Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

2018.09.18 00:11   

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló versenyzők között egy igazán különleges vendég is volt. Létezik egy, de csak egyetlen egy „elvetemült” futó az országban, aki ahol megjelenik, tejesen mindegy, hogy félmaratonon, maratonon, vagy a Kékes Csúcsfutás, mindig bevásárlókocsit tol maga előtt. Van abban plüssmackó, tartós élelmiszer, nem egyszer gyerek is. Most, a dupla kocsiban két helyi gyerek ült. Aki pedig őket körbetolta a Szelidi-tó körül, az a magyar Forrest Gump.

Vagyis Iváncsics Zsolt, amatőr jótékony futó, aki segítségével és akin keresztül egy olyan asszonyt támogattak az akcióhoz csatlakozók, aki nevelőszülőként 6 gyermekről gondoskodik, ráadásul egyedül. Iváncsics Zsolt értük futott, a kocsiban pedig a két legkisebb gyerkőc foglalt helyet.

Zsoltról tudni kell, hogy az úgynevezett futó karrierje 1977-ben kezdődött, a balatonszemesi focipályán, ahol a testnevelőtanára figyelt fel a géppuskalábú srácra, aki 5 évvel később megnyerte az Úttörő Olimpiát és országos bajok lett. Onnantól kezdve futással volt kikövezve az útja. Saját bevallása szerint brahiból, ripacskodásból nehezítette meg a saját dolgát egy-egy versenyen úgy, hogy a munkahelyéről elkötött bevásárlókocsit tolta maga előtt, amibe a versenyzőtársak vagy épp a szurkolók dobáltak bele ezt meg azt. 2008-ban épp egy budapesti futóversenyen, az Andrássy úton futott, amikor a nézők között észrevett egy szemlátomást hátrányos helyzetben gyermekét nevelő anyukát és kislányát. Megállt mellette, a kosárból kivett egy plüssmackót és egy csokit, majd a kislány kezébe nyomta. Mire ő megkérdezte: „Bácsi, miért futsz ezzel a kocsival?” A sajtóban csak magyar Forrest Gump-ként emlegetett sportolóban a verseny utáni este fogalmazódott meg, hogy miért is tolja azt a kocsit. A gyerekekért. A magyar, nehézsorsú gyerekekért. Onnantól kezdve nem összegyűjtött holmikat, hanem sorsokat tol.

futas1_450
 

Zsolt még a kalocsai 6 órás futáson ismerkedett meg a helyi futónagykövettel, Posztobányi Zolival és feleségével, Andival, akik annak idején, nyolc éve életre hívták a Szelidi-tó futást. Zsolt jelezte, hogy idén ő is megkerülné a kígyó farkát, és kérte Zoliékat, hogy a helyi gyámügy segítségével keressenek egy olyan családot, akinek szükségük lenne valamilyen támogatásra. Sajnos nem kellett túl sokáig keresni… A negyveni család feje egy asszony, aki férje halála óta egyedül viseli gondját 6 nevelt gyermekének. Zsolt és Posztobányi Andi személyesen is ellátogattak a családhoz. Az anyuka akkor elárulta, a gyerekek álma, hogy mindenkinek legyen kerékpárja, görkorcsolyája, az ő dolgát pedig nagyon megkönnyítené, ha lenne egy szárítógépük, amelyre főleg télen óriási szükségük lenne. Emellett akár ruhanemű, akár az iskolakezdést megkönnyebbítő dolgok, vagy tartós élelmiszer is elfér náluk.

futas3_450
 

Hogy a Zsolthoz hasonló hétköznapi hősök köztünk élnek, azt nem más bizonyítja jobban, mint az, ami a futást megelőző napokban történt. A KO-RONAfm100 reggeli műsorában épp a Posztobányi házaspár invitálta futni és jótékonykodni a hallgatókat, mire a rádiót egy Svédországban élő kalocsai hallgató hívta fel telefonon. Gábor 14 éve él külföldön, és amikor hazalátogat, mindig keresi a módját, hogy kinek, milyen módon tud segítő jobbot nyújtani. Gábor úgy döntött, valóra váltja az anyuka álmát, és hazaküldi a család számára a szinte alig használt szárítógépüket. Sőt! Megtoldotta egy fagyasztós hűtőszekrénnyel, két kerékpárral, egy íróasztallal és egy hozzá passzoló irodai székkel.

futas4_350Visszatérve a magyar Forrest Gump-hoz: Zsolt missziója, hogy felhívja a figyelmet az állami gondozott gyermekekre. Életfilozófiája szerint minden gyermeknek joga vagy gyermeknek lenni, minden gyermeknek joga van szerető családban felnőni. „Osszuk meg a szeretetet” – mondta Zsolt a Szelidi-tó futás előtt. „Több mint 20 ezer gyermek van jelenleg állami gondozásban, akik mind megérdemelnék, hogy kapjanak egy szelettel abból a szeretetből, amit saját gyermekeinknek adnánk. A Forrest Gump nevet az újságírók ragasztották rám, de azért nem bánom, mert a film főszereplője is csodálatos tetteket vitt véghez, nem hagyta cserben azokat, akik számítottak rá. Én is ezért futok a kocsival, hogy segítsek! Amíg bírja a lábam, amíg bírja a kocsi, én futok! És hála égnek, sok olyan ember van, aki mellém állt és velem együtt segít. Például Molnár Attila „Atica”, aki két éve fut velem vagy katica, vagy tigris jelmezben. Szeliden katicaként kísért, amíg a két gyerkőcöt körbe nem toltam a tó körül. Mindig azt szoktam mondani, hogy ahogy fogynak a kilométerek, úgy fogyok én is, főleg lelkileg, mert azokat a gyerekeket, családokat akiket megismerek, húzzák a lelkemet. Ezért mondom azt, hogy én sorsokat tolok magam előtt ilyenkor! Óriási öröm, hogy a Szelidi-tó futás alkalmával többen beletoltak egy kicsit ebbe a kocsiba, és segítettek, hogy ennek a családnak könnyebb legyen az élete. Ez fantasztikus! Bár a kocsi megszenvedte a futást, hiszen eltörött, mégis tudom, hogy a két gyerek nagyon élvezte, és számomra ez a legfontosabb!”


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás