Utolérte a végzete

Mészáros Máté: sosem volt idegen a színpad és a szereplés

2017.03.18 10:51    |    V.I.  

A hétről hétre más környékbeli településen fellépő Kalocsai Thália Társulat amatőr színjátszói körébe tavaly csöppent bele egy ifjú tehetség. Mint kiderül, próbált ellenállni a kísértésnek, hogy napi teendőit rendszeres próbákkal, szövegtanulással és fellépésekkel súlyosbítsa, végül magával ragadta a színházi levegő. Olyannyira, hogy már nem csak a színpadon, de a díszletek mögött is aktív munkát vállalt a társulat soron következő bemutatójában. Minderről beszélgetünk Mészáros Mátéval!

Honnan a színpad és a színjátszás iránti vonzalom? Hogyan kerültél a Thália csapatába?

– Néptáncosként a színpad mindig is jelen volt az életemben és óvodás korom óta rendszeres résztvevője volta a szavalóversenyeknek, de a gimnáziumi színjátszás sem maradt ki az életemből. Ez utóbbit hintették el szüleim Bneu László rendezőnek, amikor találkoztak vele. Míg Laci az Acélmagnóliák akkori friss sikereiről mesélt, ők felvetették, hogy a „mi fiunk” számára sem ismeretlen terep a színjátszás. Így amikor legközelebb találkoztunk Lacival, ő már „A nadrág” szövegkönyvével érkezett, és rá néhány napra kaptam a telefont is, hogy szeretettel várnak a következő próbára. Eredetileg úgy terveztem, hogy sok dolgomra hivatkozva, ami egyébként igaz is, udvariasan visszautasítom a felkérést és visszaadom a szövegkönyvet, de ha már ott voltam, belekóstoltam a próbába és nagyon megfogott az egésznek a hangulata, illetve a csapat is. Az plusz bátorságot adott, hogy nem csak jómagam voltam újonc, hiszen a főszerepet játszó Póli Róbert is az volt.

 

meszarosmate1_450
 

 

Milyen volt először ott lenni, és szó szerint belecsöppenni a történésekbe?

– Mivel a 2014-ben létrejött csapatban eredendően csak lányok voltak, hiszen az „Acélmagnóliák” nem is igényelt más szereplőt, nagyon kezdetleges stádiumban tartottak „A nadrág” próbái. Akkor még csak ketten voltunk Robival férfiszereplő-jelöltek, és éppen az olvasópróbáknál tartottunk. Azon dolgoztunk, hogy megteremtsük az egésznek a hangulatát, stílusát és közben lépett a képbe Balogh Csaba Zoltán a harmadik férfiszerepre.

Milyen a társaság?

– Rengeteget nevetünk a próbákon, nagyon jó a csapat. A tapasztaltabbak támogatják a kezdőket, és véleményem szerint mindannyian egy új oldalunkat fedezhettük fel.

 

meszarosmate2_450
 

 

Mondhatjuk tehát, hogy beszippantott a színházi levegő?

– Igen! Titkon mindig is szerettem volna színész lenni, ezt már iskoláskoromban is fontolgattam. Nagyon tetszik minden, ami a színházi világot jelenti a mozgásgyakorlatokkal, beszédtechnika-fejlesztéssel, próbákkal, de nem tudtam elképzelni, hogyan lehet azzal szinkronba hozni az életet, hogy délelőtt felkészülések, esténként fellépések vannak. Nem tudtam elképzelni, hogyan fér ebbe bele a család, barátnő, barátok, így általánosabb vonalon kezdtem gondolkodni pályaválasztáskor – de végül félig-meddig csak utolért a sors.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a közönség soraiból?

– Kistársulatnak lenni azért is jó, mert a közönségünk nagy részét ismerjük. Jelenleg éppen azon dolgozunk, hogy ezt a kört bővítsük, és többen legyenek a társulat iránt érdeklődők a nézőtéren, mint a baráti társaságaink, büszke szüleink és nagyszüleink vagy más rokonok. Örömmel látjuk, hogy a törzsközönség szépen bővül és rendszeresen kapunk ilyen visszajelzéseket. Jómagam tanár is vagyok, és onnan jöttem rá, hogy több tanítványom is eljött megnézni a darabot, hogy sorra felemlegették, milyen vicces volt, hogy jó ideig alsónadrágban parádéztam… így nehéz szigorú pedagógusnak lenni, bár alapból nem az a fajta vagyok. Gyakori visszajelzés a meglepettség is. Többen mondták nekem, hogy amikor beültek a darabra, megdöbbentette őket, hogy az milyen alaposan össze van rakva. E mögött persze rengeteg munkája van a társulatnak, tényleg próbáljuk odatenni magunkat. Persze tudjuk jól, hogy van hová fejlődnünk, de a bókok nyilván jól esnek és inspirálnak.

 

meszarosmate3_450
 

 

Most pedig egy, a szerepléstől még nagyobb fába vágtad a fejszédet, hiszen rendezel. Mielőtt erre rátérnénk, azért arról is érdemes néhány szót szólni, hogy a ti esetetekben, kis társulatról beszélve, nincsen külön jelmez- vagy díszlettervező, világosító, hangmérnök, satöbbi. Ezekből a feladatkörökből is magatok veszitek ki a részeteket…

– Igen. Az „Acélmagnóliáknál” volt főleg jellemző, hogy Bneu László határozta meg a fő irányvonalat, hiszen az egy jelenetekre bonthatóbb, strukturáltabb darab volt, mint „A nadrág”. Mivel az inkább egy összefüggő folyam, ahol egyik jelenetből következik a másik és nehéz darabokra bontani, ott már ő is kicsit másabb rendezői szemléletet alkalmazott. Anyagilag nyilván nem sokat tudunk ráfordítani, többnyire a jelmezét is mindenki maga szerzi be, a meglévő díszleteink javát igyekszünk az új darabokban is hasznosítani, illetve azt a minimális összeget, amit bevételként könyvelünk el, próbálunk fejlesztésre visszaforgatni.

Akkor tehát rendezőként sem könnyebb feladat részt vállalni a társulat munkájából, mint amikor a színpadra kell állni, amit most első kézből tapasztalsz meg. Hogy kerültél rendezőként képbe?

– A most próbált darabban Bneu László rendezőnk úgy döntött, hogy inkább a hangosításra, világosításra és a technikai részletekre szeretne kiemelt figyelmet fordítani, arról nem is beszélve, hogy ő nagyon jó menedzser, a mostani vidéki fellépéseinket is mind-mind ő szervezi. Elkezdődött tehát az új darabra a rendező keresése, ahhoz ugyanis ragaszkodott, hogy évad ne teljen el premier nélkül. Ezt az elmúlt két évben az „Acélmagnóliákkal” és „A nadrággal” sikerült is megvalósítanunk. Végül Ron Aldridge „Csak kétszer vagy fiatal” című vígjátékára esett a választás, jómagamat pedig mindig is ki szerettem volna próbálni rendezőként, bár úgy terveztem, hogy először egy 15-20 perces előadásban teszem próbára ezt az oldalam. Rengeteget segít a társulat, ami sokat hozzátesz ahhoz, hogy jól sikerüljön a darab. Jelenleg korai fázisban tartunk, olvasópróbák folynak, és ezzel párhuzamosan a környékben turnézunk, sőt, az ország több pontjára is várnak bennünket. Ahogy ezek lemennek, kifejezetten az új produkció próbáira fogunk koncentrálni.

Szereposztás?

– Varga Kinga lesz az egyik szereplő, aki velem az oldalán egy házaspárt alakít. Az ő édesapját, a tulajdonképpeni főszereplőt alakítja Balogh Csaba Zoltán, aki a Jambrik Ibolya alakította felesége elvesztésének feldolgozásával küszködik, és közben az egész amolyan második kapuzárási pánikhoz fogható helyzet körül forog majd. Ettől függetlenül a történet komédia, sőt, többszöri újraolvasás után megkockáztatom, hogy egy klasszikus szitkom, a szoba közepén egy kanapéval. Aki látott akár egyetlen részt a „Jóbarátokból”, vagy az „Így jártam anyátokkal” sorozatból és szerette azt, annak biztosan ez az előadás is tetszeni fog. Szerepel még benne Póli Robi, aki Csaba egy jó barátját alakítja. Az ő jegyese Péjóné Kovács Zsuzsa, Füstös Éva alakítja a főszereplő „új kikacsintását”.

Van már egy tervezett premieridőpont?

– 2017 nyarát mondanám, de hangsúlyozom, még mindig korai fázisban vagyunk a próbákkal. Ha minden jól megy, akkor viszont a nyár eleje-közepe-vége egy reális bemutató-időpont lehet.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás