Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

2018.09.18 00:11   

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló versenyzők között egy igazán különleges vendég is volt. Létezik egy, de csak egyetlen egy „elvetemült” futó az országban, aki ahol megjelenik, tejesen mindegy, hogy félmaratonon, maratonon, vagy a Kékes Csúcsfutás, mindig bevásárlókocsit tol maga előtt. Van abban plüssmackó, tartós élelmiszer, nem egyszer gyerek is. Most, a dupla kocsiban két helyi gyerek ült. Aki pedig őket körbetolta a Szelidi-tó körül, az a magyar Forrest Gump.

Vagyis Iváncsics Zsolt, amatőr jótékony futó, aki segítségével és akin keresztül egy olyan asszonyt támogattak az akcióhoz csatlakozók, aki nevelőszülőként 6 gyermekről gondoskodik, ráadásul egyedül. Iváncsics Zsolt értük futott, a kocsiban pedig a két legkisebb gyerkőc foglalt helyet.

Zsoltról tudni kell, hogy az úgynevezett futó karrierje 1977-ben kezdődött, a balatonszemesi focipályán, ahol a testnevelőtanára figyelt fel a géppuskalábú srácra, aki 5 évvel később megnyerte az Úttörő Olimpiát és országos bajok lett. Onnantól kezdve futással volt kikövezve az útja. Saját bevallása szerint brahiból, ripacskodásból nehezítette meg a saját dolgát egy-egy versenyen úgy, hogy a munkahelyéről elkötött bevásárlókocsit tolta maga előtt, amibe a versenyzőtársak vagy épp a szurkolók dobáltak bele ezt meg azt. 2008-ban épp egy budapesti futóversenyen, az Andrássy úton futott, amikor a nézők között észrevett egy szemlátomást hátrányos helyzetben gyermekét nevelő anyukát és kislányát. Megállt mellette, a kosárból kivett egy plüssmackót és egy csokit, majd a kislány kezébe nyomta. Mire ő megkérdezte: „Bácsi, miért futsz ezzel a kocsival?” A sajtóban csak magyar Forrest Gump-ként emlegetett sportolóban a verseny utáni este fogalmazódott meg, hogy miért is tolja azt a kocsit. A gyerekekért. A magyar, nehézsorsú gyerekekért. Onnantól kezdve nem összegyűjtött holmikat, hanem sorsokat tol.

futas1_450
 

Zsolt még a kalocsai 6 órás futáson ismerkedett meg a helyi futónagykövettel, Posztobányi Zolival és feleségével, Andival, akik annak idején, nyolc éve életre hívták a Szelidi-tó futást. Zsolt jelezte, hogy idén ő is megkerülné a kígyó farkát, és kérte Zoliékat, hogy a helyi gyámügy segítségével keressenek egy olyan családot, akinek szükségük lenne valamilyen támogatásra. Sajnos nem kellett túl sokáig keresni… A negyveni család feje egy asszony, aki férje halála óta egyedül viseli gondját 6 nevelt gyermekének. Zsolt és Posztobányi Andi személyesen is ellátogattak a családhoz. Az anyuka akkor elárulta, a gyerekek álma, hogy mindenkinek legyen kerékpárja, görkorcsolyája, az ő dolgát pedig nagyon megkönnyítené, ha lenne egy szárítógépük, amelyre főleg télen óriási szükségük lenne. Emellett akár ruhanemű, akár az iskolakezdést megkönnyebbítő dolgok, vagy tartós élelmiszer is elfér náluk.

futas3_450
 

Hogy a Zsolthoz hasonló hétköznapi hősök köztünk élnek, azt nem más bizonyítja jobban, mint az, ami a futást megelőző napokban történt. A KO-RONAfm100 reggeli műsorában épp a Posztobányi házaspár invitálta futni és jótékonykodni a hallgatókat, mire a rádiót egy Svédországban élő kalocsai hallgató hívta fel telefonon. Gábor 14 éve él külföldön, és amikor hazalátogat, mindig keresi a módját, hogy kinek, milyen módon tud segítő jobbot nyújtani. Gábor úgy döntött, valóra váltja az anyuka álmát, és hazaküldi a család számára a szinte alig használt szárítógépüket. Sőt! Megtoldotta egy fagyasztós hűtőszekrénnyel, két kerékpárral, egy íróasztallal és egy hozzá passzoló irodai székkel.

futas4_350Visszatérve a magyar Forrest Gump-hoz: Zsolt missziója, hogy felhívja a figyelmet az állami gondozott gyermekekre. Életfilozófiája szerint minden gyermeknek joga vagy gyermeknek lenni, minden gyermeknek joga van szerető családban felnőni. „Osszuk meg a szeretetet” – mondta Zsolt a Szelidi-tó futás előtt. „Több mint 20 ezer gyermek van jelenleg állami gondozásban, akik mind megérdemelnék, hogy kapjanak egy szelettel abból a szeretetből, amit saját gyermekeinknek adnánk. A Forrest Gump nevet az újságírók ragasztották rám, de azért nem bánom, mert a film főszereplője is csodálatos tetteket vitt véghez, nem hagyta cserben azokat, akik számítottak rá. Én is ezért futok a kocsival, hogy segítsek! Amíg bírja a lábam, amíg bírja a kocsi, én futok! És hála égnek, sok olyan ember van, aki mellém állt és velem együtt segít. Például Molnár Attila „Atica”, aki két éve fut velem vagy katica, vagy tigris jelmezben. Szeliden katicaként kísért, amíg a két gyerkőcöt körbe nem toltam a tó körül. Mindig azt szoktam mondani, hogy ahogy fogynak a kilométerek, úgy fogyok én is, főleg lelkileg, mert azokat a gyerekeket, családokat akiket megismerek, húzzák a lelkemet. Ezért mondom azt, hogy én sorsokat tolok magam előtt ilyenkor! Óriási öröm, hogy a Szelidi-tó futás alkalmával többen beletoltak egy kicsit ebbe a kocsiba, és segítettek, hogy ennek a családnak könnyebb legyen az élete. Ez fantasztikus! Bár a kocsi megszenvedte a futást, hiszen eltörött, mégis tudom, hogy a két gyerek nagyon élvezte, és számomra ez a legfontosabb!”


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás