Már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket

2021.08.19 11:15   

Ebben az évben is sok egyetemista töltötte, tölti szakmai gyakorlatát a két új atomerőművi blokk építésén dolgozó cégnél. A Paks II. Zrt. nagyon népszerű a fiatalok körében, mert kihívást jelent számukra, hogy egy ilyen horderejű projektben gyarapíthatják tudásukat gyakorlati tapasztalatok útján.

Iparági rutinnal, sokéves tapasztalattal rendelkező szakembereket és fiatal, korszerű tudás birtokában lévő friss diplomásokat is vár soraiba a Paks II. Zrt. Az ifjú szakemberek tapasztalt kollégák mentorálásával ismerik meg a nukleáris ipart, a Paks II. projektet. – Belőlük nőhet ki az új „csikó csapat”, akik a létesítést követően az üzemeltetésben is szerepet vállalnak – emelte ki Mittler István. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket, akiket ösztöndíjjal és szakmai gyakorlati lehetőséggel várnak, de segítséget kaphatnak diplomamunkájuk elvégzéséhez is.

berek450png_450

 

Ezekkel a lehetőségekkel először az EFOTT-on, a Paks II. kamionban, majd az Óbudai Egyetem állásbörzéjén találkozott Berek Dániel, de az atomenergia iránti érdeklődése jóval korábbi. – Bölcskén lakom, édesapám negyven évet dolgozott az atomerőműben, így tudom, hogy ez stabil, biztos munkát nyújtó iparág. A Paks II. beruházás a térségben meghatározó lehetőség a fiatalok számára, itt nem egy évre, hanem – ha csak az üzemeltetést nézzük – hatvan évre előre terveznek – vázolta Dani, aki a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának Irányítástechnikai Osztályán végezte szakmai gyakorlatát. – Érdekel a PLC-programozás, folyamatirányítás, gyártás, automatizálás, amivel itt foglalkozhattam, de nem csak erről, hanem a nukleáris ipar egészéről sok új információt szereztem – összegezte. Azt sem titkolta, hogy hosszú távon a Paks II. projektben képzeli el a jövőjét. – Szeretem a szülőfalumat és karnyújtásnyira biztos megélhetést nyújtó, izgalmas feladatban vehetek részt. Miért mennék el? – fogalmazott.

 

szilgyi450png_450

Szilágyi Balázs Dömét az ország keleti feléből, Püspökladányból csábította Paksra a szakmai gyakorlati lehetőség. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen energetikai mérnök hallgatója a Konvencionális Gépészeti Osztályon végezte gyakorlatát, ahol nagyon jó munkakörnyezet, hangulat és segítőkészség fogadta. Számára nagy élményt jelentett, hogy a „magolás” helyett konkrét feladatok megoldása várt rá. – Nagyon motivált, hogy komoly feladatokat kaptunk, s ezeket határidőre el kellett végezni. Ha elakadtunk, mentoraink, kollégák minden segítséget megadtak – mesélt tapasztalatairól. Mivel a szekunder kör érdekli, azt tervezi, hogy e területről választ témát a diploma munkájához mentora segítségével, aki reményei szerint konzulensként is segíti majd.

A Paks II. Zrt. a jelenlegi formában 2018 óta kínál lehetőséget egyetemi hallgatóknak szakmai gyakorlat teljesítésére. A hallgatók száma folyamatosan nő, idén 110 fő jelentkezett. A program kezdete óta 2021. augusztusig nyolcvan fiatal élt ezzel a lehetőséggel, közülük nyolcan ma már Paks II-esek.

A szakmai gyakorlatról, illetve az ösztöndíjprogramról – amit a következő tanév elején ismét meghirdet a Paks II. Zrt., a cég weboldalán – a Karrier menüpont alatt találnak bővebb információt az érdeklődők.


 

(X)

 

 

 


Kalocsai hírek

Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

A Paks II. Zrt. ismét meghirdette az „Atomenergia – A biztos jövő” Tanulmányi...

Pataji Ősz 2021 – Örömünnep, ami vidámságot, díszpolgárokat, elmélyülő barátságokat hozott

Dunapataj központi helyein és a körforgalmi csomópontoknál hetek óta látványos és szép dekorációk...

Szívhez szóló köszöntők, fontos bejelentések, színvonalas, fergeteges műsor a Paprika Piknik nyitónapján

Pandémia ide vagy oda, az idei ősz sem múlik el talán minden korábbinál színvonalasabb művészi,...

Igazi örömfőzés az érsekkerti Paprika Pikniken – Font Sándor és dr. Filvig Géza jótékonysági célból ragadt fakanalat

Ugyan a 30. alkalommal 2019-ben megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál, az akkor huszonharmadik...

Ötezerötszáz boldog bulizó a Halott Pénz repülőtéri koncertjén

A Paprika Piknik fő napján, szombaton már 18:30-tól remek hangulat uralkodott az első alkalommal...

Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

Készül az acél- és betonacél összeszerelő üzem és a korróziógátló munkálatok komplexuma, valamint az...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás