít!) De az ütemesítés címszava alapján 630-kor 4, azaz négy darab járat indul Kalocsáról északi irányba:

1. Kalocsáról Dunapatajra és itt megfordul;

2. Baja – Székesfehérvár útvonalon közlekedve;

3. Baja – Budapest útvonalon közlekedve (csak Kalocsán és Solton áll meg);

4. Kalocsa – Budapest útvonalon közlekedve.

Ez a négy járat szépen elmegy és utána egy egész óráig nem indul egy sem.

A kérdés persze benne az, hogy ettől gazdaságosabban, kihasználtabban közlekednek a járatok és még a lakossági igényeket is kielégítik? Kinek jó ez így?

Szerencsére vissza irányban az ütemesítés nem érinti hazaindulásomat.

13 fő aláírásával (amely nem a teljes névsora a kedvezőtlen változásban érintetteknek) kezdeményeztük a menetrend ez irányú módosítását, amely önmagában még lehet, hogy kevés.

Nem bízok abban, hogy a Volán módosítaná a menetrendjét, mert adott esetben a felsőbb rendező elvvel (ütemesítés) ez nem egyezik. Mi viszont nem választhatunk abban, hogy melyik fajta tömegközlekedési eszközzel (vonattal, villamossal, esetleg metróval) utazzunk, csak az utazás időpontját választhatjuk, ami viszont a munkaidőkezdés miatt kötött.

Információim szerint a menetrend változás több járat vonatkozásában még sokkal több személyt érint kedvezőtlenül, ami lehet, hogy magát a rendező elvet kérdőjelezi meg.

Szíves segítségét ezúton is megköszönöm:

Üdvözlettel:

Habazné Bogárdi Ildikó

 

***

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Alulírott foktői lakos, mint a Volán Közlekedési Vállalat gépjárművein utazó írom a segítségkérő levelemet Önök felé. Sajnos azonban nem csak egy ügy van, hanem kettő.

Az első panaszos és segítségkérő ügyemhez kapcsolódik a második is.

1.) A munkahelyem Dunapatajon van, és reggel 1 8-kor kezdődik a munkaidőm. Az ide járáshoz a fenti közlekedési eszköz helyközi járatait veszem igénybe és 2011. 12. 11-ig mindig oda tudtam érni munkakezdésre, úgy hogy kigyalogoltam a falu szélére a 6.18-kor induló buszhoz. (Ugyanis a kora reggeli buszok nem mennek be a falu közepéig.) Ennek vége szakadt, mivel a Volán állítólag „az utasok érdekeit figyelembe véve” december 11-től megváltoztatta a helyközi járatainak időpontját, annyira, hogy a jelenlegi kora reggeli járatindulás senkinek sem jó. (Ezt a Kalocsáról 5.55-kor induló járatra értem.)

A változtatások előtt kiküldték a tervezeteket a dunapataji önkormányzathoz, de valószínű, hogy a többihez is, amelyen a feltüntetett tervezett változás azokban a jelzett időpontokban meg is felelt volna.

Csakhogy a Volán nem e szerint járt el. A tervezett kalocsai indulású 6.50-es járatot nem indították (csak szabadnapokon), hanem helyette 5.55-kor indul és 6.35-re van Dunapatajon. Ezt a járatot az éjszakai műszakból jövők el sem érik. Várakozhatnak egy plusz órát a következőre, fáradtan, félig aludva. A munkába és iskolába igyekvőknek pedig nagyon korán van. A következő pedig 7.00-kor indul és 7.40-re van Dunapatajon. Azt azért megjegyezném, hogy ez az utóbbi minden nap késik még 10-15 percet, úgyhogy az iskolások néha alig érnek be órára. Nekünk, munkába menőknek pedig egyáltalán nem jó. Olyan utas, aki a távolsági autóbuszhoz igyekezne, az ritkán akad a járatokon, csak az iskolások és a munkába menők, és onnan jövők használják reggelente. Így tehát személy szerint kénytelen vagyok a korai járattal, az 5.55-ös indulóval menni dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 3-ed 6-kor indulok otthonról és gyalogolok ki a falu szélére a megállóhoz.

Ezzel nincs vége a panaszomnak, ugyanis ehhez kapcsolódik a következő.

2.) A változást követő kedd reggel (december 13-án) megnyitották a Foktőt elkerülő új utat, tették ezt úgy, hogy az önkormányzat a lakosságot nem értesítette ki a változás időpontjáról. (Az elágazás környékén az út szélére tettek ki táblákat, hogy majd forgalmi rend változás lesz, de hogy mikortól, azt nem, és hogy mi fog változni azt sem.) Még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az autóbusz megállóvárók oldalára kitettek volna egy plakátot, pl. „…hogy ettől a naptól megváltozik az autóbusz útvonala”. Ez is elmaradt. Ennek következtében az utóbbi napokban óriási káosz volt és van Foktő településen.

A baj csak az, hogy engem is közvetlenül érint és ezért reklamálok.

Hétfő este a sötétben 3 5-kor még a szokott útvonalon jött be az autóbusz a faluba. (Ekkor jönnek többen haza a munkából.) Másnap reggel 6 órakor az autóbusz megállóban (a hivatalos autóbusz megálló tábla mellett!) várakozva látom, hogy jön, majd még a falu előtt lekanyarodik az új útra. Neki indulva, hogy futva hátha elérem a körforgalomnál, bolyongtam a koromsötétben az útjavítási gödrök, kátyúk között. Azt sem tudtam, hogy mikor esem hasra, mert semmit sem lehetett látni, ugyanis ez külterületen van és nincs közvilágítás.

Természetesen integethettem a sötétben az autóbusz után. Kénytelen voltam visszamenni a hivatalos megállóhoz, ahol egy órát várva, összefagyva megvárni a reggeli világosságot és újra nekiindulva a körforgalomnak, keresni egy járdaszigetet, hogy hátha ott fog megállni a következő autóbusz. Ekkor már láttam, hogy figyelemfelkeltően festve van a korlát sárga/fehér csíkokkal, hogy valószínűleg megálló is lehet, csak kár, hogy sötétben ez láthatatlan! Azt hozzáteszem, hogy nem csak én bolyongtam megállóhelyet keresve a forgalomban, hanem volt utazótársam is, sőt volt olyan is, aki inkább visszafordult.

Azóta reggelente zseblámpával megyek munkába az autóbusz váráshoz, korán, hogy a fél 8-as munkakezdésre időben oda tudjak érni és a koromsötétben jelzek, hogy állok és várok abban a szuper megállóban!

Ami mélységesen felháborít ebben az ügyben, hogy az eddig a község belterületén, lakott területen lévő megvilágított autóbusz megállókat kiteszik külterületre. Ahol nincs egy védett hely sem, ahová várakozáskor eső, vihar esetén be lehetne húzódni! Arról nem is beszélve, hogy beteg, idős, mozgáskorlátozott ember le sem tud ülni!

A körforgalomnál pedig nincs egyetlen egy gyalogátkelőhely felfestve, pedig az egyéb útvonaljelzések már ott vannak. Nincs egy olyan tájékoztató tábla kitéve, hogy melyik busz melyik megállóból indul – ugyanis a körforgalom 3 ágában található egy-egy megálló, de, hogy melyik hova tart, azt találja ki az utas, és vagy sikerül eltalálni a megfelelő autóbuszt vagy nem, ez kit érdekel! Innen vannak az utasok bolyongásai.

A várható nagy tehergépjármű forgalomhoz tették ki a megállókat, annak ellenére, hogy sokan Kalocsáról nem csak a ritkábban járó helyi járattal utaznak, amelyek a központba bemennek, hanem az ezek között közlekedő helyközivel is, amely csak a falu szélét érinti. Orvoshoz, iskolába, munkába, piacra menők, idősek, kisgyerekesek stb..

A forgalomban előbb-utóbb lesz baleset ez miatt, azt már most lehet borítékolni.

A megállókhoz igyekvők valószínűleg mehetnek majd esetlegesen a nagy hóban és síkosságban is, mert a területnek nem lesz gazdája, és az sem lesz, aki a megállókat tisztítsa vagy síkosság esetén felszórja.

Azokat szeretném hajnalonként meghívni egy kis autóbuszozásra, várakozásra a sötétbe „oda, ahol a madár sem jár”, akik azt mondják, hogy ez így megfelelő, és nagyon jó! Akkor biztosan más lenne a véleményük.

Félreértés ne essék, nem az elkerülő út miatt mérgelődök. Arra a várható forgalom miatt szükség volt. Csak a lakosság igényének a semmibe vevése háborít fel! Csak a beruházó érdekeit nézték, azokét, akik ott élnek, már nem! Mert így ez nem hiszem, hogy jó az utazóknak. Arról nem is beszélve, hogy ez által a település kis utcáin a forgalom megnőtt, mivel a faluból kimenő gépjárművek többsége más utakat választ, gondolok itt pl. a keskeny Aradi utca elejére, ahol két autó nem fér el egymás mellett a csatorna parton. Vagy pedig a Kossuth utcára, és az ún. Vágóhídra, amely kérdéses, hogy meddig fogja bírni a forgalmat.

A fenti panaszaim miatt szeretném kérni a segítségüket, közbenjárásukat. Elnézést a kissé hosszúra nyúlt levélért, de másként nem tudtam érthetően elmagyarázni a dolgokat.

Az ügyben nyújtott esetleges közbenjárásokat megköszönöm.

Foktő, 2011.12.16.

Tisztelettel:

Krausz Lászlóné

Foktő, Aradi u. 48.

 

A Volán válasza

Tisztelt Szerkesztőség!

Krausz Lászlóné foktői, illetve Habazné Bogárdi Ildikó kalocsai lakosok autóbusz közlekedést érintő felvetéseivel kapcsolatosan az alábbiakról adunk tájékoztatást.

A helyközi közforgalmú közlekedésben az alágazatok közötti, illetve az al-ágazaton belüli integrált szolgáltatások javítása érdekében a nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2011. decemberi menetrend életbelépésével az Integrált Ütemes Menetrend kritériumainak megfelelő, új menetrendi struktúra kialakítását irányozta elő térségünkben a Budapest – Kalocsa – Baja autóbusz vonalcsoport közlekedését illetően. A 60 perces alapütemű közlekedés a távolsági jellegű utazások ellátásában a korábbinál kedvezőbb, a vonalszakaszok adott pontjairól (pl. Kalocsa, Solt, Dunavecse) azonos, könnyen megjegyezhető időpontok ütemes rendszerét kívánta biztosítani. Az átszállások, csatlakozások létrehozását tekintve azonban szükségessé vált a rá- és elhordó helyközi autóbusz közlekedés módosítása is, amelynek igényét a KTI Személyközlekedési Igazgatósága, valamint a Dél-Alföldi Regionális Közlekedésszervező Iroda képviselte a Szolgáltatók, többek között a Kunság Volán Zrt. irányába is.

Ennek függvényében került sor a Kalocsa – Foktő – Uszód – Géderlak – Ordas – Dunapataj (úgy-nevezett falvakon át közlekedő) autóbuszvonali indulási idők módosítására is. A kezdeti időszak üzemeltetési tapasztalatai néhány járat esetében a hivatásforgalmi utazások ellátását tekintve valóban kedvezőtlenebb eljutásokat eredményezett. Ellátási területünket illetően ezek felmérése, a gyakorlati kihatások összegzése folyamatban van, értékelésük a fent említett irodákkal közösen, várhatóan január első napjaiban fog megtörténni. Az egyeztetés eredményeként kerülhet sor a valós, jelentősebb utaslétszámot érintő menetrendi korrekciók végrehajtására.

A foktői elkerülővel kapcsolatos felvetésre jelezni kívánjuk, hogy társaságunk 2011. december 8-án, e-mail útján értesült a december 12-vel életbe lépő új forgalmi rendről. Megfelelő információ és idő hiányában nem volt mód részünkről a naprakész utastájékoztatás biztosítására, amelynek lehetőségeink szerint a lehető legrövidebb időn belüli pótlására a szükséges intézkedésékezet megtettük. A létesítmény hivatalos műszaki átadása december 22-én megkezdődött, a megállóhelyek terv szerinti kiépítése megtörtént, a megállóhelyet jelző KRESZ táblák oszlopra való áthelyezését követően intézkedni fogunk az utastájékoztató indulási jegyzékek kihelyezéséről.

2011. december 29.

Tisztelettel:

Bimbóné Bálint Ildikó

termelési igazgató

Nagy Róbert

forgalomszerv. és ell. ov.


Kalocsai hírek

Indul a kalocsai kórház 1,1 milliárdos fejlesztése

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház történetében minden bizonnyal a jeles dátumok között szerepel majd...

Zöld utat kapott a Duna-híd

Polgármesteri és országgyűlési képviselői ciklusokon átívelő kampánytéma fordult célegyenesbe a múlt...

Kirchheimben jártunk

Április 21-én a Szent István Gimnázium tanulói közül tizennégyen útnak indultunk busszal...

Fergeteges jótékonysági bál az Eperföldi iskolában

Intézményünk valamennyi dolgozója, a szülők és a támogatóink segítségével sikerült megrendeznünk egy...

Elkerülő utat szeretnénk

Tisztelt Polgármester úr, Képviselő-testület! Városunk honlapján kérik a módosítani kívánt Integrált...

Helyesírási és nyelvhasználati verseny

Április 24-én rendezett helyesírási és nyelvhasználati versenyt a Kalocsai Fényi Gyula Általános...

Közel 2 milliárd támogatás négy év alatt

A kuratórium elfogadta a 2011-2014. évek működéséről szóló beszámolót Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt....

Bemutatkozott Bolvári Ferdinánd

A művelődési központ szervezésében indult el „A képviselő másik arca” című...

A Kék Madár Fesztiválon kiállító művészek

Az idei, XXIII. Kék Madár Fesztivál a rendkívül sokoldalú és roppant izgalmas életművet létrehozó...

Honvédelmi Nap Kalocsán

A Magyar Honvédség (MH) 15. Kalocsa Légvédelmi Rakéta és a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred (KLRTE)...

Köszönet az értünk végzett munkáért

Amint arról korábbi számunkban egy gyorshír erejéig olvashatott, a Vöröskereszt világnapja...

Elöregedett, instabil a kalocsai ivóvízhálózat

Fél évszázados, már akkor is szakszerűtlenül és spórolósan kiépített, instabil vízhálózaton ül...

Vita a „bedöntött projekt” körül

Mindent egybevetve higgadtan és az érdeklődők számára izgalmasabb mozzanatoktól mentesen telt a...

TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001

Tegye fel a kezét, akinek a címként szereplő azonosító kódról nem a „Kalocsa, Malom utcai...

Kalocsát tépázta meg legjobban a vihar

A csaknem hetven riasztás több mint harmada Kalocsáról futott be a megyei katasztrófavédelemhez a...

„Szoros, feloldhatatlan kapcsolat köt össze bennünket”

Negyedszázada, 1990. május 5-én látta el kézjegyével Kirchheim un-ter Teck és Kalocsa város...

Úttörő futó-fieszta Kalocsán

590 kilométer… 2850 kör a Kubikus Park körül… Ennyit futott múlt vasárnap az a 72...

Egy könyvtáros életpálya

Nem túlzás azt állítani, hogy manapság egy fiatal felkapja a fejét, vagy hitetlenül csóválja, ha...

Zenemajális

A címhez méltó módon egész nap zene fogadta a Vajas-parti Kubikus Parkba látogatókat, ahol több...

„Csillaglesen”

A Tomori Pál Főiskola kamaraterme adott otthont a már évek óta nagy érdeklődésnek örvendő...

Felelevenítik a középkort

A Nebuló EGYMI Szent György Napi sárkánymentő hadijátékán találkoztam a Szent Bernát Történelmi...

Bemutatkozott Szabó Balázs

A művelődési központ szervezésében indult el „A képviselő másik arca” című...

Egy szép futballista pálya állomásai

Tagadhatatlan, hogy hazánkban a labdarúgásnak komoly kultusza van – bár időről-időre...

Dózsások sikere a nemzetközi főzőversenyen

Verőcén, a Csattogó-völgyben, gyönyörű természeti környezetben rendezte meg a Szabadtűzi Lovagrend a...

A gyerekek és a szülők is elégedettek

A Magyar Bölcsődék Napján múlt hónapban tartott nyílt nap kapcsán tettük mérlegre a kalocsai...

Nemzetközi nukleáris kommunikációs csúcstalálkozó a Paksi Atomerőműben

Először Magyarországon rendeztek nemzetközi szakmai konferenciát nukleáris kommunikációs szakértők...

Szakközépiskoláink elégedettek, gimnáziumunk kevésbé

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint április végén hivatalosan is befejeződött a középfokú...

Happy-hét a Belvárosi iskolában

A víz a legjobb barátom,Ő a legjobb a világon!Minden reggel csak ezt iszom,Így soha nem lesz semmi...

Kitüntették a kalocsai polgárőrök vezetőjét

Az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartotta éves közgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség...

Kalocsai kitüntetettek a megyei ünnepségen

A Vöröskereszt világnapja alkalmából április 23-án, Kecskeméten ünnepi közgyűlést tartott a Magyar...

Már megint… még mindig… lomtalanítás

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen egymástól kapkodták a szót a városatyák, a polgármester és a...

Újabb testvérvárosa lehet Kalocsának

Nagyvonalúnak tűnő felajánlás futott be a Kalocsai Önkormányzathoz a török Corum-tól, ami újabb,...

Kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Múlt héten városunk három középiskolájába és a Hunyadi Kollégiumba kaptunk meghívást, hogy részesei...

Kalocsai Szent István Gimnázium

Múlt héten városunk három középiskolájába és a Hunyadi Kollégiumba kaptunk meghívást, hogy részesei...

Elballagtak a kollégisták is

Múlt héten városunk három középiskolájába és a Hunyadi Kollégiumba kaptunk meghívást, hogy részesei...

Elbúcsúztak a „kossuthos” ballagók

Múlt héten városunk három középiskolájába és a Hunyadi Kollégiumba kaptunk meghívást, hogy részesei...

Elege van a kalocsaiaknak a teherautókból

Megunták a városiak a lakóházaik közelében rendre a hajnali órákban elhúzó teherautókat, és...

Belvárosi iskolások kirándulása

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által kiírt pályázat gazdagító programpárjának...

Lezárult a Színek Hete

Véget ért az „Öko pont létrehozása – fenntarthatóbb életmóddal egy zöldebb...

Családi nap a Bem oviban

Április 24-én délelőtt a Bem apó utcai óvoda felé tartó szülők és nagyszülők nem éppen szokványos...

Ne csak nézz, láss is!

„Nemrégiben rátaláltam egy kislányra az utcán. Isten tudja, hány napja nem evett már! Adtam...

Bemutatkozott dr. Angeli Gabriella

Február óta dr. Angeli Gabriella volt a tizedik képviselő, aki a kalocsai Művelődési Központ...

Életmentőket segített a KKC és szurkolótábora

Mint arról aktuális lapszámunk sportrovatában olvashat, a Kalocsai KC itthon játszott bajnoki...

Saját bemutató a Kalocsai Színházban

Lapunkban egy hónappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a Kalocsai Thália Társulat Robert Harling:...

Fogom a kezed

Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Kalocsai Nebuló EGYMI azt az egész hetes...

Az EMIKA is tesztelte az új Suzukit

Soron kívül próbálhatta ki az új Suzuki Vitarát a kalocsai EMIKA Zrt. kollektívája, akiket mint...

Szent György vértanúra emlékeztek

Szent György vértanúra – aki 1992 óta a Magyar Rendőrség védőszentje, a rend, a jogszerűség...

100 éve írta a Kalocsai Néplap

A Vajas áldozata. Horváth József nevű tizenegy éves fiú, kit anyja libákat őrizni küldött, a...

Lendületet vesz a Klub

Ahogy arról a korábbi híradásokból már értesülhetett a közvélemény, a városháza alagsorában...

Egy élet a foci szolgálatában

„Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott.”

Csak az jöjjön…

…aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja! Az ország szekere már kinn van a kátyúból és...

Siófoktól Szegedig taroltak táncosaink

Április harmadik hete eseményekben és eredményekben egyaránt gazdag hét volt a kalocsai Liszt Ferenc...

Nem lesz biomassza erőmű

Évekig várta a város közvéleménye, hogy mi lesz a 2012-ben beharangozott kalocsai biomassza...

Helyzetjelentés Kalocsa szívéből

A helyi média megjelent munkatársait dr. Angeli Gabriella kommunikációért felelős képviselő...

Elindult a turistaszezon

Gondolom, már észrevették: hózentrógerek róják a sétálóutcát, tarka ruhás jenkik ijedeznek...

Forráshiány miatt nem épül az 51-es

Az 51-es főút egyik legrosszabb állapotú szakaszának felújítására tovább kell várni, mint arra egy...

Bővülő pályázati lehetőségek, egyszerűbb eljárás

Különösen a 300 millió forint alatti fejlesztésekben gondolkodó, termelő szektorban tevékenykedő...

Egyedülálló látványosság és turisztikai attrakció lesz

Sok viszontagság, papírhegyek és többször módosított határidő-folyam eredményeképpen sikerült...

Öko-teregetés a sétálóutcában

Március 18-án zajlott a sétálóutcában az öko-teregetés és a Helyi Termék Fesztivál. Amellett, hogy...

Szerbiai diákok lepték el Kalocsát

Hat országból mintegy 5600 diák jár-kel hazánk és a határon túli magyarság települései között, hogy...

100 éve írta a Kalocsai Néplap

A húsárakról. A húsárak emelkedése miatt panasz volt a Kalocsai Néplap legutóbbi számában, melyben...

Régi, szép hagyomány éledt Eperföldön

Sok éve már annak, hogy az immáron önálló intézményként működő kalocsai Eperföldi Általános Iskola...

Az Alkotók Köre vendége volt Kiss István

Múlt héten csütörtökön, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár ismét egy művész születésnapját...

Bemutatkozott Simon Zoltán

A művelődési központ szervezésében indult el „A képviselő másik arca” című...

Tankerületi siker!

Vincze Máté, a Hartai Ráday Pál Általános Iskola 7. a osztályos tanulója 2015. április 10-12-én a...

Amerikai tanárok a Belvárosi iskolában

Az iskola húszéves hagyományaiban szerepelt az angol nyelv oktatása, amerikai tanárokkal. Jó...

Ha lomtalanítást hirdetnek, akkor vigyék is el időben!

„Hogy ne bántsa a szemét” címmel cikket közölt a Kalocsai Néplap 2015. április 10-i...

Iskolai etűdverseny

A Kalocsai Liszt Ferenc AMI április 16-án, idén tizenhetedik alkalommal megrendezett etűdversenyén...

Elsősegély-nyújtásból jeles

Összesen hét csapat jelentkezett a Magyar Vöröskereszt kalocsai szervezetének elsősegély-nyújtó...

Árasszunk tavaszi szelet ezren!

Arról már olvashatott a Kalocsai Néplapban, hogy a programszervező Művelődési Központ idén sem töri...

Kifog a kemény víz a szökőkutakon

A múlt héten állandó „vendégek” voltak a kalocsai Negyvennyolcasok terén lévő...

Lomtalanítás = besurranás?

A ház körül felgyűlt és lomtalanításkor közszemlére tett holmik vonzzák azokat a gyűjtögetőket,...

Sokba kerülnek az elszabadult „erőemberek”

Kalocsa játszótereinek az állapota a város legfrekventáltabb helyén terülő Kubikus parkon kívül...

(Ön)bizalomnövelő győzelmet szerzett a KFC

Kalocsai FC – Kecskeméti LC 2-0 (0-0)

Tehetséggondozás a Zöldfa utcai óvodában

A kalocsai Zöldfa utcai óvodában két éve működik a Pávaszem Tehetségműhely. A programban...

Országos döntőben a kertvárosi diákok

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola (Kertváros) 6. a osztályának életében nyerő nap volt...

A 250. tanév (2. rész)

A Kalocsai Szent István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 250 éves évfordulóját....

Balaton Anita, az egykori istvános

Mindig szívesen adunk hírt azokról, akik Kalocsáról indulva, az itt megszerzett alapokra szépen...

Gerillák a kertek alján

A városban már nem kell bemutatni a Kalocsai Gerilla Kertészeket: az évek során megtapasztalhattuk,...

Tarkabarka tavaszi koncert

Azt láttam április elsején a művelődési központ Kamaratermébe igyekezve, hogy nem vagyok egyedül,...

Kerékpáron a kalocsaiak

Április 10-én került sor a Színek Hete iskolák közötti vetélkedőjének negyedik fordulójára. Az...

Találkoztak a Városháza nyugdíjasai

Idén első alkalommal nyugdíjas találkozót szerveztek a Polgármesteri Hivatal nyugállományba vonult...

Leendő elsősöket fogadott az eperföldi iskola

Az általános iskolák vezetői, tanárai a korábbi évek tapasztalatai alapján arra a megállapításra...

Bemutatkozott Lakatos János

A művelődési központ szervezésében indult el „A képviselő másik arca” című...

Megbuktunk szelektívhulladék-gyűjtésből

Bár most éppen lomtalanítási lázban ég Kalocsa, más „szemétségre” is fel kell hívnunk a...

Költészet napi megemlékezés

1964 óta április 11-e, azaz József Attila születésnapja a Magyar Költészet Napja, amikor...

Magasabb a talajvíz a vártnál

A Kalocsa Szíve Program kivitelezői elkészültek az első rehabilitált helyszínükkel, de nem...

A Tudástár újabb fejezete

A városi könyvtár előadássorozatának legújabb állomása Filus Antal, nyugalmazott Egressy Béni-díjas...

Egy pohár víz ürügyén jutottak be a házba

Két helyi nő alattomos módját választotta a lopásnak: az egyikük rosszullétére hivatkozva bejutottak...

„Fel kell mutatnunk egy vonzóbb alternatívát az országnak”

Az MSZP kalocsai szervezete lakossági fórumot hirdetett, még a tapolcai választások előtt, április...

Megveszik a laktanya lőszerraktárának telephelyét

A Pécsi Hőerőmű egyik tüzelőanyag-beszállítója veszi meg a kalocsai miskei úti laktanya egykori...

Új vezető a Porcelán Manufaktúra élén

A negyvennégy éve alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra épületében nagy változások történtek...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

Megfizethetetlen emberség, forintosítva

Az elmúlt években Kalocsa mindennapjainak egyik meghatározó szereplőjévé vált egy alapítvány,...

Árkorrekció és elégedettség-mérés

Április elseje több szempontból is fontos változásokat hozott a Kalocsa Menza Kft. háza táján. Nem...

Az új közvilágítás óriási előrelépés a városnak

A város megújuló közvilágítása kapcsán Simon Zoltán, a Fidesz kalocsai csoportjának elnöke...

Emléktábla a Pécsi testvéreknek

Hónapok óta szerveződött az interneten az az összefogás, amelynek eredményeként március 27-én...

Aranyat kaptak a kalocsaiak az emlékversenyen

Márciusban megjárták a kalocsai Liszt AMI gyermek néptáncosai a legendás Tóth Ferenc nevével...

Evangélium bábelőadással

A Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezetének bábcsoportja 2004 óta, minden évben húsvétkor és...

Feje tetejére állt a világ

A tavaszi szünetet megelőző napokban programban nem volt hiány, hiszen a kalocsai Gyermek- és...

A Kék Madár új fiókákat nevel

Tamás László könyvtárigazgató invenciója nyomán március 26-án csütörtökön és 27-én pénteken...

„Már csak te hiányzol!”

Április 3-án, nagypéntek délutánján a kalocsai Városháza Dísztermében két témában tartott...

A 250. tanév

A Kalocsai Szent István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 250 éves évfordulóját....

Merre járhat a palackunk?

Egy héten keresztül a víz volt a főszereplő a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola két osztályában,...

Lomtalanítási ütemterv

2015. április 13-17., április 20-24. Ügyfélszolgálati iroda: Kalocsa, Érsekkert 4-1. Telefon:...

Jövő héten indul a lomtalanítás Kalocsán

A 2015-ös tavaszi lomtalanítást Kalocsán a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. fogja végezni két...

Csak a test és a lélek böjtje után jöhet el az igazi húsvét

Csokinyuszi, hímes tojás, sonka, tojás, evés-ivás, locsolkodás – nagyjából erről szól az...

Opera és dzsessz – teljes siker!

A Kalocsai Szent István Gimnázium 250. évfordulója alkalmából szervezett emlékév újabb nagyszerű...

Bemutatkozott Tihanyi Tiborné

A művelődési központ szervezésében indult el „A képviselő másik arca” című...

Kalocsa Art – tizenkettedszer

Március 27-én a Városi Galériában megnyílt a kalocsai és a Kalocsai Járásban élő képzőművészek...

Dühös lakótárs, tarlóra kivágott virágoskert

„Rossz szomszédság: török átok, s ők nemigen jó barátok” – írja Arany János a...

Gazdaságfejlesztési találkozó Kalocsán

Március 18-án gazdaságfejlesztési találkozót tartott a Városházán a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi...

Új fények a kalocsai éjszakában

Hónapok óta húzódó történet végére kerül (néhány héten belül) végleg pont. Még a korábbi...

Heteken belül elkészülhet a Tájház

A Kalocsa Szíve Program mind több építési helyszínén mennek végbe látványos változások, és ugyan a...

100 forintos kincsek

Múlt vasárnap elsétáltam a kalocsai piactér mellett. Nem volt újdonság, hogy a belvárosban alig...

Tartása, elveihez való ragaszkodása miatt példakép lehet

Nagy Attila kétszeres Jászai Mari díjas színművész (1933 Pácin – 1992 Budapest) élete utolsó...

Rendkívüli óra a Dózsában Palástiné virágcsendéleteivel

Március 20-án egy gyönyörű, napsütéses, tavaszi napon került megrendezésre a dr. Palástiné...

Kalocsai sikerek a zongoristatalálkozón

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zongorista növendékei részt vettek a bajai, azonos...

Mese, mese, mátka…

    Az elmúlt hét a mesélésé volt a kalocsai és a környék óvodáiban. Az egyes ovikban megrendezésre...

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola tanulói bemutatták német tudásukat

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola 7.a és 8.a osztályos tanulói nagy számban vettek részt a...

Megkezdődött a Színek Hete

Március 18-án megtelt a sétálóutca a kalocsai óvodások, valamint az általános iskolák háromfős...

Tavaszköszöntő néptánc kavalkád

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (azaz AMI) néptánc csoportjai a tavaszi...

Tavasszal is kell a madáretető

A tél elmúltával sokan tartják már feleslegesnek a madáretetők kihelyezését, vagy töltögetését,...

Édes órák a városi könyvtárban

Március 19-én, csütörtökön új nevet rejtett a Kalocsai Kincsesláda. Aki ellátogatott a Kalocsai...

Gondban a közlekedő idősek

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen felmerült annak a lehetősége, hogy a kalocsai önkormányzat...

Kalocsai színpadon az Acélmagnóliák

Ismerős arcok játszák majd el az ismerős arcokat. Amit ’89-ben Julia Roberts, Sally Field,...

100 éve írta a Kalocsai Néplap

XXXIX. évfolyam 13. szám – 1915. március 27.A hadbavonuló tanuló ifjúság. A helybeli...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás