Loibl László kontra Bálint József

Leállított kalocsai hóügyelet, és ami mögötte van

2018.02.21 14:17    |    -sist-  

Kemény szavakkal indult az újév Kalocsán, már ami a közéletet illeti. Épphogy kihevertük a szilveszter éjszakát és a rá következő napokat, szerdán délelőtt sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezető igazgatója, hogy rámutasson egy aggályosnak vélt testületi döntésre, amit karácsony előtt néhány nappal szavazott meg a képviselők többsége, a menedzser szerint ezzel a működőképesség határára sodorva a száz százalékos önkormányzati tulajdonban álló céget.

sajttaj3_loibl_1333In medias res: baj van, de kezdjük korábbról!

Loibl a sajtótájékoztatón nem kertelt, egyből a dolgok közepébe vágva alapozta meg az első mondatot követő közel fél órát. Mint mondta, az irányítására bízott Parkgondozó Kft. feladata a városüzemeltetési és közfeladatok ellátása mellett az is, hogy ügyvezetőként a cég hosszútávú működésének feltételeit megteremtse, amit az ominózus december 21-i testületi ülésen született határozattal nem lát garantáltnak. Elmondta, hogy a 2016-os évben, ha nem is dalolva, de önként húzták meg 15 millió forinttal az önkormányzati támogatásigény nadrágszíját. Ennyit ugyanis nem nyom nélküli, de még elviselhető intézkedésekkel, mint például a telephely éjjel-nappali őrzésének és annak folyamatos portaszolgálatának felszámolásával ki lehetett gazdálkodni. Így alakult ki az a 127 millió forintos tétel, amiből kijelentették, hogy az önkormányzat által elvárt feladatokat el tudják végezni.


Molnár Gábor „fűnyírója”

– Aztán jött egy kósza ötlet, amolyan fűnyíró elv, és a pénzügyi osztályvezető úr kitalálta, hogy 10 százalékkal mindenkinek csökkentenie kell az éves tervében jelölt összeget. Ezt a testület elé tárta, a testületi többség úgy döntött, hogy ezt meg is kell szavaznia, így abban az évben levitték 114 millióra a költségvetési támogatást – folytatja az előzmények ismertetését Loibl. A történtek margójára megjegyezte, hogy dr. Bálint József polgármester akkor megígérte, hogy „ahogy érkeznek majd az évközbeni pénzek, helyre teszik ezt a kérdést.” – Ezt sikerült is tartani mintegy 5,1 millióval – folytatja a menedzser, rámutatva, hogy a 13 milliós központi ukázra tett csökkentéshez képest még mindig több mint 6 millió forint lógott a levegőben, aztán „az év végére produkáltak is egy 6,4 milliós veszteséget”. Ehhez hozzáadva az 5 milliós időközi támogatási összeget, jól látszik, hogy pont az a tétel hiányzott a keret egyensúlyban tartásához, amit „a fűnyíró vitt”.

sajttaj1_parkgondozo_1100
 

Mellékesen jegyezte meg, hogy azt is aggályosnak véli, hogy kiskorúsítják az egyes önkormányzati cégek és egységek élére kinevezett vezetőket azzal, hogy az általuk megalapozottnak vélt igényeket vagy folyamatosan felülbírálják, vagy azok létjogosultságát kérdőjelezik meg. Tovább gördülve a 2017-es évre, Loibl nem sorolta tovább a számokat, mindössze arra tért ki, hogy bérkülönbözetéből fakadóan (hiszen időközben lemondott a Vagyonhasznosítási Kft. vezetői posztjáról, amelyet nulla forintért vállalt a Parkgondozó irányításáért kapott honorárium mellett) „zutyulás” és „kavarodás” jellemezte pénzügyeiket, amelyeket maguknak is nehéz volt követni. Ami viszont már most tisztán látszik, hogy az óév ismét mínuszosan fog zárulni a cég számára, dacára annak, hogy az önkormányzat által biztosítottnál közel 6 millió forinttal többet költöttek a közfeladatok ellátására, illetve az egyes képviselők és a városvezetés által időközben felmerült igények kielégítésére.


Döntések és felelősségvállalás

Múlt szerdai sajtótájékoztatóján Loibl László arra is kitért, hogy értetlenül áll a december végi testületi ülésen történtek előtt, miszerint egymásra mutatott a polgármester és Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető, amikor aziránt érdeklődött, hogy ki készítette a Parkgondozónak folyósítandó támogatást 8 millió forinttal meghúzó előterjesztést.

– Az osztályvezető úr szabadkozott, mondván, nem az ő előterjesztése, hanem a polgármester úr írta alá. Arra a kérdésre viszont, hogy ő készítette-e az anyagot, a polgármestertől az a válasz jött, hogy ő csak aláírta. Ennyit arról, hogy vállaljuk a döntéseinkért a felelősséget – jegyezte meg halkan Loibl, felolvasva a hivatkozott anyag azon sorait, amely kimondja, hogy a Parkgondozó prognosztizálható, néhánymilliós 2018-ra tehető vesztesége az önkormányzat költségvetési tételek tekintetében „morzsáknak” minősülnek, és azt megfelelő átszervezésekkel és ügyvezetői intézkedésekkel ki lehet nullázni. – Ennyi tehát a kalibrált veszteségünk, a baj csak az, hogy a veszteség végül mindig kifizetetlen számlákban jelenik meg, amit elkezd görgetni maga előtt a cég, és ennek nagysága folyamatosan növekedni fog – mondja a vezető, emlékeztetve, hogy nem szeretne azon kezdeti állapotokhoz visszajutni, amikor átvette a Parkgondozó irányítását és minden hónapban inkasszó volt a számlájukon.


Az intézményesítés „az osztályvezető álma”?

Az ügyvezető a Kalocsa Menza Kft.-vel történtekkel állította mondandójában párhuzamba azt, amit kialakulni lát a Parkgondozó körül. Úgy fogalmazott, hogy a december végi testületi döntés ellehetetleníti a céget, és nem szeretne a Menza sorsára jutni. Mint mondta, az immáron intézményi formában működtetett kalocsai köz- és szociális étkeztetés egy forinttal sem gazdaságosabb, mint a Menza Kft.-nél volt, de megvalósulhatott „az osztályvezető úr [ismét Molnár Gáborra utal] álma”, „hogy ötezer forinttal is menjen át és írassa alá vele, mert akkor mindent lát és mindenen rajta tarthatja a kezét”.

Alátámasztván a Parkgondozóra mért nadrágszíjhúzás vélt jogtalanságát, Loibl László arra is rámutatott, hogy olyan törvényileg előírt, kötelezően betervezendő és beépítendő tételeket is egy mozdulattal söpört le az asztalról Molnár Gábor, mint az értékcsökkenési leírás, amivel kötelező számolni a cégnek, ez nem választás kérdése. Hasonló sorsra jutott azon 500 ezer forintos sor, amelyet kifejezetten dr. Kiss Csaba jegyző kérésére építettek be a 2018-as üzleti tervbe, mivel városszerte gyakran fordul elő, hogy méretes fák kivágásáról kell gondoskodni a közlekedés-biztonság érdekében, azonban a Parkgondozó 12 méter magasságba emelő kocsija sokszor kevésnek bizonyul a feladatellátásra, nem beszélve az erre hivatott, szakképzett munkaerőről.

– Osztályvezető úr ezt is kilőtte – tárta szét a kezét Loibl, majd személyesen köszönte meg dr. Angeli Gabriellának, Tihanyi Ti-bornénak, dr. Filvig Gézának. Simon Zoltánnak és Török Ferencnek, hogy a hétfős többséggel ellentétben ők nem szavazták meg a 8 milliós elvonást kimondó határozati javaslatot, felmérve, mekkora bajba sodorhatja ez a céget.


Éves üzemanyagköltségre elég „morzsák”

Loibl a médiaeseményen deklarálta, hogy a sérelmezett elvonás kapcsán kompromisszumkészségnek a szikrája sem látszott a városi pénzügyi vezetés részéről, holott ő felajánlotta, hogy 3 milliót fogcsikorgatva még ki tudnak szorítani, 8-at viszont biztosan nem. Diktátumnak minősítette a felállást, majd gyakorlatban ecsetelte, hogy a cég számára mit jelentenek a városvezetés illetékese által „morzsának” minősített milliók.

– A cégünk éves üzemanyagköltsége körülbelül tízmillió forint, amelybe a legkisebb sövénynyírótól a traktorba való üzemanyagig mindent beleszámoltunk. De mondhatnám azt a 7,8 milliós tételt is, amelyet a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-nek fizettünk ki a városban összeszedett zöldhulladékok és illegális lerakatok után. Ha 8 millió forinttal kevesebbet kapunk, akkor ezeket hagyjuk kint az idén – tette fel a költői kérdést az ügyvezető, majd a sokszor hivatkozott testületi ülésen már belengetetteket erősítette meg.


Hóügyelet, vasárnapi utcaseprés leállítva

Immáron tényként közölte az igazgató, a kapcsolódó dokumentumokkal a keze ügyében alátámasztva mondandóját: 2018. január 2-tól nincsen készenlét, vagyis megszűnt a korábbi értelemben vett hóügyeleti rendszer Kalocsán. Mivel ugyanis az ennek fenntartásával járó túlórák kifizetésére sem lát fedezetet a vezető, felelősséggel kizárólag munkanapokon, azokon belül is csak munkaidőben tudnak síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatokat vállalni a városban. Erre a múlt hétvégi „tavaszias januárban” könnyen legyinthetünk, de jártunk mi már térdig érő hóban március 15-én, nem is olyan régen!

Nem ez volt az egyetlen rosszul hangzó bejelentés, amit minden bizonnyal a bőrünkön érzünk majd, ha a kialakult helyzet nem változik. Loibl ugyanis arra is emlékeztetett, hogy eddig minden vasárnap hajnalban felvonultak a Parkgondozó emberei és takarították a városban a szombati esti „bulikák” nyomait, ami vélhetően ugyancsak elmarad ezután, ahogyan a nagyobb városi rendezvények után azonnalos rendrakás sem lesz elvárható a Parkgondozó dolgozóitól. Ami pedig tetézi mindezek súlyát, hogy ezen intézkedésekkel is a céget érő elvonásnak közel felét sikerül lefinanszírozni, arról még konkrétan nem akart nyilatkozni Loibl László, hogy a maradék négymilliót miből termelik ki. – Kevesebb lesz a virág a városban, a villanyoszlopokon nem lesznek muskátlik – nevezett meg egy további tételt, amit spórolhat a cég. – Szerettem volna, hogyha az önkormányzat végre megérti, hogy ahhoz, hogy stabilan tudjunk szolgáltatni, nem kéne már harmadik évben veszteségbe kényszeríteni a cégeket – zárta mondandóját az ügyvezető.


Polgármesteri reakció: márpedig a feladatokat el kell látni!

Miután nagyobb publicitást kaptak a Loibl-féle sajtótájékoztatón mondottak, dr. Bálint József polgármester is reagált, nyugtatva Kalocsa lakosságát.

– Nagyon meglepődtem ezen az állásponton, bár az igaz, hogy mindazt, amit elmondott, előzetesen levélben jelezte számomra. Az erre született válaszban egyértelműsítve volt, hogy a feladatokat el kell látni! A város lakosságát szeretném megnyugtatni, hogy a közlekedésbiztonság érdekében amennyiben síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási feladatok adódnak, azt azon az áron is el kell látnia a Parkgondozó Kft.-nek, hogy munkaidőn kívül végzi. A finanszírozás rendelkezésére áll az ügyvezetőnek, aki tudja, hogy a költségvetés egy évre szól, nem hónapokra. Ha évközben anyagi gondjai támadnának, a képviselő-testület majd megvizsgálja, hogy milyen pótlólagos támogatást tud adni a cégnek, de jelen pillanatban a működés feltételei biztosítottak, a feladatait pedig, hangsúlyozom, el kell látnia – jelentette ki a polgármester, zárójelben hozzátéve, hogy úgy ítéli meg, „az ügyvezető fordítva ül a lovon”.Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás