Társadalmi hatás, szabályok és főút mellett vizelés

Megszűnnek a mai értelemben vett „kispiacok”

2018.01.24 15:38    |    V.I.  

Határozat született arról, hogy ma ismert formájában december 1-jétől megszűnnek a „kispiacként” emlegetett helyek Kalocsán. Ez konkrétan a volt Heller-sarkot, a Pataji úti ABC környezetét, illetve a volt Eperföldi ABC melletti területet fogja érinteni. Vannak „kiskapuk”, főként a virágárusok számára, de az önkormányzat is igyekszik alternatívát találni majd azon árusok (és bárki más) számára, akik egy majdani termelői piacon találhatnák meg számításaikat a téltől életbe lépő helyi szabályozás nyomán.

Előhang: a szabály az szabály!

Ezzel a felütéssel indult a kalocsai városatyák rendes, október havi ülése. Dr. Bálint József polgármester idézte fel, hogy kormányhivatali ellenőrzést követően vált halaszthatatlanná, hogy rendezzék a helyi piacokról szóló rendeletüket. Ennek egyik legérzékenyebb pontja lesz, hogy a két jelenlegi „kispiacot” meg kell majd szüntetni a Pataji úti és az Eperföldi ábécék környékén, mivel a kialakításuk nem felel meg a hatályos szabályozásoknak. A legfőbb gond az ivóvíz- és előírt mellékhelyiségek biztosítása, hangzott a polgármesteri expozéban, majd dr. Kiss Csaba jegyző részletezett és pontosított.

kispiacok2_450
 

Kifejtette, hogy a „napi kispiacok” fogalma a jogszabályok világában ismeretlen, így el kellett dönteni, hogy azok megfelelnek-e a klasszikus értelemben vett piac, illetve a termelői piac feltételrendszerének. Sajnos egyik területen sem lehet biztosítani azokat a jogszabályba foglalt minimumokat, amelyek biztosítanák a jelen rendszer fenntarthatóságát. Hozzátette, hogy a termelői piacok esetében nem csak az ivóvízellátás-problematika jelentkezik, hanem állandó nyitva tartásról, piacfelügyelő folyamatos jelenlétéről, az árusok megfelelő regisztrálásáról, szemételhelyezésre szolgáló edényzetekről, illetve a szennyvíz összegyűjtéséről és tisztításáról is gondoskodni kellene.

kispiacok1_450
 

Azt már Bálint tette hozzá, enyhítve az elhangzottakat, hogy ismeretei szerint vannak olyan árusítási tevékenységek, amelyekhez az árusnak mindössze közterület-foglalási engedélyre van szüksége, mint például a virágárusítás. A volt Heller-sarok környékén azonban ez is bajos, ugyanis a kitételek között szerepel, hogy százötven méteres körzetben ne legyen olyan üzlet, amely ugyanezen tevékenységet folytatja, ott pedig a sarokkal átellenben lévő dohánybolt mellett egy virágbolt működik már hosszú évek óta.


Káros társadalmi hatás?

Az ügyben először kérdést megfogalmazó Szabó Balázs képviselőnek, aki a döntés esetleges káros társadalmi hatásait firtatta, dr. Kiss Csaba válaszolt, mondván, a Heller sarkon négy-öt árus szokott lenni, az Eperföldi sarkon egy-kettőt érint majd a döntés, sem közvetetten, sem közvetlenül túlzás százakról beszélni, reagált a városatya szavaira a jegyző, amelyre „az egész város nem lehet piacterület” kijelentéssel a polgármester tette fel a pontot.

kispiacok3_450
 

Szabó Balázs szerint viszont igenis lennének a két kispiac megszűnésének társadalmi hatásai.

– Megint úgy akarunk dönteni embereket érintő dolgokról, hogy velük nem tárgyaltunk – fogalmazta meg aggályát, hiányolva a szűkebb egyeztetést az árusokkal. Majd felvetette, hogy például az Ökopont mellékhelyiségeinek bevonásával, hogyan lehetne megfelelni az előírásoknak.

A határozati javaslat készítésekor és az azt megelőző vizsgálatok során a cél az volt, hogy a kispiacok a továbbiakban is működhessenek, válaszolt a jegyző, nyomatékosítva, hogy alaposan körüljárták, hogyan lehetne termelői piacot működtetni. Az Ökopont nem nyilvános vécének épült, folytatta, majd ismét a törvényi előírások sorára tért rá, amely a szabályos termelői piacnyitásra vonatkozik. – Vásárpiacot, vásárcsarnokot csak olyan helyeken lehet működtetni, ahol az ott lévő személyeket, élelmiszereket, élelmiszer-nyers-anyagokat, a környezetből származó káros mértékű szennyeződés nem veszélyezteti. Káros mértékű légszennyezés gyanúja esetén levegőtisztasági vizsgálat alapján kell dönteni – idézte a kapcsolódó passzust, sugallva, hogy a várost átszelő 51-es út mentén egyik jelenlegi kispiac sem felel meg ezen követelménynek sem.


Legyen alternatíva, van is rá megfelelő hely!

Simon Zoltán is szót kért, aki a kispiac-kérdés kapcsán részben egyetértését fejezte ki az előtte szóló Szabó Balázzsal, miszerint tény, hogy szükség van ezekre és vásárlói igény is akadna, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi helyeken a törvényi szabályozás miatt nem működhetnek tovább! Látva, hogy a városvezetés nincsen ezek ellen, javasolta, hogy a lakótelep melletti üzletsoron [ahol a Kossuth utcai patika is található], van egy üres telek az üzletek között, amely alkalmas lehet termelői piactérnek. Ehhez megállapodást kellene kötni valamelyik ottani bolt tulajdonosával, hogy biztosítottak legyenek az előírt feltételek és a Heller-sarki kispiac áttelepülhessen. Simon kérte a városvezetést, hogy vizsgálja meg ezt az általa életképesnek és kivitelezhetőnek minősített megoldási javaslatot.

A piacok profilját illetően vetette fel továbbá, hogy a fő piactér a belvárosban két részre bontható, egy élelmiszer- és virágpiacra, valamint a tőle körülbelül száz méterre lévő iparcikk-piacra, ahol régi, visszás jelenséget tapasztal. – Az élelmiszerpiacon óriási tömegű művirágot árulnak, amit félsoron elfoglal az árus, holott az nem oda való termék. Ez iparcikk, amelynek a „lengyel piacon” van a helye. Ennek egyszer érvényt kéne szerezni, mert már többször felvetődött a probléma, de nem történt semmi – mondta Simon, cselekvésre szólítva az önkormányzatot, illetve a piacért felelős Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-t.

Őt követően dr. Angeli Gabriella képviselő kért szót, ismertetve a Jogi Bizottság álláspontját, miszerint a törvény általi szabályozást szem előtt tartva valóban változtatni kell a jelenlegi rutinon. Az érintett árusok számára megfogalmazott javaslatként ugyanakkor megerősítette a polgármester által korábban mondottakat, nevezetesen, hogy próbáljanak közterület-használati engedélyt kérvényezni a polgármesterhez címezve, hogy folytathassák tevékenységüket.


Prológus: a szabály, az szabály!

Szabó Balázst nem győzték meg az elhangzottak, és továbbra is a kispiacok megszüntetésével kapcsolatos negatív társadalmi hatásra hivatkozva javasolta, hogy alaposabban járják körül a dolgot és vegyék le napirendről a határozathozatalt, amelytől végül eltekintett.

– A képviselő úr elment populista irányba – reagált az általa elmondottakra Bálint József, majd a törvényi előírásoknak való megfelelésről társadalmi vitát nem folytatunk le kijelentéssel rövidre zárta a vitát.

A témához utolsóként hozzászóló dr. Filvig Géza is azt erősítette, hogy a szabályokat be kell tartani, a régóta nem megfelelően kezelt helyzetet pedig rendezni kell. Elmondása szerint a kispiaci árusok rendre hagytak maguk után szemetet, nem egyszer látott a főút mentén, fa mögött vizelő embert, hozzátéve, hogy nem érzékel akkora távolságokat Kalocsán, amit a nagypiactér ne tudna ellátni.

Végezetül a jegyző világított rá arra, hogy nem véletlenül december 1-jei hatállyal szeretnék életbe léptetni az új rendeletet, mivel a téli időszak ideálisnak bizonyul arra, hogy alternatívát keressenek arra, hogyan válthatnák termelői piaccal a mostani kispiacok rendszerét, majd tizenegy igen és egy tartózkodó szavazat ellenében a testületi többség ennek zöld jelzést is adott.Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás