Interjú az újjáalakult kalocsai Fidesz-csoport elnökével

„Megerősödve, egységesen dolgozunk a városért!”

2016.08.19 11:28    |    V. I.  

Az elmúlt héten „önmaga feloszlatását” követően – cikkünk folytatásából kiderül, hogy ez pontosan mit jelent, és hogyan történt – megtartotta újjáalakuló ülését a kalocsai Fidesz-csoport, ahol egyúttal megválasztották annak vezető tisztségviselőit is.

Megszűntek tehát azok a belső feszültségek, amelyek a helyhatósági választások óta kiéleződtek a csapaton belül? Ismét „egységben lehet az erő”? Ezen kérdésköröket jártuk körbe a szervezet megválasztott elnökével, Simon Zoltánnal, aki nyíltan beszélt lapunknak konfliktusokról, az Országos Választmány döntéséről, újra-összekovácsolódásról és évekre meghatározott stratégiáról.

– Megtörtént, ami talán nem túlzás azt mondani, hogy a 2014-es helyhatósági választások óta érett: tisztújító gyűlést tartott a Fidesz kalocsai csoportja. Mi történt ezen az ülésen, és az eddig eltelt időben?

– Valóban meghatározó a múlt heti esemény. A tisztánlátás érdekében érdemes elmondani, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alapszabálya kimondja, hogy ha egy csoport adott határidőre nem tudja a tisztújítást elvégezni, az önmagát feloszlatja. Ez történt Kalocsán tavaly ősszel. Ennek hosszú előzménye van sajnos, ugyanis a csoporton belül kialakultak nehezen feloldható viták és véleménykülönbségek. Természetesen ennek oka és előzménye a 2014-es választás, amelyet Kalocsán a Fidesz-KDNP pártszövetség elvesztett. Az amúgy is meglévő ellentéteket ez a tény rendkívüli módon felerősítette.

– Milyen következményekkel járt a feloszlatás?

Kalocsai Néplap

– Az alapszabályunk szerint ilyenkor az Országos Választmány [tovább: OV] feladata és jogköre meghatározni a csoport személyi összetételét és az újjáalakulás időpontját. Ez a múlt héten történt meg. Az OV határozatát kézhez kapták az érdekeltek, megtartottuk az újjáalakuló csoportülést, amelyet az OV megbízásából dr. Kerényi János országgyűlési képviselő, régió-igazgató vezetett le, és Font Sándor képviselő úr, választókerületi elnökünk is részt vett rajta. A legfontosabb napirend a tisztújítás volt, amely úgy zajlott, hogy dr. Kerényi János javaslatot tett az elnök személyére, ami rendkívül megtisztelő volt számomra, és legalább ekkora megtiszteltetés volt az is, hogy a csoport egyhangú szavazással elfogadott és megválasztott csoportelnöknek. Ezt követően jómagam tehettem javaslatot a két alelnök személyére, Tihanyi Tibornéra és Illés Attila Ádámra, akiknek ugyancsak egyhangúlag szavaztak bizalmat. A háromtagú elnökség megválasztásával tehát újjáalakult a kalocsai csoport, amelynek a működése egy, a múlt héten lezárult átmeneti állapotot követően jogfolytonos.

– Azt lehet-e tudni, hogy mi alapján határozott az OV a csoport személyi összetételéről és hány fő alkotja jelenleg a kalocsai csoportot?

– Nagy felelősség hárult ezzel az Országos Választmányra, hiszen nyilvánvalóan az volt a célja, hogy egy hatékonyan, jól működő egység jöjjön létre. Ehhez az kellett, hogy az OV megfelelő ismeretekkel rendelkezzen. Bármilyen furcsának is tűnhet, ez abszolút így volt, az OV ugyanis, a választási eredményekből is kiindulva, ismerte azokat a problémákat, amelyek Kalocsán felütötték a fejüket és figyelemmel kísérte a csoport munkáját. Megjegyezném, hogy minden csoportülésről részletes, mondhatni szószerinti jegyzőkönyv készül, amelyet kötelesek vagyunk a központi vezetésnek megküldeni. Feltételezem, hogy az Országos Választmány, mielőtt meghozta a döntését, tiszta képet kapott ezen dokumentumok alapján egyes személyekről, az ő véleményalkotásaikról, amely nyilván a döntés alapját képezhette, igyekezett információkat gyűjteni a kalocsai kérdésről, és mindezek összességéből alakult ki az OV állásfoglalása, ami alapján meghozta azt a felelősségteljes döntést, hogy huszonegy főt jelöl meg az újjáalakítandó kalocsai csoport taglétszámának.

– Véleménye szerint mi volt a fő célja az Országos Választmánynak ezzel a döntéssel, a kalocsai csoport jövőjét illetően?

– Úgy érzem, hogy, mivel ismerték a helyzetet, az elsődleges cél az volt, hogy egységes, működőképes csoportot alakítson ki, leválasztva arról a szélsőséges, vitatkozó feleket. Az Országos Választmány ugyanis önállóan hozott döntést, amelynek biztos vagyok benne, hogy vezérelve volt a belső viták megszüntetése. Magam tudomásul vettem és elfogadtam ezt a döntést, és azt kérem ezúton is mindenkitől, hogy tegyen így. A csoportról ugyanezt elmondhatom, visszautalva arra, amit korábban említettem, hogy a tisztújításkor valamennyien egyhangúlag, teljes egyetértésben választották meg a vezetést. Itt jegyezném meg, hogy emellett természetesen nyitottak vagyunk új tagok felvételére, és várjuk a jelentkezésüket.

– Egy tartalmasabb múltidézés és a háttérfolyamatok tisztázása után tekintsünk most a jövőbe! Ezen a bizonyos ülésen elhangzottak-e már rövid-, közép- és hosszú távú célok, amelyeket a Fidesz csoport maga elé tűzött ki Kalocsán?

– Természetesen a közeli- és távlati célok egyaránt megvannak. Annak már most örülök, hogy látom, hogy egy hatékony, egységes, közös célért vállvetve dolgozó csapat jött létre, ami a siker záloga. Távolabbi cél az október 2-i népszavazás, amikor az emberek állást foglalhatnak arról, hogy támogatják-e a kormány politikáját a kötelező migráns-betelepítés ellen, valamint támogatják-e azt, hogy itthon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint az Unió más államaiban. Érdemes visszagondolni arra, hogy kezdetben, amikor kerítésépítés indult a déli határon, a nyugati politikusok milyen ellenszenvvel támadták a magyar kormányt, most pedig azt látjuk, hogy a legnagyobb az egyetértés abban, hogy ezt a helyzetet fenntartani és segíteni kell a határon. Úgy vélem, hogy az Unióban egyetlen ország tudott sikeresen megbirkózni a migráns-áradattal és ez Magyarország. Ne felejtsük el, hogy az alatt az egy év alatt, ami elég volt ahhoz, hogy másfélmillió migráns lepje el Európát, háromszáz ember halt meg különböző terrorszervezetek által végrehajtott merényletek következtében. Sokan talán rálegyintenek, mondván, mindez tőlünk távol történik, Kalocsát ez a probléma nem érintheti. Én azt mondom, hogy ez rossz hozzáállás! A népszavazáson való részvétellel erősíthető a kormány tiltakozó politikája a kötelező migráns-betelepítés ellen, amit, ha az Unió keresztülvisz, akkor nagyon nagy valószínűséggel nyílhat Kalocsán befogadó tábor. Kérdem én, hogy akarja-e bárki helyben, hogy több száz, vagy ezer, ellenőrizetlen múltú és személyiségű ember éljen itt és járjon közöttünk az utcán, látva a nyugati eseményeket? Tőlünk mindössze ötven kilométerre van Kiskunhalas! Láthatjuk, hallhatjuk, olvashatjuk, hogy ott mennyi probléma és zűrzavar van a befogadó tárbor körül… nem hinném, hogy Kalocsa is erre a sorsra szeretne jutni!

– További célok?

– Mindenképpen szeretnénk az önkormányzatban dolgozó jobboldali képviselők csoportjában a további konstruktív ellenzéki munkát folytatni. Azt hiszem, az elmúlt két évben bebizonyítottuk, hogy teljes mértékben a város érdekeit képviseljük. A képviselő-testületi ülések alkalmával készült jegyzőkönyvekbe tekintve egyértelmű, hogy minden olyan előterjesztést, ami a városnak jó, ami a lakosságnak pozitívum, azt a négytagú jobboldali csoportunk megszavazza. Akkor viszont felemeljük a szavunkat és tiltakozunk, ha nem a város érdekeit képviselő, az értékeink elárverezését és kiárusítását szorgalmazó, esetleg a városvezetés szűk körének az érdekeit előremozdító indítvány kerül elénk. Minden más esetben konstruktívan és támogatóan állunk a kérdésekhez. Természetesen az sem titok, hogy célunk az is, hogy a 2018-as parlamenti, valamint a 2019-es helyhatósági választásokon a Fidesz-KDNP nyerni tudjon Kalocsán. Tudjuk azt, hogy hosszú még az idáig vezető út, de addig is szeretnék a lakosság érdekeit képviselve dolgozni a városért egy újjáalakult, egységes Fidesz-csoporttal!


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás