Megint másik arcok! (2.)

Ezúttal dr. Shawfar Adelt ismerhettük meg közelebbről

2017.03.18 10:14    |    Gábor Erika  

Biztosan sokan emlékeznek még a korábbi, a képviselő-, majd a főnök másik arca című előadás-sorozatokra, amelyekben ismert emberek mutatták meg, ki bújik meg a reflektorfényben lévő lényük mögött. A sorozat újraindult, ezúttal a Korona Rádió által kezdeményezett, az „Év embere” kiválasztását célzó játék élmezőnyében végző hat kalocsai mutatkozik be a művelődési központ színpadán keddenként. Második alkalommal dr. Shawfar Adel sebész-traumatológust ismerhettük meg közelebbről.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Kalocsai Szent Kereszt Kórház sebészeti osztályán dolgozó főorvosra, és a művelődési központ nagytermét megtöltő közönségből számos kéz emelkedett a magasba, amikor elhangzott a kérdés: kit műtött/kezelt már dr. Shawfar Adel. Az est vendége többször is kifejezte, hogy nagyon sokat jelent számára a támogató szavazatok nagy száma és a közönség érdeklődése, hiszen bizonyítéka annak, hogy ez a város befogadta őt.

Dr. Shawfar Adel Jemenből érkezett hazánkba – először tanulni, a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, majd gyógyító munkáját is Magyarországon kezdte meg. Először Sátoraljaújhelyen dolgozott, majd – rövidebb jemeni és angliai kitérőt követően – Kalocsára hívták a Szent Kereszt Kórházba, ahová kollégájával, dr. Mokarrami Mohammad Alival együtt érkezett.

1970. március 21-én született, Eddakha településen. Édesapja ötször nősült, két édes- és hat féltestvére van. Hamar beleszólt életébe a hazáját sújtó háború, amelyben két nagyhatalom, a Szovjetunió és az USA csatázott a két részre szakadt országban. Családja elküldte tanulni egy másik városba, ahol már kilencévesen önállóan kellett élnie, a család anyagi támogatása mellett. Minden iskolában kiválóan teljesített, hatalmas érdeklődés és szorgalom jellemezte tanulmányi munkáját. Jemenben nagyra becsülték azokat, akik jól tanultak. Fontos volt a motiváció, a céltudatosság, amely folyamatosan erősödött az állandó figyelem, a tanulmányi versenyek, az elért díjak, jutalmak által.

 

evembere1_450
 

 

A kötelező kétéves katonaságot polgári szolgálattal teljesítette, egy általános iskolában volt rajztanár. Kiváló tanulmányi eredménye alapján ösztöndíjért folyamodott, melyet meg is kapott. A kérelmében öt különböző országot és öt különböző szakmát kellett megjelölnie, a kedvező elbírálás után Magyarországra küldték, először gyógyszerész szakra. Kérésére szakot válthatott, és elkezdhetett végre az orvosi, pontosabban sebészi pályára készülni, ami gyerekkori vágya volt.

1990 szeptemberében érkezett hazánkba harminc társával. Első itt töltött napján, Budapesten, egy buszon megverték a szkinhedek… Kétségbeesett, hogy hová érkezett, hiszen ez az eset csak fokozta a bizonytalanságot egy idegen országban, amelyről az égvilágon semmit sem tudott, még annyit sem, hogy saját nyelve van. De a jemeni diákok nem hagyták magukra frissen érkezett társaikat, és segítségükkel kezdett eligazodni a magyarországi viszonyok között. 1997-ben diplomázott, kiváló eredménnyel.

 

enembere2_450
 

 

Tizennégy évig dolgozott a sátoraljaújhelyi kórházban, rengeteg barátot szerzett, és itt ismerte meg a feleségét is. Kalocsára 2011-ben hívták, ő szervezte meg kórházunkban a baleseti sebészeti (traumatológia) ellátást, mivel városunkban ilyen korábban nem volt.

Bemutatkozásához dr. Shawfar Adel nagyon sok képet vetített hazájáról, a gyönyörű tájakat, az arab építészet és művészet értékeit ámultan nézte a közönség. Sajnos, az országban ma is polgárháború dúl, a zaklatott történelmű Jemen az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa.

Az est vendége nagyon józanul, őszintén beszélt arról, hogyan sikerült felépítenie életét egy, a sajátjától minden szempontból nagyon különböző országban.

– Kezdetben az ember minden újat tagad, aztán felfedezi a jó dolgokat, majd a saját kultúrájából azt, ami nem jó, végül megfogalmazza, mit tart mindkettőből magára nézve elfogadhatónak – összegezte a nagyon bonyolult folyamat végeredményét Shawfar doktor, ahogyan Kalocsán emlegetik őt, majd hozzáfűzte: vallási okokból sosem voltak problémái. Mindenki hisz valamiben, ha másképp is nevezi, akihez fohászkodik. A vallás egyfajta társadalmi szükségszerűség, amikor a politika elkezdi a maga hasznára felhasználni az emberek hitét, meggyőződését, akkor van baj.

Shawfar doktor itthon van már nálunk. Ő maga mondta így, amikor az angliai munkája véget ért: hazajöttem. Derűje, nyitottsága, embersége meghódította a kalocsaiakat. Igen, ő Kalocsán az elmúlt – és remélhetőleg még sok ez utáni – év egyik valóban nagyon fontos embere!
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás