A Magyar Parasport Napja

„A szemléletváltást a gyerekeknél kell kezdenünk”

2018.03.24 20:40    |    g-era  

A Magyar Országgyűlés 2017. december 17-én hozott határozatot arról, hogy minden év februárjának 22. napja legyen a parasportolók napja, amikor országszerte sportrendezvényekkel tisztelgünk erőfeszítéseik, sikereik előtt. Az idei, első alkalommal Kalocsán is csatlakoztak a kezdeményezéshez a Nebuló EGYMI és a Kossuth Zsuzsanna középiskola tanárai és diákjai.

A közoktatási intézmények Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny, és Szabadidősport Szövetségének elnökétől kaptak levélben felkérést, hogy csatlakozzanak február 22-én a „Lélekmozgató” címen szervezett országos programsorozathoz. Ötleteket is adtak az iskoláknak, hogy mivel töltsék el ezt a napot. Testnevelés és osztályfőnöki órák keretében javasoltak egyrészt sportversenyeket, amelyekbe épüljön be fogyatékkal élők által elérhető mozgásforma (pl. vakfoci, csörgőlabda, ülőröplabda, stb.); illetve érzékenyítő foglalkozásokat, beszélgetéseket, közönségtalálkozókat.

 

paranap_nebulo1_450
 

 

A kérdéses nap reggelén a Nebuló EGYMI és a vendég iskola diákjai zömmel két helyen voltak találhatóak: a sportcsarnokban és egy emeleti osztályteremben, filmvetítésen. Ott jártamkor a sportfoglalkozás éppen egy különleges futball volt: Eperjesi György tanár vezényletével két iskola csapata kergette a bőrt, párokat alkotva, kézen fogva és hatalmas kiáltozással biztatva egymást. Egy kossuthos lány nevetve jött ki a pályáról: kisebb nebulós társa elhessegette őt, mondván, nem vagy elég gyors! – Iskolánkban a mai nap mindvégig a sportról, a sérültek és épek együttműködéséről, a parasportolók ünnepléséről szól – lépett ki egy percre a pályáról Eperjesi György –, itt a sporttermünkben az alsó tagozatos gyerekek és a kossuthos diákok közösen oldanak meg feladatokat rendhagyó testnevelés óra keretében. Különböző játékokat játszunk, mindegyiket úgy kiválasztva, hogy kipróbálhassák, milyen nehézségekkel kell annak megküzdeni, aki például mozgás- vagy látássérült. Lesz „vakfogócska”, labdajátékok, különböző sorversenyek, amelyekben szintén az lesz a fontos, hogy együtt hajtsák végre a gyakorlatokat.

 

paranap_nebulo3_450
 

 

A filmvetítésen a felső tagozatos és szakiskolás diákok Kvalla Gábor és Polyák Péter „Kétéltű” című filmjét nézték meg. (A dokumentumfilmről annak bemutatásakor lapunk is hírt adott.) Az alkotás a kiskőrösi Suba Róbertről szól, aki ígéretes sport pályafutás előtt állt, de 19 évesen súlyos ejtőernyős balesetet szenvedett, és azóta tolószékes. Mégsem adta fel álmait, áttért az evezésre, és a riói paralimpián ezüstérmet szerzett. A filmet néma csöndben nézték végig a gyerekek, majd a jelenlévő Kvalla Gáborral és Kunhegyesi Ferenc festőművésszel beszélgettek a látottakról. A vendégek úgy irányították a társalgást, hogy tudatosíthassák a fiatalokban: higgyenek magukban, a barátságban, a segítőkészségben és abban, hogy a kitartás és az erős akarat meghozza gyümölcsét.

 

paranap_nebulo2_450
 

 

A programmal kapcsolatban a cikk elején említett kezdeményező levélben Szabó László így fogalmazta meg a kiemelt nap célját:

„Az elmúlt években a fogyatékos emberek befogadása, és a saját határaikon, korlátaikon túllépő parasportolók elismerése nagyot lépett előre hazánkban, de van még mit tennünk! Célunk, hogy a fogyatékkel élő és az ép emberek elfogadják és elismerjék egymást, a sport által kerüljenek közelebb egymáshoz, hogy elérjük, hogy a fogyatékos szó egy idő után csupán egy adat legyen, mint a név, vagy éppen a testmagasság, mely ugyan hozzátartozik az emberhez, de nem negatívan különbözteti meg őt. Ezt a szemléletformálást a gyerekeknél kell kezdenünk!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás