Olvasói levelek a decemberben változott Volán menetrenddel kapcsolatban

2012.01.11 20:29   

Több telefonhívást és levelet kapott szerkesztőségünk, melyben olvasóink kifogásolják a december 11-én életbe lépett új Volán menetrendet, valamint a foktői új elkerülő úton a fedett buszmegállók és az utastájékoztatók hiányát. Két olvasói levelet eljuttattunk a Kunság Volán Zrt. illetékeseinek is. Most Postánkból rovatunkban ezeket a leveleket olvashatják, valamint a Volán ezekre adott válaszát.

 

Tisztelt Zsigmond Enikő főszerkesztő!

Kérem szíves segítségét a Volán menetrendjének módosítása ügyében:

A Volán buszok menetrendje 2011. december 11-től kezdődően módosult nagyon nagy mértékben valamiféle „ütemesítés” címszóval. Maga az elgondolás lehet, hogy nem rossz, de a kivitelezés nem kevés kívánni valót hagy maga után.

Én személy szerint Kalocsáról utazom Dunapatajra dolgozni, így reggel veszem igénybe Kalocsáról Dunapatajra és délután a vissza irányú Volán járatokat.

(Persze az egyedüli nem én vagyok. Ezzel a járattal többen utaztak Kalocsáról Hartára illetve Soltra; Dunapatajról Hartára; és Hartáról Soltra. Ezzel mindenki időben ért be munkahelyére, iskolájába.)

Ez a múlt!

Ütemesítés címén ez megváltozott. Az eddigi járat – amely 650-kor indult Kalocsáról (egyébként Baja – Budapest között közlekedett) most 630-kor indul. (Reggel ez a húsz perc is sokat számít!) De az ütemesítés címszava alapján 630-kor 4, azaz négy darab járat indul Kalocsáról északi irányba:

1. Kalocsáról Dunapatajra és itt megfordul;

2. Baja – Székesfehérvár útvonalon közlekedve;

3. Baja – Budapest útvonalon közlekedve (csak Kalocsán és Solton áll meg);

4. Kalocsa – Budapest útvonalon közlekedve.

Ez a négy járat szépen elmegy és utána egy egész óráig nem indul egy sem.

A kérdés persze benne az, hogy ettől gazdaságosabban, kihasználtabban közlekednek a járatok és még a lakossági igényeket is kielégítik? Kinek jó ez így?

Szerencsére vissza irányban az ütemesítés nem érinti hazaindulásomat.

13 fő aláírásával (amely nem a teljes névsora a kedvezőtlen változásban érintetteknek) kezdeményeztük a menetrend ez irányú módosítását, amely önmagában még lehet, hogy kevés.

Nem bízok abban, hogy a Volán módosítaná a menetrendjét, mert adott esetben a felsőbb rendező elvvel (ütemesítés) ez nem egyezik. Mi viszont nem választhatunk abban, hogy melyik fajta tömegközlekedési eszközzel (vonattal, villamossal, esetleg metróval) utazzunk, csak az utazás időpontját választhatjuk, ami viszont a munkaidőkezdés miatt kötött.

Információim szerint a menetrend változás több járat vonatkozásában még sokkal több személyt érint kedvezőtlenül, ami lehet, hogy magát a rendező elvet kérdőjelezi meg.

Szíves segítségét ezúton is megköszönöm:

Üdvözlettel:

Habazné Bogárdi Ildikó

 

***

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Alulírott foktői lakos, mint a Volán Közlekedési Vállalat gépjárművein utazó írom a segítségkérő levelemet Önök felé. Sajnos azonban nem csak egy ügy van, hanem kettő.

Az első panaszos és segítségkérő ügyemhez kapcsolódik a második is.

1.) A munkahelyem Dunapatajon van, és reggel 1 8-kor kezdődik a munkaidőm. Az ide járáshoz a fenti közlekedési eszköz helyközi járatait veszem igénybe és 2011. 12. 11-ig mindig oda tudtam érni munkakezdésre, úgy hogy kigyalogoltam a falu szélére a 6.18-kor induló buszhoz. (Ugyanis a kora reggeli buszok nem mennek be a falu közepéig.) Ennek vége szakadt, mivel a Volán állítólag „az utasok érdekeit figyelembe véve” december 11-től megváltoztatta a helyközi járatainak időpontját, annyira, hogy a jelenlegi kora reggeli járatindulás senkinek sem jó. (Ezt a Kalocsáról 5.55-kor induló járatra értem.)

A változtatások előtt kiküldték a tervezeteket a dunapataji önkormányzathoz, de valószínű, hogy a többihez is, amelyen a feltüntetett tervezett változás azokban a jelzett időpontokban meg is felelt volna.

Csakhogy a Volán nem e szerint járt el. A tervezett kalocsai indulású 6.50-es járatot nem indították (csak szabadnapokon), hanem helyette 5.55-kor indul és 6.35-re van Dunapatajon. Ezt a járatot az éjszakai műszakból jövők el sem érik. Várakozhatnak egy plusz órát a következőre, fáradtan, félig aludva. A munkába és iskolába igyekvőknek pedig nagyon korán van. A következő pedig 7.00-kor indul és 7.40-re van Dunapatajon. Azt azért megjegyezném, hogy ez az utóbbi minden nap késik még 10-15 percet, úgyhogy az iskolások néha alig érnek be órára. Nekünk, munkába menőknek pedig egyáltalán nem jó. Olyan utas, aki a távolsági autóbuszhoz igyekezne, az ritkán akad a járatokon, csak az iskolások és a munkába menők, és onnan jövők használják reggelente. Így tehát személy szerint kénytelen vagyok a korai járattal, az 5.55-ös indulóval menni dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 3-ed 6-kor indulok otthonról és gyalogolok ki a falu szélére a megállóhoz.

Ezzel nincs vége a panaszomnak, ugyanis ehhez kapcsolódik a következő.

2.) A változást követő kedd reggel (december 13-án) megnyitották a Foktőt elkerülő új utat, tették ezt úgy, hogy az önkormányzat a lakosságot nem értesítette ki a változás időpontjáról. (Az elágazás környékén az út szélére tettek ki táblákat, hogy majd forgalmi rend változás lesz, de hogy mikortól, azt nem, és hogy mi fog változni azt sem.) Még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az autóbusz megállóvárók oldalára kitettek volna egy plakátot, pl. „…hogy ettől a naptól megváltozik az autóbusz útvonala”. Ez is elmaradt. Ennek következtében az utóbbi napokban óriási káosz volt és van Foktő településen.

A baj csak az, hogy engem is közvetlenül érint és ezért reklamálok.

Hétfő este a sötétben 3 5-kor még a szokott útvonalon jött be az autóbusz a faluba. (Ekkor jönnek többen haza a munkából.) Másnap reggel 6 órakor az autóbusz megállóban (a hivatalos autóbusz megálló tábla mellett!) várakozva látom, hogy jön, majd még a falu előtt lekanyarodik az új útra. Neki indulva, hogy futva hátha elérem a körforgalomnál, bolyongtam a koromsötétben az útjavítási gödrök, kátyúk között. Azt sem tudtam, hogy mikor esem hasra, mert semmit sem lehetett látni, ugyanis ez külterületen van és nincs közvilágítás.

Természetesen integethettem a sötétben az autóbusz után. Kénytelen voltam visszamenni a hivatalos megállóhoz, ahol egy órát várva, összefagyva megvárni a reggeli világosságot és újra nekiindulva a körforgalomnak, keresni egy járdaszigetet, hogy hátha ott fog megállni a következő autóbusz. Ekkor már láttam, hogy figyelemfelkeltően festve van a korlát sárga/fehér csíkokkal, hogy valószínűleg megálló is lehet, csak kár, hogy sötétben ez láthatatlan! Azt hozzáteszem, hogy nem csak én bolyongtam megállóhelyet keresve a forgalomban, hanem volt utazótársam is, sőt volt olyan is, aki inkább visszafordult.

Azóta reggelente zseblámpával megyek munkába az autóbusz váráshoz, korán, hogy a fél 8-as munkakezdésre időben oda tudjak érni és a koromsötétben jelzek, hogy állok és várok abban a szuper megállóban!

Ami mélységesen felháborít ebben az ügyben, hogy az eddig a község belterületén, lakott területen lévő megvilágított autóbusz megállókat kiteszik külterületre. Ahol nincs egy védett hely sem, ahová várakozáskor eső, vihar esetén be lehetne húzódni! Arról nem is beszélve, hogy beteg, idős, mozgáskorlátozott ember le sem tud ülni!

A körforgalomnál pedig nincs egyetlen egy gyalogátkelőhely felfestve, pedig az egyéb útvonaljelzések már ott vannak. Nincs egy olyan tájékoztató tábla kitéve, hogy melyik busz melyik megállóból indul – ugyanis a körforgalom 3 ágában található egy-egy megálló, de, hogy melyik hova tart, azt találja ki az utas, és vagy sikerül eltalálni a megfelelő autóbuszt vagy nem, ez kit érdekel! Innen vannak az utasok bolyongásai.

A várható nagy tehergépjármű forgalomhoz tették ki a megállókat, annak ellenére, hogy sokan Kalocsáról nem csak a ritkábban járó helyi járattal utaznak, amelyek a központba bemennek, hanem az ezek között közlekedő helyközivel is, amely csak a falu szélét érinti. Orvoshoz, iskolába, munkába, piacra menők, idősek, kisgyerekesek stb..

A forgalomban előbb-utóbb lesz baleset ez miatt, azt már most lehet borítékolni.

A megállókhoz igyekvők valószínűleg mehetnek majd esetlegesen a nagy hóban és síkosságban is, mert a területnek nem lesz gazdája, és az sem lesz, aki a megállókat tisztítsa vagy síkosság esetén felszórja.

Azokat szeretném hajnalonként meghívni egy kis autóbuszozásra, várakozásra a sötétbe „oda, ahol a madár sem jár”, akik azt mondják, hogy ez így megfelelő, és nagyon jó! Akkor biztosan más lenne a véleményük.

Félreértés ne essék, nem az elkerülő út miatt mérgelődök. Arra a várható forgalom miatt szükség volt. Csak a lakosság igényének a semmibe vevése háborít fel! Csak a beruházó érdekeit nézték, azokét, akik ott élnek, már nem! Mert így ez nem hiszem, hogy jó az utazóknak. Arról nem is beszélve, hogy ez által a település kis utcáin a forgalom megnőtt, mivel a faluból kimenő gépjárművek többsége más utakat választ, gondolok itt pl. a keskeny Aradi utca elejére, ahol két autó nem fér el egymás mellett a csatorna parton. Vagy pedig a Kossuth utcára, és az ún. Vágóhídra, amely kérdéses, hogy meddig fogja bírni a forgalmat.

A fenti panaszaim miatt szeretném kérni a segítségüket, közbenjárásukat. Elnézést a kissé hosszúra nyúlt levélért, de másként nem tudtam érthetően elmagyarázni a dolgokat.

Az ügyben nyújtott esetleges közbenjárásokat megköszönöm.

Foktő, 2011.12.16.

Tisztelettel:

Krausz Lászlóné

Foktő, Aradi u. 48.

 

A Volán válasza

Tisztelt Szerkesztőség!

Krausz Lászlóné foktői, illetve Habazné Bogárdi Ildikó kalocsai lakosok autóbusz közlekedést érintő felvetéseivel kapcsolatosan az alábbiakról adunk tájékoztatást.

A helyközi közforgalmú közlekedésben az alágazatok közötti, illetve az al-ágazaton belüli integrált szolgáltatások javítása érdekében a nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2011. decemberi menetrend életbelépésével az Integrált Ütemes Menetrend kritériumainak megfelelő, új menetrendi struktúra kialakítását irányozta elő térségünkben a Budapest – Kalocsa – Baja autóbusz vonalcsoport közlekedését illetően. A 60 perces alapütemű közlekedés a távolsági jellegű utazások ellátásában a korábbinál kedvezőbb, a vonalszakaszok adott pontjairól (pl. Kalocsa, Solt, Dunavecse) azonos, könnyen megjegyezhető időpontok ütemes rendszerét kívánta biztosítani. Az átszállások, csatlakozások létrehozását tekintve azonban szükségessé vált a rá- és elhordó helyközi autóbusz közlekedés módosítása is, amelynek igényét a KTI Személyközlekedési Igazgatósága, valamint a Dél-Alföldi Regionális Közlekedésszervező Iroda képviselte a Szolgáltatók, többek között a Kunság Volán Zrt. irányába is.

Ennek függvényében került sor a Kalocsa – Foktő – Uszód – Géderlak – Ordas – Dunapataj (úgy-nevezett falvakon át közlekedő) autóbuszvonali indulási idők módosítására is. A kezdeti időszak üzemeltetési tapasztalatai néhány járat esetében a hivatásforgalmi utazások ellátását tekintve valóban kedvezőtlenebb eljutásokat eredményezett. Ellátási területünket illetően ezek felmérése, a gyakorlati kihatások összegzése folyamatban van, értékelésük a fent említett irodákkal közösen, várhatóan január első napjaiban fog megtörténni. Az egyeztetés eredményeként kerülhet sor a valós, jelentősebb utaslétszámot érintő menetrendi korrekciók végrehajtására.

A foktői elkerülővel kapcsolatos felvetésre jelezni kívánjuk, hogy társaságunk 2011. december 8-án, e-mail útján értesült a december 12-vel életbe lépő új forgalmi rendről. Megfelelő információ és idő hiányában nem volt mód részünkről a naprakész utastájékoztatás biztosítására, amelynek lehetőségeink szerint a lehető legrövidebb időn belüli pótlására a szükséges intézkedésékezet megtettük. A létesítmény hivatalos műszaki átadása december 22-én megkezdődött, a megállóhelyek terv szerinti kiépítése megtörtént, a megállóhelyet jelző KRESZ táblák oszlopra való áthelyezését követően intézkedni fogunk az utastájékoztató indulási jegyzékek kihelyezéséről.

2011. december 29.

Tisztelettel:

Bimbóné Bálint Ildikó

termelési igazgató

Nagy Róbert

forgalomszerv. és ell. ov.


Kalocsai hírek

25 közfoglalkoztatott kap állást az önkormányzattól

A közfoglalkoztatási programoknak dupla célja van, és erre alapozta pályázatát a Kalocsai...

Retro véradás retro helyszínen

„A virág illata nem szállhat a széllel szemben, még az oleanderé és a jázminé sem. De a jótett...

Mária-enciklopédiát ad ki az Érseki Kincstár

Az egyik oldalon régészeti feltárás és teljes templomfelújítás zajlik, míg a másikon, a jelenleg is...

Hétfőn indult a lomb(!)talanítás

Ha körbejár az ember Kalocsa utcáin, lelombozódott fákat láthat, amint lábaikhoz tett csomagjaikkal...

Kalocsa rovásírással

E hónaptól Kalocsa városa is belépett azon települések közé, amelyek a városhatárban székely-magyar...

Diktatúra, jogálom, alaptörvény, rekonstrukció?

Ezzel a címmel tartott előadást dr. Kolláth György alkotmányjogász november 11-én Kalocsán, a volt...

Hét új ingatlant kaptak a fogyatékkal élők

Csaknem 900 millió forintos fejlesztést zártak le a múlt pénteken, Kalocsán: hét újjá- és felépített...

Sajtóközlemény

Valószínű darázsfészekbe nyúltam, amikor elkezdtem az alábbi témával foglalkozni, és utánajártam....

Kötélen a Niagara felett

Ez a november 28-i, kalocsai színházi bemutató címe, amely izgalmas helyzetet sugall. Ám azt nehéz...

A fenntartható életmód népszerűsítése

Megtartotta első nyilvános rendezvényét az ÖKOpont, a Zöld Kalocsáért Központ. A Kalocsa-környéki...

Ércnél maradandóbb

Titánklub címmel új sorozat indult a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban. A kezdeményezés Tamás...

„Otthonáruház” nyílt Kalocsa központjában

November 6-án, pénteken nyílt meg hivatalosan Kalocsa belvárosában, a volt CIB Bank helyiségében a...

Fokozott rendőri jelenlétre számíthat

Októberben kezdődött és december 10-ig tart a rendőrség ilyenkor szokásos balesetmegelőzési kampánya...

„Szeretném, ha ciki lenne papírokkal ügyeskedni!”

Kemény, ám annál jogosabb üzenetet fogalmazott meg a különféle támogatások megítélésében illetékes...

Véget ért a jubileumi év

A 250 éves Szent István Gimnázium tavaly november 6-án indította el jubileumi rendezvénysorozatát,...

Királyszobrok kerülnek az Asztrik térre

A több mint kétmilliárdos turisztikai beruházás, a Kalocsa Szíve Program a végéhez közeledik:...

Eperföldi diákok túrája Óbányán

Egyik szombat reggel útnak indult egy busznyi természetet, túrázást kedvelő eperföldi diáksereg és...

Cserediákok jártak a Kertvárosiban…

Az őszi szünet kezdete előtt újra német diákoktól voltak hangosak Kalocsa utcái. Október 10-én,...

A kéményseprő életet menthet

Nem csak a fatüzelésű kazánokat és kandallókat, hanem a gázüzemű fűtőberendezéseket is...

Kezdődik az élelmiszergyűjtés

Lévén decemberben túl sok szervezet hajt az adakozó kedvűek jóindulatára, a kalocsai, Szeretetkuckó...

„Megyei Kossuth-díj” Leányfalusi Vilmosnak

Kecskeméten, a Hotel Három Gúnár Rendezvényházban október 22-én ünnepi ülést tartott a Bács-Kiskun...

Vádat emelnek a kalocsai díler ellen

Közúti ellenőrzésnek indult, nagyobb drogfogás lett belőle: egy éve írtuk meg, hogy a Kalocsai...

319 millióból épült az új kalocsai ügyészség

Hosszú évtizedekig működött a valóban lelakott Szent István út 7. alatti épületben a Kalocsai Járási...

Rokkanttelepi lakossági fórum

Lakossági fórumra hívta a körzetében élőket Tihanyi Tiborné önkormányzati képviselő október 28-ára....

„Az én számomra többet Démász-ügy nem létezik!”

Az ünnepek előtt postázott ÖN-ÉRT önkormányzati értesítő aktivizálta az előző városvezetés...

Loibl László: nem ijedtem meg!

Péntek éjszaka történt egy furcsa rablótámadás(?) a kalocsai kertvárosban. Egyrészt azért, aki ellen...

Tervezőasztalra kerül a Duna-híd

Mehet a tervezők elé a Kalocsa mellé, konkrétan Foktő és Dunaszentgyörgy közé szánt Duna-híd, de még...

„Amiről a sikerpropaganda nem szól”

Több ponton bírálták és kritikával illették a jelenlegi városvezetés elmúlt egyéves munkáját...

„Szív-kölcsön”, vitás kifizetés, kritikadömping és egyebe

Két és fél órás ülés eredményeképpen születtek meg Kalocsa mindennapjait meghatározó döntések a...

A katonai hagyományok őrzéséért

Nemzeti ünnepünk alkalmával idén is számos kitüntetést adtak át, jellemzően a szabadsággal,...

Chronos-6

Ma már nem a buszok visznek rossz utakra engem. Régen, falusi gyerekként törzsutas voltam (se keze,...

Kalocsai tűzoltót díjazott a belügyminiszter

Urbán Gábor évtizedek óta tűzoltó, és a nyári erdőtüzek során nyújtott szakmai teljesítményéért...

Kis októberi…

59 éve Budapesten ledőlt egy nagy szobor. Megrendült alatta a föld, s a rengéseket már aznap,...

Előkelő helyen végzett a magyar napelemes autó

Augusztus 28-i számunkban adtunk hírt arról, hogy a kecskeméti GAMF csapata – benne a kalocsai...

Zita királyné trónszéke az Érseki Kincstárban!

A boldoggá avatására váró, szép emlékű Zita királynénk (többek között Habsburg Ottó édesanyja)...

Ezért zárt be a nyitás után az Ökopont

Talán még emlékszik nyári írásunkra, amelyet a kalocsai Kossuth Lajos utcában lévő Ökopont Iroda...

Elkészült a Schöffer-torony!

A Kalocsa Szíve Programban eredetileg az szerepelt, hogy a Schöffer-torony a Szent István út és az...

… jövő nyárra a város büszkesége lehet!

Tavaly májusban történt meg, amire a Vigadó sori társasházakban élők hosszú évek óta vártak –...

Akár „c”, akár „cz”: Endre

Á, nem találós kérdéseket fundálok ki üres perceimben, csak felidéztem a 250 éves Kalocsai Szent...

Szülőklub a Nebuló EGYMI-ben

A Széchenyi 2020 program keretében, egy TÁMOP pályázaton elnyert támogatásból valósította meg a...

Visszavárják a „Kalocsa Hazavár Programot”

Elégedetlen a helyi fiatalok helyzetével és támogatásával – pontosabban annak hiányával...

A matematika szépsége

Érdekes szemszögből vállalta a matematika bemutatását Rónyai Lajos akadémikus, a kalocsai Szent...

„Mindenki jól jár azzal, amit csinálunk!”

Szeptember közepén érkezett a hír, miszerint véglegessé vált a kalocsai Összefogás Az Állatokért...

Idén a Neurológiai Osztály érdemelte ki az Év kollektívája címet

A 2015. évben a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Neurológiai Osztálya nyerte...

Bangkokban ragyog Csillagunk

Thaiföldön találkozott október elején széles e világnak hetvennyolc legszebb lánya. Joggal merül fel...

Kalocsai filmeseké a legjobb rendezés

Rögtön a legelső, októberben rendezett Magyar Speciális Független Filmszemle mezőnyében sikerült...

Vélemények és panaszok a lakótelepről

A meglehetősen szürke, hűvös, szeles, szitálós délután ellenére közel negyven lakó gyűlt össze múlt...

A vártnál is jobb lett a mentőállomás

Hosszú, de már most látványosan eredményes folyamat végére kerül pont rövidesen a kalocsai Kossuth...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

130 nemzetiségi gyermek a bátyai találkozón

A kultúra ápolását, a nyelvtanulást és a hagyományőrzést szolgálják a Bács-Kiskun megyei horvátok...

Készül a Platán és az Asztrik tér

Bő két hónappal a teljes projekt lezárása előtt már Ön is látványos változásokat vehet észre a...

Egyre kelendőbbek a kalocsai lakások, de…

… igencsak nyomott áron. Bizony! Az év elejéhez képest meglehetősen felpörgött az adásvételek...

Kezdődik a színházi évad

A gyorsan – bár joggal – ősziesre fordult, borongós napok a hangulatunkat is...

Új helyen a Központi Röntgen és a Tüdőgondozó

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza által elnyert 1,1 milliárd forintos...

Mégis útdíjasak lesznek a hidak?

Ön is hallotta, hogy egy év leteltével mégis fizetőssé válik a Szent László és a Pentele híd? Nem...

„Könyvtárba mentem, gyere utánam!”

Ezzel a mottóval zajlott a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár 10. Országos Könyvtári Napok keretein...

Imádják a külföldiek a hagyományőrzőinket

A többi folklóregyesülethez hasonlóan az ősz derekára a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Csoport is...

Ideje változtatni a magatartáson!

Az elmúlt héten villantott egy utolsót az őszi „indiánnyár”, a hét végére pedig minden...

„A lényeg, hogy szépen fejlődni kell…”

Kalocsán született, jelenleg is itt él Vetró Róbert. Idén végezte el – felnőtt fejjel –...

Andocsi zarándoklat

Leng a zászló: alá lépnek / Ifja, vénje a jó népnek. / Föl Andocsra szép Szűz Máriához. / Mert...

Hogyan kerül a paprika a levesbe?

– avagy utánajártunk egy versnek…

„Az összefogásban van a nemzet ereje”

„Kezét – mert ő ölt, maga a király – egy nép arcába törölte bele./Nem volt e...

Benke Ferenc emlékkiállítás

A Dunatáj Fotókör tagjai a Kalocsai Színház előterében rendezett kiállítással emlékeznek egykori...

Pályázzon az ösztöndíjért!

Az idei évben is nyerhet ösztöndíjat, ha ön, vagy gyermeke felsőfokú oktatásban vesz részt, sőt,...

Tázlári sikerek

Szeptember 26-án, Tázláron versenyeztek a Kalocsai SE Birkózó Szakosztályának fiataljai, mely kitűnő...

I. Kalocsai Roma Kultúra Napja

Lázas sürgés-forgás volt az utóbbi napokban a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Hősök úti...

Zöld jelzés az erdélyi kirándulásnak

Augusztusban olvashatott először arról, hogy az idén a korábbi évek gyakorlatánál...

Nem jár, mégis marad a fogászati ügyelet

Az elmúlt héten tanácskozott a kalocsai önkormányzat Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottságának...

Lábra állt a költségvetés

„Innentől nem hivatkozhatunk arra, hogy elődeink mit hagytak ránk. Ha olyan helyzetbe...

Gyerekprogram a városközpontban

Folytatva a szép hagyományt, október 3-án (szombaton) délután az Állatok Világnapja alkalmából a...

Hangverseny a Zene Világnapján

Örömteli eseménnyel indult a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanári hangversenye...

Nem maradt hely a testnevelésóráknak

Érdekes helyzetet teremtett az iskolák között az intézményi átszervezés. Miután a Dózsa és a Kossuth...

Interneten a középkori kódexek!

Középkori kódexeket és számtalan más régi dokumentumot digitalizált a Kalocsai Főszékesegyházi...

Felújítják az ifjúsági ház színpadát

Az Ifjúsági Házban a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola táncos gyerekei próbálnak a hét minden...

Ötezer patkányt kell kiirtani

A Kalocsai Vízimadárpark és Állatkertben elszaporodott patkányok tizedelik az értékes állományt. A...

Az oktatásügy háza tájáról

Megkezdődött az újabb tanév, ilyenkor hetekig az iskolakezdés a téma – a diákok orra lóg, mert...

Elmaradó szójahozam, „vegyes” kukorica

Szeptember a mezőgazdasági munkálatok szempontjából az év legmozgalmasabb időszaka. Ilyenkor...

Körüljártuk az 51-est elkerülő utat

Elméletben, persze, miután még csak a fejekben létezik. Kiében és mennyire – erre kereste a...

Járási polgármesterek üléseztek

Településvezetői találkozót hívott össze múlt csütörtökre a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és...

Még egy utca kap új vízelvezetőt

Az elmúlt hetekben több olyan Kalocsán folyó beruházásról is beszámoltunk, amelyeknél jelentősebb...

Mi lesz így Kalocsa „piros aranyával”?

Bár néhány napja sokezres tömeg ünnepelt együtt az idei Paprikafesztiválon Kalocsa szívében, a...

Lendületben a Kalocsa Menza Kft.

A kalocsai közétkeztetésért felelős Menza Kft. egyike volt azon száz százalékban önkormányzati...

Akár boldog születésnapot is kívánhatunk...

...Kepes Andrásnak a Kalocsai Színházban látható, „Hogyan rontsuk el a gyermekünket”...

A lenyugvó Nap sugara

Képmutató társadalmunk szabályosan retteg az idő múlásától, minden látható eszközzel próbálja...

Tudásklub tortaimádóknak

Igazán édes ötlettel indult a városi könyvtár ismeretterjesztő sorozatának őszi évada: Varajtiné...

Szomszédolás Kiskőrösön

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub 22 alkotójának nyílt közös tárlata szeptember 25-én, pénteken a...

Minden nappal közelebb kerülni a sötétséghez

Kaptam egy levelet az ismert közösségi oldalon, csupa nagybetűvel készült. Aki írta, hosszú évek óta...

Betemetődött a Főszékesegyház múltja

Egyre nagyobb a mozgás Kalocsán a Szentháromság téren – nem csak az ott kialakított ideiglenes...

Rendbe teszik a Bátyai úti hidat

Korábban beszámoltunk arról, hogy a kalocsai városvezetés úgy döntött, nem vár pályázati lehetőségre...

Együtt a megoldáshoz vezető úton

A lakók és az önkormányzat képviselete kéz a kézben igyekszik megoldani egy több mint egy évtizede...

Az „öregezésből” sokan kiválóan megélnek

Összeültek szeptember 15-én a Kalocsai Szociális Központ Családsegítő Szolgálatának kezdeményezésére...

Megjelent a Tablók Könyve

November 6-án zárul a 250 éves Kalocsai Szent István Gimnázium jubileumi emlékéve, ám addig még...

Iskolatörténeti kiállítás nyílt a Viski Károly Múzeumban

Szeptember 19-én nyílt meg a Viski Károly Múzeum folyosóján elhelyezett tárlókban a Kalocsai Szent...

JETA pályázatból épül a kórház tálalókonyhája

Az elmúlt héten megkezdődtek, várhatóan szeptember végéig befejeződnek a Kalocsai Szent Kereszt...

Velük gyarapodott a paprikalovagok rendje

Állandó eleme a Kalocsai Paprikafesztiválnak, hogy a Szent István Paprika Lovagrend új tagokat fogad...

Ünnepélyes megnyitó

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX....

„Felpaprikázott” óvodások

A kalocsai, Bem apó utcai tagóvoda idén ismét két programmal csatlakozott a Kalocsai...

Sztárséf az udvarunkban

No, nem a miénkben, otthon, hanem a Városháza udvarán, de hát az is a mienk, nem? A Kalocsai...

„Nagyon jó érzés, hogy ennyi jó ember van!”

Rendszeres olvasóink körében talán keveseknek kell bemutatnunk a hatéves szakmári kisfiút, Juhász...

Feloszlott a kalocsai Fidesz-szervezet

Font Sándor, a Fidesz választókerületi elnöke 22-én, kedden este az alábbi közleményt juttatta el...

Újraélesztést tanultak a járókelők

Meghökkentő ötlettel állt elő a Magyar Vöröskereszt kalocsai csapata: az Elsősegélynyújtás...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Kék Madár új fiókákat nevel

Tamás László könyvtárigazgató invenciója nyomán március 26-án csütörtökön és 27-én pénteken...

„Már csak te hiányzol!”

Április 3-án, nagypéntek délutánján a kalocsai Városháza Dísztermében két témában tartott...

A 250. tanév

A Kalocsai Szent István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 250 éves évfordulóját....

Merre járhat a palackunk?

Egy héten keresztül a víz volt a főszereplő a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola két osztályában,...

Lomtalanítási ütemterv

2015. április 13-17., április 20-24. Ügyfélszolgálati iroda: Kalocsa, Érsekkert 4-1. Telefon:...

Jövő héten indul a lomtalanítás Kalocsán

A 2015-ös tavaszi lomtalanítást Kalocsán a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. fogja végezni két...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás