Megvan a testületi támogatás

Méhecskék-finálé: tanulságos időszak zárult

2017.08.30 15:12    |    V.I.  

Június 19-én délelőtt 11 órakor soron kívüli ülésre gyűltek Kalocsa városatyái. Elérkezett ugyanis a pillanat, amikor elodázhatatlanná vált, hogy hivatalos döntés szülessen a Méhecskék Sport Egyesület TAO-támogatásból végrehajtandó beruházásáról, ami a Hunyadi pálya bővítésére és modernizálására irányul több lépcsőben. Első körön egy új pályarésszel növelik a meglévő területet, amely némileg túlnyúl a kerítésen – többek között az ehhez kapcsolódó eljárásból lett feszültség a környékben lakók és a beruházás projektgazdái között. Második lépésként a most kialakítandó területen egy műfüves pályát alakítanának ki, amelyre még várják a pályázat kiírójának támogatását.

Méhecskék I.: mindenki engedett

A napirendi pont tárgyalása előtt a grémium egyperces néma főhajtással tisztelgett Kunsági Ferenc szépemlékű kalocsai nyugalmazott tűzoltó alezredes, a városi tűzoltóság egykori parancsnoka előtt, aki életének 63. évében hunyt el néhány nappal az ülést megelőzően.

Az első és egyetlen tárgyalandó pont felvezetéseként dr. Bálint József polgármester konstatálta, hogy kompromisszumos megoldás született a Méhecskék és a pálya körüli lakóközösség között. Tisztázandó kérdésként dr. Angeli Gabriella vetette fel, hogy a lakók beleegyeztek-e az elfogadás előtt álló, végleges térképen látható területrendezésbe. Másik kérdés volt, hogy a területrendezésre vonatkozó pályázatot ugyan megnyerte a Méhecskék, de addig, amíg megszületik a folyamatban lévő döntés arról, hogy a műfüves pálya létesítésére megkapják-e a támogatást, lehet-e élőfüves pályát kialakítani a munkaterületen? A záró-kérdés az volt, hogy a Méhecskék SE milyen forrásból vállalja a tereprendezés során kivágott fák pótlását, valamint hogy milyen formában tudják majd teljesíteni azon vállalásukat, hogy igyekeznek a pálya melletti területen játszótér-létesítésre pályázni, bár nem gyakoriak az ilyen jellegű kiírások?

A polgármester kérésére a lakókkal történő egyeztetésre irányuló kérdést Simon Zoltántól kérte, hogy válaszolja meg. Ez meg is történt, mondván, örül annak, hogy sikerült eljutni addig, hogy tárgyalhatják a beruházás engedélyezését. – Több hónapos párbeszéd, vita és az ügyhöz egyáltalán nem kapcsolódó dolgok is összejöttek. Végül mindenki megértette, hogy kompromisszumot kell kötni, és örömteli számomra, hogy ez megtörtént, amiben komoly szerepe volt a Városházán tartott lakossági fórumnak, ami azt üzente a lakók számára, hogy komolyan vesszük az aggályaikat. Természetesen a magam részéről mindent megtettem, hogy a képviseletük mellett a Méhecskék fejlesztését is szorgalmazzam. Nagyon sok módosítást követően tárult a végleges beruházási forma a lakók elé, és azt is örömmel láttam, hogy bizonyos kompenzációs vállalásokat tett a sportegyesület, ami a napirendi pont anyagában fel is van sorolva. Kérném, hogy kísérjük figyelemmel, hogy az itt leírtak meg is valósuljanak, és ne csak a pozitív döntés reményében tett ajánlások maradjanak – hangzottak a képviselő szavai.

Bálint megerősítette, hogy a támogatási szerződést ki fogják egészíteni az ígérvényekkel, amelyek megvalósítását számon fogják kérni. A füves pályára irányuló kérdés kapcsán Bálint emlékeztetett, hogy eddig a 2018-ban műfüves pálya kialakításának támogatásáról szóló döntést hozta meg a testület, „amit ugyan képviselő asszony nem szavazott meg”, szúrta közbe, hozzátéve, hogy tudomása szerint a most kialakított területet első körön füvesíteni fogják, és ha a beadott pályázat pozitív döntést kap, második lépésben megszülethet a műfüves pálya. A játszótérre vonatkozó kérdésre felelve elmondta, hogy az önkormányzat is igyekszik majd figyelni a kiírásokat, csakúgy, mint a lakóközösség mozgalma, amely információi szerint egyesületi formában működne a jövőben, hogy segítse e célok megvalósulását.


Méhecskék II.: a játszótérről

Ezt követően Faragó László, a Méhecskék SE elnöke lépett a mikrofon mögé, elmondva, hogy a kérdéses fapótlásra maguk szereznek majd forrást, hiszen az nem része a pályázati forrásnak, amit elnyertek. Felmerült, hogy társadalmi munkával néhány „méhecskés” szülő segítségével telepítik újra a parkot. A játszótér-kérdés kapcsán visszautalt rá, hogy korábban felmerült koncepció volt, hogy a pálya melletti területen egy szabvány, engedélyezett, korszerű kis játszóteret alakítanának ki, ezen szándék megerősítése hangzott el ismét. Faragó ugyanakkor kiemelte, hogy az egyesületi pályázatbenyújtásban tudnak segédkezni, a tényleges telepítésben és minden más kapcsolódó eljárásban már a lakosságnak és az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia a közös siker érdekében.


Méhecskék III.: a tanulságok

Szabó Balázs is szót kért, aki a „Méhecskék-balhé” kipattanása óta mindössze egyszer vállalt nyilvános szereplést és megszólalást, egy kihelyezett bizottsági ülésen, amelyen először találkoztak a vitatkozó felek, nevezetesen a lakók és a Méhecskék vezetősége. Mint emlékezetes, abban az alkalomban nem volt sok köszönet – erről korábban részletesen írtunk is. Most azzal ütötte fel mondandóját, hogy szeretné megköszönni annak az embernek a munkáját, aki valóban megtalálta a beruházás megvalósulásának kompromisszumos megoldását a lakókkal, ő pedig Faragó László. – Az első ilyen jellegű beruházása ez a Méhecskéknek, így csúsztak bele hibák, de mindig a lakók rendelkezésére állt és valóban sokat dolgozott ezzel, módosította a terveket, időt-energiát nem sajnált – így Szabó. – Egy végkövetkeztetést azért én is tennék az ügy végére, mivel nekünk, képviselőknek is tanulságként szolgálhat az ügy! A következőkben bárkinek bármilyen problémáról van értesülése, keresik fel a lakók, vagy észlel hibát egy előterjesztésben, az első perctől arra kellene minden energiát fordítani, hogy a felmerült problémát megoldjuk. Feleslegesen nem kellene időt és energiát pazarolni sem bejelentetlen napirend előtti felszólalásokra, sem blog-bejegyzésekre, sem Facebook-posztolásokra. Én úgy gondolom, tanulságos volt ez az eset… nekem nagyon is! Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy megoldódjon ez a probléma – zárta mondandóját Szabó Balázs.

– Egy hozzászólásom lenne, hogy a képviselő-testület nem a Face-booknak dolgozik! Mindenki azt írogat, amit akar, de nekünk, a testületnek felelős döntéseket kell meghozni. Tanulságos volt az ügy, ebben egyetértünk. Az elkövetkező időkben remélem, hogy ilyen egyeztetési problémák nem lesznek pályázati pénzek felhasználása kapcsán – summázta a történteket Bálint József, majd szavazásra bocsátotta a Méhecskék-beruházás tényleges megvalósulását támogató beruházás elindítását, amely valamennyi városatya „igen” voksával hivatalosan is indulhat.


Címer az érsekkerti dombra? Ne már!

A Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnökeként kért szót az „Egyebek” tárgyalásakor Bolvári Ferdinánd, szorgalmazván, hogy ne „folyosói pletykákból kelljen arról értesülni, hogy valaki hozzá akar nyúlni az érsekkerti dombhoz”. Mint mondta, a köztéri változásokat érintő intézkedések a tényleges munkálatok kezdetét megelőzően jellemzően átfutnak az említett bizottság kezén. – Azt a pletykát hallotta az egyik tagunk, hogy a domboldalba egy címert szeretnének virágágyásból kirakni. Ez oly’ mértékben változtatna a domb funkcióján, hogy például a télen a gyerekek nem tudnák azt szánkózásra használni – fedte fel az aggályos szóbeszéd tárgyát a képviselő, kérve, hogy ez ne történjen meg, és ha ilyen jellegű átalakítást tervez bárki, az még azelőtt kerüljön a bizottság elé, hogy bárki feleslegesen kérne árajánlatot, vagy pazarolná az idejét tervezésre! A polgármester szkepticizmusának adott hangot a szóbeszéd realitás-magját illetően, hozzátéve, hogy utána fog nézni annak, hogy kitől indult ez a folyamat.

Végezetül Simon Zoltán kért szót, aki tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy megkapta a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola a sportiskolai státuszt. Erről külön írásunkban már olvashatott. Múltidézésképp: a döntés nyomán Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola néven működik majd az oktatási intézmény, és a korábbi testnevelés-tagozatos képzési formát fogja váltani a speciális tanrenddel kialakított sportiskolai osztály.

Végezetül dr. Bálint József jelezte, hogy a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel az olaszországi Altinoban tett látogatásukról a következő ülésen számol be idő szűkében. Olvasóinknak viszont nem kell a soron következő ülésig erre várnia, felkeresésünkre ugyanis Kalocsa első embere elmesélte, milyen tapasztalatokat szereztek, és hogy jó eséllyel új testvérvárosi kapcsolat megkötése helyeződött kilátásba – erről külön írásban értekezünk.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás