Megvan a testületi támogatás

Méhecskék-finálé: tanulságos időszak zárult

2017.08.30 15:12    |    V.I.  

Június 19-én délelőtt 11 órakor soron kívüli ülésre gyűltek Kalocsa városatyái. Elérkezett ugyanis a pillanat, amikor elodázhatatlanná vált, hogy hivatalos döntés szülessen a Méhecskék Sport Egyesület TAO-támogatásból végrehajtandó beruházásáról, ami a Hunyadi pálya bővítésére és modernizálására irányul több lépcsőben. Első körön egy új pályarésszel növelik a meglévő területet, amely némileg túlnyúl a kerítésen – többek között az ehhez kapcsolódó eljárásból lett feszültség a környékben lakók és a beruházás projektgazdái között. Második lépésként a most kialakítandó területen egy műfüves pályát alakítanának ki, amelyre még várják a pályázat kiírójának támogatását.

Méhecskék I.: mindenki engedett

A napirendi pont tárgyalása előtt a grémium egyperces néma főhajtással tisztelgett Kunsági Ferenc szépemlékű kalocsai nyugalmazott tűzoltó alezredes, a városi tűzoltóság egykori parancsnoka előtt, aki életének 63. évében hunyt el néhány nappal az ülést megelőzően.

Az első és egyetlen tárgyalandó pont felvezetéseként dr. Bálint József polgármester konstatálta, hogy kompromisszumos megoldás született a Méhecskék és a pálya körüli lakóközösség között. Tisztázandó kérdésként dr. Angeli Gabriella vetette fel, hogy a lakók beleegyeztek-e az elfogadás előtt álló, végleges térképen látható területrendezésbe. Másik kérdés volt, hogy a területrendezésre vonatkozó pályázatot ugyan megnyerte a Méhecskék, de addig, amíg megszületik a folyamatban lévő döntés arról, hogy a műfüves pálya létesítésére megkapják-e a támogatást, lehet-e élőfüves pályát kialakítani a munkaterületen? A záró-kérdés az volt, hogy a Méhecskék SE milyen forrásból vállalja a tereprendezés során kivágott fák pótlását, valamint hogy milyen formában tudják majd teljesíteni azon vállalásukat, hogy igyekeznek a pálya melletti területen játszótér-létesítésre pályázni, bár nem gyakoriak az ilyen jellegű kiírások?

A polgármester kérésére a lakókkal történő egyeztetésre irányuló kérdést Simon Zoltántól kérte, hogy válaszolja meg. Ez meg is történt, mondván, örül annak, hogy sikerült eljutni addig, hogy tárgyalhatják a beruházás engedélyezését. – Több hónapos párbeszéd, vita és az ügyhöz egyáltalán nem kapcsolódó dolgok is összejöttek. Végül mindenki megértette, hogy kompromisszumot kell kötni, és örömteli számomra, hogy ez megtörtént, amiben komoly szerepe volt a Városházán tartott lakossági fórumnak, ami azt üzente a lakók számára, hogy komolyan vesszük az aggályaikat. Természetesen a magam részéről mindent megtettem, hogy a képviseletük mellett a Méhecskék fejlesztését is szorgalmazzam. Nagyon sok módosítást követően tárult a végleges beruházási forma a lakók elé, és azt is örömmel láttam, hogy bizonyos kompenzációs vállalásokat tett a sportegyesület, ami a napirendi pont anyagában fel is van sorolva. Kérném, hogy kísérjük figyelemmel, hogy az itt leírtak meg is valósuljanak, és ne csak a pozitív döntés reményében tett ajánlások maradjanak – hangzottak a képviselő szavai.

Bálint megerősítette, hogy a támogatási szerződést ki fogják egészíteni az ígérvényekkel, amelyek megvalósítását számon fogják kérni. A füves pályára irányuló kérdés kapcsán Bálint emlékeztetett, hogy eddig a 2018-ban műfüves pálya kialakításának támogatásáról szóló döntést hozta meg a testület, „amit ugyan képviselő asszony nem szavazott meg”, szúrta közbe, hozzátéve, hogy tudomása szerint a most kialakított területet első körön füvesíteni fogják, és ha a beadott pályázat pozitív döntést kap, második lépésben megszülethet a műfüves pálya. A játszótérre vonatkozó kérdésre felelve elmondta, hogy az önkormányzat is igyekszik majd figyelni a kiírásokat, csakúgy, mint a lakóközösség mozgalma, amely információi szerint egyesületi formában működne a jövőben, hogy segítse e célok megvalósulását.


Méhecskék II.: a játszótérről

Ezt követően Faragó László, a Méhecskék SE elnöke lépett a mikrofon mögé, elmondva, hogy a kérdéses fapótlásra maguk szereznek majd forrást, hiszen az nem része a pályázati forrásnak, amit elnyertek. Felmerült, hogy társadalmi munkával néhány „méhecskés” szülő segítségével telepítik újra a parkot. A játszótér-kérdés kapcsán visszautalt rá, hogy korábban felmerült koncepció volt, hogy a pálya melletti területen egy szabvány, engedélyezett, korszerű kis játszóteret alakítanának ki, ezen szándék megerősítése hangzott el ismét. Faragó ugyanakkor kiemelte, hogy az egyesületi pályázatbenyújtásban tudnak segédkezni, a tényleges telepítésben és minden más kapcsolódó eljárásban már a lakosságnak és az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia a közös siker érdekében.


Méhecskék III.: a tanulságok

Szabó Balázs is szót kért, aki a „Méhecskék-balhé” kipattanása óta mindössze egyszer vállalt nyilvános szereplést és megszólalást, egy kihelyezett bizottsági ülésen, amelyen először találkoztak a vitatkozó felek, nevezetesen a lakók és a Méhecskék vezetősége. Mint emlékezetes, abban az alkalomban nem volt sok köszönet – erről korábban részletesen írtunk is. Most azzal ütötte fel mondandóját, hogy szeretné megköszönni annak az embernek a munkáját, aki valóban megtalálta a beruházás megvalósulásának kompromisszumos megoldását a lakókkal, ő pedig Faragó László. – Az első ilyen jellegű beruházása ez a Méhecskéknek, így csúsztak bele hibák, de mindig a lakók rendelkezésére állt és valóban sokat dolgozott ezzel, módosította a terveket, időt-energiát nem sajnált – így Szabó. – Egy végkövetkeztetést azért én is tennék az ügy végére, mivel nekünk, képviselőknek is tanulságként szolgálhat az ügy! A következőkben bárkinek bármilyen problémáról van értesülése, keresik fel a lakók, vagy észlel hibát egy előterjesztésben, az első perctől arra kellene minden energiát fordítani, hogy a felmerült problémát megoldjuk. Feleslegesen nem kellene időt és energiát pazarolni sem bejelentetlen napirend előtti felszólalásokra, sem blog-bejegyzésekre, sem Facebook-posztolásokra. Én úgy gondolom, tanulságos volt ez az eset… nekem nagyon is! Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy megoldódjon ez a probléma – zárta mondandóját Szabó Balázs.

– Egy hozzászólásom lenne, hogy a képviselő-testület nem a Face-booknak dolgozik! Mindenki azt írogat, amit akar, de nekünk, a testületnek felelős döntéseket kell meghozni. Tanulságos volt az ügy, ebben egyetértünk. Az elkövetkező időkben remélem, hogy ilyen egyeztetési problémák nem lesznek pályázati pénzek felhasználása kapcsán – summázta a történteket Bálint József, majd szavazásra bocsátotta a Méhecskék-beruházás tényleges megvalósulását támogató beruházás elindítását, amely valamennyi városatya „igen” voksával hivatalosan is indulhat.


Címer az érsekkerti dombra? Ne már!

A Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnökeként kért szót az „Egyebek” tárgyalásakor Bolvári Ferdinánd, szorgalmazván, hogy ne „folyosói pletykákból kelljen arról értesülni, hogy valaki hozzá akar nyúlni az érsekkerti dombhoz”. Mint mondta, a köztéri változásokat érintő intézkedések a tényleges munkálatok kezdetét megelőzően jellemzően átfutnak az említett bizottság kezén. – Azt a pletykát hallotta az egyik tagunk, hogy a domboldalba egy címert szeretnének virágágyásból kirakni. Ez oly’ mértékben változtatna a domb funkcióján, hogy például a télen a gyerekek nem tudnák azt szánkózásra használni – fedte fel az aggályos szóbeszéd tárgyát a képviselő, kérve, hogy ez ne történjen meg, és ha ilyen jellegű átalakítást tervez bárki, az még azelőtt kerüljön a bizottság elé, hogy bárki feleslegesen kérne árajánlatot, vagy pazarolná az idejét tervezésre! A polgármester szkepticizmusának adott hangot a szóbeszéd realitás-magját illetően, hozzátéve, hogy utána fog nézni annak, hogy kitől indult ez a folyamat.

Végezetül Simon Zoltán kért szót, aki tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy megkapta a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola a sportiskolai státuszt. Erről külön írásunkban már olvashatott. Múltidézésképp: a döntés nyomán Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola néven működik majd az oktatási intézmény, és a korábbi testnevelés-tagozatos képzési formát fogja váltani a speciális tanrenddel kialakított sportiskolai osztály.

Végezetül dr. Bálint József jelezte, hogy a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel az olaszországi Altinoban tett látogatásukról a következő ülésen számol be idő szűkében. Olvasóinknak viszont nem kell a soron következő ülésig erre várnia, felkeresésünkre ugyanis Kalocsa első embere elmesélte, milyen tapasztalatokat szereztek, és hogy jó eséllyel új testvérvárosi kapcsolat megkötése helyeződött kilátásba – erről külön írásban értekezünk.Kalocsai hírek

Hamarosan lehívják az orosz hitel első részletét

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio...

Áder János is eljön Szent Asztrik ünnepére

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy november 12-re nagyszabású hálaadó szentmisét...

Újra összeültek a járás polgármesterei

Okosabban kihasznált pályázati keretekről, a Duna-hídhoz kötődő közutak felújításáról, valamint...

Volt bőr a képén az idős néni átverőjének

Egy hetven feletti asszonyt rövidített meg trükkös csaló, aki a kalocsai Széchenyi lakótelepen...

„Az egyiknek épp azért tetszik, amiért a másiknak nem”

1945-ben született Császártöltésen. Kalocsán érettségizett, majd tanulmányait a szegedi...

Talán jövőre megvalósulhat a Miskei úti közvilágítás-fejlesztés

A Miskei úti lakóközösség részére szervezett „lokális” fórumon került elő a környék...

Jubileumi alkotótábor kérdőjelekkel

Augusztus 13-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a Városi Galériában a XXV. Kalocsai Képzőművész...

Két keréken az egyirányú utcában

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, a kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság hétről hétre...

Tizennégy szupergép a tanműhelyben

Június elején számolhattunk be arról, hogy a kalocsai Dózsa György középiskola komoly anyagi...

A NAV levelet küld a tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt...

ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának:...

A hőségben megnégyszereződött a kórházba került betegek száma

Múlt héten csütörtök délután 17 órakor már harmadfokú volt a hőségriasztás, így amikor pokoli, kint...

Múltidéző tábor a múzeumban

A Viski Károly Múzeum idén egy új napközis táborral készült a nyári vakációra. A Múltidéző táborba...

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Táborozni vitték a roma gyerekeket

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat az EMMI pályázatán nyerte el egy balatoni tábor teljes...

Angolul és németül varázsolhattak az ifjú mágusok

Kalocsán a Kids Club gyermekek számára idegen nyelv játékos oktatására szakosodott iskolát és annak...

Mozgássérült gyermekeket vittek táborozni

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete 15 fővel utazott Balatonfenyvesre július első felében,...

Kisinas tábor általános iskolásoknak

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a „Dózsa” és a...

A Bátrak Útján: tartalékos század alakul Kalocsán

Egy új önkéntes tartalékos formát alakít ki a Magyar Honvédség (MH), amely járási alapokon működő,...

A kétéltű

Engert Péter amerikai fesztiválokra próbálja bejuttatni az ezüstérmes paralimpikon, Suba Róbert...

Kötetbe foglalt érseki gondolatok

Az elmúlt hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban mutatta be a sajtó számára „Asztrik érsek...

Fekete Antal marad a Dózsa igazgatója

A pedagógus tavaly külsős és egyedüli pályázóként indult a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Túlterhelt a kórházi labor

Ebben a formában egyelőre csak elméleti szinten lehetséges, de valamelyest lehetne tehermentesíteni...

Lemondtak a pályázat megvalósításáról

A városi önkormányzat tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy elektromos töltőállomást...

Felelős állattartás (2.)

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk körüljárni a címben megfogalmazott témát. Törekvésünk kiindulópontja...

A terítéken: szociális lakások, TDM, KFC, TOP és egy szétvert kamera

Bár kétségkívül a július eleji képviselő-testületi ülés legmarkánsabb napirendi pontja, ahogy azt...

Felelős állattartás

Lapunk 27. számában foglalkoztunk az állatmentés terén munkálkodók tapasztalataival (Gazdájának...

Szeptembertől már hivatalosan is sportiskolaként működnek

Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola. Ez lesz az új neve annak az iskolának, ahol közel...

Újabb nyertes pályázatok 600 milliós értékben

Hétfőn tartott városházi sajtótájékoztatón ismét örömteli bejelentések hangzottak el sikeres...

Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázat

Kalocsa Város Önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához....

Aláírásgyűjtés indul szag-ügyben

Kerülgethetjük, szépíthetjük, körülírhatjuk, de bizony az a szag, ami időről időre, rossz széljárás...

A bútorok novemberben érkeznek

Újabb nagy, már majdnem véglegesnek tekinthető lépéssel lett közelebb a Kalocsai Szent Kereszt...

Bemutatták a Paks II. új arculatát

Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság....

Döntések és választások

Lassan öt éve, hogy megújult formában, új vezetéssel működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Domján...

Megújulóban a Közétkeztetési Intézmény főzőbázisa

Mint emlékezetes, májusban döntött arról a kalocsai városvezetés, hogy pályázatot nyújt be a...

Több mint hatszáz csőtörés a tavalyi mérleg

A múlt héten volt egy rövid időszak, amikor teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől a...

A fa második élete

A fa csodálatos élőlény: hatalmas, gyönyörű, titokzatos. Árnyékot ad, búvóhelyet madárnak,...

Rendszeresen szondáztatnak Szeliden

A tömegrendezvények idején főleg szondáztató járőrökből, a többi időszakban traffipaxból lesz több a...

Dr. Bálint József: majd a lakosság megmondja, jól dolgoztam-e

A július eleji képviselő-testületi ülést követően több kérdés is felmerült, amelyek tisztázására...

Hol lesz a végleges helye a szobroknak?

Lapunkat többen megkeresték, és olvasói rovatunkban is pár hete helyt adtunk egy olyan témájú...

Polgárőr és családi nap Szeliden

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap...

A „sosemvolt” kalocsai KLIK-irodáról

Mint arról lapunk hasábjain olvashatott, dr. Angeli Gabriella képviselő a testület június végi...

Eljött az összegzés és a visszavonulás ideje

Megvan az ideje a vetésnek és az aratásnak. Minután az utóbbi megtörténik, összegezni kell, majd...

A beteg mindenekelőtt, vallja „Az év orvosa”

Ha tehetné, 48 órára tágítana egy munkanapot, hogy mindenre ideje jusson, és ha tehetné, sokkal több...

Zenetábor

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület a városi önkormányzat támogatásával egyhetes zenei tábort...

Néprajzi konferencia a Viskiben

„Hagyomány – szellemi kulturális örökség – népies rendezvény; Pillanatképek a mai...

Vállalkozói építményadó-emelés Kalocsán

Bár a tavaly ősszel belengetettnél mérsékeltebb, végső soron viszont mégiscsak megemelt vállalkozói...

Kiállítás öt évtized néptáncosairól

A kalocsai néptánc, zene és viselet hatalmas értéke és büszkesége városunknak. Ezt a kincset ma is...

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a...

Nyár, avagy „alkalom szüli a tolvajt”

A nyári hónapok sokunk számára szabadabban telnek az év többi részénél. Ilyenkor kirándul, utazik...

Ne a csalóktól szerezzük be a téli tüzelőt

Országjáró szélhámosokat gyanít az elmúlt hetekben hozzájuk érkezett bejelentések alapján a Kalocsai...

Kalocsán miért, más városokban miért nem?

Az elmúlt heti testületi ülésen napirend előtti felszólalásában dr. Angeli Gabriella képviselő...

Mindennapi szépségeink képeken

Amit megszoktunk, azt szinte észre sem vesszük, olyan természetes, és elmegyünk a környezetünkben...

Autóbalesetben hunyt el a KKC kapusa

Megdöbbent, megrendült miértek sorakoznak egymás után. Ezekre a miértekre azonban soha nem fogunk...

Toporog a Fűszerpaprika gigaberuházása

Márciusban számolt be arról Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, hogy a...

Dr. Göcsei Zsuzsanna vette át az „Év orvosa Díjat”

Idén június 30-án, pénteken a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus közreműködésével tartották meg a...

Közösségi szolgálatosok a Logikusakk táborban

Évről évre benépesül nyaranta egy hétre Mácsaszálláson az egyik út menti tanya. Tizenöt éve tartja...

Egy különleges éjszaka a múzeumban

A réges-régi mondás szerint ott van a szívünk, ahol a kincsünk. Ez még napjaink rohanó világában is...

A TEIT és az atomerőmű: csendes csörték, zajos sikerek

Kalocsán, a június elején megrendezett „25 éves a TEIT” elnevezésű tudományos...

Ismerd meg, fogadd el, működj vele együtt!

Talán így lehetne a legrövidebben megfogalmazni annak az országos pályázatnak a lényegét, amelyet...

„Gazdájának társa akar lenni, ebben talál magára, ez a kutyalét lényege”

A gondolat Alice Hoffmann amerikai írónőtől származik. Lehet, nem mindenki ért vele egyet, nekem...

Kikanyarodott elé, összeütköztek

Július 3-án, hétfőn két autó ütközött Kalocsa és Bátya között, az 51-es úton. Az egyik sofőr és utas...

Rendészeti diákoknak szimuláltak balesetet

Sikerrel rá is ijesztettek a dózsás tanulókra a kalocsai rendőrök, mivel a helyszíni tudósítások...

Rangos díj a Pata Kft.-nek

A Pata József Gépipari Kft. tulajdonosai, Pata József és lánya, dr. Pata Ildikó a mai napon a cég...

A Paks II. interaktív kamionja ősszel folytatja útját

Egymásnak adták a kilincset Paks II. interaktív kamionjában a fesztiválozók, idén nyolc rendezvényen...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás