Megvan a testületi támogatás

Méhecskék-finálé: tanulságos időszak zárult

2017.08.30 15:12    |    V.I.  

Június 19-én délelőtt 11 órakor soron kívüli ülésre gyűltek Kalocsa városatyái. Elérkezett ugyanis a pillanat, amikor elodázhatatlanná vált, hogy hivatalos döntés szülessen a Méhecskék Sport Egyesület TAO-támogatásból végrehajtandó beruházásáról, ami a Hunyadi pálya bővítésére és modernizálására irányul több lépcsőben. Első körön egy új pályarésszel növelik a meglévő területet, amely némileg túlnyúl a kerítésen – többek között az ehhez kapcsolódó eljárásból lett feszültség a környékben lakók és a beruházás projektgazdái között. Második lépésként a most kialakítandó területen egy műfüves pályát alakítanának ki, amelyre még várják a pályázat kiírójának támogatását.

Méhecskék I.: mindenki engedett

A napirendi pont tárgyalása előtt a grémium egyperces néma főhajtással tisztelgett Kunsági Ferenc szépemlékű kalocsai nyugalmazott tűzoltó alezredes, a városi tűzoltóság egykori parancsnoka előtt, aki életének 63. évében hunyt el néhány nappal az ülést megelőzően.

Az első és egyetlen tárgyalandó pont felvezetéseként dr. Bálint József polgármester konstatálta, hogy kompromisszumos megoldás született a Méhecskék és a pálya körüli lakóközösség között. Tisztázandó kérdésként dr. Angeli Gabriella vetette fel, hogy a lakók beleegyeztek-e az elfogadás előtt álló, végleges térképen látható területrendezésbe. Másik kérdés volt, hogy a területrendezésre vonatkozó pályázatot ugyan megnyerte a Méhecskék, de addig, amíg megszületik a folyamatban lévő döntés arról, hogy a műfüves pálya létesítésére megkapják-e a támogatást, lehet-e élőfüves pályát kialakítani a munkaterületen? A záró-kérdés az volt, hogy a Méhecskék SE milyen forrásból vállalja a tereprendezés során kivágott fák pótlását, valamint hogy milyen formában tudják majd teljesíteni azon vállalásukat, hogy igyekeznek a pálya melletti területen játszótér-létesítésre pályázni, bár nem gyakoriak az ilyen jellegű kiírások?

A polgármester kérésére a lakókkal történő egyeztetésre irányuló kérdést Simon Zoltántól kérte, hogy válaszolja meg. Ez meg is történt, mondván, örül annak, hogy sikerült eljutni addig, hogy tárgyalhatják a beruházás engedélyezését. – Több hónapos párbeszéd, vita és az ügyhöz egyáltalán nem kapcsolódó dolgok is összejöttek. Végül mindenki megértette, hogy kompromisszumot kell kötni, és örömteli számomra, hogy ez megtörtént, amiben komoly szerepe volt a Városházán tartott lakossági fórumnak, ami azt üzente a lakók számára, hogy komolyan vesszük az aggályaikat. Természetesen a magam részéről mindent megtettem, hogy a képviseletük mellett a Méhecskék fejlesztését is szorgalmazzam. Nagyon sok módosítást követően tárult a végleges beruházási forma a lakók elé, és azt is örömmel láttam, hogy bizonyos kompenzációs vállalásokat tett a sportegyesület, ami a napirendi pont anyagában fel is van sorolva. Kérném, hogy kísérjük figyelemmel, hogy az itt leírtak meg is valósuljanak, és ne csak a pozitív döntés reményében tett ajánlások maradjanak – hangzottak a képviselő szavai.

Bálint megerősítette, hogy a támogatási szerződést ki fogják egészíteni az ígérvényekkel, amelyek megvalósítását számon fogják kérni. A füves pályára irányuló kérdés kapcsán Bálint emlékeztetett, hogy eddig a 2018-ban műfüves pálya kialakításának támogatásáról szóló döntést hozta meg a testület, „amit ugyan képviselő asszony nem szavazott meg”, szúrta közbe, hozzátéve, hogy tudomása szerint a most kialakított területet első körön füvesíteni fogják, és ha a beadott pályázat pozitív döntést kap, második lépésben megszülethet a műfüves pálya. A játszótérre vonatkozó kérdésre felelve elmondta, hogy az önkormányzat is igyekszik majd figyelni a kiírásokat, csakúgy, mint a lakóközösség mozgalma, amely információi szerint egyesületi formában működne a jövőben, hogy segítse e célok megvalósulását.


Méhecskék II.: a játszótérről

Ezt követően Faragó László, a Méhecskék SE elnöke lépett a mikrofon mögé, elmondva, hogy a kérdéses fapótlásra maguk szereznek majd forrást, hiszen az nem része a pályázati forrásnak, amit elnyertek. Felmerült, hogy társadalmi munkával néhány „méhecskés” szülő segítségével telepítik újra a parkot. A játszótér-kérdés kapcsán visszautalt rá, hogy korábban felmerült koncepció volt, hogy a pálya melletti területen egy szabvány, engedélyezett, korszerű kis játszóteret alakítanának ki, ezen szándék megerősítése hangzott el ismét. Faragó ugyanakkor kiemelte, hogy az egyesületi pályázatbenyújtásban tudnak segédkezni, a tényleges telepítésben és minden más kapcsolódó eljárásban már a lakosságnak és az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia a közös siker érdekében.


Méhecskék III.: a tanulságok

Szabó Balázs is szót kért, aki a „Méhecskék-balhé” kipattanása óta mindössze egyszer vállalt nyilvános szereplést és megszólalást, egy kihelyezett bizottsági ülésen, amelyen először találkoztak a vitatkozó felek, nevezetesen a lakók és a Méhecskék vezetősége. Mint emlékezetes, abban az alkalomban nem volt sok köszönet – erről korábban részletesen írtunk is. Most azzal ütötte fel mondandóját, hogy szeretné megköszönni annak az embernek a munkáját, aki valóban megtalálta a beruházás megvalósulásának kompromisszumos megoldását a lakókkal, ő pedig Faragó László. – Az első ilyen jellegű beruházása ez a Méhecskéknek, így csúsztak bele hibák, de mindig a lakók rendelkezésére állt és valóban sokat dolgozott ezzel, módosította a terveket, időt-energiát nem sajnált – így Szabó. – Egy végkövetkeztetést azért én is tennék az ügy végére, mivel nekünk, képviselőknek is tanulságként szolgálhat az ügy! A következőkben bárkinek bármilyen problémáról van értesülése, keresik fel a lakók, vagy észlel hibát egy előterjesztésben, az első perctől arra kellene minden energiát fordítani, hogy a felmerült problémát megoldjuk. Feleslegesen nem kellene időt és energiát pazarolni sem bejelentetlen napirend előtti felszólalásokra, sem blog-bejegyzésekre, sem Facebook-posztolásokra. Én úgy gondolom, tanulságos volt ez az eset… nekem nagyon is! Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy megoldódjon ez a probléma – zárta mondandóját Szabó Balázs.

– Egy hozzászólásom lenne, hogy a képviselő-testület nem a Face-booknak dolgozik! Mindenki azt írogat, amit akar, de nekünk, a testületnek felelős döntéseket kell meghozni. Tanulságos volt az ügy, ebben egyetértünk. Az elkövetkező időkben remélem, hogy ilyen egyeztetési problémák nem lesznek pályázati pénzek felhasználása kapcsán – summázta a történteket Bálint József, majd szavazásra bocsátotta a Méhecskék-beruházás tényleges megvalósulását támogató beruházás elindítását, amely valamennyi városatya „igen” voksával hivatalosan is indulhat.


Címer az érsekkerti dombra? Ne már!

A Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnökeként kért szót az „Egyebek” tárgyalásakor Bolvári Ferdinánd, szorgalmazván, hogy ne „folyosói pletykákból kelljen arról értesülni, hogy valaki hozzá akar nyúlni az érsekkerti dombhoz”. Mint mondta, a köztéri változásokat érintő intézkedések a tényleges munkálatok kezdetét megelőzően jellemzően átfutnak az említett bizottság kezén. – Azt a pletykát hallotta az egyik tagunk, hogy a domboldalba egy címert szeretnének virágágyásból kirakni. Ez oly’ mértékben változtatna a domb funkcióján, hogy például a télen a gyerekek nem tudnák azt szánkózásra használni – fedte fel az aggályos szóbeszéd tárgyát a képviselő, kérve, hogy ez ne történjen meg, és ha ilyen jellegű átalakítást tervez bárki, az még azelőtt kerüljön a bizottság elé, hogy bárki feleslegesen kérne árajánlatot, vagy pazarolná az idejét tervezésre! A polgármester szkepticizmusának adott hangot a szóbeszéd realitás-magját illetően, hozzátéve, hogy utána fog nézni annak, hogy kitől indult ez a folyamat.

Végezetül Simon Zoltán kért szót, aki tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy megkapta a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola a sportiskolai státuszt. Erről külön írásunkban már olvashatott. Múltidézésképp: a döntés nyomán Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola néven működik majd az oktatási intézmény, és a korábbi testnevelés-tagozatos képzési formát fogja váltani a speciális tanrenddel kialakított sportiskolai osztály.

Végezetül dr. Bálint József jelezte, hogy a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel az olaszországi Altinoban tett látogatásukról a következő ülésen számol be idő szűkében. Olvasóinknak viszont nem kell a soron következő ülésig erre várnia, felkeresésünkre ugyanis Kalocsa első embere elmesélte, milyen tapasztalatokat szereztek, és hogy jó eséllyel új testvérvárosi kapcsolat megkötése helyeződött kilátásba – erről külön írásban értekezünk.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás