Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

2018.09.18 00:11   

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló versenyzők között egy igazán különleges vendég is volt. Létezik egy, de csak egyetlen egy „elvetemült” futó az országban, aki ahol megjelenik, tejesen mindegy, hogy félmaratonon, maratonon, vagy a Kékes Csúcsfutás, mindig bevásárlókocsit tol maga előtt. Van abban plüssmackó, tartós élelmiszer, nem egyszer gyerek is. Most, a dupla kocsiban két helyi gyerek ült. Aki pedig őket körbetolta a Szelidi-tó körül, az a magyar Forrest Gump.

Vagyis Iváncsics Zsolt, amatőr jótékony futó, aki segítségével és akin keresztül egy olyan asszonyt támogattak az akcióhoz csatlakozók, aki nevelőszülőként 6 gyermekről gondoskodik, ráadásul egyedül. Iváncsics Zsolt értük futott, a kocsiban pedig a két legkisebb gyerkőc foglalt helyet.

Zsoltról tudni kell, hogy az úgynevezett futó karrierje 1977-ben kezdődött, a balatonszemesi focipályán, ahol a testnevelőtanára figyelt fel a géppuskalábú srácra, aki 5 évvel később megnyerte az Úttörő Olimpiát és országos bajok lett. Onnantól kezdve futással volt kikövezve az útja. Saját bevallása szerint brahiból, ripacskodásból nehezítette meg a saját dolgát egy-egy versenyen úgy, hogy a munkahelyéről elkötött bevásárlókocsit tolta maga előtt, amibe a versenyzőtársak vagy épp a szurkolók dobáltak bele ezt meg azt. 2008-ban épp egy budapesti futóversenyen, az Andrássy úton futott, amikor a nézők között észrevett egy szemlátomást hátrányos helyzetben gyermekét nevelő anyukát és kislányát. Megállt mellette, a kosárból kivett egy plüssmackót és egy csokit, majd a kislány kezébe nyomta. Mire ő megkérdezte: „Bácsi, miért futsz ezzel a kocsival?” A sajtóban csak magyar Forrest Gump-ként emlegetett sportolóban a verseny utáni este fogalmazódott meg, hogy miért is tolja azt a kocsit. A gyerekekért. A magyar, nehézsorsú gyerekekért. Onnantól kezdve nem összegyűjtött holmikat, hanem sorsokat tol.

futas1_450
 

Zsolt még a kalocsai 6 órás futáson ismerkedett meg a helyi futónagykövettel, Posztobányi Zolival és feleségével, Andival, akik annak idején, nyolc éve életre hívták a Szelidi-tó futást. Zsolt jelezte, hogy idén ő is megkerülné a kígyó farkát, és kérte Zoliékat, hogy a helyi gyámügy segítségével keressenek egy olyan családot, akinek szükségük lenne valamilyen támogatásra. Sajnos nem kellett túl sokáig keresni… A negyveni család feje egy asszony, aki férje halála óta egyedül viseli gondját 6 nevelt gyermekének. Zsolt és Posztobányi Andi személyesen is ellátogattak a családhoz. Az anyuka akkor elárulta, a gyerekek álma, hogy mindenkinek legyen kerékpárja, görkorcsolyája, az ő dolgát pedig nagyon megkönnyítené, ha lenne egy szárítógépük, amelyre főleg télen óriási szükségük lenne. Emellett akár ruhanemű, akár az iskolakezdést megkönnyebbítő dolgok, vagy tartós élelmiszer is elfér náluk.

futas3_450
 

Hogy a Zsolthoz hasonló hétköznapi hősök köztünk élnek, azt nem más bizonyítja jobban, mint az, ami a futást megelőző napokban történt. A KO-RONAfm100 reggeli műsorában épp a Posztobányi házaspár invitálta futni és jótékonykodni a hallgatókat, mire a rádiót egy Svédországban élő kalocsai hallgató hívta fel telefonon. Gábor 14 éve él külföldön, és amikor hazalátogat, mindig keresi a módját, hogy kinek, milyen módon tud segítő jobbot nyújtani. Gábor úgy döntött, valóra váltja az anyuka álmát, és hazaküldi a család számára a szinte alig használt szárítógépüket. Sőt! Megtoldotta egy fagyasztós hűtőszekrénnyel, két kerékpárral, egy íróasztallal és egy hozzá passzoló irodai székkel.

futas4_350Visszatérve a magyar Forrest Gump-hoz: Zsolt missziója, hogy felhívja a figyelmet az állami gondozott gyermekekre. Életfilozófiája szerint minden gyermeknek joga vagy gyermeknek lenni, minden gyermeknek joga van szerető családban felnőni. „Osszuk meg a szeretetet” – mondta Zsolt a Szelidi-tó futás előtt. „Több mint 20 ezer gyermek van jelenleg állami gondozásban, akik mind megérdemelnék, hogy kapjanak egy szelettel abból a szeretetből, amit saját gyermekeinknek adnánk. A Forrest Gump nevet az újságírók ragasztották rám, de azért nem bánom, mert a film főszereplője is csodálatos tetteket vitt véghez, nem hagyta cserben azokat, akik számítottak rá. Én is ezért futok a kocsival, hogy segítsek! Amíg bírja a lábam, amíg bírja a kocsi, én futok! És hála égnek, sok olyan ember van, aki mellém állt és velem együtt segít. Például Molnár Attila „Atica”, aki két éve fut velem vagy katica, vagy tigris jelmezben. Szeliden katicaként kísért, amíg a két gyerkőcöt körbe nem toltam a tó körül. Mindig azt szoktam mondani, hogy ahogy fogynak a kilométerek, úgy fogyok én is, főleg lelkileg, mert azokat a gyerekeket, családokat akiket megismerek, húzzák a lelkemet. Ezért mondom azt, hogy én sorsokat tolok magam előtt ilyenkor! Óriási öröm, hogy a Szelidi-tó futás alkalmával többen beletoltak egy kicsit ebbe a kocsiba, és segítettek, hogy ennek a családnak könnyebb legyen az élete. Ez fantasztikus! Bár a kocsi megszenvedte a futást, hiszen eltörött, mégis tudom, hogy a két gyerek nagyon élvezte, és számomra ez a legfontosabb!”


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás