Hotel lesz a panzióból

Szálloda nyílik Kalocsán

2016.01.18 12:36    |    -sist-  

Lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy májusban elkezdődött Kalocsa belvárosában a Pilvax Panzió és Kávéház kialakítása, amelynek befejezését 2015 év végére várták. Azóta komoly változások történtek a projekt háza táján, többek között a panzió besorolás helyett szállodai rangot kap a készülő létesítmény. Ebben a pillanatban kívülről szinte befejeződtek az elvégzendő munkálatok, míg a belsőben az épületgépészeti, festési és burkolási feladatok utolsó simításait végzik.

Miért pont Kalocsa?

A karácsony előtt megtartott helyszíni sajtótájékoztatón minderről saját szemükkel is meggyőződhettek a helyi média megjelent képviselői, valamint bemutatkozott a beruházás gazdája, a Civis Score Invest Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Ramor Frigyes.

– Végzettségemet tekintve mérnök-közgaz-dász vagyok, és talán Kalocsán kevesen ismernek, ezért is szólnék néhány szót magamról – vágott a közepébe a cégvezető. – Építőipari középvállalkozást is vezetek, pontosabban a tulajdonosa vagyok a Penta Industry Kft.-nek. Az idén, év elején döntöttünk arról, hogy ezt a kalocsai projektet megvásároljuk a TAMAX Kft.-től. Talán az itt élőket az érdekli leginkább, hogy miért döntöttünk úgy, hogy szeretnénk befektetni ebbe a beruházásba. Mérnökemberként szeretem a kihívásokat és ennek a százhetven éves múlttal büszkélkedő épületnek új funkciót adni szép feladat – hangzott az indoklás. – De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mi projektünk mellett zajlik egy nagyszabású turisztikai program [Kalocsa Szíve Program – a szerk.] kivitelezése is, ami véleményem szerint rengeteg látogatót vonz majd a városba. Szintén fontos szempont volt, hogy a város szomszédságában készülődik két gigaberuházás is, nevezetesen a paksi atomerőmű bővítése és az új Duna-híd építése – vázolta a helyben és a térségben látott potenciált a vállalkozó. – A szállodaépítéssel az a célunk, hogy egy olyan komplex szolgáltatást nyújtsunk Kalocsa városának, amelyből jelenleg itt hiány van. Ehhez fontos olyan üzemeltetést választani, amelynek kiterjedt országos tapasztalata van, de támaszkodik a helyi munkaerőre és helyi menedzsmenttel látja el a feladatokat. Remélem, hogy nem csak számunkra öröm ez a beruházás, hanem a kalocsaiak is megtalálják benne a maguk számítását, és büszkén fognak tekinteni erre a szállodára – zárta gondolatait Ramor Frigyes, majd átadta a szót Marton Balázs projektmenedzsernek, aki a készülő szálloda által nyújtandó szolgáltatásokról és magáról, a fejlesztés szükségességéről beszélt.

Kalocsai Néplap

A három csillag kötelez

– Még 2012-ben készült egy, a környékbeli városok meglévő szálláshelyek kapacitását rögzítő elemzés, amit a napokban frissítettünk a KSH adatai alapján. Ebből kiviláglik, hogy Kalocsán jelen pillanatban körülbelül százötven kereskedelmi szálláshely-férőhely van. Összehasonlításképpen Kiskőrösön és Pakson ugyanez a mutató a duplája a kalocsainak, Baján pedig több mint a négyszerese. Ezek az adatok is fémjelzik, hogy mekkora hiánycikk a minőségi szálláshely a városban, turisztikai attrakciókból és vonzerőből viszont egyáltalán nincs hiány! Mi több, finisbe érkezett a Kalocsa Szíve Program, ami új alapokra helyezi a város turisztikai vonzerejét – ismertette a beruházás létjogosultságának hátterét a projektmenedzser.

– A Pilvax Szálloda és Kávéház egy háromcsillagos szállodaként, tizenöt kétágyas szobával, kávézóval, konferenciateremmel, borpincével, szaunával és más szolgáltatásokkal várja majd a vendégeket, a tervek szerint 2016 tavaszától, amint a szükséges működési és használatba vételi engedélyeket megszerezzük – tért át a Pilvax ismertetésére. – Fontos elmondani, hogy minőségi szálláshelyként kíván működni a szálloda, ami előírás is a megcélzott három csillag megszerzéséhez. Ennek előfeltételei közé tartozik, hogy minden szoba légkondicionált legyen, csakúgy, hogy mindegyikben legyen például az összes szobában elérhető ingyenes Wi-Fi [vezeték nélkül elérhető internetkapcsolat] és minden más, ami a világ bármely háromcsillagos szállodájában elvárás. Huszonnégy órás, idegen nyelveket beszélő recepciós fogadja majd a vendégeket, akik akár online is foglalhatnak majd szobát maguknak. Kiemelném, hogy jelen pillanatban ez lesz az egyetlen szálloda minősítésű szálláshely, nem csak Kalocsán, hanem az egész környékben – így Marton Balázs.

Munkahelyteremtés és parkolás

Újságírói kérdésre a projektmenedzser részletesen beszélt a beruházás helyi munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról is. – A pályázathoz készült üzleti terv szerint négy-öt fős állandó dolgozói állományra biztosan szükség lesz, csakúgy, mint sok helyi beszállítóra, akik az ágyneműmosástól kezdve az étkeztetésig és más területeken közreműködnek majd a létesítmény működtetésében. Mindennek ismeretében bízom abban, hogy közvetetten is munkahelyeket teremt majd a beruházás a szálloda saját dolgozói állományán túl – hangzott a válasz.

Újabb kérdés merült fel a jelenleg is kialakítás alatt álló, épület előtti parkolók használhatóságát tekintve. Erre is kaptunk választ. – Huszonnégy darab új parkolóhely épül merőleges parkolási lehetőséggel, gyakorlatilag a Városháza előtti parkolókkal azonos kiosztással, minőségben, térkövezetten. Mivel közterületen alakítják ki ezeket, a parkolóhelyek nem lesznek lezárva, vagy kifejezetten a vendégek részére fenntartva. Közterületet ugyanis ily módon nem lehet lezárni. Bízunk viszont abban, hogy épül és van is annyi parkolóhely a környéken, hogy ezt akadálytalanul használhatják majd a szálloda vendégei. A kalocsai belvárosban ugyanis jellemzően hétköznaponként, a reggel 8-tól délután 16 óráig tartó munkaidőben terheltek a parkolók, míg a szállodai vendégek általában a hét végén, vagy a délutáni, koraesti órákban érkeznek – tekintett a jövőbe Marton Balázs, zárszóként reményét fejezve ki, hogy 2016 tavaszán már egy finom, helyben főzött kávé mellett mutathatják be az addigra vendégfogadásra készen álló épületet.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás