Megszűnhet a megye I-es foci Kalocsán?

Az MLSZ kezében a kalocsai labdarúgás sorsa

2016.11.28 09:29    |    ikeSz  

A közelmúltban Faragó László, a Méhecskék SE elnöke tartott sajtótájékoztatót, hogy félinformációkat tegyen teljessé és pletykákat oszlasson szét. Ennek oka, hogy mostanság több kitaláció is szárnyra kapott. Ilyen például az, hogy a Méhek „megkaparintanák” a KSE pályát, hogy ellehetetlenítik a KFC munkásságát, és hogy elküldték a női labdarúgókat. Ezen témákkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt a klubelnök.

Faragó László a sajtótájékoztató legelején megköszönte a médiamunkások jelenlétét és elmondta, bízik abban, hogy a különböző orgánumokon keresztül végre sikerül a rossznyelveket elhallgattatni. A Méhecskék SE közel két évtizedes múlttal a háta mögött, célként jelölte meg magának, hogy a kalocsai és környékbeli gyerekeknek sportolási lehetőséget biztosítson, a legtehetségesebbeknek utat mutasson a nagyobb egyesületek felé, illetve megfelelő utánpótlást biztosítson a helyi klub, vagyis a KFC számára. Mindezen céloknak pedig szinte maradéktalanul tett eleget a helyi foci suli. Példának okáért, említsük meg, hogy a KFC felnőtt gárdájában több hajdani Méhecskés rúgja a bőrt, az U19-es ifjúsági csapat szinte teljes egészében a valamikori sárga-feketékből áll. Ami pedig a legtehetségesebbeket illeti, legutóbb Farkas Szabolcs került a Méhektől előbb Felcsútra, ma pedig már a magyar U17-es korosztályos válogatottjának sztenderd játékosa.

farago1_300A KFC számára biztosított utánpótlás nem „csak” úgy jelenik meg, hogy a felnőtt gárdában rendre egykori Méhek szerepelnek, hanem úgy is, hogy a KFC létfenntartásához szükséges utánpótlást is biztosítják. Ez az elmúlt évek gyakorlatában úgy működött, hogy a KFC nevelte az U16-os és U19-es korosztályt, míg a fiatalabbakat (U7, U9, U11, U13) kvázi „kölcsönadta” a Méhecskék SE a KFC-nek. Erre azért volt szükség, mert a megyei I. osztályú bajnokságban való indulásnak bizonyos feltételei vannak. Például az, hogy a felsorolt utánpótlás csapatokkal a klubnak rendelkezni kell. Ha nem, akkor nem indulhat a megye I-ben. Idéntől ez a szabályozás megváltozott. Ettől az évtől, az MLSZ határozata szerint nem adhat kölcsön utánpótlás klub egy-egy csapatot, csak a „teljes garnitúrát”, vagyis az U7-től az U13-ig. Faragó László elmondta, ők minden pletyka ellenére biztosították a feltételek kalocsai megteremtését, ennek ellenére, az elnök által ismeretlen okok miatt a gyerekeket mégsem igazolták le. Így, mostantól a megyei I. osztályú kalocsai foci az MLSZ kezében van.

Faragó László azt is hangsúlyozta, nem céljuk a KFC ellehetetlenítése, hiszen ebben a „felnőtt futball felfogású” rendszerben, ha egy településnek nincs felnőtt gárdája, az az utánpótlás nevelést is hátráltatja, s részben meg is kérdőjelezi. Hogy miért működik mégis külön a két szakág? Erre egyszerű a válasz, koncentrálni sokkal egyszerűbb kevesebb dologra – ez esetben csapatra –, mint többre. Éppen ezért sem hátráltatni nem szeretné a helyi foci suli a futball klub működését, sem a pályát „kihúzni alóluk”, hiszen azzal saját sorsukat nehezítenék meg.

A másik fontos kérdés, a Kalocsán ideiglenesen megszüntetett női csapat sorsa volt. Itt is szükséges, hogy néhány évet visszautazzunk az időben. Évekkel ezelőtt, amikor Géderlakon megszűnt a női csapat – ahol több kalocsai lány futballozott –, a Méhecskék SE-nél talált otthonra a focizni vágyó hölgykoszorú. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy felnőtt női csapat lévén, némi önerőből és önkormányzati támogatásból tartotta fent női szakágát a foci suli, TAO-t a csapatra leosztani nem lehetett. A valamikor dobogós csapattól az idő teltével elmaradtak az eredmények, sok játékos elment, az önkormányzati támogatás pedig csökkent. Így felmerült kérdés, hogy tud-e még működni egyáltalán a női szakág. A klub vezetősége több soron mérlegelte a folytatást. Beszélve a lányokkal, akik között vannak 14 éves kezdők, de már gyerekes anyukák is, arra jutottak, hogy visszatérnek a kaptafához, az utánpótlás neveléshez, a női csapat működtetését pedig ideiglenesen bár, de felfüggesztik. Éppen ekkor – a legjobb időben – jött a felajánlás a Paksi FC-től, a Méhek partneregyesületétől, hogy Kalocsa és Paks indítson egy közös csapatot az U18-as NB II-es mezőnyben. Lévén, a Paksi FC a teljes finanszírozást vállalta, így a kalocsai lányok paksi színekben lépnek pályára. Az U18-as korhatár pedig kizárta a túlkorosokat, így eshetett meg, hogy a Méhecskék női csapatának idősebb játékosai már nem fértek bele a paksi csapatba, amelyet ma egyébként a hajdan Méhecskés lányokat is dirigáló, Radványi László edz. A paksi csapatban Kalocsáról Búz Vivien kapus, Kiss Laura hátvéd kapott helyet, mellettük Szőke Réka, Orcsik Luca, Szász Boglárka és Sárosdi Bernadett kerültek a Pakshoz, ahol nem csak hajdani trénerük edzi őket, hanem Éger László és Csokonai Balázs is. Radványi és a lányok büszkék, hogy egy olyan bajnokságban mutathatják meg tudásukat, ahol olyan ellenfelekkel találkoznak, mint a Budapest Honvéd, az Újpest, a Vasas vagy épp a Felcsúti akadémia.

Faragó László leszögezte, az, hogy a női csapat ideiglenes felfüggesztése jó döntés volt-e, még nem tudják, de mindenképp vállalják a következményeket. Az eddig látottak alapján, azonban a döntés jónak tűnik, hiszen a lányok élvezik az új légkört és bizonyítani szeretnének. A dolog „szépséghibája” hogy a kalocsai lányok hazai meccseiket is Pakson játsszák, ez azonban a folytatásban akár változhat is, jegyezte meg a sajtótájékoztató végén Faragó László.
Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás