Megvan a testületi támogatás

Méhecskék-finálé: tanulságos időszak zárult

2017.08.30 15:12    |    V.I.  

Június 19-én délelőtt 11 órakor soron kívüli ülésre gyűltek Kalocsa városatyái. Elérkezett ugyanis a pillanat, amikor elodázhatatlanná vált, hogy hivatalos döntés szülessen a Méhecskék Sport Egyesület TAO-támogatásból végrehajtandó beruházásáról, ami a Hunyadi pálya bővítésére és modernizálására irányul több lépcsőben. Első körön egy új pályarésszel növelik a meglévő területet, amely némileg túlnyúl a kerítésen – többek között az ehhez kapcsolódó eljárásból lett feszültség a környékben lakók és a beruházás projektgazdái között. Második lépésként a most kialakítandó területen egy műfüves pályát alakítanának ki, amelyre még várják a pályázat kiírójának támogatását.

Méhecskék I.: mindenki engedett

A napirendi pont tárgyalása előtt a grémium egyperces néma főhajtással tisztelgett Kunsági Ferenc szépemlékű kalocsai nyugalmazott tűzoltó alezredes, a városi tűzoltóság egykori parancsnoka előtt, aki életének 63. évében hunyt el néhány nappal az ülést megelőzően.

Az első és egyetlen tárgyalandó pont felvezetéseként dr. Bálint József polgármester konstatálta, hogy kompromisszumos megoldás született a Méhecskék és a pálya körüli lakóközösség között. Tisztázandó kérdésként dr. Angeli Gabriella vetette fel, hogy a lakók beleegyeztek-e az elfogadás előtt álló, végleges térképen látható területrendezésbe. Másik kérdés volt, hogy a területrendezésre vonatkozó pályázatot ugyan megnyerte a Méhecskék, de addig, amíg megszületik a folyamatban lévő döntés arról, hogy a műfüves pálya létesítésére megkapják-e a támogatást, lehet-e élőfüves pályát kialakítani a munkaterületen? A záró-kérdés az volt, hogy a Méhecskék SE milyen forrásból vállalja a tereprendezés során kivágott fák pótlását, valamint hogy milyen formában tudják majd teljesíteni azon vállalásukat, hogy igyekeznek a pálya melletti területen játszótér-létesítésre pályázni, bár nem gyakoriak az ilyen jellegű kiírások?

A polgármester kérésére a lakókkal történő egyeztetésre irányuló kérdést Simon Zoltántól kérte, hogy válaszolja meg. Ez meg is történt, mondván, örül annak, hogy sikerült eljutni addig, hogy tárgyalhatják a beruházás engedélyezését. – Több hónapos párbeszéd, vita és az ügyhöz egyáltalán nem kapcsolódó dolgok is összejöttek. Végül mindenki megértette, hogy kompromisszumot kell kötni, és örömteli számomra, hogy ez megtörtént, amiben komoly szerepe volt a Városházán tartott lakossági fórumnak, ami azt üzente a lakók számára, hogy komolyan vesszük az aggályaikat. Természetesen a magam részéről mindent megtettem, hogy a képviseletük mellett a Méhecskék fejlesztését is szorgalmazzam. Nagyon sok módosítást követően tárult a végleges beruházási forma a lakók elé, és azt is örömmel láttam, hogy bizonyos kompenzációs vállalásokat tett a sportegyesület, ami a napirendi pont anyagában fel is van sorolva. Kérném, hogy kísérjük figyelemmel, hogy az itt leírtak meg is valósuljanak, és ne csak a pozitív döntés reményében tett ajánlások maradjanak – hangzottak a képviselő szavai.

Bálint megerősítette, hogy a támogatási szerződést ki fogják egészíteni az ígérvényekkel, amelyek megvalósítását számon fogják kérni. A füves pályára irányuló kérdés kapcsán Bálint emlékeztetett, hogy eddig a 2018-ban műfüves pálya kialakításának támogatásáról szóló döntést hozta meg a testület, „amit ugyan képviselő asszony nem szavazott meg”, szúrta közbe, hozzátéve, hogy tudomása szerint a most kialakított területet első körön füvesíteni fogják, és ha a beadott pályázat pozitív döntést kap, második lépésben megszülethet a műfüves pálya. A játszótérre vonatkozó kérdésre felelve elmondta, hogy az önkormányzat is igyekszik majd figyelni a kiírásokat, csakúgy, mint a lakóközösség mozgalma, amely információi szerint egyesületi formában működne a jövőben, hogy segítse e célok megvalósulását.


Méhecskék II.: a játszótérről

Ezt követően Faragó László, a Méhecskék SE elnöke lépett a mikrofon mögé, elmondva, hogy a kérdéses fapótlásra maguk szereznek majd forrást, hiszen az nem része a pályázati forrásnak, amit elnyertek. Felmerült, hogy társadalmi munkával néhány „méhecskés” szülő segítségével telepítik újra a parkot. A játszótér-kérdés kapcsán visszautalt rá, hogy korábban felmerült koncepció volt, hogy a pálya melletti területen egy szabvány, engedélyezett, korszerű kis játszóteret alakítanának ki, ezen szándék megerősítése hangzott el ismét. Faragó ugyanakkor kiemelte, hogy az egyesületi pályázatbenyújtásban tudnak segédkezni, a tényleges telepítésben és minden más kapcsolódó eljárásban már a lakosságnak és az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia a közös siker érdekében.


Méhecskék III.: a tanulságok

Szabó Balázs is szót kért, aki a „Méhecskék-balhé” kipattanása óta mindössze egyszer vállalt nyilvános szereplést és megszólalást, egy kihelyezett bizottsági ülésen, amelyen először találkoztak a vitatkozó felek, nevezetesen a lakók és a Méhecskék vezetősége. Mint emlékezetes, abban az alkalomban nem volt sok köszönet – erről korábban részletesen írtunk is. Most azzal ütötte fel mondandóját, hogy szeretné megköszönni annak az embernek a munkáját, aki valóban megtalálta a beruházás megvalósulásának kompromisszumos megoldását a lakókkal, ő pedig Faragó László. – Az első ilyen jellegű beruházása ez a Méhecskéknek, így csúsztak bele hibák, de mindig a lakók rendelkezésére állt és valóban sokat dolgozott ezzel, módosította a terveket, időt-energiát nem sajnált – így Szabó. – Egy végkövetkeztetést azért én is tennék az ügy végére, mivel nekünk, képviselőknek is tanulságként szolgálhat az ügy! A következőkben bárkinek bármilyen problémáról van értesülése, keresik fel a lakók, vagy észlel hibát egy előterjesztésben, az első perctől arra kellene minden energiát fordítani, hogy a felmerült problémát megoldjuk. Feleslegesen nem kellene időt és energiát pazarolni sem bejelentetlen napirend előtti felszólalásokra, sem blog-bejegyzésekre, sem Facebook-posztolásokra. Én úgy gondolom, tanulságos volt ez az eset… nekem nagyon is! Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy megoldódjon ez a probléma – zárta mondandóját Szabó Balázs.

– Egy hozzászólásom lenne, hogy a képviselő-testület nem a Face-booknak dolgozik! Mindenki azt írogat, amit akar, de nekünk, a testületnek felelős döntéseket kell meghozni. Tanulságos volt az ügy, ebben egyetértünk. Az elkövetkező időkben remélem, hogy ilyen egyeztetési problémák nem lesznek pályázati pénzek felhasználása kapcsán – summázta a történteket Bálint József, majd szavazásra bocsátotta a Méhecskék-beruházás tényleges megvalósulását támogató beruházás elindítását, amely valamennyi városatya „igen” voksával hivatalosan is indulhat.


Címer az érsekkerti dombra? Ne már!

A Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnökeként kért szót az „Egyebek” tárgyalásakor Bolvári Ferdinánd, szorgalmazván, hogy ne „folyosói pletykákból kelljen arról értesülni, hogy valaki hozzá akar nyúlni az érsekkerti dombhoz”. Mint mondta, a köztéri változásokat érintő intézkedések a tényleges munkálatok kezdetét megelőzően jellemzően átfutnak az említett bizottság kezén. – Azt a pletykát hallotta az egyik tagunk, hogy a domboldalba egy címert szeretnének virágágyásból kirakni. Ez oly’ mértékben változtatna a domb funkcióján, hogy például a télen a gyerekek nem tudnák azt szánkózásra használni – fedte fel az aggályos szóbeszéd tárgyát a képviselő, kérve, hogy ez ne történjen meg, és ha ilyen jellegű átalakítást tervez bárki, az még azelőtt kerüljön a bizottság elé, hogy bárki feleslegesen kérne árajánlatot, vagy pazarolná az idejét tervezésre! A polgármester szkepticizmusának adott hangot a szóbeszéd realitás-magját illetően, hozzátéve, hogy utána fog nézni annak, hogy kitől indult ez a folyamat.

Végezetül Simon Zoltán kért szót, aki tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy megkapta a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola a sportiskolai státuszt. Erről külön írásunkban már olvashatott. Múltidézésképp: a döntés nyomán Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola néven működik majd az oktatási intézmény, és a korábbi testnevelés-tagozatos képzési formát fogja váltani a speciális tanrenddel kialakított sportiskolai osztály.

Végezetül dr. Bálint József jelezte, hogy a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel az olaszországi Altinoban tett látogatásukról a következő ülésen számol be idő szűkében. Olvasóinknak viszont nem kell a soron következő ülésig erre várnia, felkeresésünkre ugyanis Kalocsa első embere elmesélte, milyen tapasztalatokat szereztek, és hogy jó eséllyel új testvérvárosi kapcsolat megkötése helyeződött kilátásba – erről külön írásban értekezünk.Kalocsai hírek

Januárban kezdődik a felvonulási terület kialakítása

Pakson egyeztetett stábjával Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Paks II. projekttel...

„Azt szeretnénk, hogy a fejlesztés az életminőséget javítsa, a versenyképességet növelje”

Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó...

A magyarok többsége támogatja a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartását

A magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését – derül ki az MVM Paks...

Költöző szobrok és harangok, érkező régészek

Nem is olyan régen még arról írtunk, hogy a Szentháromság téren látványosan lelassultak az események...

Ütemezett áramszünetek augusztusban

Kiemelt felújítást végez a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója Kalocsán, olvasható a szolgáltató...

Jazzdoktorok

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub (KKMK) legutóbbi estjének vendégei, Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna...

Megrendelték a bútorokat

Némi csalódást okoz azoknak, akik a kórház új reprezentatív bejáratán a „Nyitva” táblát...

Erzsébet tábor Zánkán

Az Eperföldi iskola 41 tanulója és négy kísérő pedagógus július 16-án utazott el Zánkára, hogy...

Lezárult a kalocsai tehetségkutató

Közel három hónapig tartotta lázban a várost Kalocsa első énekes tehetségkutató rendezvénye. Június...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Kalocsai küldöttség látogatott Olaszországba

Egy februári képviselő-testületi ülésen hangzott el először, hogy Kalocsát az Európai Települések és...

Lelkes civilek tisztították a Csajda kertet

Viharos napnak indult a vasárnap, ami akár a délután öt órára meghirdetett szemétszedési akciót is...

Méhecskék-finálé: tanulságos időszak zárult

Június 19-én délelőtt 11 órakor soron kívüli ülésre gyűltek Kalocsa városatyái. Elérkezett ugyanis a...

Nőt és férfit is akar a Thália vezetője

Kalocsa című darabjának karaktereihez keresi a rátermett amatőr színészeket a Thália Társulat,...

Németh László-díj Tamás Krisztinának

Június 1-jén pedagógusnap alkalmából Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Eötvös József-,...

Megnyitott a Kalocsai Képtár

Az egykor zsinagógaként, majd könyvtárként működő épület immár Kalocsai Képtár néven várja a...

Végéhez közelít a Szentháromság téri „kényszerpihenő”

Nyilván költői túlzás a Kalocsa főterén jelenleg látható állapotokat „pihenőként”...

Kalocsai focista is készül a Bajnokok Ligájára

Egy évvel meghosszabbította szerződését a labdarúgó NB I-ben szereplő Honvéd hátvédje, a kalocsai...

Egy kedves segítővel eltakarítottuk a szennyet

Ismét tollat ragadtam, és ez azért van, hogy nem tudok elmenni mellette és még sokan mások sem. A...

Musical-szuperkoncert Kalocsán helyi tehetségekkel

Hatalmas slágerek, nagy hangok, elismert színművészek és helyi feltörekvő tehetségek az érsekkerti...

Farkas Tibor hajósi kiállításáról

Július 30-án „Hasonló a hasonlónak örül” címmel kiállítás nyílt a kalocsai Farkas Tibor...

„A KDNP politikájában meghatározó a család, illetve a gyermeknevelés és annak segítése”

Múlt csütörtökön Kalocsa adott otthont a KDNP Bács-Kiskun megyei választmányi ülésének. Előtte...

50 éves osztálytalálkozó

A kalocsai leány iskola 1967-ben, a 8/b osztályban végzett tanulói osztálytalálkozót tartottak,...

Új díjat alapítottak a legjobb tanulóknak

Kiemelkedő teljesítményekkel, főleg országos versenyeken való előkelő helyezésekkel sikerült a...

Kalocsai alkotók Szabadkán

A „Pannon–Subotica” művésztelep meghívására június 17-én és 18-án kétnapos közös...

Galambriasztó a tisztább belvárosért

Nem, ne gondolja, hogy csak Önnek szúrt szemet, hogy Kalocsa belvárosa, konkrétan leglátványosabban...

VI. Kalocsai Ünnepi Könyvhét

Kalocsán hatodik alkalommal került megrendezésre az országos Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozat...

Farkas Ferenc kiállítása a Platánban

A Platán rendezvényközpont tavalyi megnyitása óta számtalan kiállításnak is adott már otthont. Idén,...

Nyolccal többen laknak majd a „fiúnevelőben”

Az amúgy nem vaskos, de folyamatosan fennálló várólistát szeretné felszámolni a Kalocsai...

„Az utcákon a gyűlölet vonult”

Az idézet Gerendás Péter – Bródy János Százéves pályaudvar című számából van. Először Kulka...

Elhunyt Kalocsa egykori tűzoltóparancsnoka

Kunsági Ferenc nyá. tű. alezredes, volt kalocsai tűzoltóparancsnok életének 63. évében elhunyt...

Megkezdődött a szavazás az „Év orvosa díj” odaítéléséről

A hagyományteremtés szándékával tavaly alapított és 2016. július 6-án, a Szent Kereszt Kórház...

Júliustól lép hatályba az új jövedéki törvény

Tavaly fogadta el az Országgyűlés az új jövedéki törvényt, amely számos változást hoz a jövedéki...

Miért hagyja az önkormányzat? Miért hagyják a város lakói?

Évek óta kínlódunk a főtér közlekedésével – mi különösen, akik a kertvárosból, a...

Köszönet és hála

Az általános iskolában végzős, 8. osztályos tanulóimnak – a szülők támogatásával,...

Óvatosságra int a katasztrófavédelem

Avartűz, égő fenyő, lángoló gabonatábla, kigyulladt bálázógép. Egy kis odafigyeléssel sok káreset...

A nyári autózás veszélyei

E héttől új rovatunk indul a Kalocsai Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából, a Kalocsai...

Megduplázták a nagystrand közönségét

A kánikulai napokon nagyjából 2500 ember szokott jegyet váltani a Szelidi-tó nagystrandjára –...

A csoda, amit együtt értünk el

Csodálatos három napon vagyunk túl: véget ért a XXV. Kék Madár Fesztivál. Minden program rekord...

Szülők munkája, gyerekszemmel

Az iparkamara szervezte Vállalkozók Hete programtól mondhatni távol áll a rajzpályázat műfaja, mégis...

Ötről hatra időseink védelmében

A közelmúltban célzott témában, az érintett témakört széles körből hívott közreműködőkkel...

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4-e 2010. május 31. óta a Nemzeti Összetartozás Napja. Az Országgyűlés ugyanis ekkor fogadta...

Megduplázódott a kívánságok száma a Klotild-napon!

2016-ban mintegy 40 kívánság, 2017-ben közel 95 kívánság… Ezek a számok… s most nézzük...

Hamarosan kiderül, ki lesz a győztes

Nemsokára végére ér Kalocsa első zenei tehetségkutató versenye, a Hang Vagy. Június másodikán...

Hagyományos ünnepzáró koncert

Ha Pünkösd, akkor Pünkösdi Koncert, amelyből az idén a huszonnegyediket rendezték meg a Kalocsai...

Hárommilliót költhetnek számítógépekre

A Hankook Tire Magyarország Kft. pályázatot hirdetett Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyei telephelyű,...

Elrajtolt az idei gólyagyűrűzés

Múlt pénteken kezdődött és egy hétig tart megyénkben a gólya roadshow, azaz a fehér gólyák...

Ötven pártfogoltját látta vendégül az érsek

Ebéddel és tárlatvezetéssel készültek Kalocsán a Wojtyla Ház támogatta nehézsorsúaknak.

Országos közlekedési versenyen remekelt a kalocsai család

Az idén hatodik alkalommal rendezte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság az ország...

Harmadszor is Kalocsa a legjobb csapat

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Megyei Közszolgálati Dolgozók Szabadidősport...

Ugyanazt a helyet fosztották ki

Látszólag nem egy bűnbandához tartoztak, mégis sikerült lebuktatni azt a csapatot, amelyik egy...

Változatlan formában ment át a költségvetés-módosítás

Mint azt a múlt héten megírtuk, egy furcsán sikerült szavazás eredményeképp soron kívül kellett...

Kalocsán a Politikai Elítéltek Közössége

Május 26-án a tagságában több mint háromszáz egykori börtönviselt nőt és férfit tudó Politikai...

Izmos testben derűs lélek!

Az idei hagyományos István napok hetében április elején a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a...

Filmkészítők sikeres csapata

A Kalocsai Nebuló EGYMI hon- és népismereti szakköre évek óta lelkes résztvevője a Centropa...

Elvágott bizalom

Elkeseredett és felháborodott lakók kerestek meg a Széchenyi lakótelep egyik lépcsőházából azzal,...

Erdélyország titkai

A Határtalanul! pályázati program keretében 2017. május 14-20. között, Kalocsa Város Önkormányzata...

A kalocsai pedagógusnap politikai kérdés lett?

Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június...

Középpontban a munkából élők és a családok

Május 31-én, kalocsai irodájában tartott sajtótájékoztatót Font Sándor országgyűlési képviselő, aki...

Újabb tízmilliókat költenek a sportcsarnokra

A Kalocsai Kézilabda Club május végén tartott közgyűlésén hangzott el, hogy idén mekkora bevételre...

Az elmaradt(?) pedagógusnap margójára

Mert persze nem maradt el, hiszen a gyerekek, szülők az iskolákban a maguk módján és eszközeivel...

Konferencia és családi programok a TEIT-napon

Szombaton három helyszínen, a volt nagyszeminárium épületében két helyen, valamint az Érsekkertben...

Újra kell tárgyalni a költségvetés módosítását

A kalocsai képviselő-testület múlt heti ülésén történt, pedagógusnappal kapcsolatos napirend előtti...

„Csendesen” zártak évet az önkormányzat káeftéi

A kalocsai képviselő-testület „zajosabbra” sikerült, költségvetési rendeletmódosításról...

A Kék Madár Fesztivál színpadán: Zséda!

Zsédenyi Adrienn, vagy, ahogyan a közönség ismeri: Zséda a magyar könnyűzenei élet egyik...

Kitüntetések a Honvédelem Napja alkalmából

A Honvédelem Napja alkalmából Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát vehette át a honvédelmi...

Életmentő gépet kapott kórházunk

Több mint félmillió forint értékű, életmentő, csecsemő-lélegeztető géppel lett gazdagabb a...

A Kálvária és a szökőkutak kálváriája

Némi pontosításra szorul a cím. A problémák egy része ugyanis nem megoldódott, hanem megoldották...

Méltán lehetünk büszkék rájuk

Zsúfolásig megtelt az Érsekkert szabadtéri színpadának nézőtere május 27-én, szombat délután. 16...

Gyereknap a bölcsődében

Idén május 17-én került megrendezésre bölcsődei gyereknap, ahová minden jelenlegi és volt bölcsis...

A honvédelemmel összeforrt életpálya

A Tomori Pál Városi Könyvtár „Tudásklub” című sorozatának legutóbbi előadását Bóna Pál...

Kiemelt arany és nívódíj a Kis bokrétának

Huszonkét csoportos mezőnyben lettek többszörösen a legjobbak a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú...

Nem enged az LMP a paksi népszavazásból

Eddig háromszor dobta vissza a Nemzeti Választási Iroda a Lehet Más a Politika népszavazási...

Készenléti rendőrökbe futott

Kalocsai boltból akart ruhákat lopni egy helyi fiatalkorú, akit, mivel fel is lökte az eladót,...

A természet „három csapása” a gazdákra

Szokás mondani, hogy a májusi eső aranyat ér. Ez így is van, csak nem akkora mennyiségben, amennyi...

Hetedik alkalommal szálltak vízre a Sárkányhajók

Az elmúlt hétvégén már hetedik alkalommal rendezte a Kalocsa Város Gyermek- és Ifjúsági...

Kalocsa és környéke iskoláinak kitűnő és jeles tanulói a 2016-2017-es évben

Általános iskolák: Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Kitűnő tanulók:...

Egy kedves segítővel eltakarítottuk a szennyet

Ismét tollat ragadtam, és ez azért van, hogy nem tudok elmenni mellette és még sokan mások sem. A...

A Kék Madár Fesztivál színpadán: Pálos Hanna

A fiatal és tehetséges színésznő Duncan Macmillen: Lélegezz című darabjában lép fel Kalocsán Nagy...

BRK-találkozó a Diófa vendéglőben

Május 13-án hangos zsongás, tere-fere töltötte be a Diófa vendéglőt. A Bácska Kereskedelmi...

Életre szóló cél: a harmatfű termesztésének kidolgozása

A cikk egy fiatal kutatóról szól, aki el mert indulni egy járatlan úton, bízott önmagában, türelmes...

Domokos Julianna: ha kell, a semmiből adok!

Utolsó írásához érkezett egy szűk hónapja indított sorozatunk. Anno ugyanis, amikor hírt adtunk...

Lezajlott a harmadik válogató

Május 26-án, pénteken lezajlott a Hang Vagy nevet viselő kalocsai tehetségkutató harmadik, egyben...

Koreográfiáért és játékosságért is nyertek

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Palánta csoportja és a Liszt Ferenc AMI Bokréta csoportja...

Friss Windows kell a zsarolás ellen!

Az elmúlt egy hónapban a világ minden táján, így Magyarországon is felütötte a fejét a beszédes nevű...

Elhúzódik az új épületszárny használatbavételi eljárása

Idén januárban még teljes fordulatszámon pörgött a Kalocsai Szent Kereszt Kórház egymilliárd forint...

Mérlegen az oktatás és a finanszírozása

A Nemzeti Pedagóguskar kezdeményezésére oktatással kapcsolatos konferenciasorozat zajlik az...

A belvárosból: részeg autós, kettétört fa és madárpiszok

A legkevésbé sem pozitív értelemben áll mozgalmas hét Kalocsa szíve, azaz a sétálóutca és a...

Tisztelgés Schöffer Miklós emléke előtt

Negyedik alkalommal rendezték meg a Nicolas Schöffer Gyűjteményben a művész emléke előtt tisztelgő...

Nyílt nap a mentősöknél

Május 20-án 9-13 óra között érdekes programokkal várta a kalocsai mentőszolgálat az érdeklődőket a...

Szeitz Tibor, az „elsősegélynyújtás nagykövete”

Ahogy azt korábbi írásunkban ígértük, hétről hétre közelebbről bemutatjuk a megyei Vöröskereszt idei...

Megmutatták hangjukat a gyerekek is

Május 19-én, pénteken ismét a Platán Rendezvényközpont adott helyet a Hang Vagy nevet viselő...

Féláron diákjegy és szimfonikusok a nagytemplomban

„Az én feladataim lassan véget érnek”, mondta Lakatos György fagottművész, városunk...

Anyák napi elsőáldozás

Május első vasárnapján 55 fehér ruhába öltözött kisdiák vehette magához életében először Krisztus...

A népszerű színművész legutóbb a Kincsem főszerepében volt látható

A XXV. Kék Madár Fesztivál fantasztikus programkínálatának egyik legizgalmasabb eleme a színházi...

Fajsúlyos és hahotába torkollt kérdések

A kalocsai városatyák legutóbbi ülése, látva a meghívón szereplő napirendi pontokat, a szokásosnál...

TEIT családi sportnap lesz júniusban

Június első hétvégéjén ismét egy tartalmasnak ígérkező programmal bővült a megújult Érsekkertre,...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás