Hotel lesz a panzióból

Szálloda nyílik Kalocsán

2016.01.18 12:36    |    -sist-  

Lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy májusban elkezdődött Kalocsa belvárosában a Pilvax Panzió és Kávéház kialakítása, amelynek befejezését 2015 év végére várták. Azóta komoly változások történtek a projekt háza táján, többek között a panzió besorolás helyett szállodai rangot kap a készülő létesítmény. Ebben a pillanatban kívülről szinte befejeződtek az elvégzendő munkálatok, míg a belsőben az épületgépészeti, festési és burkolási feladatok utolsó simításait végzik.

Miért pont Kalocsa?

A karácsony előtt megtartott helyszíni sajtótájékoztatón minderről saját szemükkel is meggyőződhettek a helyi média megjelent képviselői, valamint bemutatkozott a beruházás gazdája, a Civis Score Invest Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Ramor Frigyes.

– Végzettségemet tekintve mérnök-közgaz-dász vagyok, és talán Kalocsán kevesen ismernek, ezért is szólnék néhány szót magamról – vágott a közepébe a cégvezető. – Építőipari középvállalkozást is vezetek, pontosabban a tulajdonosa vagyok a Penta Industry Kft.-nek. Az idén, év elején döntöttünk arról, hogy ezt a kalocsai projektet megvásároljuk a TAMAX Kft.-től. Talán az itt élőket az érdekli leginkább, hogy miért döntöttünk úgy, hogy szeretnénk befektetni ebbe a beruházásba. Mérnökemberként szeretem a kihívásokat és ennek a százhetven éves múlttal büszkélkedő épületnek új funkciót adni szép feladat – hangzott az indoklás. – De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mi projektünk mellett zajlik egy nagyszabású turisztikai program [Kalocsa Szíve Program – a szerk.] kivitelezése is, ami véleményem szerint rengeteg látogatót vonz majd a városba. Szintén fontos szempont volt, hogy a város szomszédságában készülődik két gigaberuházás is, nevezetesen a paksi atomerőmű bővítése és az új Duna-híd építése – vázolta a helyben és a térségben látott potenciált a vállalkozó. – A szállodaépítéssel az a célunk, hogy egy olyan komplex szolgáltatást nyújtsunk Kalocsa városának, amelyből jelenleg itt hiány van. Ehhez fontos olyan üzemeltetést választani, amelynek kiterjedt országos tapasztalata van, de támaszkodik a helyi munkaerőre és helyi menedzsmenttel látja el a feladatokat. Remélem, hogy nem csak számunkra öröm ez a beruházás, hanem a kalocsaiak is megtalálják benne a maguk számítását, és büszkén fognak tekinteni erre a szállodára – zárta gondolatait Ramor Frigyes, majd átadta a szót Marton Balázs projektmenedzsernek, aki a készülő szálloda által nyújtandó szolgáltatásokról és magáról, a fejlesztés szükségességéről beszélt.

Kalocsai Néplap

A három csillag kötelez

– Még 2012-ben készült egy, a környékbeli városok meglévő szálláshelyek kapacitását rögzítő elemzés, amit a napokban frissítettünk a KSH adatai alapján. Ebből kiviláglik, hogy Kalocsán jelen pillanatban körülbelül százötven kereskedelmi szálláshely-férőhely van. Összehasonlításképpen Kiskőrösön és Pakson ugyanez a mutató a duplája a kalocsainak, Baján pedig több mint a négyszerese. Ezek az adatok is fémjelzik, hogy mekkora hiánycikk a minőségi szálláshely a városban, turisztikai attrakciókból és vonzerőből viszont egyáltalán nincs hiány! Mi több, finisbe érkezett a Kalocsa Szíve Program, ami új alapokra helyezi a város turisztikai vonzerejét – ismertette a beruházás létjogosultságának hátterét a projektmenedzser.

– A Pilvax Szálloda és Kávéház egy háromcsillagos szállodaként, tizenöt kétágyas szobával, kávézóval, konferenciateremmel, borpincével, szaunával és más szolgáltatásokkal várja majd a vendégeket, a tervek szerint 2016 tavaszától, amint a szükséges működési és használatba vételi engedélyeket megszerezzük – tért át a Pilvax ismertetésére. – Fontos elmondani, hogy minőségi szálláshelyként kíván működni a szálloda, ami előírás is a megcélzott három csillag megszerzéséhez. Ennek előfeltételei közé tartozik, hogy minden szoba légkondicionált legyen, csakúgy, hogy mindegyikben legyen például az összes szobában elérhető ingyenes Wi-Fi [vezeték nélkül elérhető internetkapcsolat] és minden más, ami a világ bármely háromcsillagos szállodájában elvárás. Huszonnégy órás, idegen nyelveket beszélő recepciós fogadja majd a vendégeket, akik akár online is foglalhatnak majd szobát maguknak. Kiemelném, hogy jelen pillanatban ez lesz az egyetlen szálloda minősítésű szálláshely, nem csak Kalocsán, hanem az egész környékben – így Marton Balázs.

Munkahelyteremtés és parkolás

Újságírói kérdésre a projektmenedzser részletesen beszélt a beruházás helyi munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról is. – A pályázathoz készült üzleti terv szerint négy-öt fős állandó dolgozói állományra biztosan szükség lesz, csakúgy, mint sok helyi beszállítóra, akik az ágyneműmosástól kezdve az étkeztetésig és más területeken közreműködnek majd a létesítmény működtetésében. Mindennek ismeretében bízom abban, hogy közvetetten is munkahelyeket teremt majd a beruházás a szálloda saját dolgozói állományán túl – hangzott a válasz.

Újabb kérdés merült fel a jelenleg is kialakítás alatt álló, épület előtti parkolók használhatóságát tekintve. Erre is kaptunk választ. – Huszonnégy darab új parkolóhely épül merőleges parkolási lehetőséggel, gyakorlatilag a Városháza előtti parkolókkal azonos kiosztással, minőségben, térkövezetten. Mivel közterületen alakítják ki ezeket, a parkolóhelyek nem lesznek lezárva, vagy kifejezetten a vendégek részére fenntartva. Közterületet ugyanis ily módon nem lehet lezárni. Bízunk viszont abban, hogy épül és van is annyi parkolóhely a környéken, hogy ezt akadálytalanul használhatják majd a szálloda vendégei. A kalocsai belvárosban ugyanis jellemzően hétköznaponként, a reggel 8-tól délután 16 óráig tartó munkaidőben terheltek a parkolók, míg a szállodai vendégek általában a hét végén, vagy a délutáni, koraesti órákban érkeznek – tekintett a jövőbe Marton Balázs, zárszóként reményét fejezve ki, hogy 2016 tavaszán már egy finom, helyben főzött kávé mellett mutathatják be az addigra vendégfogadásra készen álló épületet.


Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás