Loibl László kontra Bálint József

Leállított kalocsai hóügyelet, és ami mögötte van

2018.02.21 14:17    |    -sist-  

Kemény szavakkal indult az újév Kalocsán, már ami a közéletet illeti. Épphogy kihevertük a szilveszter éjszakát és a rá következő napokat, szerdán délelőtt sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit Loibl László, a Parkgondozó Kft. ügyvezető igazgatója, hogy rámutasson egy aggályosnak vélt testületi döntésre, amit karácsony előtt néhány nappal szavazott meg a képviselők többsége, a menedzser szerint ezzel a működőképesség határára sodorva a száz százalékos önkormányzati tulajdonban álló céget.

sajttaj3_loibl_1333In medias res: baj van, de kezdjük korábbról!

Loibl a sajtótájékoztatón nem kertelt, egyből a dolgok közepébe vágva alapozta meg az első mondatot követő közel fél órát. Mint mondta, az irányítására bízott Parkgondozó Kft. feladata a városüzemeltetési és közfeladatok ellátása mellett az is, hogy ügyvezetőként a cég hosszútávú működésének feltételeit megteremtse, amit az ominózus december 21-i testületi ülésen született határozattal nem lát garantáltnak. Elmondta, hogy a 2016-os évben, ha nem is dalolva, de önként húzták meg 15 millió forinttal az önkormányzati támogatásigény nadrágszíját. Ennyit ugyanis nem nyom nélküli, de még elviselhető intézkedésekkel, mint például a telephely éjjel-nappali őrzésének és annak folyamatos portaszolgálatának felszámolásával ki lehetett gazdálkodni. Így alakult ki az a 127 millió forintos tétel, amiből kijelentették, hogy az önkormányzat által elvárt feladatokat el tudják végezni.


Molnár Gábor „fűnyírója”

– Aztán jött egy kósza ötlet, amolyan fűnyíró elv, és a pénzügyi osztályvezető úr kitalálta, hogy 10 százalékkal mindenkinek csökkentenie kell az éves tervében jelölt összeget. Ezt a testület elé tárta, a testületi többség úgy döntött, hogy ezt meg is kell szavaznia, így abban az évben levitték 114 millióra a költségvetési támogatást – folytatja az előzmények ismertetését Loibl. A történtek margójára megjegyezte, hogy dr. Bálint József polgármester akkor megígérte, hogy „ahogy érkeznek majd az évközbeni pénzek, helyre teszik ezt a kérdést.” – Ezt sikerült is tartani mintegy 5,1 millióval – folytatja a menedzser, rámutatva, hogy a 13 milliós központi ukázra tett csökkentéshez képest még mindig több mint 6 millió forint lógott a levegőben, aztán „az év végére produkáltak is egy 6,4 milliós veszteséget”. Ehhez hozzáadva az 5 milliós időközi támogatási összeget, jól látszik, hogy pont az a tétel hiányzott a keret egyensúlyban tartásához, amit „a fűnyíró vitt”.

sajttaj1_parkgondozo_1100
 

Mellékesen jegyezte meg, hogy azt is aggályosnak véli, hogy kiskorúsítják az egyes önkormányzati cégek és egységek élére kinevezett vezetőket azzal, hogy az általuk megalapozottnak vélt igényeket vagy folyamatosan felülbírálják, vagy azok létjogosultságát kérdőjelezik meg. Tovább gördülve a 2017-es évre, Loibl nem sorolta tovább a számokat, mindössze arra tért ki, hogy bérkülönbözetéből fakadóan (hiszen időközben lemondott a Vagyonhasznosítási Kft. vezetői posztjáról, amelyet nulla forintért vállalt a Parkgondozó irányításáért kapott honorárium mellett) „zutyulás” és „kavarodás” jellemezte pénzügyeiket, amelyeket maguknak is nehéz volt követni. Ami viszont már most tisztán látszik, hogy az óév ismét mínuszosan fog zárulni a cég számára, dacára annak, hogy az önkormányzat által biztosítottnál közel 6 millió forinttal többet költöttek a közfeladatok ellátására, illetve az egyes képviselők és a városvezetés által időközben felmerült igények kielégítésére.


Döntések és felelősségvállalás

Múlt szerdai sajtótájékoztatóján Loibl László arra is kitért, hogy értetlenül áll a december végi testületi ülésen történtek előtt, miszerint egymásra mutatott a polgármester és Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető, amikor aziránt érdeklődött, hogy ki készítette a Parkgondozónak folyósítandó támogatást 8 millió forinttal meghúzó előterjesztést.

– Az osztályvezető úr szabadkozott, mondván, nem az ő előterjesztése, hanem a polgármester úr írta alá. Arra a kérdésre viszont, hogy ő készítette-e az anyagot, a polgármestertől az a válasz jött, hogy ő csak aláírta. Ennyit arról, hogy vállaljuk a döntéseinkért a felelősséget – jegyezte meg halkan Loibl, felolvasva a hivatkozott anyag azon sorait, amely kimondja, hogy a Parkgondozó prognosztizálható, néhánymilliós 2018-ra tehető vesztesége az önkormányzat költségvetési tételek tekintetében „morzsáknak” minősülnek, és azt megfelelő átszervezésekkel és ügyvezetői intézkedésekkel ki lehet nullázni. – Ennyi tehát a kalibrált veszteségünk, a baj csak az, hogy a veszteség végül mindig kifizetetlen számlákban jelenik meg, amit elkezd görgetni maga előtt a cég, és ennek nagysága folyamatosan növekedni fog – mondja a vezető, emlékeztetve, hogy nem szeretne azon kezdeti állapotokhoz visszajutni, amikor átvette a Parkgondozó irányítását és minden hónapban inkasszó volt a számlájukon.


Az intézményesítés „az osztályvezető álma”?

Az ügyvezető a Kalocsa Menza Kft.-vel történtekkel állította mondandójában párhuzamba azt, amit kialakulni lát a Parkgondozó körül. Úgy fogalmazott, hogy a december végi testületi döntés ellehetetleníti a céget, és nem szeretne a Menza sorsára jutni. Mint mondta, az immáron intézményi formában működtetett kalocsai köz- és szociális étkeztetés egy forinttal sem gazdaságosabb, mint a Menza Kft.-nél volt, de megvalósulhatott „az osztályvezető úr [ismét Molnár Gáborra utal] álma”, „hogy ötezer forinttal is menjen át és írassa alá vele, mert akkor mindent lát és mindenen rajta tarthatja a kezét”.

Alátámasztván a Parkgondozóra mért nadrágszíjhúzás vélt jogtalanságát, Loibl László arra is rámutatott, hogy olyan törvényileg előírt, kötelezően betervezendő és beépítendő tételeket is egy mozdulattal söpört le az asztalról Molnár Gábor, mint az értékcsökkenési leírás, amivel kötelező számolni a cégnek, ez nem választás kérdése. Hasonló sorsra jutott azon 500 ezer forintos sor, amelyet kifejezetten dr. Kiss Csaba jegyző kérésére építettek be a 2018-as üzleti tervbe, mivel városszerte gyakran fordul elő, hogy méretes fák kivágásáról kell gondoskodni a közlekedés-biztonság érdekében, azonban a Parkgondozó 12 méter magasságba emelő kocsija sokszor kevésnek bizonyul a feladatellátásra, nem beszélve az erre hivatott, szakképzett munkaerőről.

– Osztályvezető úr ezt is kilőtte – tárta szét a kezét Loibl, majd személyesen köszönte meg dr. Angeli Gabriellának, Tihanyi Ti-bornénak, dr. Filvig Gézának. Simon Zoltánnak és Török Ferencnek, hogy a hétfős többséggel ellentétben ők nem szavazták meg a 8 milliós elvonást kimondó határozati javaslatot, felmérve, mekkora bajba sodorhatja ez a céget.


Éves üzemanyagköltségre elég „morzsák”

Loibl a médiaeseményen deklarálta, hogy a sérelmezett elvonás kapcsán kompromisszumkészségnek a szikrája sem látszott a városi pénzügyi vezetés részéről, holott ő felajánlotta, hogy 3 milliót fogcsikorgatva még ki tudnak szorítani, 8-at viszont biztosan nem. Diktátumnak minősítette a felállást, majd gyakorlatban ecsetelte, hogy a cég számára mit jelentenek a városvezetés illetékese által „morzsának” minősített milliók.

– A cégünk éves üzemanyagköltsége körülbelül tízmillió forint, amelybe a legkisebb sövénynyírótól a traktorba való üzemanyagig mindent beleszámoltunk. De mondhatnám azt a 7,8 milliós tételt is, amelyet a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-nek fizettünk ki a városban összeszedett zöldhulladékok és illegális lerakatok után. Ha 8 millió forinttal kevesebbet kapunk, akkor ezeket hagyjuk kint az idén – tette fel a költői kérdést az ügyvezető, majd a sokszor hivatkozott testületi ülésen már belengetetteket erősítette meg.


Hóügyelet, vasárnapi utcaseprés leállítva

Immáron tényként közölte az igazgató, a kapcsolódó dokumentumokkal a keze ügyében alátámasztva mondandóját: 2018. január 2-tól nincsen készenlét, vagyis megszűnt a korábbi értelemben vett hóügyeleti rendszer Kalocsán. Mivel ugyanis az ennek fenntartásával járó túlórák kifizetésére sem lát fedezetet a vezető, felelősséggel kizárólag munkanapokon, azokon belül is csak munkaidőben tudnak síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatokat vállalni a városban. Erre a múlt hétvégi „tavaszias januárban” könnyen legyinthetünk, de jártunk mi már térdig érő hóban március 15-én, nem is olyan régen!

Nem ez volt az egyetlen rosszul hangzó bejelentés, amit minden bizonnyal a bőrünkön érzünk majd, ha a kialakult helyzet nem változik. Loibl ugyanis arra is emlékeztetett, hogy eddig minden vasárnap hajnalban felvonultak a Parkgondozó emberei és takarították a városban a szombati esti „bulikák” nyomait, ami vélhetően ugyancsak elmarad ezután, ahogyan a nagyobb városi rendezvények után azonnalos rendrakás sem lesz elvárható a Parkgondozó dolgozóitól. Ami pedig tetézi mindezek súlyát, hogy ezen intézkedésekkel is a céget érő elvonásnak közel felét sikerül lefinanszírozni, arról még konkrétan nem akart nyilatkozni Loibl László, hogy a maradék négymilliót miből termelik ki. – Kevesebb lesz a virág a városban, a villanyoszlopokon nem lesznek muskátlik – nevezett meg egy további tételt, amit spórolhat a cég. – Szerettem volna, hogyha az önkormányzat végre megérti, hogy ahhoz, hogy stabilan tudjunk szolgáltatni, nem kéne már harmadik évben veszteségbe kényszeríteni a cégeket – zárta mondandóját az ügyvezető.


Polgármesteri reakció: márpedig a feladatokat el kell látni!

Miután nagyobb publicitást kaptak a Loibl-féle sajtótájékoztatón mondottak, dr. Bálint József polgármester is reagált, nyugtatva Kalocsa lakosságát.

– Nagyon meglepődtem ezen az állásponton, bár az igaz, hogy mindazt, amit elmondott, előzetesen levélben jelezte számomra. Az erre született válaszban egyértelműsítve volt, hogy a feladatokat el kell látni! A város lakosságát szeretném megnyugtatni, hogy a közlekedésbiztonság érdekében amennyiben síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási feladatok adódnak, azt azon az áron is el kell látnia a Parkgondozó Kft.-nek, hogy munkaidőn kívül végzi. A finanszírozás rendelkezésére áll az ügyvezetőnek, aki tudja, hogy a költségvetés egy évre szól, nem hónapokra. Ha évközben anyagi gondjai támadnának, a képviselő-testület majd megvizsgálja, hogy milyen pótlólagos támogatást tud adni a cégnek, de jelen pillanatban a működés feltételei biztosítottak, a feladatait pedig, hangsúlyozom, el kell látnia – jelentette ki a polgármester, zárójelben hozzátéve, hogy úgy ítéli meg, „az ügyvezető fordítva ül a lovon”.Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás