Loibl László kontra Bálint József

Leállított kalocsai hóügyelet, és ami mögötte van

2018.02.21 14:17    |    -sist-  

Kemény szavakkal indult az újév Kalocsán, már ami a közéletet illeti. Épphogy kihevertük a szilveszter éjszakát és a rá következő napokat, szerdán délelőtt sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezető igazgatója, hogy rámutasson egy aggályosnak vélt testületi döntésre, amit karácsony előtt néhány nappal szavazott meg a képviselők többsége, a menedzser szerint ezzel a működőképesség határára sodorva a száz százalékos önkormányzati tulajdonban álló céget.

sajttaj3_loibl_1333In medias res: baj van, de kezdjük korábbról!

Loibl a sajtótájékoztatón nem kertelt, egyből a dolgok közepébe vágva alapozta meg az első mondatot követő közel fél órát. Mint mondta, az irányítására bízott Parkgondozó Kft. feladata a városüzemeltetési és közfeladatok ellátása mellett az is, hogy ügyvezetőként a cég hosszútávú működésének feltételeit megteremtse, amit az ominózus december 21-i testületi ülésen született határozattal nem lát garantáltnak. Elmondta, hogy a 2016-os évben, ha nem is dalolva, de önként húzták meg 15 millió forinttal az önkormányzati támogatásigény nadrágszíját. Ennyit ugyanis nem nyom nélküli, de még elviselhető intézkedésekkel, mint például a telephely éjjel-nappali őrzésének és annak folyamatos portaszolgálatának felszámolásával ki lehetett gazdálkodni. Így alakult ki az a 127 millió forintos tétel, amiből kijelentették, hogy az önkormányzat által elvárt feladatokat el tudják végezni.


Molnár Gábor „fűnyírója”

– Aztán jött egy kósza ötlet, amolyan fűnyíró elv, és a pénzügyi osztályvezető úr kitalálta, hogy 10 százalékkal mindenkinek csökkentenie kell az éves tervében jelölt összeget. Ezt a testület elé tárta, a testületi többség úgy döntött, hogy ezt meg is kell szavaznia, így abban az évben levitték 114 millióra a költségvetési támogatást – folytatja az előzmények ismertetését Loibl. A történtek margójára megjegyezte, hogy dr. Bálint József polgármester akkor megígérte, hogy „ahogy érkeznek majd az évközbeni pénzek, helyre teszik ezt a kérdést.” – Ezt sikerült is tartani mintegy 5,1 millióval – folytatja a menedzser, rámutatva, hogy a 13 milliós központi ukázra tett csökkentéshez képest még mindig több mint 6 millió forint lógott a levegőben, aztán „az év végére produkáltak is egy 6,4 milliós veszteséget”. Ehhez hozzáadva az 5 milliós időközi támogatási összeget, jól látszik, hogy pont az a tétel hiányzott a keret egyensúlyban tartásához, amit „a fűnyíró vitt”.

sajttaj1_parkgondozo_1100
 

Mellékesen jegyezte meg, hogy azt is aggályosnak véli, hogy kiskorúsítják az egyes önkormányzati cégek és egységek élére kinevezett vezetőket azzal, hogy az általuk megalapozottnak vélt igényeket vagy folyamatosan felülbírálják, vagy azok létjogosultságát kérdőjelezik meg. Tovább gördülve a 2017-es évre, Loibl nem sorolta tovább a számokat, mindössze arra tért ki, hogy bérkülönbözetéből fakadóan (hiszen időközben lemondott a Vagyonhasznosítási Kft. vezetői posztjáról, amelyet nulla forintért vállalt a Parkgondozó irányításáért kapott honorárium mellett) „zutyulás” és „kavarodás” jellemezte pénzügyeiket, amelyeket maguknak is nehéz volt követni. Ami viszont már most tisztán látszik, hogy az óév ismét mínuszosan fog zárulni a cég számára, dacára annak, hogy az önkormányzat által biztosítottnál közel 6 millió forinttal többet költöttek a közfeladatok ellátására, illetve az egyes képviselők és a városvezetés által időközben felmerült igények kielégítésére.


Döntések és felelősségvállalás

Múlt szerdai sajtótájékoztatóján Loibl László arra is kitért, hogy értetlenül áll a december végi testületi ülésen történtek előtt, miszerint egymásra mutatott a polgármester és Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető, amikor aziránt érdeklődött, hogy ki készítette a Parkgondozónak folyósítandó támogatást 8 millió forinttal meghúzó előterjesztést.

– Az osztályvezető úr szabadkozott, mondván, nem az ő előterjesztése, hanem a polgármester úr írta alá. Arra a kérdésre viszont, hogy ő készítette-e az anyagot, a polgármestertől az a válasz jött, hogy ő csak aláírta. Ennyit arról, hogy vállaljuk a döntéseinkért a felelősséget – jegyezte meg halkan Loibl, felolvasva a hivatkozott anyag azon sorait, amely kimondja, hogy a Parkgondozó prognosztizálható, néhánymilliós 2018-ra tehető vesztesége az önkormányzat költségvetési tételek tekintetében „morzsáknak” minősülnek, és azt megfelelő átszervezésekkel és ügyvezetői intézkedésekkel ki lehet nullázni. – Ennyi tehát a kalibrált veszteségünk, a baj csak az, hogy a veszteség végül mindig kifizetetlen számlákban jelenik meg, amit elkezd görgetni maga előtt a cég, és ennek nagysága folyamatosan növekedni fog – mondja a vezető, emlékeztetve, hogy nem szeretne azon kezdeti állapotokhoz visszajutni, amikor átvette a Parkgondozó irányítását és minden hónapban inkasszó volt a számlájukon.


Az intézményesítés „az osztályvezető álma”?

Az ügyvezető a Kalocsa Menza Kft.-vel történtekkel állította mondandójában párhuzamba azt, amit kialakulni lát a Parkgondozó körül. Úgy fogalmazott, hogy a december végi testületi döntés ellehetetleníti a céget, és nem szeretne a Menza sorsára jutni. Mint mondta, az immáron intézményi formában működtetett kalocsai köz- és szociális étkeztetés egy forinttal sem gazdaságosabb, mint a Menza Kft.-nél volt, de megvalósulhatott „az osztályvezető úr [ismét Molnár Gáborra utal] álma”, „hogy ötezer forinttal is menjen át és írassa alá vele, mert akkor mindent lát és mindenen rajta tarthatja a kezét”.

Alátámasztván a Parkgondozóra mért nadrágszíjhúzás vélt jogtalanságát, Loibl László arra is rámutatott, hogy olyan törvényileg előírt, kötelezően betervezendő és beépítendő tételeket is egy mozdulattal söpört le az asztalról Molnár Gábor, mint az értékcsökkenési leírás, amivel kötelező számolni a cégnek, ez nem választás kérdése. Hasonló sorsra jutott azon 500 ezer forintos sor, amelyet kifejezetten dr. Kiss Csaba jegyző kérésére építettek be a 2018-as üzleti tervbe, mivel városszerte gyakran fordul elő, hogy méretes fák kivágásáról kell gondoskodni a közlekedés-biztonság érdekében, azonban a Parkgondozó 12 méter magasságba emelő kocsija sokszor kevésnek bizonyul a feladatellátásra, nem beszélve az erre hivatott, szakképzett munkaerőről.

– Osztályvezető úr ezt is kilőtte – tárta szét a kezét Loibl, majd személyesen köszönte meg dr. Angeli Gabriellának, Tihanyi Ti-bornénak, dr. Filvig Gézának. Simon Zoltánnak és Török Ferencnek, hogy a hétfős többséggel ellentétben ők nem szavazták meg a 8 milliós elvonást kimondó határozati javaslatot, felmérve, mekkora bajba sodorhatja ez a céget.


Éves üzemanyagköltségre elég „morzsák”

Loibl a médiaeseményen deklarálta, hogy a sérelmezett elvonás kapcsán kompromisszumkészségnek a szikrája sem látszott a városi pénzügyi vezetés részéről, holott ő felajánlotta, hogy 3 milliót fogcsikorgatva még ki tudnak szorítani, 8-at viszont biztosan nem. Diktátumnak minősítette a felállást, majd gyakorlatban ecsetelte, hogy a cég számára mit jelentenek a városvezetés illetékese által „morzsának” minősített milliók.

– A cégünk éves üzemanyagköltsége körülbelül tízmillió forint, amelybe a legkisebb sövénynyírótól a traktorba való üzemanyagig mindent beleszámoltunk. De mondhatnám azt a 7,8 milliós tételt is, amelyet a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-nek fizettünk ki a városban összeszedett zöldhulladékok és illegális lerakatok után. Ha 8 millió forinttal kevesebbet kapunk, akkor ezeket hagyjuk kint az idén – tette fel a költői kérdést az ügyvezető, majd a sokszor hivatkozott testületi ülésen már belengetetteket erősítette meg.


Hóügyelet, vasárnapi utcaseprés leállítva

Immáron tényként közölte az igazgató, a kapcsolódó dokumentumokkal a keze ügyében alátámasztva mondandóját: 2018. január 2-tól nincsen készenlét, vagyis megszűnt a korábbi értelemben vett hóügyeleti rendszer Kalocsán. Mivel ugyanis az ennek fenntartásával járó túlórák kifizetésére sem lát fedezetet a vezető, felelősséggel kizárólag munkanapokon, azokon belül is csak munkaidőben tudnak síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatokat vállalni a városban. Erre a múlt hétvégi „tavaszias januárban” könnyen legyinthetünk, de jártunk mi már térdig érő hóban március 15-én, nem is olyan régen!

Nem ez volt az egyetlen rosszul hangzó bejelentés, amit minden bizonnyal a bőrünkön érzünk majd, ha a kialakult helyzet nem változik. Loibl ugyanis arra is emlékeztetett, hogy eddig minden vasárnap hajnalban felvonultak a Parkgondozó emberei és takarították a városban a szombati esti „bulikák” nyomait, ami vélhetően ugyancsak elmarad ezután, ahogyan a nagyobb városi rendezvények után azonnalos rendrakás sem lesz elvárható a Parkgondozó dolgozóitól. Ami pedig tetézi mindezek súlyát, hogy ezen intézkedésekkel is a céget érő elvonásnak közel felét sikerül lefinanszírozni, arról még konkrétan nem akart nyilatkozni Loibl László, hogy a maradék négymilliót miből termelik ki. – Kevesebb lesz a virág a városban, a villanyoszlopokon nem lesznek muskátlik – nevezett meg egy további tételt, amit spórolhat a cég. – Szerettem volna, hogyha az önkormányzat végre megérti, hogy ahhoz, hogy stabilan tudjunk szolgáltatni, nem kéne már harmadik évben veszteségbe kényszeríteni a cégeket – zárta mondandóját az ügyvezető.


Polgármesteri reakció: márpedig a feladatokat el kell látni!

Miután nagyobb publicitást kaptak a Loibl-féle sajtótájékoztatón mondottak, dr. Bálint József polgármester is reagált, nyugtatva Kalocsa lakosságát.

– Nagyon meglepődtem ezen az állásponton, bár az igaz, hogy mindazt, amit elmondott, előzetesen levélben jelezte számomra. Az erre született válaszban egyértelműsítve volt, hogy a feladatokat el kell látni! A város lakosságát szeretném megnyugtatni, hogy a közlekedésbiztonság érdekében amennyiben síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási feladatok adódnak, azt azon az áron is el kell látnia a Parkgondozó Kft.-nek, hogy munkaidőn kívül végzi. A finanszírozás rendelkezésére áll az ügyvezetőnek, aki tudja, hogy a költségvetés egy évre szól, nem hónapokra. Ha évközben anyagi gondjai támadnának, a képviselő-testület majd megvizsgálja, hogy milyen pótlólagos támogatást tud adni a cégnek, de jelen pillanatban a működés feltételei biztosítottak, a feladatait pedig, hangsúlyozom, el kell látnia – jelentette ki a polgármester, zárójelben hozzátéve, hogy úgy ítéli meg, „az ügyvezető fordítva ül a lovon”.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás