Helyzetjelentés a Menza Kft. vezetőjétől

Árkorrekció és elégedettség-mérés

2015.04.09 14:00    |    -sist-  

Április elseje több szempontból is fontos változásokat hozott a Kalocsa Menza Kft. háza táján. Nem csak minimális áremelés történt, rövidesen kezdetét veszi egy minden fogyasztói rétegre kiterjedő közvélemény-kutatás is. Minderről Kapitány Lászlóné ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

– A képviselő-testület határozata értelmében április elsejétől megváltozott egyes szociális ellátások és a közétkeztetés díja Kalocsán. Ez miképpen érinti a Menza Kft. fogyasztóit és a menzásokat?

– Egy korábbi interjúm alkalmával már említettem, hogy az új közétkeztetési rendelet az első negyedévet követően generál majd egy kis nyersanyagnorma-változást. Ha nem is nagymértékű emelésre, de egy kis korrekcióra mindenképpen szükség volt. Ezért készítettem a képviselő-testület elé terjesztett anyagot, amely magába foglalja, hogy a gyermekétkeztetésben, amely a 2-es és 3-as telephelyet, azaz a Dózsa és a Jókai konyhát érinti, ötszázalékos nyersanyagnorma-emelést hajtsunk végre, amelyet a testület el is fogadott.

– Ez a gyakorlatban mit jelent? Kiket érint majd és miképpen alakulnak az árak április 1-jétől?

– Ugye az előbb hangsúlyoztam, hogy korrekcióról, nem fájó áremelésről beszélünk. A szülők 2008. május 1-je óta ugyanazt a normát fizették, illetőleg az ÁFA-változás mértékével emelkedett a térítési díj. Eddig a bölcsődénél a négyszeri ellátás (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) nettó 280 forint volt, amely 294 forintra emelkedik, míg az óvodában a tízórait, ebédet és uzsonnát magába foglaló ellátás eddig 368 forint volt naponta, most pedig 388 forint lesz. Ez utóbbi összegekben benne foglaltatik az ÁFA is. Ténylegesen tehát havonta 400-500 forinttal fog többe kerülni a gyermek étkezése a szülőknek.

– Ugye most a bölcsődéről és az óvodákról beszéltünk. Mi a helyzet az iskolákkal?

– Az általános iskolás menzaebéd eddig 279 forintba került, ez 294 forintra módosul. A középiskolások esetében a menzaebéd 330 forintról 347 forintra emelkedik. A kollégiumi ellátás, ami az említetteknél tartalmasabb, hiszen reggelit, ebédet, vacsorát, illetve kisétkezéseket foglal magába, az eddigi 762 forint helyett 800 forintba fog kerülni. Fontos azt is elmondanom, hogy a felnőtt-étkezést tekintve két éve 590 forintért lehetett ebédelni nálunk. Ez az összeg áprilistól 620 forintra emelkedik április 1-jétől.

– Most, hogy ismerjük a számokat, hadd kérdezzem meg, hogy mennyit nyerhet ebből a cég? Az tisztán látszik, hogy egyéni befizetésekre lebontva minimális összegről beszélünk. A teljes egészet tekintve ez jelentős plusz a kft.-nek?

– Ez az emelés a kijelentés pillanatában sugallja, hogy nem kimondottan bevétel-növekedést szolgál, hiszen ezt nyersanyag formájában teljes egészében visszajut a fogyasztókhoz. A rendeleti szigorítás ugyanis minőségi válogatást is jelent, ami nekünk is ártöbblettel jár, amikor fizetünk érte. Magyarul ebből a korrekcióból a kft.-nek tényleges nyeresége nem fog keletkezni. Ezen a ponton meg kell hogy említsem, én februárban részt vettem a térítési díjak beszedésében, amikor szembesültem a közvéleménnyel a Menza Kft. munkájával kapcsolatosan. A szülők és a nagyszülők kifejtették azt, hogy mennyire terhelhetőek, ebből a megfontolásból vetettük el azt, hogy az említett ötszázalékosnál magasabb emelést érvényesítsünk.

– Azért is meglepő, hogy ennyi emeléssel sikerült „megúszni”, hogy a Kalocsa Menza eleget tudjon tenni a rendeletben foglaltaknak, mert amikor megérkeztek a szabályozással kapcsolatos első híradások, az országos médiában is arról lehetett hallani, hogy elkerülhetetlen lesz komolyabb áremelés, ha ennek meg szeretne felelni adott esetben a kalocsai kft.

– Igen, amikor nyáron az előkészítési munkálatok elkezdődtek, mindannyian összeültünk és az akkori rendelet szerint úgy festett, hogy jelentősebb, korosztályonként változó mértékű emeléseket kell majd bevezetnünk. Ezután rengeteget számoltunk, akkor már látszott, hogy ügyes nyersanyag-válogatással és a megfelelő beszerzési forrásokkal nincs szükség huszonöt százalékos emelésre. Nyáron egyébként innen indult a kalkuláció, de ezt irreálisnak tartottuk, hiszen a fizetőképes kereslethez kell igazodnunk. Szerencsére ezt a rendeletet módosították. Januárban már utaltam rá, hogy a mennyiségek meghatározásában és a nyersanyag-válogatásoknál is beigazolódott, hogy ez a kisebb mértékű korrekció megfelelő lesz.

– Ha már említette a januárt, akkor beszélgettünk utoljára, néhány nappal a vezetői poszt átvétele után. Mi minden történt azóta? Hogy telt ez az elmúlt negyedév?

– Ez az első negyedév szép is volt, de voltak nehéz pillanatok is, főképp az örökségünkkel kapcsolatban, de ez elmúlt. Biztos, hogy velem együtt a munkatársaim is hibáznak, de azt nyugodt szívvel állíthatom, hogy biztonságosan le tudjuk zárni az első negyedévet. Most pedig előttünk a tavasz, ami rendezvényeken való közreműködés és más szempontból is mozgalmas lesz a számunkra. Készültem továbbá egy bejelentésre is, nevezetesen arra, hogy áprilisban egy minden korosztályra és minden ellátási formára kiterjedő általános elégedettségi felmérést végzünk.

– Ez miért fontos és hogyan lehet majd véleményt nyilvánítani?

– Nekünk fontos tudni, hogy kinek mi tetszik, és mit illet kritikával, még akkor is, ha ez bennünket esetleg negatívan érinthet. Célunk, hogy a kiszolgálás színvonalát javítsuk. Ahogy láttam a tálalókonyhákat, e tekintetben sokkal nagyobb a feladat, mint arra előzetesen számítottam. A véleményeket májusban fogjuk kiértékelni, s amit lehet, azonnal megoldunk, a komolyabb beavatkozást igénylő dolgokhoz persze több időre lesz szükség – várhatóan szeptemberben fog megújulni a gyermekétkeztetés.

– Ehhez a nem kis feladathoz sok sikert és jó munkát kívánok!

– Köszönöm szépen!


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás