Magas influenza-aktivitás, sok beteg

Elhúzódó járványra készüljünk

2018.03.08 11:55    |    -vis-  

Elhúzódó járványos időszak, egyre több ágynak dőlt beteg és még mindig igényelhető védőoltás. Ezen vezérgondolatok jegyében készült aktuális kalocsai influenza-híradónk, állandó szakértőnk, Réfy Anita járványügyi szakügyintéző közreműködésével, aki csak a tekintetben bizakodó, hogy a beköszöntött télies időjárásban kevésbé érzik majd jól magukat a kórokozók, amelyek a mostani állapothoz vezettek az enyhe időben.

Szokás mondani, hogy az átlagosnál melegebb tél kétélű fegyver. Örülünk, hogy reggel munkába menet nem fagy le az orrunk, viszont annak már kevésbé, hogy az ilyen időjárás valóságos melegágya a jellemzően év ezen szakában tömegével tomboló vírusoknak, baktériumoknak. A Kormányhivatal illetékes Népegészségügyi Osztályának legfrissebb adatai szerint az influenza aktivitás immáron második hete, hogy magas szinten van Kalocsán és a térségben, és jellemzően a 35-60 év közötti korosztály az, akiket nagyobb számban döntenek ágynak az influenzás, vagy influenza-szerű tünetek.

refyanita1_250Emellett a 6-10 év közötti gyermekek soraiból is sokan betegedtek meg a hetekben, helyi híradások szóltak is arról, hogy a körzeti háziorvosi rendelők mellett a gyermekorvosok váróiban is egyre nagyobb a forgalom.

– Nagyon fontos, hogy ha megbetegedés jeleit észleljük magunkon, vagy forduljunk orvoshoz, vagy maradjunk otthon, hogy kikúráljuk magunkat! Ha tehetjük, kerüljük a nagyobb közösségeket, így kisebb eséllyel fertőzünk! Még most is tudom ajánlani, elsősorban a közoktatási intézményekben dolgozóknak, akik ősz óta ingyenesen igényelhetik a védőoltást, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel! Mehetnek akár háziorvoshoz, akár foglalkozás-egészségügyi szakorvoshoz, ha kérik a vakcinát. Ugyanígy buzdítanám az úgynevezett rizikó-csoportba tartozókat, hogy még most sem késő, ahogyan a 60 év felettieknek sem, egészségügyi állapottól függetlenül, kérni ingyenesen az oltóanyagot – ismerteti a népegészségügy álláspontját Réfy Anita kalocsai járványügyi szakügyintéző, nyomatékosan hozzátéve, hogy sajnos elhúzódó járványra számíthatunk.

Az adatok arról is árulkodnak, hogy bár biztatóan futottunk neki a járvány-szezonnak, a korábbi éveknél ugyanis többen voksoltak a védőoltás nyújtotta immunitásra, a mutatókból az is látszik, hogy azokból a körökből, akik ingyen jogosultak lettek volna az oltóanyagra, sokan nem éltek vele – most meg többen is betegek.

refyanita2_450
 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórház kalocsai Szent Kereszt Tagkórházában (is) látogatási tilalmat rendelt el dr. Svébis Mihály főigazgató február 15-én, ami minden fekvőbeteg osztályra kiterjed. – Két kivétel van ez alól. Az egyik, az úgynevezett apás szülés, amikor a leendő édesapa bemehet a szülőszobára, ha tudja bizonyítani, hogy az influenza elleni oltást felvette, be van oltva, és semmiféle influenza-szerű tünete nincsen. A másik eset, amikor valakinek súlyos beteg hozzátartozója fekszik a kórházban. A látogató az adott osztályvezető főorvosnak az engedélyével mehet be, de azt fontos kiemelni, hogy mindig csak egy személy tartózkodhat egyszerre a hozzátartozó mellett – mutat rá a járványügyi szakember, majd rátért az elkövetkező hetek kilátásaira.

– A járványoknak tapasztalataink szerint van egy bevezető szakasza, amikor lassan elkezdenek emelkedni a megbetegedés-számok. Ezután eléri a csúcsot, és a csúcson van két, három hétig a magas mutatókkal, de előfordulhat, hogy ez az időszak egy hónapig is tartja magát. Majd nagyon lassan, heteken át csökken az orvoshoz fordulók száma – írja le a jellemző trendet Réfy Anita, kérdésünkre hozzátéve, hogy ebben a pillanatban ennek a folyamatnak, azaz a „tetőzésnek” a kellős közepén tarthatunk.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás