Megszűnhet a megye I-es foci Kalocsán?

Az MLSZ kezében a kalocsai labdarúgás sorsa

2016.11.28 09:29    |    ikeSz  

A közelmúltban Faragó László, a Méhecskék SE elnöke tartott sajtótájékoztatót, hogy félinformációkat tegyen teljessé és pletykákat oszlasson szét. Ennek oka, hogy mostanság több kitaláció is szárnyra kapott. Ilyen például az, hogy a Méhek „megkaparintanák” a KSE pályát, hogy ellehetetlenítik a KFC munkásságát, és hogy elküldték a női labdarúgókat. Ezen témákkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt a klubelnök.

Faragó László a sajtótájékoztató legelején megköszönte a médiamunkások jelenlétét és elmondta, bízik abban, hogy a különböző orgánumokon keresztül végre sikerül a rossznyelveket elhallgattatni. A Méhecskék SE közel két évtizedes múlttal a háta mögött, célként jelölte meg magának, hogy a kalocsai és környékbeli gyerekeknek sportolási lehetőséget biztosítson, a legtehetségesebbeknek utat mutasson a nagyobb egyesületek felé, illetve megfelelő utánpótlást biztosítson a helyi klub, vagyis a KFC számára. Mindezen céloknak pedig szinte maradéktalanul tett eleget a helyi foci suli. Példának okáért, említsük meg, hogy a KFC felnőtt gárdájában több hajdani Méhecskés rúgja a bőrt, az U19-es ifjúsági csapat szinte teljes egészében a valamikori sárga-feketékből áll. Ami pedig a legtehetségesebbeket illeti, legutóbb Farkas Szabolcs került a Méhektől előbb Felcsútra, ma pedig már a magyar U17-es korosztályos válogatottjának sztenderd játékosa.

farago1_300A KFC számára biztosított utánpótlás nem „csak” úgy jelenik meg, hogy a felnőtt gárdában rendre egykori Méhek szerepelnek, hanem úgy is, hogy a KFC létfenntartásához szükséges utánpótlást is biztosítják. Ez az elmúlt évek gyakorlatában úgy működött, hogy a KFC nevelte az U16-os és U19-es korosztályt, míg a fiatalabbakat (U7, U9, U11, U13) kvázi „kölcsönadta” a Méhecskék SE a KFC-nek. Erre azért volt szükség, mert a megyei I. osztályú bajnokságban való indulásnak bizonyos feltételei vannak. Például az, hogy a felsorolt utánpótlás csapatokkal a klubnak rendelkezni kell. Ha nem, akkor nem indulhat a megye I-ben. Idéntől ez a szabályozás megváltozott. Ettől az évtől, az MLSZ határozata szerint nem adhat kölcsön utánpótlás klub egy-egy csapatot, csak a „teljes garnitúrát”, vagyis az U7-től az U13-ig. Faragó László elmondta, ők minden pletyka ellenére biztosították a feltételek kalocsai megteremtését, ennek ellenére, az elnök által ismeretlen okok miatt a gyerekeket mégsem igazolták le. Így, mostantól a megyei I. osztályú kalocsai foci az MLSZ kezében van.

Faragó László azt is hangsúlyozta, nem céljuk a KFC ellehetetlenítése, hiszen ebben a „felnőtt futball felfogású” rendszerben, ha egy településnek nincs felnőtt gárdája, az az utánpótlás nevelést is hátráltatja, s részben meg is kérdőjelezi. Hogy miért működik mégis külön a két szakág? Erre egyszerű a válasz, koncentrálni sokkal egyszerűbb kevesebb dologra – ez esetben csapatra –, mint többre. Éppen ezért sem hátráltatni nem szeretné a helyi foci suli a futball klub működését, sem a pályát „kihúzni alóluk”, hiszen azzal saját sorsukat nehezítenék meg.

A másik fontos kérdés, a Kalocsán ideiglenesen megszüntetett női csapat sorsa volt. Itt is szükséges, hogy néhány évet visszautazzunk az időben. Évekkel ezelőtt, amikor Géderlakon megszűnt a női csapat – ahol több kalocsai lány futballozott –, a Méhecskék SE-nél talált otthonra a focizni vágyó hölgykoszorú. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy felnőtt női csapat lévén, némi önerőből és önkormányzati támogatásból tartotta fent női szakágát a foci suli, TAO-t a csapatra leosztani nem lehetett. A valamikor dobogós csapattól az idő teltével elmaradtak az eredmények, sok játékos elment, az önkormányzati támogatás pedig csökkent. Így felmerült kérdés, hogy tud-e még működni egyáltalán a női szakág. A klub vezetősége több soron mérlegelte a folytatást. Beszélve a lányokkal, akik között vannak 14 éves kezdők, de már gyerekes anyukák is, arra jutottak, hogy visszatérnek a kaptafához, az utánpótlás neveléshez, a női csapat működtetését pedig ideiglenesen bár, de felfüggesztik. Éppen ekkor – a legjobb időben – jött a felajánlás a Paksi FC-től, a Méhek partneregyesületétől, hogy Kalocsa és Paks indítson egy közös csapatot az U18-as NB II-es mezőnyben. Lévén, a Paksi FC a teljes finanszírozást vállalta, így a kalocsai lányok paksi színekben lépnek pályára. Az U18-as korhatár pedig kizárta a túlkorosokat, így eshetett meg, hogy a Méhecskék női csapatának idősebb játékosai már nem fértek bele a paksi csapatba, amelyet ma egyébként a hajdan Méhecskés lányokat is dirigáló, Radványi László edz. A paksi csapatban Kalocsáról Búz Vivien kapus, Kiss Laura hátvéd kapott helyet, mellettük Szőke Réka, Orcsik Luca, Szász Boglárka és Sárosdi Bernadett kerültek a Pakshoz, ahol nem csak hajdani trénerük edzi őket, hanem Éger László és Csokonai Balázs is. Radványi és a lányok büszkék, hogy egy olyan bajnokságban mutathatják meg tudásukat, ahol olyan ellenfelekkel találkoznak, mint a Budapest Honvéd, az Újpest, a Vasas vagy épp a Felcsúti akadémia.

Faragó László leszögezte, az, hogy a női csapat ideiglenes felfüggesztése jó döntés volt-e, még nem tudják, de mindenképp vállalják a következményeket. Az eddig látottak alapján, azonban a döntés jónak tűnik, hiszen a lányok élvezik az új légkört és bizonyítani szeretnének. A dolog „szépséghibája” hogy a kalocsai lányok hazai meccseiket is Pakson játsszák, ez azonban a folytatásban akár változhat is, jegyezte meg a sajtótájékoztató végén Faragó László.
Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás