Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

2022.05.05 12:56   

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen módosították a háromnapos országos, II. Bán István Szelidi-tavi Horgászverseny végső eredményét, amelynek egyik győztese a partra emelt, kereken 15 kilogrammos ponttyal vívta ki a kategóriaelsőbbséget. Ahogy az izgalmak, úgy ezúttal az időjárás viszontagságai sem kímélték a 26 csapat közel 80 tagját a vasárnap déltől szerda délig, éjjel-nappal tartó verseny során, amelyen összesen 564 darab halat fogtak ki, 1465,18 kilogramm összsúlyban. A több mint félezer hal közül 4 darab volt 10 kilogramm feletti, és egy darab 15 kilogrammos. Mindezt az április 27-én, 15 órakor, a szelidi Holdfény Camping központi épületében megtartott eredményhirdetésen Györgye László főszervező Dusnoki Csaba polgármester köszöntőbeszédének elhangzását követően ismertette a háromnapos maratoni horgászatban megfáradt résztvevőkkel.

A szombat délután jégesővel, mennydörgéssel kísért front betörésével, majd az azt követő nap hektikus időjárása következtében egyszeriben több, addig kevésbé eredményes csapat jelent meg az élmezőnyben. Különösen azok voltak sikeresek, akik a tó déli partján, tehát a Szittyótér felöli oldalon, ott is az úgynevezett magas parton horgásztak. Az összes nagy hal szinte kivétel nélkül ott akadt horogra, majd a mérlegelés után – a versenyszabályoknak megfelelően – valamennyi kíméletesen visszakerült a vízbe. Ugyan a számok azt mutatják, hogy az északi és a déli parton kijelölt 13-13 horgászhelyen ezúttal az üdülőfalu felöli oldalon pecázók voltak sikeresebbek, de azért a tó északi partja (Húsfoka, Bodzás) is szépen adta a halakat, fenntartva a horgászok éjjel-nappal lankadatlan éberségét.

A mérlegelésnél készült fotókat látva elképesztő, milyen gyönyörű és egészséges halakat rejt a mi Szelidi - tavunk, egyben büszkeségünk, és most még csak a versenykiírásban szereplő pontyokat és amurokat láttuk, a kapitális harcsákat, süllőket és csukákat ezúttal nem.

Az unalomig ismert közhely, a „mi lett volna ha…” - például, ha az időjárás nem fordul hidegebbre, a tó végéből nem tengelyig érő sárból kell kivontatni az autókat, stb. - természetesen ezúttal is beszédtéma volt a holtfáradt, de azért kitartó és vidám csapattagok között, miközben a verhetetlen dunapataji pacal és sütemények elfogyasztása közben az eredményre vártak.

Az összességében pozitív, vágyvezérelt gondolkodást talán annak a Nyíregyházáról érkezett horgásznak a mondása tükrözte, aki szerint:

„Horgászatban nincs kudarc és nincs távolság, mert a természet közelsége, érintése Szeliden, ezen a gyönyörű, halban gazdag helyszínen is itt volt velünk! Az ide érkező horgászok mind a horgászélményeket, mind a csodaszép természeti értékeket látva és megtapasztalva, rekreációs szempontból is jól járnak.”

A 15 órakor kezdődő eredményhirdetésen a horgászokat Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere köszöntötte.

 

 

horgsz_450_450
 

 


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

Ahol számít a méret: karbonlábnyom

Az emberi tevékenység – legyen az közlekedés, energiatermelés vagy éppen az öltözködés –...

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az...

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás