Ünnep, kitüntetések és hála a Semmelweis-napon

Megköszönték, hogy még itthon vannak

2016.08.19 08:48    |    -r-s  

A Kalocsai Szent Kereszt Tagkórházban kéttucatnyi dolgozó jutalmazásával ünnepelték a magyar egészségügy napját, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján. Az eseménynek keserű aktualitások adtak egyrészt lehangoló, másrészt hálával teli pillanatokat.

A kalocsai tagintézmény vezetője a közös munka sikerét hangsúlyozta és meggyőződéssel jelentette ki, hogy a jövő nagy orvosai már ma itt dolgoznak. A főigazgató napjaink gondjait is fejtegette beszédében és addig ment, hogy megköszönte munkatársainak, amiért egyáltalán még itthon vannak, és nem külföldön folytatják a pályát – a bér többszöröséért. Erős hangulatú beszédek a múlt heti Semmelweis-napról.

– Itt is számos kiváló orvos élt és dolgozott. Ma dr. Hümpfner József a Koch-féle TBC elleni gyógykezelést bevezető, nagytudású kórházvezető, dr. Ilk Viktor, a kiváló sebész, dr. Pelláthy István belgyógyász nevét nemcsak kórházunk büszkén vállalható múltja miatt, de jövőjére is gondolva említem – emelt ki néhány régi nagy szaktekintélyt ünnepi beszédében dr. Mócza György. A Kalocsai Szent Kereszt Tagkórház főigazgató-helyettese méltatta és „jó csapatnak” nevezte megjelent kollégáit, akik között több új arcot is köszöntött. – Az egyes osztályok élén nemrég lezajlott vezetőváltozások, a szegedi és a pécsi egyetemeken nemrégen tartott road show is a megújulást, a humán terület fejlesztését szolgálták. Hiszem, hogy már ma köztünk élnek a jövő legendás orvosai, nem szakadt meg a köztiszteletnek örvendő, értékes szakmai életúttal, példás hivatástudattal bíró orvosok és ápolók sora. Reményeink szerint a közel két évszázadot megért kórházunk vonzó és tartós munkahelye lesz a fiataloknak és itt tehetik teljessé az egyetemi tudást – bizakodott.

Kalocsai Néplap

Dr. Svébis: „Köszönöm, hogy itthon vannak!”

A múlt heti kórházi ünnepségen vendégeskedett a kalocsai mellett további két nagyobb kórházat is kötelékében tudó Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is. Dr. Svébis Mihály megemlékezés helyett Semmelweis eredményeit és a ma gondjait állította párhuzamba. Elismerte: nem adottak a körülmények ahhoz, hogy az anyák megmentőjének örökségét magas színvonalon képviseljék, de mindent megtesznek és így is sikerrel.

– Most is küzdünk az egészségügyi intézményekben infekciós és higiénés problémákkal, most is szükségesnek tartjuk a változást, az egészségügyi rendszer átalakítását és ezzel kapcsolatosan számtalan jó javaslat született az elmúlt időszakban, ezek azonban nem hullottak termékeny talajra – alapozta mondandóját Svébis. – Ez a nap alkalmas arra, hogy egy pillanatra megálljunk, egy pillanatra magunkba nézzünk, és holnap újult erővel, felfrissült lélekkel lássuk el küldetésünket, tegyük a dolgunkat. Kérem önöket, hogy legyenek büszkék az eredményeikre! A három kórház együtt több mint 82 ezer fekvőbeteget és kétmillió járóbeteget lát el. Büszkék vagyunk az általunk elvégzett munkára, felszereltségünkre, fejlesztéseinkre, amiket csak együttes erővel tudtunk elérni. Köszönöm, hogy velünk vannak, itthon vannak és saját honfitársaikat gyógyítják – mondta hálásan, célozva a magyar egészségügy elképesztő szakemberhiányára.

A magyar oktatási rendszerben diplomát, vagy középfokú végzettséget elérő egészségügyi dolgozók legkedveltebb külföldi célállomásai az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Svédország és Írország. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ legutóbb ismertté vált adatai alapján 2013-ban 1943 szakképzett egészségügyi munkavállaló távozott az országból, míg tavaly, csak az első félévben kb. 900 (415 orvos, 259 ápoló, 114 fogorvos és 33 gyógyszerész). Összehasonlításképpen: az egészségügyi ellátórendszerből 2011-ben 1634 orvos és 3433 szakdolgozó hiányzott. További sokkoló adat, hogy az egy adott évben kivándorlók száma nem sokkal marad el az ugyanabban az évben orvosi diplomát szerzőkétől. Közben pedig az aktívan dolgozó orvosok fele legalább ötvenéves vagy több.

Az öreg kontinensnek is minden oka megvan a panaszra: az Európai Bizottság előrejelzései azt mutatják, hogy 2020-ban már egymillió egészségügyi szakember fog hiányozni Európa egészségügyi ellátórendszereiből. És ez mennyire nagy szám? Hát annyira, hogy ekkora kieséssel a szükséges ellátási igények tizenöt százaléka marad ellátatlan!

Elismerések az ünnepen

Elsőként – szabadsága miatt csak jelképesen – adták át az „Év orvosa” díjat dr. Fricz Péter főorvosnak. Az idén alapított díjat a Kalocsai Porcelánmanufaktúra készítette. Az ünnepeltet távollétében is taps és ováció köszöntötte.

A Szent Kereszt Kórház nyolc munkatársa Semmelweis-nap alkalmából a megyei kórház központi ünnepségén vett át elismerést. Dr. Halasi Kálmán Zoltán főorvos Pro Sanitate díjban, dr. Tót János főorvos miniszteri dicséretben, dr. Deák Zoltán főorvos, Kovács-né Kasza Márta pszichológus, Kovács Józsefné asszisztens, Pásztor László műszaki csoportvezető, Csótiné Vastag Ibolya pénzügyi előadó, Sánta Emese ápoló főigazgatói elismerésben részesült.

Tartósan kiemelkedő és magas színvonalon végzett munkájáért dr. Svébis Miháy és dr. Mócza György oklevéllel és pénzjutalommal járó elismerést adott át Baksa Istvánné főnővérnek, Pollák An-talné szakasszisztensnek, Nagy Attiláné szakasszisztensnek, Király Já-nosné titkárnőnek, Szabó Sándor műszerésznek.

A díjazottakat köszöntő taps után, ugyancsak a kórház életében először szólították azokat a jutalmazottakat, akiket az egyes osztályok kollektívái maguk közül választottak.

A jutalmakat Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató és Szivós Etelka ápolási igazgatóhelyettes adta át Farkas Zoltánné, Bálint Sándorné, Kardos Beáta, Bagó Erzsébet, Alföldi Katalin, Balaton Lászlóné, Nacsa Tivadarné, Matula Csaba, Varga Zoltánné, Nagy Ildikó, Paulin Lászlóné, Frank Ist-vánné, Gömbkötőné Lentner Mária, Bogárdi Sáfár Tímea, Csata Andrea, Rácz Annamária, Vén Istvánné, Mészáros Zsuzsanna munkatársaknak és a Központi Laboratórium kollektívájának.

A bensőséges ünnepség a kórházi dolgozók részére rendezett állófogadással zárult.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás